wafle - przepisów 915

  1. Wafle z masą śmietankową i żurawiną
    Wafle z masą śmietankową i żurawiną

    nami do świąt, często będąc ich nieodłącznym dodatkiem.  Kojarzy się głównie jako dodatek do mięs,galaretek albo soków, ja wykorzystałam ją w nietypowym przepisie, złamałam nią słodycz śmietankowych wafli. Świeża żurawina jest dość kwaśna, ale połączenie jej ze słodkim kremem śmietankowym wychodzi idealnie. Jeszcze lepiej będzie jeśli użyjemy żurawiny mrożonej (pozbędziemy się wtedy cierpkości).  Wafle z masą śmietanową(...)polane czekoladą zawsze będą przypominały mi smak beztroskiego dzieciństwa. Mam nadzieję, że dla tych z Was,którzy spróbują mojej wersji z żurawiną będą się dobrze kojarzyły także ze mną. WAFLE Z MASĄ ŚMIETANKOWĄ  I ŻURAWINĄ Składniki: 1 opakowanie wafli mas śmietankowa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany 18% 1 cukier waniliowy 400 g śmietanki do kawy

    Przepis pochodzi z bloga Bon appetit mon amie, prowadzonego przez bonappetitmonamie.

  2. Domowe wafelki Knoppers
    Domowe wafelki Knoppers

    dużych łasuchów, pożywny wafelek przekładny masą orzechową, masą waniliową i kajmakiem. Bardzo łatwy do zrobienia. Można dodatkowo polać czekoladą lub zanurzyć w czekoladzie. Przepis wart wypróbowania! Składniki na wafle o standardowej wielości kwadratu o boku około 30 cm (wychodzi około 30 wafelków): Składniki na masę mleczną: 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru 125 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka(...)miałam tyle więc dałam po 3 łyżki zmielonych migdałów, rodzynek, posiekanych migdałów Masło, nutellę, kakao zmiksować, na koniec dodać zmielone i posiekane orzechy,rodzynki wymieszać. Ponadto: Opakowanie wafli 1/4 puszki masy kajmakowej Pierwszy wafel położyć na deseczce, posmarować masą z nutelli, przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną, przykryć trzecim waflem. Następnie cienko rozsmarować kajmakiem, przykryć czwartym waflem. Obciążyć deseczką

    Przepis pochodzi z bloga moj przepis na, prowadzonego przez Joanna Chmielewska-Ułas.

  3. Tort orzechowo- kajmakowy bez pieczenia
    Tort orzechowo- kajmakowy bez pieczenia

    piekarnik musiałam przygotować wersję bez pieczenia. Mimo to tort wyszedł bardzo smaczny i jestem zadowolona z ostatecznego rezultatu. Spróbujcie go przygotować, bo naprawdę warto.  SKŁADNIKI: 1 opakowanie okrągłych wafli, 3/4 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 200g orzechów włoskich MAKAR . 200g masła, 1 kieliszek spirytusu, 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym, 1 opakowanie podłużnych biszkoptów, cukrowe róże i czekoladowe(...)gotuję około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. 2. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną masę orzechową. Na końcu wlewam spirytus. Ucieram. 3. Jeden z wafli smaruję masą kajmakową. Przykrywam drugim suchym waflem.  Drugi z wafli smaruję masą orzechową. Przykrywam następnym waflem. I znów wafel smaruję masą kajmakową. Tak posypuję, aż do wyczerpania składników. Naprzemiennie

    Przepis pochodzi z bloga Tradycyjna kuchnia Kasi, prowadzonego przez Kasia J..

  4. Rolada z wafla kakaowo-kokosowa
    Rolada z wafla kakaowo-kokosowa

    Przepis mam już parę ładnych lat...no, więcej niż parę, ale nie bądźmy drobiazgowi :) To prosta rolada z wafla o kakaowo- kokosowym nadzieniu. Z podanych składników zwiniecie trzy rolady, zapraszam :). Składniki: 6 wafli 1 galaretka (np. czerwona) Masa I: 2 łyżki kakao 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 4 paczki herbatników (małe) masa II: 10 dag wiórków(...)szklance wody i wlać do wąskiego naczynia (np. keksówki).  1. Mleko, kakao i cukier zagotować. Herbatniki pokruszyć i wsypać do ciepłej zagotowanej masy, wymieszać. Wziąć trzy pary wafli (po 2 sztuki). Na każdy z trzech wafli ułożony grubym kwadratem do góry nakładać ciepłą masę.  2. Wiórki kokosowe zalać gorącym mlekiem. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać przestudzone wiórki

    Przepis pochodzi z bloga Z Hrabiną w kuchni, prowadzonego przez Z Hrabiną w kuchni.

  5. Waflowa rolada z bananem
    Waflowa rolada z bananem

    gęstnieje, dlatego ja trzymam ją w rondelku na kuchence i podgrzewam co jakiś czas dodając do niej wodę, żeby nie była zbyt gęsta.  Masa musi być gorąca, żeby wafle zmiękły i rolada ładnie się nam zwinęła. Składniki: 1 galaretki truskawkowe 4-5 łyżek kakao 1 margaryna ¾ szklanki cukru 2 paczki herbatników po 250g 3-4 banany 2 paczki wafli(...)tortowych (Podałam w przepisie 2 paczki wafli, ponieważ masy wystarczy na 2 rolady) Wykonanie: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Herbatniki pokruszyć i wrzucić go gorącej galaretki. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Margarynę rozpuścić w rondelku  z cukrem , dodać kakao i dobrze wymieszać. Następnie do ciemnej masy dodać galaretkę z herbatnikami i jeszczę chwilkę podgotować cały czas mieszając

    Przepis pochodzi z bloga The Sweet Damsel, prowadzonego przez The Sweet Damsel.

  6. Mleczne wafle domowe - wspomnienie dzieciństwa
    Mleczne wafle domowe - wspomnienie dzieciństwa

    drodzy, dziś na blogu przepis na mleczne wafle domowe. Kto z Was pamięta je z dzieciństwa? Ja je wprost uwielbiałam - wersja mleczne, śmietankowa, kakaowa, krówkowa... ach wariantów jest mnóstwo. Te wafelki powstały w związku z Waszymi prośbami - Pani Barbaro, Krystyno i Agnieszko, mam nadzieję, że będzie Panią smakowało. Zapraszam wszystkich do spróbowania i powrotu wraz ze mną do czasów dzieciństwa(...)Składniki: 1 1/3 szklanki mleka w proszku granulowanego (niebieskie) 260 g miękkiego masła 2 łyżki drobnego cukru 1/2 szklanki mleka (zwykłego) paczka okrągłych wafli Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy 1/2 szklanki mleka wraz z cukrem. Gotujemy ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia, ale nie całkowitego wystygnięcia. Do miski wkładamy miękkie masło, miksujemy je z lekko ciepłym mlekiem

    Przepis pochodzi z bloga Słodkie okruszki, prowadzonego przez Magdalena.

  7. Wafle z kremem czekoladowym (na bazie mleka w proszku)
    Wafle z kremem czekoladowym (na bazie mleka w proszku)

    Tradycyjne wafle z kremem czekoladowym. Idealne, pyszne i chrupiące. Świetny pomysł na przekąskę na słodko bez użycia miksera i piekarnika. Przygotowując krem czekoladowy należy uważać, aby masa się nie zagotowała (w przeciwnym razie krem się rozwarstwi). Jeżeli macie ochotę na inne wafle to zachęcam do wypróbowania przepisu na wafle z kremem kajmakowo-orzechowym  lub przypominające wyglądem mleczną kanapkę(...)Składniki: 1 opakowanie suchych, prostokątnych wafli 250 g masła lub margaryny 1/2 szklanki mleka w proszku (niebieskiego) 1 szklanka zwykłego cukru 4 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki zwykłego mleka W małym garnuszku rozpuścić masło lub margarynę, a następnie dodać cukier. Wszystko ze sobą połączyć i ciągle mieszać (gotować na małym ogniu!). Na sam koniec przygotowaną masę dodać kakao - ponownie wszystkie

    Przepis pochodzi z bloga Ugotować, prowadzonego przez Mariola Moskal.

  8. Wafle z masą śmietankowo - truskawkową + film
    Wafle z masą śmietankowo - truskawkową + film

    znam osoby która nie pamięta pysznych wafli przełożonych masą kakaową lub owocową. Tym proponuję chrupiące wafle z masą śmietankowo - truskawkową czyli szybki i prosty sposób na słodką przekąskę i niezapomniany smak z dzieciństwa. składniki na prostokątnego wafla 1 opakowanie kruchych prostokątnych wafli 250 g margaryny 250 ml śmietany 30 % 5 łyżek cukru 2 opakowania galaretki truskawkowej przepis Margarynę rozpuszczamy(...)końcu dodajemy galaretkę. Wszystkie składniki podgrzewamy ciągle mieszając ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gdy galaretka dobrze się rozpuści zdejmyjemy masę z ognia. Lekko przestudzoną masą smarujemy równomiernie wafla i przekładamy kolejnym waflem aż do wyczerpania składników. Wafle obciążamy miską  lub deseczką i wkładamy na 30 minut do lodówki

    Przepis pochodzi z bloga Smakowite Dania, prowadzonego przez SmakowiteDania.

  9. Szybkie wafle
    Szybkie wafle

    Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie lubisz długiego krzątania się w kuchni - oto wafle wymagające tylko posmarowania.  opakowanie wafli masa krówkowa (kajmakowa) gęste powidła śliwkowe (u mnie powidła z węgierek) Wafle smarujemy na przemian, jeden wafel masą krówkową, drugi powidłami i układamy jeden na drugim. Najlepiej smarować stronę wafla, która ma głębsze kratki, taką ilością masy, aby tylko(...)wypełniła kratki. Posmarowanie zbyt grubo, może powodować przesuwanie wafli podczas krojenia. Przygotowane wafle obciążyć np. ciężką deska do krojenia i włożyć do lodówki na co najmniej 2 -3 godziny lub na całą noc. Wafelki nie są zbyt słodkie, gdyż powidła śliwkowe równoważą słodycz masy krówkowej (smaki fajnie ze sobą się komponują

    Przepis pochodzi z bloga Kuchcik gotuje, prowadzonego przez Kuchcik gotuje.

  10. Tort waflowy
    Tort waflowy

    ciasto imieninowe nadaje się idealnie, na sobotnią popołudniową kawę również i na środową wieczorną herbatkę również;)Kombinacja ciasta i wafla - bezcenna, a to wszystko dzięki Justynce ;)Tort waflowy Składniki biszkopt:5 jajek5 kostek czekolady mlecznej10 dag posiekanych orzechów1 1/4 szklanki mąki1 1/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki masa:gotowana masa krówkowa1 1/2 kostki masłaPozostałe składniki:powidło śliwkoweopakowanie wafli(...)masło (ważny by było w temperaturze pokojowej) z masą krówkową. Do masy można dodać troszkę spirytusu lub wódki, a masa będzie się lepiej przechowywała ;) Całość składamy od dołu: wafel - masa - wafel - masa - biszkopt - powidło - wafel - masa - biszkopt - powidło - wafel - masa - wafel - masa i starta czekolada lub czekoladowa posypka na górze. Pyszne ciasto

    Przepis pochodzi z bloga Lawendowe Niebo, prowadzonego przez Hane3ka.

  11. Roladka waflowa z bananem
    Roladka waflowa z bananem

    razy ją jadłam ale jeszcze sama nie robiłam a tu przypadkiem siostra mnie ugościła. Przepis oczywiście dostałam i sama roladkę zrobiłam. Roladka  jest nieduża ale wszystko zależy od wafli, moje były cieniutkie.składniki:2 opakowania herbatników4 duże wafle1 galaretka, ja dałam agrestową Wodzisław1 kostka masła3/4 szklanki cukru2 łyżki kakao3-4 bananyGalaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić. Margarynę rozpuścić(...)Dodać cukier i kakao, wymieszać aby się wszystko rozpuściło. Do masy dodać rozpuszczoną galaretkę i wymieszać. Następnie dodać drobno pokruszone herbatniki i 2 wafle. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Rozłożyć dwa pozostałe wafle i wyłożyć na nie przygotowaną masę. Dokładnie rozsmarować po całej powierzchni wafli. Wzdłuż jednego dłuższego boku ułożyć obrane banany. Całość zostawić na chwilę aby wafle naciągnęły

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  12. ROLADA WAFLOWA
    ROLADA WAFLOWA

    Wygląda może skomplikowanie ale jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, dużo smaczniejsza od kupowanych wafli, polecamSkładniki:1 opakowanie wafli1 galaretka-u mnie truskawkowa1.5 kostki margaryny1 opakowanie herbatników6 łyżek wiórek kokosowych4 łyzki kandyzowanej skórki pomarańczowejpół szklanki rodzynek3 łyzki kakao3/4 szklanki cukruWykonanie:W garnuszku rozpuszczamy margarynę,kiedy sie rozpuści dodajemy cukier,kakao.Mieszamy,dodajemy galaretkę rozpuszczoną w szklance wody.2 wafle,herbatniki kruszymy(...)dodajemy do masy.Wsypujemy rownież wiórki,rodzynki i skórkę pomarańczową.Dokładnie mieszamy.Moczymy 2 ściereczki.Kładziemy na jednej 2 wafle-jeden na drugim,przykrywamy druga sciereczką.Wafle muszą dobrze zmięknąć zeby nie łamały się przy zwijaniu rolady.Kiedy wafle zmiekną kładziemy je obok siebie,jedne wafel nachodzi na drugi,wykładamy masę po całości.Zwijamy roladę,jesli po krótszym boku bedziemy mieli grubszą roladę

    Przepis pochodzi z bloga Z Majeczką w kuchni, prowadzonego przez Marta Sztabińska.

  13. Testowania produktów Granex
    Testowania produktów Granex

    podstawce, która ułatwia podjadanie.  Postanowiłam zrobić sobie do nich pyszną kawkę i muszę przyznać, że szybko zniknęły z mojego podstawka :) Są pyszne z rozpływającym się czekoladowym nadzieniem... 2. Wafle pszeniczne naturalne  Wafle pszeniczne wytwarzane są z najwyższej jakości pełnych ziaren wyłącznie polskiej pszenicy, bez udziału sztucznych dodatków smakowych i zapachowych oraz konserwantów. Dzięki specjalnej technologii wypieku zawierają wszystkie(...)najcenniejsze wartości odżywcze tego zboża. Jest to produkt idealny dla osób dbających o smukłą sylwetkę oraz stosujących dietę wysokobalastową.   Wafle pszeniczne charakteryzują się niską kalorycznością oraz bogactwem składników odżywczych – protein, węglowodanów, wapnia i magnezu. Ich cechą charakterystyczną jest jednaj nadzwyczaj wysoka zawartość błonnika, ok. 40% wyższa niż w przypadku wafli ryżowych. Dzięki tej właściwości wafle pszeniczne działają

    Przepis pochodzi z bloga Aga w kuchni, prowadzonego przez Aga w kuchni.

  14. Ciasto Łukasza.
    Ciasto Łukasza.

    Upieczone w domu wafle na pewno są lepsze niż kupowane, a przełożone pysznym kremem serowym smakują jak ciasto z najlepszej cukierni świata. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu , ale jakie smaczne. Gwarantuję, że ciasto zniknie ze stołu bardzo szybko, bo nasycić się smakiem z jednego kawałeczku jest niemożliwie.  Nazwałem ciasto swym imieniem, bo jest to całkowicie ciasto mojego autorstwa(...)powstało ono bo po prostu połączyłem swoje dwa ulubione desery: sernik na zimno i domowe wafle, tak właśnie powstało Ciasto Łukasza. Składniki: Domowe wafle (6-8 płatów, można użyć kupowane)   500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 3 łyżki mleka 7 łyżek cukru 75 g masła 150 g jogurtu greckiego Garść rodzynek 5 łyżek alkoholu do nasączenia rodzynek np. rumu

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Łukasza, prowadzonego przez Lukash_p.

  15. wafle z powidłami śliwkowymi
    wafle z powidłami śliwkowymi

    się ochotę na coś słodkiego, ale do końca nie jesteśmy przekonani co to ma być ... zawsze mogą to być wafle. A do wafli nadzień tyle ile osób zapytanych. U nas czas na przetwory świeże, więc te z przed lat można wykorzystać jeśli jeszcze uchowały się w szafce. A powidła śliwkowe nie wiem jak, ale się uchowały. Stąd pomysł na połączenie(...)słodkich wafli z lekko kwaskowatymi powidłami. Połączenie idealne, ale jeden minus. Jeśli ktoś nie lubi bardzo nasączonych wafli, to te nie będą dla niego. Te są mięciutkie. Składniki: opakowanie dużych wafli 2 średnie słoiczki powideł śliwkowych - domowej roboty najlepsze Przygotowanie: wafle przekładamy dokładnie jeden po drugim powidłami śliwkowymi  - do ostatniego kawałka całość przykrywamy ściereczką lub papierem do pieczenia

    Przepis pochodzi z bloga Gotowanie z pasją, prowadzonego przez Gotowanie z pasją.

Wybierz stronę :