Prawdziwa słodkość bez pieczenia, wafle przełożone pyszną masą na bazie gorzkiej czekolady z dodatkiem wiórek kokosowych, orzechów i pokruszonych herbatników, zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych , masa jest słodka i pachnie dobrą mleczną czekoladą. Deser który potrzebuje tylko kilku chwil do przygotowania , jest tak dobry, że znika w kilka chwil…to nic, że kalorie J Świetne na każdą(...)okazję. Składniki: 2 kwadratowe płaty suchych wafli 20 dag masła 3/4 szklanki mleka 3,2 % 3/4 szklanki cukru 3 szklanki mleka w proszku pełnego 7 dag gorzkiej czekolady 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/4 szklanki mielonych niezbyt drobno orzechów włoskich lub arachidowych 1/4 szklanki pokruszonych maślanych herbatników Sposób przygotowania: Masło umieścić w rondelku o grubym dnie, wlać
Wanilia i Kardamonśliwkowe -około 300 g opakowanie andrutów - 5 sztuk 1 czubata łyżeczka kakao Wykonanie: Masło musi być miękkie, więc wyjmujemy je z lodówki co najmniej 2 godziny przed robieniem wafli. Masło i cukier puder miksujemy robotem kuchennym, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Pod koniec ucierania dodajemy mieloną wanilię oraz mleko w proszku i ucieramy jeszcze chwilę. Masę maślaną(...)dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i miksujemy do chwili połączenia się składników. W moim opakowaniu wafli było 5 andrutów. Do wysmarowania były więc 4 warstwy: jedną warstwę wysmarowałam przygotowaną masą waniliową, jedną przygotowaną masą kakaową, dwie warstwy przełożyłam powidłami śliwkowymi. Masę maślaną i powidła najlepiej jest rozprowadzać po waflach długą, płaską szpatułką. Wafle dociskamy, kroimy, umieszczamy
Smak mojego domuRolada wafolowa od zawsze w moim domu była nazywana słodką kaszanką. Składniki: 8 wafli 1 paczka herbatników 1 margaryna 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 galaretka owocowa (rozpuścić w 1 szklanka wody), 100g orzechów włoskich 100g orzechów laskowych 100g żurawiny suszonej 4 wafle namoczyć w ścierce. Margarynę rozpuścić z cukrem i kakaem, wystudzić. Do tego dodać żurawinę, orzechy(...)rozpuszczoną galaretkę. Dobrze wymieszać i dodać skruszone ciastka oraz 4 przekręcone przez maszynkę wafle. Wymieszać. Podzielić na 2 części i smarować namoczone wafle. Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło
Słodki Zakątekzupełnie inny sposób tylko nie wiem jak on się tam udał ;) Pierwsza próba to totalne fiasko, nie wiem dlaczego, ale nie było szans na pokrojenie w formie wafla czy batona. Drugie podejście lekka modyfikacja przepisu, czas chłodzenia znacznie krotszy, inna forma podania i można się delektować kokosowymi kulkami na bazie mojego ulubionego wafla ryżowego. Prawda że fajna kompozycja(...)taka lekka i pyszna ;) Składniki: 6 wafli ryżowych np. Kupiec 1 serek homogenizowany 100 gram jogurtu greckiego 2 łyżki mąki kokosowej wiórki kokosowe 4 łyżki do środka i do obsypania kulek Przygotowanie: Wafle rozkruszamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie. Zostawiamy do schłodzenia przez dwie godziny, następnie formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych
Życie zaczyna się w kuchnisłodkie a tak naprawdę dużo lepsze niż te kupne ze sklepu z masą niewiadomego pochodzenia. Godzina po zrobieniu i można jeść. Dla niespodziewanych gości. Składniki: 4 prostokątne suche wafle 1 puszka kajmaku czekoladowego 1 słoik śliwkowych powideł lub dżemu z czarnej porzeczki Sposób wykonania: Pierwszy wafel ułożyć na twardej tekturze lub desce, wysmarować cienko miękkim kajmakiem o temp pokojowej(...)przykryć drugim waflem, lekko docisnąć dłonią, wysmarować powidłami, czynność powtórzyć, tak aby były dwie warstwy powideł i dwie kajmaku. Obciążyć deseczką, aby wafle dobrze się skleiły ze sobą , po godzinie kroić na male prostokąty, podawać. Smacznego
Wanilia i KardamonSerowe paszteciki w waflu powstały pewnego razu gdy nie miałam pomysłu na obiad. Miały być nawet ruskie pierogi ale nie bardzo miałam ochotę na przygodę z ciastem. I tak oto pod wpływem chwili, może troszkę dłuższej chwili, bo farsz jednak kilka dobrych minut zajmuje zajadaliśmy się wspaniałymi serowymi kęskami o smaku ruskich pierogów. Pan Ł. do póki nie spróbował twierdził(...)całe paszteciki wsunął, bo to że Panu Ł. smakowały to chyba wiadomo;) Składniki: 1 kg ziemniaków 500 gram białego twarogu 1 cebula olej do usmażenia cebuli sól, pieprz 4 wafle tzw.andruty 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia pasztecików Przygotowanie: Z farszem postępujemy identycznie jak na ruskie pierogi. Przepis na przygotowanie znajdziecie klikając w ten link (klik) . Gotowy
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: wafle kwadratowe 1 opakowanie, kasza gryczana 2 woreczki, kapusta kiszona ugotowana 50 dag, cebula 1 większa, pieczarki 50 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kostki rosołowe grzybowe 2 sztuki, pieprz, sól - ile potrzeba, jajka 5-6 sztuk, olej rzepakowy 1 łyżeczka, tarta bułka - ile potrzeba, barszcz w kartonie + 2 szklanki rosołu + 2 łyżki cukru kaszę gryczaną ugotować w nie solonej(...)uduszeniu z żeberkami usmażyć drobno pokrojone pieczarki z cebulą z kostkami grzybowymi i wszystko dodać do garnka z kaszą i kapustą, wszystko dobrze wymieszać, do smaku doprawić pieprzem,solą wafle przecięłam na połowę (łatwiej mi pierwszy raz było do zawijania), spryskać wafle wodą ze spryskiwacza, nałożyć porcję farszu, zawijać krokiety jajka roztrzepane z łyżeczką oleju, w jajku maczać krokiety, obtaczać
W Mojej Kuchni Lubięzewnętrzną: 100 g herbatników 75 g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki masła 1-2 łyżki masy kajmakowej 2 łyżki wódki Na nadzienie: 1/5 puszki masy kajmakowej Dodatkowo: Wafle, biszkopciki, bądź małe opłatki. Przygotowanie: Masa zewnętrzna: Herbatniki zemleć na proszek,dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać odrobinę masy kajmakowej lub wódki, jeśli(...)zbyt kleista dosypać zmielonych herbatników lub cukru pudru. Jeśli używamy wafli, wyciąć kieliszkiem małe kółeczka. Złożenie: Odrywać po kawałku masy herbatnikowej i wylepiać foremkę na ule (wystarczy jedna, ja używałam dużą). Masę dokładnie docisnąć do brzegów i utworzyć wewnątrz dołek palcem, usunąć nadmiar masy i do środka dać masę kajmakową, by wypełniło dołek. Przykryć kołkiem z wafla, opłatkiem
My sweet a lifekakaowym. Kremem, który robiło się u mnie w domu od dziecka. Dla odmiany, nie przekładało się orzeszków, bo nie znaliśmy u mnie w domu orzeszków, a przekładało się wafle. Ten smak mleka w proszku… jeśli dorastaliście w latach 80′, powinniście dobrze go pamiętać z wyrobów czekoladopodobnych jak blok. I mleko w proszku dostępne było w takiej mało atrakcyjnej(...)niebieskiej czy też granatowej torebce. W każdym razie, ja ten smak uwielbiam I uwielbiałam krem do wafli. W oryginale, mama robiła go na margarynie Palma, wtedy bardzo popularnej. Mój paluch wędrował do miski miksera prawie na każdym etapie produkcji kremu, bo przecież każdy dodawany składnik znacząco wpływał na smak. A tester musiał go przecież sprawdzać. No i miska i mieszadła
Mieszam w Garnkusobą mini torcik, który możemy zjeść cały sami.😍 Endorfinki z pewnością szaleją a kubki smakowe już nie mogą się doczekać.😃 Możecie oczywiście przygotować ten deser w formie kremu na wafle i jeść bez niepotrzebnego ubrudzenia palców.😋 Ale chyba my dorośli, też możemy poczuć się czasami jak dzieci i jeść jak one prawda? 😊 Składniki na 1 porcje: -5 wafli ryżowych(...)naturalnego -150 g owoców (u mnie mix jagodowy) -10 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Twaróg, jogurt i owoce miksujemy np. blenderem ręcznym. Następnie wedle uznania możecie zrobić "torcik" (przełożyć wafle i potem dookoła posmarować) lub po prostu w formie kremu na wafle. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcze: 448 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzusmakowały. Jeśli nie robiliście jeszcze takich swojskich słodkości to zapraszam do wypróbowania. Łatwe w przygotowaniu i szybko znikają :) moje dzieci je uwielbiają :) Składniki : 1 duża paczka wafli Cukry Nyskie 1 kostka margaryny Kasia 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 kopiasta szklanka mleka w proszku 3 łyżki kakao gorzkiego Wykonanie : Do garnka wlewamy mleko, dodajemy margarynę, cukier(...)małym ogniu aż się wszystko dobrze rozpuści. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa będzie zimna dodajemy mleko w proszku i mieszamy mikserem aby nie było grudek. Na każdy blat wafla wylewamy chochelkę ( do zupy) masy i równomiernie ją rozprowadzamy, nakładamy drugi wafel i tak do wykończenia składników. Wafla zawijamy w folię i z góry dociskamy deską. Odstawiamy na kilka
Sama słodycz i szczypta chilirobienia różnych sałatek na bazie owoców i warzyw. Kombinacje dowolne,co komu smakuje i co ma w danej chwili pod ręką. Ja moją sałatkę wzbogaciłam dodając do schrupania wafle ryżowe w czekoladzie. Niedawno zostałam ambasadorem marki Kupiec . Otrzymałam do testowania bardzo smaczną przesyłkę składającą się m.in. z przeróżnych wafli i teraz razem z rodzinką próbujemy. 1 mango(...)awokado 1 grejpfrut zielony sweet 1/2 granatu 1/2 limonki 150 ml jogurtu naturalnego dodatkowo: wafle ryżowe z belgijską czekoladą mleczną Kupiec Mango i awokado obrać ze skórki,wyjąć pestkę i pokroić w kostkę. Awokado skropić sokiem z limonki. Grejpfruta obrać ze skóry i białych błonek,wybrać sam miąższ. W miseczce wymieszać owoce,skropić sokiem z limonki i dodać pestki
Kolorowa kuchnia ElkiWafle z kajmakiem to pomysł na szybki deser, który nikomu nie sprawi trudności w zrobieniu. Powidła śliwkowe przełamują słodki smak masy krówkowej. SKŁADNIKI 1 op. suchych wafli, ½ puszki kajmaku, 80 g masła, powidła śliwkowe WYKONANIE Krem: Masło ucieramy, dodajemy kajmak. Wafle smarujemy kremem, następnie powidłami, kolejną warstwą kremu, następnie powideł i znowu kremu. Przykrywamy ostatnim waflem, zawijamy w folię
słodki bratekWafle to są moje przysmaki z dzieciństwa, często się nimi zajadaliśmy, raz z dżemem innym razem z kremem, ten drugi to akurat rżnie wspominam. Mama moja była fanką kremów maślanych, których ja wręcz nie cierpiałam, do tej pory zresztą tak mam. Ale krem na bazie śmietanki do kawy i kakao wspominam wspaniale. Dziś jednak moje niedawne odkrycie - masa(...)wafli na bazie masła i galaretki...PYCHA! Musiałam pojechać do babci Pana Ł. żeby poznać taką masę, aż nie wierzę, że wcześniej nie wiedziałam o jej istnieniu. Składniki 1 opakowanie wafli 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 3 łyżki gęstej śmietany dowolna galaretka Przygotowanie : Masło, cukier i śmietanę rozpuszczamy w rondelku i gotujemy chwilę. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę
Życie zaczyna się w kuchnizbyt wiele czasu i do których nie potrzeba wyszukanych składników. Wystarczy zaledwie szybki przegląd szafek, krótka chwilka spędzona w kuchni i pyszności już gotowe! Dzisiaj takim smakołykiem będą domowe wafle z masą z mleka w proszku. Odkurzony przepis z dawnych lat - słodkie wspomnienie dzieciństwa. 1 opakowanie wafli suchych (5 arkuszy) 200 g masła 0,5 szklanki mleka 1 szklanka cukru(...)mleka w proszku. Po czym do pierwszej wsypujemy trzy łyżki kakao, a do drugiej trzy dodatkowe łyżki mleka w proszku. Obie masy dokładnie miksujemy i rozsmarowujemy na przemian po waflu. Powinny powstać dwie warstwy jasne i dwie ciemne. Wafle dociskamy deską do krojenia i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu kroimy według upodobania
Krokusowy Dom