okazji sprawić naszym najmłodszym niespodziankę na talerzu. Które dziecko nie lubi tego typu stylizowanego jedzonka? Powiem Wam, że mój Synek był zachwycony Ja sama zjadłam z przyjemnością takie sowie wafle. Przygotowałam je w dwóch wariantach – jedne z masłem orzechowym i „piórkami” z płatków kukurydzianych, a drugie z kremem czekoladowo-orzechowym z płatkami owsianymi. Do tego różnego rodzaju(...)owoce. Wyszło smacznie i fajnie Przy okazji chciałam Wam napisać, że znalazłam smaczny krem z orzechów laskowych z dodatkiem kakao, który możecie kupić między innymi w sklepie cosdlazdrowia.pl Składniki: wafle ryżowe masło orzechowe lub krem czekoladowo-orzechowy jabłko banan borówki amerykańskie 1-2 truskawki płatki owsiane lub kukurydziane Wafle ryżowe smarujemy kremem – masłem orzechowym lub kremem czekoladow0-orzechowym
Smaki Na TalerzuDzień Taty już blisko, dlatego postanowiłam przygotować niespodziankę. W moim „ sentymentalnym zeszycie ” sprzed 30 lat znalazłam przepis na specjał z waflem – genialna nazwa! Jakbym miała do czynienia z wykwintnym daniem rodem z francuskiej kuchni Okazało się, że specjał to przekładane masą kakaową wafle na miarę możliwości PRL-u Dokonałam trochę zabiegów upiększająco – ulepszających i wafle wyszły bardzo smaczne(...)tata to łasuch, będą mu z pewnością smakować Składniki: 1 paczka wafli (wybrałam bez cukru) ½ szklanki mleka 1 (200g) masła ¾ szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 czubate łyżki kakao 3 garście migdałów w płatkach Mleko, masło, cukier i cukier waniliowy wkładam do garnka i podgrzewam, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą. Odstawiam
Słodki sentymentOpis Wafelki czekoladowe : Wafelki czekoladowe są zawsze wspomnieniem mojego dzieciństwa. Zawsze uwielbiałam przygotowywać je w domowym zaciszu razem z moją babcią. Do dnia dzisiejszego uwielbiam wracać do tego przepisu. Wafle czekoladowe często potocznie nazywane są andrutami czy pischingery. Przygotowanie takich wafelków w domu są dużo lepsze niż te, które możemy kupić w sklepie. Zazwyczaj to od nas zależy jakich składników(...)zamiennikiem cukru. Są proste i ekspresowe do przygotowania. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta bez pieczenia . Składniki: 1 opakowanie wafli (ok. 6 sztuk) 100 g cukru 2 łyżki kakao 250 g margaryny 8 łyżek wody 6 łyżek mleka w proszku Opis przygotowania: Do rondelka dodajemy margarynę, kakao oraz cukier i wodę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDzień Taty już blisko, dlatego postanowiłam przygotować niespodziankę. W moim „ sentymentalnym zeszycie ” sprzed 30 lat znalazłam przepis na specjał z waflem – genialna nazwa! Jakbym miała do czynienia z wykwintnym daniem rodem z francuskiej kuchni Okazało się, że specjał to przekładane masą kakaową wafle na miarę możliwości PRL-u Dokonałam trochę zabiegów upiększająco – ulepszających i wafle wyszły bardzo smaczne(...)tata to łasuch, będą mu z pewnością smakować Składniki: 1 paczka wafli (wybrałam bez cukru) ½ szklanki mleka 1 (200g) masła ¾ szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 czubate łyżki kakao 3 garście migdałów w płatkach Mleko, masło, cukier i cukier waniliowy wkładam do garnka i podgrzewam, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą. Odstawiam
Słodki sentymentMięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy zeszkloną (przestudzoną) cebulę, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i 1 jajko. Mieszamy dokładnie. Na blacie rozkładamy zwilżoną, czystą ściereczkę. Na niej kładziemy jeden suchy wafel. Rozprowadzamy część mięsnej masy. Przykrywamy drugim waflem i rozprowadzamy resztę masy. Przykrywamy ostatnim waflem. Całość odstawiamy na chwilę, po czym wafel odwracamy, by i druga strona lekko zmiękła (lub przykrywamy(...)całość drugą ściereczką). Zwilżone andruty zwijamy w roladę (ja pomagałam sobie ścierką, na której był wafel). Ostrym nożem (najlepiej takim z „piłką”) kroimy na kromeczki/plasterki. Do garnuszka wbijamy jajka. Lekko roztrzepujemy kuchenną rózgą. Dodajemy drobno pokrojony koperek, mleko oraz taką ilość mąki, by otrzymać ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany (u mnie było to mniej więcej 3/4 szklanki). Powstałą
Smaki Na TalerzuZrobienie smacznych wafli wcale nie musi być trudne Poniżej przedstawiam przepis na pyszne wafle o smaku krówkowym, które może wykonać nawet osoba mająca dwie lewe ręce w kuchni. Do wykonania wafli będziemy potrzebować tylko 3 składników. A więc zaczynamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 paczka wafli 1 puszka masy kajmakowej o smaku krówkowym 1 kostka masła Przygotowanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)przestudzonego rozpuszczonego masła dodajemy puszkę masy kajmakowej o smaku kròwkowym. 3. Następnie całość dokładnie miksujemy na jednolitą gładką masę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Tak przygotowaną masą smarujemy wafel a następnie przykładamy go kolejnym i powtarzamy czynność. 5. Przesmarowany wafel należy obciążyć np ciężkimi książkami lub garnkiem i odstawić na parę godzin tak aby masa zastygła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czas przygotowania
Blog kulinarny S9.PLZrobienie smacznych wafli wcale nie musi być trudne Poniżej przedstawiam przepis na pyszne wafle o smaku krówkowym, które może wykonać nawet osoba mająca dwie lewe ręce w kuchni. Do wykonania wafli będziemy potrzebować tylko 3 składników. A więc zaczynamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 paczka wafli 1 puszka masy kajmakowej o smaku krówkowym 1 kostka masła Przygotowanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)przestudzonego rozpuszczonego masła dodajemy puszkę masy kajmakowej o smaku kròwkowym. 3. Następnie całość dokładnie miksujemy na jednolitą gładką masę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Tak przygotowaną masą smarujemy wafel a następnie przykładamy go kolejnym i powtarzamy czynność. 5. Przesmarowany wafel należy obciążyć np ciężkimi książkami lub garnkiem i odstawić na parę godzin tak aby masa zastygła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czas przygotowania
Blog kulinarny S9.PLSkładniki/ ok. 6 wafli: -250 g mąki pszennej -250 ml mleka -1 jajko -1 łyżka cukru -3 łyżki oleju -1 łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli – do podania: serek mascarpone, świeże lub mrożone maliny, miód,syrop klonowy, cukier puder Przygotowanie: Ubij białko. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki ( olej, cukier, mleko i sól, żółtko). Wszystko miksujemy(...)koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy mocno gofrownicę. Nakładamy chochlą porcję i smażymy ok. 3-4 minuty, aż ciasto się przyrumieni. Wafle wykładamy najlepiej na kratkę. Propozycja podania: Bierzemy jeden wafel i smarujemy serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem. Następnie układamy na nim drugi wafel, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy malinami. Opcjonalnie polewamy syropem klonowym lub miodem
I LOVE LIFEKolejne wafle do kolekcji na blogu;) Ten konkretny przepis wypatrzyłam na blogu Zjem to. Wyszły smaczne. Z gładką masą oraz taką z kawałkami orzechów. Czy smakowały jak znane „Michałki”? Moim zdaniem niekoniecznie;) 3 wafle/andruty suche 60 g orzechów laskowych 170 g miękkiego masła 280 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki nutelli 1 szkl. mleka(...)serek homogenizowany oraz mleko w proszku. Na końcu dodajemy nutellę. Do miseczki przekładamy mniej więcej 1/3 masy. Dodajemy do niej gorzkie kakao oraz posiekane orzechy. Masę rozprowadzamy na pierwszym waflu. Przykrywamy drugim waflem. Pozostałą masę łączymy z resztą mleka w proszku, mieszamy. Masę wykładamy na wafel, wyrównujemy. Przykrywamy trzecim waflem. Wafle obciążamy deską do krojenia i umieszczamy w chłodnym miejscu
Smaki Na Talerzuchętnie sięga się po następny kawałek… i na tym kończymy:) Potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego zostaje zaspokojona na długi czas. Z tego też powodu polecam do zrobienia tych pischingerów wafli jak najgrubszych, tak by choć trochę zrównoważyły słodycz nadzienia;) 5 dużych kwadratowych wafli 2 puszki masy kajmakowej 150 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki 30% Śmietankę podgrzewamy. Gorącą zdejmujemy(...)palnika i wrzucamy kostki czekolady. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie do czekoladowej śmietanki dodajemy kajmak. Mieszamy do połączenia. Masę dzielimy na 4 równe części. Jedną część rozprowadzamy na waflu. Przykrywamy kolejnym waflem. Rozprowadzamy kolejną część masy. Czynności powtarzamy aż do wyczerpania składników. Ostatni wafel powinien być suchy. Wafle owijamy folią, dociskamy dużą deską, którą dodatkowo obciążamy garnkiem. Odstawiamy w chłodne
Smaki Na Talerzuzrobienia tych wafli zachęciło mnie pewne zdarzenie. Miałam do załatwienia kilka spraw i nie planowałam niczego więcej. Ale... zadzwonił telefon. Moja znajoma chciała trochę pogadać i zaproponowała spotkanie w niedalekim terminie. Powiedziałam, że jestem w pobliżu jej domu, więc zaprosiła mnie do siebie. Tak więc z nieplanowaną wizytą zjawiłam się u mojej znajomej. Jak już powiedziałam, wizyta nie była(...)mojego rozczarowania, ale postanowiłam, że po powrocie do domu zrobię wafelki takie, jak należy. Czyli, smaczne, kruche i miękkie zarazem i takie jakie ja zechcę. I zrobiłam. Składniki: 2 wafle prostokątne 200 ml mleka 170 g masła 80 g cukru 1 duża pełna łyżka kakao 150 g mleka w proszku pełnotłustego 40 g wiórek kokosowych 30 g posikanych migdałów
Kuchnia u Krysichrupać od tak, więc mam ich sporo w szafce Kakaowe wafelki z podpłomyków wyszły naprawdę pyszne i … znikły w oka mgnieniu. Spróbujcie, polecam. P.s. Jeśli jednak wolicie tradycyjne wafle możecie je spokojnie przełożyć masą kakaową z tego przepisu. Składniki: (na 8 sztuk) 8 sztuk podpłomyków (suchych wafli)* 2 płaskie łyżki ciemnego kakao – u mnie Emix 125 g masła(...)szklanki cukru 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%) 1/2 szklanki mleka w proszku (pełnego) + 1 pełna łyżka opcjonalnie cukier puder do oprószenia wafli *można również użyć tradycyjnych wafli Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy masło, dodajemy cukier, kakao i wlewamy mleko (1/4 szklanki). Całość podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Pod koniec mieszamy. Garnek zdejmujemy z ognia, odstawiamy na chwilę
Słodkie okruszkiWafle ryżowe to dosyć popularna przekąska. Ktoś może powiedzieć, że bardziej zdrowa niż smaczna Ale jeśli dodamy do nich czekoladę, to trudno się im oprzeć, a z pewnością są dużo zdrowsze niż te kupowane w sklepie. W każdym razie w moim domu do ich jedzenia nie trzeba nikogo zachęcać! Polecam Składniki: 14 wafli ryżowych (1 opakowanie) 1/2 porcji aksamitnej polewy(...)według tego przepisu Wykonanie: W pierwszym kroku przygotowujemy polewę czekoladową według tego przepisu. Połowa porcji wystarcza na około 14 sztuk wafli. Gdy polewa przestygnie i zgęstnieje, to delikatnie chwytamy pojedynczy wafel w palce, maczamy go w czekoladzie, po czym łyżką wyrównujemy czekoladową powierzchnię Posmarowane wafle układamy na kratce do studzenia, żeby nadmiar czekolady mógł sobie spokojnie ścieknąć. Można posypać
Lamarida.plPischinger to deser z Krakowa i choć wafle przekładane kremem czekoladowym kojarzę z dzieciństwa, nikt u mnie tak ich nie nazywał. Moje dzisiejsze wafle robiłam na bazie kwadratu i kroiłam na nieduże batoniki, możecie jednak zrobić je z okrągłych wafli tortowych i kroić jak torcik. Składniki: 5 sztuk wafli tortowych 200 g masła 1/2 szklanki cukru 5 łyżek kakao(...)masy kakaowej dodajemy zmielone na proszek orzechy i mleko w proszku (zaczynamy od 1,5 szklanki, jeśli konsystencja będzie za rzadka, można dodać więcej). Gotową masę kakaową rozsmarowujemy na waflach tortowych. Poskładane wafle odstawiamy na min. pół godziny. Kiedy nieco zmiękkną i dobrze się skleją będzie je łatwiej pokroić. Czekoladę na polewę rozpuszczamy na małym ogniu (można dodać do niej
Ciastkozercy