wafle - 1634 przepisów (strona:2/109)

Wafle kajmakowe z prażonym słonecznikiem i ryżem 129

będzie super słodko! Na osłodę jesiennej pogody, która w niektórych miejscach zaczyna przypominać zimę :) Kajmak bardzo mi się kojarzy właśnie z chłodnymi wieczorami, kubeczkiem kawy i chwilą relaksu. Kiedyś wafle przekładałam przepyszną masą robioną na bazie najzwyklejszego mleka w proszku, ale od dawna nie widzę go w sklepach. Niestety. Masa kajmakowa jest jednak równie pyszna, choć to zupełnie inny smak(...)Macie jakieś swoje ulubione wafle? a może jest ktoś kto w ogóle ich nie lubi?Składniki:paczka dużych wafli,1/2 kg ziaren słonecznika (bez łupinek),2 puszki kajmaku (masy krówkowej lub gotowanego skondensowanego mleka),spora garść prażonego ryżu.Słonecznik uprażyć partiami na suchej patelni. Kajmak podgrzać, żeby stał się mniej gęsty. (Odłożyć 3-4 łyżki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Białe wafle z bakaliami 177

Wafle są uniwersalne :) Zrobiłam je z pyszną masą mleczną z bakaliami. Przepis znalazł mój tata w internecie.Składniki:2 szklanki mleka w proszku1/2 szklanki zwykłego mleka1 szklanka cukru1 cukier waniliowy25 dag masła / margarynydowolne bakalie (u mnie rodzynki, suszone morele, skórka pomarańczowa, płatki migdałowe - ogółem była ich niepełna szklanka)4 prostokątne wafleSposób przygotowania:1. Dwa wafle kruszymy. Przygotowujemy bakalie, morele drobniej(...)kroimy.2. Gotujemy zwykłe mleko z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Masę trochę studzimy, dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy.3. Do masy dodajemy pokruszone wafle i bakalie. Wychodzi bardzo gęsta masa. Całość mieszamy, wykładamy na jednego wafla, przykładamy drugim i całość obciążamy np. deską. 4. Wafla odkładamy do zastygnięcia.5. Kroimy na kawałki.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Wafle kajmakowe z powidłem 173

Wafle to szybka słodka przekąska. Jest już kilka propozycji na blogu. Tym razem zapraszam na wersję kajmakową z powidłem.Składniki:1 opakowanie wafli1/2 puszki masy kajmakowej1/2 kostki miękkiej margarynypowidła śliwkoweSposób wykonania:1. Margarynę ucieramy, dodajemy stopniowo masę kajmakową.2. Wafle smarujemy masą, a jednego wafla powidłem. Przykrywamy ostatnim waflem bez smarowania.3. Wafla obciążamy np. deską i odstawiamy na kilka godzin.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Wafle z masą z mleka w proszku i nutellą 25581

dodać mleko w proszku i zmiksować. Składniki na masę z nutelli: 100 g masła 160 g nutelli 1 łyżka kakao Masło, nutellę i kakao zmiksować. Dodatkowo: 3 płaty suchych wafli 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Pierwszy wafel smarujemy masą z nutelli, przykrywamy drugim waflem, smarujemy masą z mlekiem w proszku, przykrywamy trzecim(...)waflem. Górę ostatniego wafla smarujemy roztopioną czekoladą. Tak przygotowane wafle odstawiamy do lodówki aby masy stężały. Kroimy na kwadraty. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Najprostsze wafle pod słońcem. 3654

Wafle najprostsze z możliwych. Szybkie i zawsze smaczne. Składniki: opakowanie wafli np. kwadratowych (4 arkusze wafli w opakowaniu)  1 puszka masy kajmakowej Wykonanie:Układamy pierwszy wafel, smarujemy go cienką warstwą kajmaku. Na to układamy kolejny wafel, smarujemy go, przykrywamy, smarujemy i przykrywamy ostatnim waflem.Całość owijamy folią spożywczą, odkładamy, obciążamy grubą dużą książką i zostawiamy najlepiej na całą noc.Odwijamy

Malinowe Pocałunki
KOTLETY MIELONE W WAFLU. 325

względu - niepohamowanej ciekawości.Powiem tak: smakują jak mielone. Takie lepsze mielone! Nie ma wielkiej modyfikacji, ale mimo to są inne, nie takie już zwykłe. Do tego poskromienie mięsa w waflu powoduje, że mamy bardzo ładne kwadratowe kotlety :] Efektownie się prezentują i dobrze smakują.Dla mnie do mielonych muszą być domowe buraczki i ziemniaczki z wody! Ten zestaw najlepiej się sprawdza(...)roli porządnego i nadaje się nawet na rodzinne spotkania.   KOTLETY MIELONE W WAFLU. / źródło: http://ulubioneprzepisy.wordpress.com/2013/08/12/kotlety-mielone-w-waflu/ / 600g kiełbasowego mięsa mielonego  (przez uprzejmość wuja rzeźnika; może być rzecz jasna inne) 2 jajka bułka tarta sól, pieprz mielony, majeranek 1 cebula 2 ząbki czosnku  3-4 wafle andruty ponadto do obtoczenia: 4-6 jajek kilka łyżek mleka bułka

W kuchni Karmel-itki
Wafle z masą z mleka w proszku 50

Wafle z masą z mleka w proszku są specjałem w naszej Rodzinie, który robimy od ponad 20 lat na święta lub rodzinne spotkania. Spośród wielu innych przekładanych wafli te najbardziej wszystkim smakują. Bardzo przyjemne jest samo przygotowywanie masy mleczno-kakaowej, ucieranie drewnianym, okrągłym wałkiem, dosypywanie mleka w proszku i sprawdzanie, czy nadzienie do wafla ma już odpowiednią konsystencję. Potem wystarczy(...)wybrać odpowiedni dżem, najlepsze są lekko kwaśne, czyli z wiśni, porzeczek lub śliwek, i przełożyć wafle. Pycha. Składniki na wafle z masą z mleka w proszku 250 g margaryny 2 1 / 2 szklanki mleka w proszku 1 szklanka cukru 1 / 2 szklanki mleka 3-4 łyżki kakao 1 paczka wafli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Margarynę z cukrem, mlekiem i kakao

niecodziennikpary
Rolada z wafla bez pieczenia 237

Roulade-waffles without bakingSkładniki.2 wafle1 szklanka przecieru jabłkowego25 dag sera ricotta200 ml kremówki0,5 owocu kaki3 kawałki imbiru kandyzowanego1 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatynyWykonanie.Wafle ułożyć na arkuszach folii .Podgrzać przecier jabłkowy lub ulubiony dżem i rozsmarować go na waflach. Zostawić na chwilę, aż wafle trochę zmiękną, dadzą się łatwiej zwinąć.Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i rozpuścić(...)Ricottę wymieszać z cukrem, pokrojoną drobno kaki i ubitą śmietaną. Ja dodałem trochę musu truskawkowego, bo miałem trochę pod ręką.Masę serową rozsmarować na waflach i pomagając sobie folią zwinąć w rulon.Roladę zawiniętą w folię wstawić do lodówki na 2 h lub do zamrażarki na krótszy czas. Oprószyć cukrem pudrem, pokroić i delektować się tą słodką pokusą

Kulinarny karnet Christophera
Domowe wafle-andruty 133

naprawde slodki powrot do przeszlosci.Z przyjemnoscia odkurzylam ten stary,przeze mnie calkiem juz zapomniany przepis,ktory budzi tyle milych wspomnien,Naprawde nie pamietam kiedy ostatni raz jadlam domowe wafle,to bylo tak dawno temu....Podobnych przepisow  widzialam wiele.U mnie dodatkowo wystepuje warstwa przelozona dzemem,najlepiej o lekko kwaskowatym smaku,ktora swietnie przelamuje slodycz wafla.Zapraszam na waflowa uczte!Skladniki(...)cukier.Podgrzewac do rozpuszczenia masla i cukru przesiac przez sitko kakao,wymieszac i zagotowacprzesiac przez sitko mleko w proszku i dokladnie wymieszac do uzyskamia jednolitej masylekko przestudzona masa smarowac wafle ,tak by wypelnic wszystkie zaglebienia wafla.Nie nakladac za duzo masy,bo nadmiar przy prasowaniu po prostu wyplynie.Druga warstwe posmarowac ulubionym dzemem.Najlepiej sprawdza sie tu wszystkie kwaskowate dzemy.Masa przelozyc reszte wafliprzelozony wafel

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wafle z galaretką 110

Jadacie czasami wafle? My dość rzadko, ale jeżeli już jemy, to przełożone masą kajmakową i dżemem wiśniowym. Tym razem jednak zrobiłam masę owocową, z przepisu, który znalazła moja teściowa. Masa dość słodka, ale smaczna. Trochę jak za dawnych lat.     Składniki: 250 g masła 200 ml śmietany 30% 2 galaretki owocowe (użyłam truskawkowych) ½ - ¾ szklanki cukru 1 opakowanie(...)wafli   Wykonanie: Masło rozpuścić. Śmietankę zagotować z cukrem. Kiedy tylko zacznie wrzeć, zdjąć z ognia. Dodać masło i galaretki i wymieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić, aż masa będzie tężeć. Masę rozsmarować na waflach. Złożyć, przycisnąć i odstawić wafle, aż masa całkiem stężeje, a wafle się połączą. Pokroić na części

Sto kolorów kuchni
Piszinger, czyli Wafle Mojego Dzieciństwa! 222

Wafle, którym trudno się oprzeć. Wafle, które uwielbiałam jako dziecko, które uwielbiam jako dorosła kobieta, które uwielbia moje dziecko. Każdy kto je jadł bez przepisu nie chciał wyjść. To o czymś świadczy :) Przepis z zeszytu mojej Śp. Mamy. Przepis, który musicie zrobić - nie macie wyjścia :) Uwaga dla osób na diecie - trudno poprzestać na jednym kawałku ;) Smacznego Kochani! Składniki: 1 opakowanie(...)wafli tortowych 1 łyżka kakao 1 szklanka mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka pasty waniliowej Skworcu 250 g masła Wykonanie: Mleko, cukier, pastę waniliową i masło zagotować. Zmniejszamy płomień i przesiewamy kakao i mleko w proszku. Energicznie mieszamy rózgą, aby w masie nie potworzyły się grudki. Powstałą masą przekładamy wafle, które na koniec zawijamy

Blondynka Gotuje
Domowe wafle serduszka – najlepszy przepis! 8269

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe wafle serduszka to jeden z moich ulubionych smaków z dzieciństwa. Do dziś mam w rodzinnym domu bardzo starą gofrownicę o bardzo dużej mocy piekącą idealne serduszka. Dlatego właśnie wczoraj będąc u mamy wymarzyłyśmy sobie do popołudniowej kawy wafle z cukrem pudrem i domowym dżemem malinowym. Wafle to świetny pomysł na przekąskę do kawy czy herbaty, posiłek(...)przekąska dla dzieci, ale również można je wykorzystać jako element śniadania bądź kolacji. Do domowych wafli serduszek można dodać właściwe każde dodatki. Najlepsze z dodatków to bita śmietana, cukier puder, nutella, ulubiony dżem bądź frużelina. Dodatkowo można dodać kawałki świeżych owoców sezonowych, truskawek, malin, borówek itp. Pomysłów może być mnóstwo! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe wafle serduszka – składniki 2 szklanki

To Musisz Wiedzieć
Wafle kawowo kajmakowe z mlekiem w proszku 141

dodatkiem tego specyfiku wprost uwielbiam. Mleko w proszku nadaje daniu charakterystyczny posmak, który chyba właśnie mnie tak nęci. Dzisiaj zatem coś dla miłośników mleka w proszku ale niekoniecznie. Wafle kawowo kajmakowe z mlekiem w proszku. Przepis powstał z konieczności, kiedy musiałam zużyć połowę opakowania mleka i resztę masy kajmakowej. Padło zatem na krem. A jak krem, to czemu w sumie(...)wafle? Słodycz i mdłość kajmaku, niwelujemy dodatkiem kawy. Ponieważ nie mam kawy mielonej, do kremu dodałam parzone i ostudzone espresso. Jeśli jednak zależy nam na czasie, spokojnie możemy dodać kawę mieloną. Dzięki temu zabegowi, krem jest wyrazisty, nie bardzo słodki ale przepyszny. Do kremu nie dodajemy już cukru. Kajmak jest wystarczająco a i mleko w proszku zawiera sporo cukru, więc

Mieszam w Garnku
Wafle z masą krówkową czyli najprostsze jest najsmaczniejsze 131

Dzisiaj będzie szybko, krótko i na temat Nie będę się tu rozwodzić nad techniką przygotowania, ponieważ większość z was wafle, lub inaczej andruty, jadła i robiła. Mi się takie wafle zawsze kojarzyły z dzieciństwem i moją babcią. Chociaż wtedy przekładane były jakąś czekoladopodobną masą U mnie dzisiaj z masą krówkową z tych prostych przyczyn, że zostało mi pół puszki, którą(...)opakowania albo pół puszki czegoś co później zalega w lodówce. Może dlatego, że teraz piekę dla większej liczby osób, a nie tylko dla mnie i męża Ale przejdźmy do wafli: Składniki na wafle: – opakowanie wafli – puszka kajmaku – opcjonalnie masło – niektórzy mieszają kajmak z miękkim masłem. Ja wolę opcję samego kajmaku. Ale wypróbujcie obie. Opakowanie wafli jest

Relaxtime
Wafel z mlekiem w proszku 3318

Coś szybkiego i pysznego - wafel z masą z mleka w proszku. Co tu dużo mówić szybko się go robi ale jeszcze szybciej znika w dziwnych okolicznościach, nikt go nie je a cały czas ubywa :) Do masy można dodać kakao ale u nas zdecydowanie wygrywa wersja z białą masą. Polecam z czystym sumieniem.Składniki:1 op wafli1 margaryna3/4 szkl cukru5(...)łyżek wody1 i  1/2 szkl mleka w proszku Wykonanie:Rozpuścić margarynę z cukrem, dodać wodę i zagotować. Lekko ostudzić i wsypać mleko. Dobrze wymieszać i ciepłą masą przekładać wafle. Owinąć w folię i przycisnąć czymś żeby wafle dobrze się skleiły

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia