Wafle przekładane masą, dżemem, marmoladą, kto z nas ich nie zna, smak dzieciństwa. Jeden z kultowych deserów z czasów PRL. Robi się je szybko i jeszcze szybciej znikają. Tym razem wafle przekładane masą zrobioną z mleka w proszku. Wafle przekładane idealnie sprawdzą się na pikniku czy jako słodkości na dziecięcą imprezę. Jeśli szukacie przepisu na wafle np. z masą kajmakową(...)przepis na tę masę znajdziecie tutaj. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wafle przekładane masą z mleka w proszku. Składniki 1 opakowanie wafli 1 szklanka mleka 250 g masła 1 szklanka brązowego cukru 2-3 łyżki ciemnego kakao 2 szklanki mleka w proszku Instrukcje Mleko, masło, cukier i kakao rozpuścić w rondelku gotować 5 minut od chwili wrzenia, często mieszając. Lekko przestudzić
To co lubię - gotuję i polecamWafle i trufle to zdecydowanie moje ulubione domowe małe słodkości. Do listy najpyszniejszych domowych wafli z całym przekonaniem dopisuję również i te. Idealnie przeplatają się w nich trzy smaki: mleczny, czekoladowy i orzechowy. Są wspaniałe, idealnie słodkie i dość syte. Ten ostatni punt sprawia, że są również bardzo podzielne. Polecam:) 5 suchych wafli 1 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru(...)nich mieszamy z orzechami. Do drugiej dodajemy kakao i startą na wiórki czekoladę. Trzecią pozostawiamy bez zmian. Na tacce lub dużej desce rozkładamy arkusz papieru do pieczenia. Kładziemy jeden wafel i rozprowadzamy na nim masę białą. Przykrywamy drugim waflem. Następnie wykładamy masę czekoladową i przykrywamy kolejnym waflem. Rozprowadzamy masę orzechową, wyrównujemy i kładziemy na niej ostatni, czwarty wafel. Całość przykrywamy
Smaki Na Talerzufestynach Stroopwafli! Być w Holandii i nie zjeść Stroopa, to jak nie zobaczyć wieży Eiffela w Paryżu, ominąć Big Bena w Londynie i odmówić pierożka na Wigilii. Te pyszne wafle przełożone syropem na bazie masła i cukru pochodzą z miasteczka Gouda i początkowo były po prostu zlepkami okruchów po innych, wcześniej upieczonych wafelkach. Moim zdaniem najlepsze są na ciepło. Możecie(...)kupić ciepłe, świeżo zrobione w stroopowych budkach lub zakupić w jakimkolwiek sklepie paczkę i położyć wafla na kubku z gorącą herbatą albo kawą. Wtedy właśnie dzieje się prawdziwa magia! :) Ze sztywnego krążka zaczyna powolnie wydobywać się złociste lub lekko brązowe nadzienie, które rozkosznie ciągnie się po ugryzieniu i obkleja brodę. Ciepły wafelek z miękkim wnętrzem wciąż pozostaje chrupki na zewnątrz
Kuchnia w Słońcu Skąpanamałych Gości. Jedyna uwaga, to powideł nie należy nakładać zbyt grubej warstwy. U mnie było ich zdecydowanie za dużo i niestety trochę „wychodziły” podczas krojenia. 4 wafle powidła śliwkowe 200 g mleka w proszku, pełnego 1 galaretka żółta 1 galaretka zielona kostka masła 50 g cukru 1,5 szklanki bakalii (żurawina, orzechy, rodzynki, morele, skórka kandyzowana z pomarańczy(...)mieszamy lub miksujemy. Odkładamy. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy do niej bakalie oraz pokrojoną w kostkę zieloną galaretkę. Foremkę (23×28 cm) wykładamy folią aluminiową. Na dno kładziemy wafel, w razie potrzeby przycinamy ostrym nożem na szerokość/długość blaszki. Wylewamy mocno tężejącą (!) masę, wyrównujemy i przykrywamy drugim waflem. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie całość wyjmujemy
Smaki Na TalerzuWafle to możliwość zrobienia szybkiego i łatwego deseru. Pisałam już Wam o Waflach z masą orzechową , które uwielbia mój mąż. Dziś wersja bardziej klasyczna, czyli Wafle z masą czekoladową/ Wafle z masą kakaową . Składniki: paczka okrągłych wafli masa czekoladowa: 250g margaryny 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao 3 łyżki kaszy manny dodatkowo: powidła śliwkowe posypka arachidowa prażona Decorada Delecta(...)rozpuszczenia się. Następnie wsypuję kakao. Gdy masa jest jednolita dodaję kaszę mannę i mieszam do zgęstnienia. Tak przygotowaną masę odstawiam do ostygnięcia. Jeszcze ciepłą masą smaruję poszczególne wafle. Na jeden wafel po środku nakładam powidła śliwkowe. Całość zawijam w folię i umieszczam w lodówce na minimum 1-2 godziny. Przygniatam czymś dość ciężkim. Schłodzone wafle smaruję rozpuszczoną w kąpieli
Kuchnia co dniaWafel - andrut to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego, kruchego ciastka z wytłoczonym wzorem w postaci rombów. O samych suchych waflach właściwie nie ma co więcej pisać. Zapewne każdy je widział i jadł. Przygotowywane na wiele sposobów, z wykorzystaniem różnych mas. Na słodko i na słono. Przekładane, zwijane, rolowane, okrągłe, prostokątne i kwadratowe. U mnie – domowe wafelki kokosowe. Składniki: - opakowanie(...)dużych kwadratowych wafli (z 200g zużyłam ¾) Masa do przełożenia wafli: - 2,5 szklanki mleka pełnego w proszku* - ½ szklanki płynnego mleka* - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków* - 1 łyżka cukru waniliowego - 230g masła - 180g wiórków kokosowych - esencja migdałowa * U mnie szklanka to metalowa miarka o pojemności 250 ml W garnku rozpuszczamy masło z płynnym mlekiem, wsypujemy cukier i cukier
mojewypiekiinietylkoChociaż sceptycznie podchodziłam do tego czy zwinę kruchy wafel w roladę postanowiłam zaryzykować.I niespodzianka , wafel pod wpływem gorącej masy pięknie zmiękł i bez najmniejszego problemu zrolował się co mnie bardzo ucieszyło.Roladę wykonuje się szybciutko i co najważniejsze jest pyszna :)Składniki: paczka wafli2 op. herbatników 1 galaretka (najlepiej cytrynowa)2 łyżki kakao margaryna3/4 szklanki cukru(...)banany (możliwie proste ;))rodzynki Etapy przygotowania:Z przepisu wychodzą 2 całe rolady.Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Margarynę zagotować z cukrem i kakao. Wkruszyć herbatniki , 2 wafle, dosypać rodzynki, wlać ciepłą rozpuszczoną galaretkę i dobrze wymieszać. Chwilę odczekać żeby masa zagęściła się.Rozłożyć 2 wafle i posmarować każdy z nich gorącą masą ( można wcześniej położyć
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaWafle mleczno-orzechowe to porcja słodkości dla fanów domowych wafelków. Przełożone są one tradycyjną mleczną masą przygotowaną na bazie mleka w proszku oraz masą orzechową przygotowaną na bazie zagęszczonego mleka słodzonego, orzechów i czekolady. Masę orzechową pierwotnie przygotowałam w celu zrobienia orzechowych pralinek , uznałam jednak, po wykorzystaniu mniej więcej 1/3 masy, że tyle pralinek mi wystarczy. Resztę masy postanowiłam wykorzystać(...)właśnie do przełożenia wafli. Wyszło pysznie. Jeżeli będziecie robić tylko te wafle, orzechowej masy będzie więcej, więc możecie przez środek dołożyć jeszcze jedną warstwę. Z pewnością będzie to ładnie wyglądało Masa mleczna: 200 g masła 250 ml mleka 1/2 szkl. cukru pudru 3 szkl. mleka w proszku, pełnego Masa orzechowa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 100 g mlecznej czekolady
Smaki Na Talerzuczym można jeść wafle ryżowe i pieczywo lekkie? Wafle ryżowe i lekkie pieczywo stanowią doskonały zamiennik klasycznego chleba. Można je jeść na wiele sposobów. Z czym połączyć chrupkie kromki? Oto kilka smacznych propozycji. Pyszne kanapki na śniadanie i kolację Klasyczne kanapki to posiłek, który chętnie spożywamy na przykład, na śniadanie lub kolację. Coraz więcej konsumentów szuka jednak bardziej delikatnych(...)wędliną, serem żółtym czy też tuńczykiem. Kanapki z chrupkich kromek to sposób na szybki i lekki posiłek – zdecydowanie lżejszy od tradycyjnego pieczywa. Do przekąsek na słono można też zastosować wafle ryżowe Sonko , zarówno te klasyczne, jak i w wariantach smakowych. Lekkie pieczywo będzie również dodatkiem do zup, które wiele osób spożywa z klasycznymi kromkami. Każdy, kto chce zamienić zwykły chleb
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneprzygotować w zaledwie 10 minut, co jest jego ogromną zaletą. Mimo swojej prostoty wykonania na pewno zrobi furorę na wielkanocnym stole. MAZUREK WIELKANOCNY BEZ PIECZENIA Składniki 1 opakowanie wafli 1/2 puszki masy krówkowej 600 g nutelli 1/2 słoika dżemu porzeczkowego płatki migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Na blacie układamy folię spożywczą, w taki sposób, by ułożyć na niej(...)następnie przykryć wafla. Kładziemy jeden płat wafla, smarujemy go nutellą. Następnie kładziemy drugi płat wafla, smarujemy go masą krówkową. Ułożyć kolejny płat wafla, posmarować nutellą. Kolejny płat wafla posmarować dżemem porzeczkowym. Przykryć ostatnim płatem wafla i docisnąć. Tak przygotowane wafle zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce, lekko docisnąć. Po upływie kilku godzin rozwinąć
Przepiski.plwafelki to smak mojego dzieciństwa. Słodycz, które każde dziecko pokocha. Lekko chrupkie wafle sprawiają, że dzień będzie idealny. Składniki: 400 g masła 300 g mleka w proszku 140 ml mleka 120 g cukru 2 łyżki kakao 1 op. wafli suchych Mleko z cukrem podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać do masła po 2 łyżki(...)cukrem. Gdy masa będzie gładka dodawać mleko w proszku i miksować na mniejszych obrotach. Podzielić masę na 2 części. do jednej dodać kakao i wymieszać dokładnie. 1 wafel położyć na desce do krojenia. Wyłożyć masę kakaową na wafel. Wyrównać. Przykryć drugim waflem. Wyłożyć mleczną masę i wyrównać. Przykryć kolejnym waflem i wyłożyć masę kakaową. Przykryć waflem. Obciążyć wafle deską
Kuchnia w oparachSkładniki: 2 galaretki 700 ml gorącej wody 200 ml śmietany 150 g cukru 1 łyżka masła 100 g czekolady 4 wafle do przełożenia 1. Wafle dopasowujemy do formy (przycinamy), którą późnej wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia co chwilę mieszając by stygła równomiernie. 2. Śmietanę lekko podgrzewam. Na patelni (najlepiej(...)mieszamy aż karmel się rozpuści. Odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia. Do jeszcze ciepłego karmelu dodajemy masło i czekoladę mieszamy aż się rozpuszczą. Taką masą krówkową smarujemy dwa wafle - czyli kładziemy wafel smarujemy przykrywamy drugim i odkładamy na bok, powtarzamy czynność z jeszcze jednym waflem odkładamy. 4. Do przygotowanej wcześniej formy wkładamy jeden zlepiony masą krówkową wafel wykładamy na niego
NA MOIM TALERZUSkładniki: 2 galaretki 700 ml gorącej wody 200 ml śmietany 150 g cukru 1 łyżka masła 100 g czekolady 4 wafle do przełożenia 1. Wafle dopasowujemy do formy (przycinamy), którą późnej wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia co chwilę mieszając by stygła równomiernie. 2. Śmietanę lekko podgrzewam. Na patelni (najlepiej(...)mieszamy aż karmel się rozpuści. Odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia. Do jeszcze ciepłego karmelu dodajemy masło i czekoladę mieszamy aż się rozpuszczą. Taką masą krówkową smarujemy dwa wafle - czyli kładziemy wafel smarujemy przykrywamy drugim i odkładamy na bok, powtarzamy czynność z jeszcze jednym waflem odkładamy. 4. Do przygotowanej wcześniej formy wkładamy jeden zlepiony masą krówkową wafel wykładamy na niego
Na moim talerzu