wafle - 1634 przepisów (strona:29/109)

Wafle z kremem czekoladowym 141

Poniższe wafle są idealnie kruche i podwójnie czekoladowe, ponieważ są przełożone kremem czekoladowym, a na samym wierzchu oblane lśniącą polewą czekoladową. Przepis dodaje do akcji Jak ugryźć wafla . Składniki: 4 prostokątne wafle 125 g masła 1/4 szklanki mleka w proszku (niebieskiego) 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki mleka polewa czekoladowa* orzechy laskowe do dekoracji W małym(...)mieszać (gotować na małym ogniu!). Na sam koniec przygotowaną masę zdjąć z ognia, dodać kakao - ponownie wszystkie składniki ze sobą połączyć i mleko w proszku. Wymieszać. Przygotowaną masą przełożyć wafle. Przycisnąć deską z jakimiś obciążnikami i poczekać, aż wafle się ze sobą połączą. Następnie polać przygotowaną polewą czekoladową i ozdobić orzechami laskowymi. Gdy polewa zastygnie pokroić na zgrabne kawałki

Ugotować
Wafelki kakaowo – rumowe 139

120g margaryny lub masła 1 szklanka cukru ½ szklanki wody 3 łyżki kakao 200g mleka w proszku Ok. ½ Aromatu np. rumowego (lub więcej) lub 25ml Rumu 1 – 2 opakowania suchych wafli najlepiej prostokątnych lub kwadratowych Tłuszcz, cukier, wodę i kakao razem zagotowujemy w garnku, po czym studzimy. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i mieszamy, by nie było(...)grudek. Na koniec dodajemy aromat rumowy lub rum i jeszcze raz dobrze mieszamy. Najlepiej skosztować, czy ilość aromatu jest odpowiednia. Gotowym kremem przekładamy wafle. Ilość warstw zależy od indywidualnego uznania. Przełożone wafle przykrywamy folią lub papierem, przyciskamy czymś ciężkim i większym od powierzchni wafli np. deską lub taboretem. Wafle pozostawiamy tak na kilka godzin (najlepiej od wieczora do rana

Smakowy Raj
Wafelki cytrynowe 165

Ostatnio wypróbowuje różne kremy i nadzienia do wafli, były już wafelki kokosowe , rumowe , kajmakowe , czekoladowe w postaci tortu i bardziej gorzkie z orzechami . Teraz postanowiłam zrobić takie w bardziej orzeźwiającej wersji, by smak kojarzył nam się bardziej z latem. Inspiracja powstała na szybko, a dodatek świeżej skórki z cytryny był strzałem w dziesiątkę! Pokochałam ten smak :) Składniki: 250g masła(...)cukru ½ szklanki mleka lub wody 250g mleka w proszku Ok. 1/2 aromatu cytrynowego lub 1 – 2 łyżki soku z cytryny Skórka otarta z 1 - 2 cytryn 1 – 2 opakowania wafli najlepiej kwadratowych lub prostokątnych Masło, cukier i mleko (lub wodę) zagotowujemy razem w garnku i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i dobrze mieszamy

Smakowy Raj
Wafelki śmietankowe 199

Śmietankowy krem do wafli to chyba jeden z najbardziej klasycznych smaków jakie mogą być. By uzyskać bardziej śmietankowy smak dodałam olejku śmietankowego, ale bez niego krem nie był zły, więc jeśli wolicie bardziej mleczny posmak można zrobić krem bez olejku. Smak idealny dla tych, którzy lubią śmietanę, a nie lubią czekolady, kakao lub cierpią na chwilowy ich brak w kuchni(...)Składniki: 250g masła lub margaryny 1 ½ szklanki cukru ½ szklanki mleka lub słodkiej śmietany 250g mleka w proszku Ok. 1/2 aromatu śmietankowego 1 – 2 opakowania wafli najlepiej kwadratowych lub prostokątnych Tłuszcz, cukier i mleko zagotowujemy razem w garnku i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy po trochu mleko w proszku i dobrze mieszamy, by nie było grudek. Na koniec dodajemy

Smakowy Raj
Domowe andruty 333

Zapraszam dzisiaj na pyszne domowe andruty.   Takie wafelki pamiętam z dzieciństwa , ten ich smak ,  przepyszna masa czekoladowa i chrupiący wafel :)                Kiedyś przygotowywała je dla nas mama , dzisiaj ja robię je swoim dzieciom(...)Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie :) Składniki : 2 paczki wafli  1 szklanka mleka w proszku 2 cukry waniliowe 1/2 szklanki mleka 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru Wykonanie : Do garnka włożyć margarynę , dodać mleko , cukier i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu aż się wszystko dobrze rozpuści . Dodać kakao i  jeszcze gotować około 5 minut. Masę przestudzić , ciągle

Sama słodycz i szczypta chili
Wafle domowe 23066

Przy okazji weekendowych zakupów kupiłam wafle, miałam też mleko w proszku, które czekało na wykorzystanie. Szperając w przepisach znalazłam taki , który bardzo mnie zaciekawił. Dla przełamania słodkości dodałam jedną warstwę posmarowaną kwaśnym dżemem. Wafle idealne. Składniki: 400 g miękkiego masła 300 g mleka w proszku (pełne, niebieskie) 140 ml mleka (ok. 3/4 szklanki) 120 g cukru 2 łyżki kakao duże(...)wafle (5 sztuk) kilka łyżek ulubionego dżemu (u mnie z owoców leśnych) Mleko i cukier podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, cały czas miksując, dodajemy po łyżce chłodnego mleka. Do gładkiej masy dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Całość dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Pierwszy wafel

NA MOIM TALERZU
Wafle z galaretka 162

Bardzo proste, szybkie do zrobienia i smaczne wafle z galaretką. Smak wybierasz sam, wszystko zależy jaką galaretkę użyjesz. 1 opakowanie kwadratowych wafli 2 galaretki o dowolnym smaku  1 szklankę śmietany 30 %  1 margaryna 1/2 szklanki cukru ( jeśli chcemy bardziej słodkie dodajemy 3/4 szklanki) W rondlu( na małym ogniu) rozpuszczamy margarynę, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia cukru, może(...)białych smug, a temperatura całości będzie jednakowa ( ma być bardzo gorące) . Zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretki ( nie gotujemy), intensywnie mieszamy do rozpuszczenia się galaretek w masie. Wystudzić, smarować wafle lekko gęstniejącą masą, zostawiając odstęp  0,5 cm od brzegu. Posmarowane wafle zawinąć w folię i z góry obciążyć deską do krojenia. Odłożyć w chłodne miejsce, najlepiej

Kuchcik gotuje
Stroop Wafel 124

cienki wafelek przekładany syropem - wywodzi się z Holandii. Według mnie dużo fajniej zrobić go samemu w domu, bo te kupne mu nie dorównują, a syropu wystarczy na 40 podwójnych wafli :) Jeżeli macie możliwość, polecam również przygotować domowe wafle, wtedy deser będzie wyjątkowo pyszny! StroopWafel - u mnie w wersji cynamonowej, zapraszam :) "Składniki:2 opakowania małych okrągłych wafli (80 wafelków(...)rozpuszczamy, dodajemy cukier, miód i cynamon, albo ziarenka wanilii. Pozostawiamy na gazie do całkowitego rozpuszczenia się cukru, co chwilę mieszając. Gdy cukier się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej całkowitego).Wafle - u mnie kupne, gdyż nie mam jak ich zrobić samodzielnie - smaruję, przygotowanym syropem i składam drugim, suchym.Gotowe wafle najlepiej obciążyć na jakąś godzinkę, aby się nie rozeszły i odpowiednio nasiąkły

Słodkie Przyjemności
Wafle z masą galaretkową 116

składniki* 1 opakowanie wafli (5 sztuk)* 2 galaretki najlepiej w różnych smakach* 250 g margaryny* 2/3 szklanki cukru* 400 ml śmietany 18%Sposób wykonaniaW rondelku zagotować 125 g margaryny, 200 g śmietany i 1/2 przygotowanej ilości cukru. Zestawić z ognia, dodać 1 galaretkę i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Jeżeli się nie rozpuści podgrzać, ale nie gotować i mieszać(...)się rozpuści.To samo zrobić z drugą porcją składników.Jeżeli chcemy masę w jednym kolorze nie dzielimy składników na 2 porcje.Kiedy masa przestygnie i zacznie gęstnieć, wykładamy na pierwszy wafel 1/2 pierwszej porcji, rozsmarowujemy, przykrywamy drugim waflem i znowu porcja masy i wafel itd.Następnie wafle przycisnąć czymś płaskim i odstawić na 5-6 godzin, a następnie ostrym nożem pokroić

Mix smaku
Pishinger 126

sposób na coś banalnie prostego ! :) Idealny dla niezapowiedzianych gości czy też, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chcemy poświęcać na to dużo czasu. Pishinger czyli inaczej przekładany wafel, zna na pewno każdy. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, dzisiaj pokazuję Wam właśnie ten z masą krówkową o dowolnym smaku ! :) Składniki :1 opakowanie kwadratowych wafli1(...)puszka dowolnej masy krówkowej (u mnie orzechowa)Przygotowanie :Bierzemy jeden płat wafli i smarujemy masą krówkową, kładziemy na to drugi wafel, znowu smarujemy masą, przykrywamy waflem i tak do skończenia się całego opakowania. Gdy będą już gotowe, postawić na nie coś w miarę ciężkiego aby się dobrze skleiły. I oto cała filozofia :) Smacznego

charlotte gotuje
Słodka roladka z andruta 337

pomysł na nadzienie do andrutów. Oprócz masła dodajemy do masy pokruszone herbatniki, suszone owoce i galaretkę. Smaki doskonale się łączą i tworzą pyszną całość...  Składniki:  4 kwadratowe wafle- andruty,  375g masła lub margaryny,  galaretka wiśniowa,  szklanka cukru,  3 łyżki kakao,  garść suszonej żurawiny,  garść suszonych śliwek (użyłam Kresto),  garść suszonych moreli(...)użyłam Kresto),  garść rodzynek (użyłam Kresto),  200g herbatników. Przygotowanie Na wilgotnej ściereczce ułożyć wafle, jeden na drugim. Przykryć drugą wilgotną ściereczką i zostawić je na około godzinę, by wafle zmiękły.  Masło stopić, dodać cukier i kakao, dokładnie wymieszać, aż cukier się rozpuści. Galaretkę zalać szklanką wrzątku, ostudzić, dodać do masy.  Suszone owoce posiekać na mniejsze kawałki

Z miłości do słodkości
Mielona rolada na andrucie 153

Jeżeli znudziły Wam się już tradycyjne mielone proponuję połączenie ich z popularnymi suchymi waflami - andrutami. Przygotowanym mięsem smaruję andruty, a gdy wafle zmiękną zwijam je w rulon i kroję na plasterki. Dzięki waflom mięso jest chrupiące i zyskuje całkiem inny smak niż tradycyjne kotlety... Takie mielone świetnie sprawdzą się podczas obiadu oraz jako kolacja. Przepis przywieźliśmy od cioci z Podlasia(...)Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego,  2 wafle - andruty,  jajko, sól, pieprz,  łyżeczka bazylii, szczypta ostrej papryki, czerstwa bułka namoczona w mleku, olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso). Przygotowanie Mięso zmielić i wyrobić z jajkiem, odciśniętą bułką oraz przyprawami. Masę mięsną rozsmarować na andrutach.  Gdy wafle zmiękną zwinąć w roladę. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć

Z miłości do słodkości
Wafle czekoladowe 11

Przepis na domowe wafle z czekoladą jest niesamowicie prosty w przygotowaniu a wafelki przepyszne! Idealnie sprawdzą się na każdą okazję, jako słodka przekąska, czy deser do kawy. Artykuł Wafle czekoladowe pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
WAFLE O SMAKU HERBATNIKOWYM 32

margaryny (1,5 kostki) 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 - 4 łyżki kakao  1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki opakowanie herbatników o smaku maślanym (100g) 2 opakowania wafli Przygotowanie: Masa -  margarynę rozpuścić z wodą, następnie dodać szklankę cukru rozpuścić, na końcu wsypać kakao. Masę odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu dodać słoiczek dżemu z czarnej porzeczki. Dobrze wymieszać(...)Następnie pokruszyć herbatniki i dodać do masy. Na koniec za pomocą blendera zbledowac na jednolitą masę.  Gotową masą przełożyć wafle, ostatnią warstwę kremu przykryć suchym waflem i całość docisnąć. Na koniec całość obciążyć by wszystko się ładnie zlepiło   np. deską drewnianą  do krojenia i pozostawiać na kilka godzin. Ja osobiście przekładam wieczorem wafle i pozostawiam

Ciastka - domowe słodkości