Wafle z kajmakiem, to jedne z tych słodkości, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Ich przygotowywanie było niczym niekończący się rytuał. Najpierw powolne gotowanie skondensowanego mleka, później czekanie aż wystygnie. Następnie, gdy już tylko słyszałem dźwięk otwieranego wieczka, leciałem do kuchni, by móc "pomóc" w ich przygotowywaniu. (Tak naprawdę zależało mi tylko na wyjadaniu resztek kajmaku, które ostawały się(...)Pamiętam też, że zawsze układało się na nich stos książek, zazwyczaj atlasów, których karty pamiętały jeszcze czasy Związku Radzieckiego. A później najgorsze było to oczekiwanie do dnia następnego, bo wafle oczywiście musiały zmięknąć i skruszeć, zanim można było je pokroić. To były cudowne czasy... Ale wróćmy do przepisu.Co będziemy potrzebować?:2 opakowania prostokątnych wafli (12 arkuszy)1 puszka mleka
Food SquareUpały niczym z tropików do nas zawitały. Mi to pasuje :)A dla ochłody robię znowu lody.Ten przepis jest niezwykle prosty. Jeśli nie chcecie robić lodów w waflach, zwyczajnie zamroźcie je w pojemniku. Lody nawet po całej nocy w zamrażarce są dość miękkie by nakładać je łyżką.Ale czy taka lodowa kanapka nie wygląda lepiej ?Składniki 1 puszka(...)mleka zagęszczonego słodzonego300 ml śmietanki 30 % ( u mnie 150 zwykłej i 150 czekoladowej )600 ml jogurtu naturalnego30-40 g gorzkiej czekolady1 opakowanie małych wafli ( kupuję w Tesco ) Wykonanie:Wszystkie produkty, poza czekoladą dobrze schłodzić.Zimną śmietankę ubić na sztywno.Mleko połączyć z jogurtem. Do masy mleczno-jogurtowej dodać śmietankę - delikatnie wymieszać.Masę wstawić do zamrażarki na 1 godzinę.Czekoladę zetrzeć
kolorowotorcikowoWafle kokosowe to szybki do zrobienia i bardzo smaczny deser, który lubią szczególnie dzieci. Wafle są bardzo podzielne i świetnie sprawdzają się jako deser na imprezach i rodzinnych spotkaniach w większym gronie. Koszt wykonania wafli kokosowych w domu jest o wiele niższy niż zakupienie ich w sklepie. Najważniejszym jednak elementem, który zachęca do zrobienia, jest ich skład i kontrola(...)zawartością cukru. Wafle nie są bardzo słodkie, ale jeśli liczycie kalorie, można go dodać nieco mniej i też wafelki będą smaczne. Wygląd wafli będzie zależał od zakupionych suchych wafli, gdyż mają one różną wielkość kratek i tym samym grubość. U mnie wafle miały dość małą kratkę i były dość cienkie, dlatego masy wystarczyło na posmarowanie całego opakowania. Jeśli wafle będą
Gotuj w domuJeśli ktoś nie lubi/ nie umie smażyć naleśników to polecam krokiety w waflach. Kupne wafle wystarczy tylko lekko zwilżyć wodą by były miękkie i dały się zawijać...Składniki:farsz:1,5 kg karkówki,700 g surowego boczku,500 g kapusty kiszonej,1 kostka drobiowa,2 cebule,sól,pieprz.dodatkowo:20 dużych wafli,4 jajka,bułka tarta.Przygotowanie: Robienie krokietów podzieliłam sobie(...)który dzień wcześniej przelałam do słoika. Na patelni podsmażyłam cebulkę, pokrojoną w kostkę i dodałam do mięsa. Przyprawiłam solą i pieprzem. Do szklanki nalałam wody i pędzelkiem silikonowym smarowałam wafle wodą z obu stron. Wafle muszą być miękkie, ale trzeba uważać by nie przesadzić z wodą. Zawsze trochę trzeba poczekać, by wodą wsiąknęła w wafle. Nakładamy farsz, zawijamy boki
Aga w kuchnipokojach, a co znalazłam, natychmiast wykorzystałam. Wafleokrągłe, masa krówkowa, krem czekoladowo-orzechowy podkradziony kuzynowi, który aktualniespędza czas u mnie... Z byle czego można wyczarować naprawdę coś! EKSPRESOWY MAZUREK NA WAFLACH. /autorski; wymyślony na poczekaniu;/ paczka okrągłych wafli tortowych puszka masy krówkowej (kajmak) 1,5 opakowania (ok.400g) kremu czekoladowo-orzechowego (jak Nutella, ale u mnie podróbka z Tesco) opakowanie suszonych(...)moreli tabliczka świątecznej czekolady z zajączkami garść wiórków kokosowych na środku: jajko czekoladowe z masą mleczną (lub inna czekoladka w kształcie połowy pisanki) Pierwszego wafla układam na kawałku folii aluminiowej, na sztywnej desce do krojenia. Smaruję czekoladą, przykrywam drugim waflem, a na nim rozsmarowuję kajmak, itd. Wafel na samym wierzchu pozostawiam czysty. Całość przyciskam czymś bardzo ciężkim (pomogłam sobie
W kuchni Karmel-itkibędzie super słodko! Na osłodę jesiennej pogody, która w niektórych miejscach zaczyna przypominać zimę :) Kajmak bardzo mi się kojarzy właśnie z chłodnymi wieczorami, kubeczkiem kawy i chwilą relaksu. Kiedyś wafle przekładałam przepyszną masą robioną na bazie najzwyklejszego mleka w proszku, ale od dawna nie widzę go w sklepach. Niestety. Masa kajmakowa jest jednak równie pyszna, choć to zupełnie inny smak(...)Macie jakieś swoje ulubione wafle? a może jest ktoś kto w ogóle ich nie lubi?Składniki:paczka dużych wafli,1/2 kg ziaren słonecznika (bez łupinek),2 puszki kajmaku (masy krówkowej lub gotowanego skondensowanego mleka),spora garść prażonego ryżu.Słonecznik uprażyć partiami na suchej patelni. Kajmak podgrzać, żeby stał się mniej gęsty. (Odłożyć 3-4 łyżki
Codzienna kuchnia niecodziennaWafle są uniwersalne :) Zrobiłam je z pyszną masą mleczną z bakaliami. Przepis znalazł mój tata w internecie.Składniki:2 szklanki mleka w proszku1/2 szklanki zwykłego mleka1 szklanka cukru1 cukier waniliowy25 dag masła / margarynydowolne bakalie (u mnie rodzynki, suszone morele, skórka pomarańczowa, płatki migdałowe - ogółem była ich niepełna szklanka)4 prostokątne wafleSposób przygotowania:1. Dwa wafle kruszymy. Przygotowujemy bakalie, morele drobniej(...)kroimy.2. Gotujemy zwykłe mleko z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Masę trochę studzimy, dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy.3. Do masy dodajemy pokruszone wafle i bakalie. Wychodzi bardzo gęsta masa. Całość mieszamy, wykładamy na jednego wafla, przykładamy drugim i całość obciążamy np. deską. 4. Wafla odkładamy do zastygnięcia.5. Kroimy na kawałki.Smacznego
Kuchnia domowa AniWafle to szybka słodka przekąska. Jest już kilka propozycji na blogu. Tym razem zapraszam na wersję kajmakową z powidłem.Składniki:1 opakowanie wafli1/2 puszki masy kajmakowej1/2 kostki miękkiej margarynypowidła śliwkoweSposób wykonania:1. Margarynę ucieramy, dodajemy stopniowo masę kajmakową.2. Wafle smarujemy masą, a jednego wafla powidłem. Przykrywamy ostatnim waflem bez smarowania.3. Wafla obciążamy np. deską i odstawiamy na kilka godzin.Smacznego
Kuchnia domowa Anidodać mleko w proszku i zmiksować. Składniki na masę z nutelli: 100 g masła 160 g nutelli 1 łyżka kakao Masło, nutellę i kakao zmiksować. Dodatkowo: 3 płaty suchych wafli 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Pierwszy wafel smarujemy masą z nutelli, przykrywamy drugim waflem, smarujemy masą z mlekiem w proszku, przykrywamy trzecim(...)waflem. Górę ostatniego wafla smarujemy roztopioną czekoladą. Tak przygotowane wafle odstawiamy do lodówki aby masy stężały. Kroimy na kwadraty. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiWafle najprostsze z możliwych. Szybkie i zawsze smaczne. Składniki: opakowanie wafli np. kwadratowych (4 arkusze wafli w opakowaniu) 1 puszka masy kajmakowej Wykonanie:Układamy pierwszy wafel, smarujemy go cienką warstwą kajmaku. Na to układamy kolejny wafel, smarujemy go, przykrywamy, smarujemy i przykrywamy ostatnim waflem.Całość owijamy folią spożywczą, odkładamy, obciążamy grubą dużą książką i zostawiamy najlepiej na całą noc.Odwijamy
Malinowe Pocałunkiwzględu - niepohamowanej ciekawości.Powiem tak: smakują jak mielone. Takie lepsze mielone! Nie ma wielkiej modyfikacji, ale mimo to są inne, nie takie już zwykłe. Do tego poskromienie mięsa w waflu powoduje, że mamy bardzo ładne kwadratowe kotlety :] Efektownie się prezentują i dobrze smakują.Dla mnie do mielonych muszą być domowe buraczki i ziemniaczki z wody! Ten zestaw najlepiej się sprawdza(...)roli porządnego i nadaje się nawet na rodzinne spotkania. KOTLETY MIELONE W WAFLU. / źródło: http://ulubioneprzepisy.wordpress.com/2013/08/12/kotlety-mielone-w-waflu/ / 600g kiełbasowego mięsa mielonego (przez uprzejmość wuja rzeźnika; może być rzecz jasna inne) 2 jajka bułka tarta sól, pieprz mielony, majeranek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 wafle andruty ponadto do obtoczenia: 4-6 jajek kilka łyżek mleka bułka
W kuchni Karmel-itkiWafle z masą z mleka w proszku są specjałem w naszej Rodzinie, który robimy od ponad 20 lat na święta lub rodzinne spotkania. Spośród wielu innych przekładanych wafli te najbardziej wszystkim smakują. Bardzo przyjemne jest samo przygotowywanie masy mleczno-kakaowej, ucieranie drewnianym, okrągłym wałkiem, dosypywanie mleka w proszku i sprawdzanie, czy nadzienie do wafla ma już odpowiednią konsystencję. Potem wystarczy(...)wybrać odpowiedni dżem, najlepsze są lekko kwaśne, czyli z wiśni, porzeczek lub śliwek, i przełożyć wafle. Pycha. Składniki na wafle z masą z mleka w proszku 250 g margaryny 2 1 / 2 szklanki mleka w proszku 1 szklanka cukru 1 / 2 szklanki mleka 3-4 łyżki kakao 1 paczka wafli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Margarynę z cukrem, mlekiem i kakao
niecodziennikparyRoulade-waffles without bakingSkładniki.2 wafle1 szklanka przecieru jabłkowego25 dag sera ricotta200 ml kremówki0,5 owocu kaki3 kawałki imbiru kandyzowanego1 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatynyWykonanie.Wafle ułożyć na arkuszach folii .Podgrzać przecier jabłkowy lub ulubiony dżem i rozsmarować go na waflach. Zostawić na chwilę, aż wafle trochę zmiękną, dadzą się łatwiej zwinąć.Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i rozpuścić(...)Ricottę wymieszać z cukrem, pokrojoną drobno kaki i ubitą śmietaną. Ja dodałem trochę musu truskawkowego, bo miałem trochę pod ręką.Masę serową rozsmarować na waflach i pomagając sobie folią zwinąć w rulon.Roladę zawiniętą w folię wstawić do lodówki na 2 h lub do zamrażarki na krótszy czas. Oprószyć cukrem pudrem, pokroić i delektować się tą słodką pokusą
Kulinarny karnet Christopheranaprawde slodki powrot do przeszlosci.Z przyjemnoscia odkurzylam ten stary,przeze mnie calkiem juz zapomniany przepis,ktory budzi tyle milych wspomnien,Naprawde nie pamietam kiedy ostatni raz jadlam domowe wafle,to bylo tak dawno temu....Podobnych przepisow widzialam wiele.U mnie dodatkowo wystepuje warstwa przelozona dzemem,najlepiej o lekko kwaskowatym smaku,ktora swietnie przelamuje slodycz wafla.Zapraszam na waflowa uczte!Skladniki(...)cukier.Podgrzewac do rozpuszczenia masla i cukru przesiac przez sitko kakao,wymieszac i zagotowacprzesiac przez sitko mleko w proszku i dokladnie wymieszac do uzyskamia jednolitej masylekko przestudzona masa smarowac wafle ,tak by wypelnic wszystkie zaglebienia wafla.Nie nakladac za duzo masy,bo nadmiar przy prasowaniu po prostu wyplynie.Druga warstwe posmarowac ulubionym dzemem.Najlepiej sprawdza sie tu wszystkie kwaskowate dzemy.Masa przelozyc reszte wafliprzelozony wafel
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jadacie czasami wafle? My dość rzadko, ale jeżeli już jemy, to przełożone masą kajmakową i dżemem wiśniowym. Tym razem jednak zrobiłam masę owocową, z przepisu, który znalazła moja teściowa. Masa dość słodka, ale smaczna. Trochę jak za dawnych lat. Składniki: 250 g masła 200 ml śmietany 30% 2 galaretki owocowe (użyłam truskawkowych) ½ - ¾ szklanki cukru 1 opakowanie(...)wafli Wykonanie: Masło rozpuścić. Śmietankę zagotować z cukrem. Kiedy tylko zacznie wrzeć, zdjąć z ognia. Dodać masło i galaretki i wymieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić, aż masa będzie tężeć. Masę rozsmarować na waflach. Złożyć, przycisnąć i odstawić wafle, aż masa całkiem stężeje, a wafle się połączą. Pokroić na części
Sto kolorów kuchniWafle, którym trudno się oprzeć. Wafle, które uwielbiałam jako dziecko, które uwielbiam jako dorosła kobieta, które uwielbia moje dziecko. Każdy kto je jadł bez przepisu nie chciał wyjść. To o czymś świadczy :) Przepis z zeszytu mojej Śp. Mamy. Przepis, który musicie zrobić - nie macie wyjścia :) Uwaga dla osób na diecie - trudno poprzestać na jednym kawałku ;) Smacznego Kochani! Składniki: 1 opakowanie(...)wafli tortowych 1 łyżka kakao 1 szklanka mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka pasty waniliowej Skworcu 250 g masła Wykonanie: Mleko, cukier, pastę waniliową i masło zagotować. Zmniejszamy płomień i przesiewamy kakao i mleko w proszku. Energicznie mieszamy rózgą, aby w masie nie potworzyły się grudki. Powstałą masą przekładamy wafle, które na koniec zawijamy
Blondynka Gotuje