zjadł połowę porcji. Składniki: 1/2 szkl. mleka 100 g masła 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. mleka w proszku 100 g wiórek koksowych 1 tabliczka białej czekolady 3 wafle tortowe Mleko płynne, masło i cukier podgrzewamy aż składniki rozpuszczą się. Przestudzić, dodać mleko w proszku i wymieszać tak aby nie powstały grudki. Na sam koniec dodać wiórki kokosowe (zostawić(...)łyżki do posypania na górę) i wymieszać. 1 wafel układamy na płaskiej powierzchni. Smarujemy masą koksową. Na masę wafel i ponownie masa koksowa. Przykrywamy masę waflem, zawinąć w aluminium i obciążyć garnkiem z wodą. Po 3 godzinach rozpuścić białą czekoladę. Polać wierzch wafle i posypać pozostałymi wiórkami. Pokroić na mniejsze części
Kuchnia w oparachzmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta Czytelników”) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z Kaszy Jaglanej z Truskawkami i Galaretką Składniki: 2 wafle 500g ugotowanej kaszy jaglanej (ugotowałam około 150g suchej kaszy) 500g umytych, obranych truskawek 80g cukru około 18-20g żelatyny (2 łyżki) + 90ml zimnej wody 1 galaretka truskawkowa + 400ml gorącej(...)wody 1. Wafle dociąć do wielkości blaszki 20x20cm lub 21x21cm ( patrz FILM ) i blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Jeden wafel włożyć do formy. 2. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut. 2. Truskawki przełożyć do rondelka, dodać cukier i owoce podgrzewać, aż puszczą sok i zaczną się gotować. Zdjąć z ognia i zmiksować je na mus ( patrz
Mała CukierenkaWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z czymś bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu. Nie wymaga pieczenia, a sprawi radość każdemu. Mowa o pysznych pischingerach, czy prościej-waflach przełożonych kremem czekoladowym. Myślę, że wielu z Was ten deser kojarzy się z dzieciństwem :) Polecam gorąco, ponieważ krem, którym przekładamy wafle jest rewelacyjny, a gotowe wafelki znikają z rekordową szybkością :) Polecam(...)zapraszam SKŁADNIKI KREM -75g mąki pszennej -25 g kakao -50g cukru -550 ml mleka -100g czekolady mlecznej -125g masła lub margaryny DODATKOWO -2 paczki wafli kwadratowych (po 5 sztuk w paczce) -kawałek mlecznej czekolady do polania wafelków Do garnka dajemy cukier, kakao oraz mąkę i wszystko zalewamy mlekiem, mieszamy i stawiamy na gazie. Mieszamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokurobi się świątecznie, czuć już słodkości które zawsze robię sama i mam z tego dużą frajdę. Może macie ochotę wypróbować ten pyszny bezowy deser z orzechami???. Składniki: - 1 opakowanie wafli Beza: - 7 białek - 15 dag orzechów włoskich - 1 szklanka cukru kryształu - 3 łyżki mąki zwykłej 1. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i miksujemy, pod koniec dodajemy mąkę(...)żółtek i cukru ubijamy kogel mogel, dodajemy małymi porcjami ciepłe mleko, miksujemy. Masło rozcieramy na gładką masę, łączymy z masą jajeczną, mieszamy do połączenia. Gotową masą smarujemy upieczone wafle z bezą, składamy: wafel- beza- masa. Ostatni wafel idzie odwrotnie żeby zakończyć składanie do wewnątrz. Andrut będzie lekko zwichrowany od pieczenia ale Wy się tym w ogóle nie przejmujcie. Dajemy
Apetyczna babeczkabardzo szybko chłoną wszelkie płyny dlatego ja rozcieńczyłam wódkę wodą. Użyć możecie również innego alkoholu w zależności od upodobań. Świetnie również sprawdzi się np. rum. Mazurek z bakaliami w waflu Składniki: 4 kwadratowe wafle 2 jajka 3 żółtka 10 łyżek cukru 2 kostki masła (200 g) garść suszonych śliwek garść suszonych moreli garść suszonej żurawiny garść rodzynek Dodatkowo: wódka(...)nich powoli masę jajeczną cały czas ubijając masa. Całość ucieramy do połączenia składników. Dodajemy bakalie (wraz z płynem, jeśli jeszcze nam jakiś pozostał). Masę dokładnie mieszamy i przekładamy nią wafle robiąc 3 warstwy. Przykrywamy ściereczką na której umieszczamy coś ciężkiego (żeby nasze wafle się nie wywinęły) i pozostawiamy na noc do skruszenia. Smacznego Artykuł Mazurek z bakaliami w waflu pochodzi
PatiGotujeNowy tydzień zacznijmy na słodko. Moi domownicy bardzo lubią przekładane wafle, swój przepis na wafle przekładane masą z galaretkami wzbogaciłam dodatkiem kolorowych galaretek. Wyszło smacznie i kolorowo. Składniki: 2 kwadratowe wafle tortowe 330 ml śmietany 18% 2 opakowania galaretki czerwonej- u mnie wiśniowa 1 kostka masła 1/4 szklanki cukru dodatkowo: galaretki w dwóch kolorach Wykonanie: *Dwie różnokolorowe galaretki przygotowujemy(...)dość niskiej a podłużnej foremki, odstawiamy do stężenia. Kiedy zastygną, kroimy w kosteczkę. *W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy cukier, śmietanę, wsypujemy galaretki, dobrze mieszamy. Masę przestudzamy. Na jeden wafle wykładamy połowę masy, rozkładamy kwadraciki z galaretek, wykładamy resztę masy, przykrywamy drugim waflem. Delikatnie przyciskamy, odstawiamy do całkowitego stężenia
Z Majeczką w kuchniprzygotujecie to zagości w Waszym stałym menu Domowa czekolada Składniki: kostka margaryny pół szklanki mleka 2 szklanki cukru 3 łyżki kakao opakowanie mleka w proszku (500 g) kwadratowe wafle Margarynę wraz z kakao, cukrem i mlekiem podgrzewamy do rozpuszczenia się margaryny i doprowadzamy do wrzenia. Taką masę pozostawiamy do wystudzenia. Gdy jest ona zimna dodajemy mleko w proszku i dokładnie(...)miksujemy na gładką masę. Prostokątną blachę wykładamy folą spożywczą i na dnie układamy jedną warstwę wafli (wafle docinamy do wielkości naszej formy). Na wafle wykładamy czekoladową masę, którą następnie przykrywamy warstwą wafli. Dociskamy i wkładamy do zimnego miejsca. Podajemy pokrojone na małe kwadraciki. Smacznego Artykuł Domowa czekolada pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeSkładniki 4 suche wafle 300 g białej czekolady 50 g masła 4 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego 2 "duże" łyżki miodu 100 g migdałów bez skórki polewa: 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka skondensowanego 50 g uprażonych płatków migdałowych Przygotowanie Migdały posiekajcie dosyć drobno, możecie zmiksować (byle nie na mąkę). W rondlu roztopcie czekoladę razem z mlekiem, masłem i miodem(...)Dokładnie wymieszajcie na gładką masę, dodajcie posiekane migdały. Ciepłą masę rozsmarujcie na waflach. Przygniećcie czymś ciężkim (deską do krojenia?), wstawcie do lodówki lub w inne chłodne pomieszczenie, aby masa stężała i skleiła wafle. Zróbcie polewę. Czekoladę roztopcie z mlekiem skondensowanym, dokładnie wymieszajcie. Na sklejonych już waflach rozsmarujcie polewę z białej czekolady, posypcie uprażonymi płatkami migdałów. Poczekajcie aż polewa
OliveandThymemożliwości wyjścia do sklepu. Przekopałam więc szuflady i z tego co znalazłam zrobiłam przekładane andruty. Wyszły bardzo smaczne, nie przesłodzone, bo smak przełamałam konfiturą malinową. Składniki: 5 kwadratowych wafli tortowych 1 szklanka mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 250 g masła ( a najlepiej w tym wypadku margaryny) 100 g drobnych wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru 200 g mlecznej(...)wystudzenia. Czekoladę połamać, zalać kremówką (lub mlekiem) i ustawić nad garnkiem z gorącą wodą. Mieszając stopić. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z konfiturą. Odstawić, żeby zaczęła tężeć. Jeden wafel położyć na folii aluminiowej. Posmarować rozpuszczoną czekolada i przykryć drugim waflem. Wyłożyć połowę masy kokosowej, następnie kolejny wafel, konfiturę, wafel i masę kokosową. Przykryć ostatnim andrutem i mocno obwinąć folią
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPischinger czekoladowy jest jednym z bardzo znanych i lubionych ciastek – zwykły wafel, przełożony kremem w cukierni kosztuje około 25 zł za kg. Ja pokaże Wam jak z małym wysiłkiem pracy i chwilą czasu możecie zrobić cały pudełeczko pysznych czekoladowych wafli za cenę około 10 – 15 zł. Myślę, że warto Czas(...)porcji: 16 dużych kwadratów / 32 mniejsze trójkąty Składniki: 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki masła 250 ml słodkiej śmietanki 30 % ½ szklanki cukru pudru 1 opakowanie wafli (150 g) Przygotowanie: Czekolady połamać, włożyć do niewielkiego garnka, rozpuścić na małym ogniu i dodać cukier puder. Gdy składniki się połączą dodać śmietankę i masło. Gotować
KuchniaWeDwoje.plzresztą u Mamy na każde święta stoły uginają się od słodkości. Ja zrobiłam mazurka trochę oszukanego, nie tradycyjnego na kruchym cieście, ale z wafli. Wszyscy kochamy wafle z masą kajmakową! Ale za rok obiecuję, że rozpocznę specjalizację z mazurków. Składniki: • 1 opakowanie okrągłego wafla • 2 puszki mleka słodzonego(...)czekoladzie • 1/4 tabliczki czekolady Wykonanie: • Mleko w puszce gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. • Wystudzić i lekko ciepłe utrzeć z miękkim masłem. • Przełożyć wafle, zawinąć w papier śniadaniowy, przykryć deseczką i lekko obciążyć. • Czekoladę rozpuścić w miseczce na parze, dodać 3 łyżki masy kajmakowej, dokładnie wymieszać i odłożyć szczelnie przykryte
To co kochamkostek z dodatkami i smarowanie nią sucharków, gdy wszystko zastygło człowiek się delektował jakby jadł nie wiem co. Dziś moje upodobania smakowe zrobiły się bardziej wyrafinowane, zamieniłam sucharki na wafle ryżowe. Jednak ile razy je robię zawsze wracają wspomnienia...... 50 g dobrej gorzkiej czekolady łyżka oleju łyżka masła 3 łyżki mleka łyżka miodu kilka wafli ryżowych owoce(...)połamaną czekoladę i mieszamy ( bez podgrzewania ) aż się wszystko połączy. Na samym końcu dodajemy miód, aby temperatura nie zabiła jego dobroci. W takiej masie maczamy jedną stronę wafli, wkładamy i lekko przekręcamy. W taki sposób lepiej pokryją się czekoladą. Używam wafli z solą morską, te mi najbardziej smakuję. Słodycz czekolady i słoność wafli fajnie z sobą kontrastują
Dieta moja pasjaodsmażeniu: Z waflami tortowymi kiedyś eksperymentowałam na różne sposoby. Było już mięso mielone, pieczarki - przeróżne wersje wytrawne. Szkoda, że wtedy nie robiłam zdjęć... Jednak nic straconego, wkrótce zrobię małą powtórkę, żebyście mogli sami się przekonać - jakie pyszności można wyczarować z prostego wafla. Teraz przedstawiam puree ziemniaczane. Jest rewelacyjne i oprócz idealnego dodatku do obiadu - sprawdzi się jako samoistna przekąska(...)drugi dzień taką roladę można podsmażyć - smakuje obłędnie. Koniecznie spróbujcie! 1 wafel tortowy 1 duża cebula Masa: 500g ziemniaków 100 ml słodkiej śmietanki (ew. mleko) 1 łyżka masła 2-3 łyżki posiekanej zieleniny (u mnie koperek i rukola) sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko 1 szczypta soli bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Cebulę pokroić w pół plasterki i podsmażyć
Di gotujesmaku wafli z dzieciństwa - wafli czekoladowych. Oj tak, z nazwy suche, ale w ustach rozpływają się niczym czekolada. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Składniki: 2 opakowania wafli 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 5 łyżek kakao 1/3 szklanki wody 7 łyżek mleka w proszku Sposób przygotowania: Kostkę margaryny, 1 szklankę cukru, 1/3 szklankę wody i 5 łyżek kakao(...)razem zagotować, tak by składniki się połączyły, lekko ostudzić i dodać 7 łyżek mleka w proszku . Wszystko razem dobrze wymieszać i gotową masą posmarować wafle. Wodę można zastąpić mocniejszym trunkiem - wówczas wafle będą miały wyrazistszy smak - dla starszych członków naszej rodziny :) Smacznego
Z notatnikaSkładniki: wafle tortowe 1 opakowanie/okrągłe, masa toffi 1 puszka wafel posmarować masą toffi z puszki, przycisnąć drugim waflem posmarować na wierzchu i przycisnąc następnym waflem, i tak do wyczerpania wafli przycisnąć czymś ciężkim, ja nakryłam deską do krojenia i dwie torebki cukru schować do lodówki na 30 minut - na szybko smaczny i słodki deser............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię