Ostatnio na naszym stole często goszczą wafle, mój mąż za nimi przepada a ja bardzo lubię je robić. Dlatego, że są ekspresowe i można z nimi kombinować na milion sposobów. Świetnie nadają się na wycieczki i pikniki, bez problemu przetrwają podróż. Te przełożyłam masą z mleka w proszku, galaretki i mnóstwa bakalii. Wyszły wiele lepsze niż sklepowe. Składniki(...)wafle słoiczek powideł śliwkowych 200 g mleka pełnego w proszku 1 galaretka żółta 1 galaretka zielona kostka margaryny lub masła 50 g cukru 1,5 szklanki bakalii (żurawina, orzechy, rodzynki, morele, skórka kandyzowana z pomarańczy, kandyzowane wiśnie) Galaretkę zieloną rozpuścić w szklance wody, wystudzić i odstawić do stężenia w płaskim naczyniu. Kiedy będzie mocno stężała pokroić ja w drobną kostkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczekoladowych szczypta soli Masa makowa: 1 serek mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 250g śmietany 30% 350g masy makowej z puszki np Helio Ponadto: puszka brzoskwiń (ok 800g) paczka wafli okrągłych 1 galaretka brzoskwiniowa ewentualnie pomarańczowa 1/3 słoika marmoladki deserowej z truskawką Jamar 1/3 puszki masy kajmakowej Sposób przygotowania: 1. Z wafli wycinamy 4 krążki wielkości tortownicy (tak by się(...)oraz serek mascarpone, na końcu masę makową i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. 4. Z biszkopta ścinamy wierzch (cieniutką warstwę). Smarujemy 1/3 masy makowej. Przykrywamy jednym płatem wafla i układamy połówki brzoskwiń. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odkładamy do lodówki. 5. Na zastygniętą warstwę brzoskwiniową nakładamy 1/2 masy makowej. Przykrywamy waflem, smarujemy marmoladką deserową, przykładamy kolejny płat
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam andrutowe wariacje :) Dziś z pyszną masą kokosową. Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 kostka masła 1 opakowanie wafli 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 20 dag powidło Wykonanie: Mleko gotować z cukrem na karmel około 40 minut na wolnym ogniu. Następnie wsypać wiórki i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z karmelem kokosowym i złożyć wafel(...)następujący sposób: pierwszy wafel smarujemy powidłem, następnie przykrywamy waflem i smarujemy go ½ masy kokosowej, po czym układamy na całości biszkopty i smarujemy drugą częścią masy, nakładamy wafel i smarujemy go powidłem, przykrywając go waflem
Tradycyjna Kuchniajuż każde dni, tygodnie, wolne czy "pracujące". Definitywnie tego nie lubię! ;) Przedstawiam Wam przepis na dość nietypową szarlotkę, a przede wszystkim prostą w wykonaniu Składniki (jedna porcja): 4 wafle ryżowe/kukurydziane (ja użyłam wafli kukurydzianych slim firmy Kupiec, ale lepiej sprawdzą się wafle ryżowe) 2 jabłka 1 łyżka miodu cynamon jajko 0,5 łyżeczki stewi Sposób przygotowania: Dwa wafle(...)kruszymy i wykładamy na spód żaroodpornego naczynia, a następnie polewamy łyżką miodu jabłka trzemy na tarce, mieszamy z cynamonem i wykładamy na wafle na jabłka kruszymy pozostałe wafle jajko miksujemy ze stewią i szczyptą cynamonu przez około minutę, a następnie polewamy nim szarlotkę pieczemy w temp 180 stopni przez około 20 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKolejna moja propozycja na kreatywne wykorzystanie wafli ryżowych, które przełożone są zmiksowanymi bananami, oblane w czekoladzie i posypane 3 rodzajami krokantu: orzechowym, pistacjowym i sezamowym. Czekolada jest mieszana, czyli mleczno-gorzka, a tym, co wolą wytrawne smaki lub bardziej dbają o linię polecam tylko gorzką- wtedy taka przekąska będzie całkowicie bez cukru, no i fit :) Prosta, smaczna, bezglutenowa i pożywna(...)przekąska, która doda nam energii na dłuuugi czas! * naturalne wafle ryżowe*- 6 szt. * banany- 2 małe * czekolada gorzka- 50 g * czekolada mleczna- 50 g * olej- 1 łyżka * odrobina soku z cytryny * orzechy włoskie, pistacje oraz sezam- do posypania Banany z odrobiną soku z cytryny dokładnie rozgnieść. Masę bananową rozdzielić po równo i ułożyć na 3 waflach, przykryć kolejnymi 3 waflami
Kraina Miodem PłynącaKolejne śniadanie z wersji lekko na waflach. Na waflach extra cienkich od Good Food Wafle charakteryzują się neutralnym smakiem, dlatego można je jeść same lub na słodko ,a także na wytrawnie. Składnikiem jest pełnoziarnisty brązowy ryż.Wafelek ma 6 mm grubości. Paczka to tak naprawdę 3 małe paczki po 7 wafli, na łączna wagę 90 g. Super lekka przekaska(...)którą opracowałam dzisiejszego śniadania! Składniki na moje śniadanie -wafle ryżowe naturalne Good Food -mieszanka prażonych ziaren Euforia od Ziarenkowo -wędzony łosoś -ser feta -ziarna babki płesznik -glassa sojowa -niewielka ilość śledzia w śmietanie z cebulką -brokuł na parze kilka kwiatuszków Na wafle poukładaj pokrojonego drobniutko śledzia z cebulką. Dodaj ser feta oraz łososia wedzonego. Całość posyp ziarnami
Z Kuchni Do KuchniKrem do wafli Pischinger to klasyk. Nazwa pochodzi od nazwiska słynnego wiedeńskiego cukiernika – Oscara Pischingera, który w XIX wieku wymyślił ów kakaowy krem z dodatkiem mielonych orzechów lub migdałów. Przepis na krem dostałam w latach 90-tych, od mojej sąsiadki, ale znalazłam go również w książce, którą pozostawił nam w spadku dziadek mojego męża. Nie znam niestety tytułu tej książki(...)masła lub margaryny 1 jajko 3 łyżki cukru (60g) 3 łyżki gorzkiego kakao (pełne) 1 szklanka orzechów lub migdałów ok. 120g (mielonych lub drobno posiekanych nożem) 1 opakowanie wafli Krem do wafli można zrobić na dwa sposoby: 1. Na ciepło. Tłuszcz rozpuszczamy w rondelku. Jajko ubijamy z cukrem, do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po trochu kakao
Smakowy RajZwijanie wafli w rulon to taki trochę niestandardowy pomysł, ale przyznam, że całkiem mi się spodobał :) Nie wiem dokładnie już skąd wzięłam taką inspirację, ale najprawdopodobniej od siostry Anastazji. Przepis jest zmieniony i bardzo dostosowany pod mnie, bo przyznam się szczerze, że uwielbiam Rafaello! To mój słodycz numer jeden razem z Irysami makowymi i krówkami :) Poza tym przypomina trochę(...)rurki z kremem (bitą śmietaną), które też bardzo lubię :) Składniki na 1 opakowanie wafli (kwadratowych lub prostokątnych) Masa budyniowa: 100g masła 82% 200ml mleka 1 płaska łyżka mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 150g kokosu Masa herbatnikowa: 170g herbatników 2 szklanki mleka ½ szklanki cukru Nadzienie: 150ml kremówki 1 ½ łyżeczki żelatyny lub 1 śmietan
Smakowy RajNugat, czy po włosku Torrone, po hiszpański Turron jest w wielu krajach świątecznym przysmakiem, ale też pomysłem na świąteczny upominek. Jak dla mnie w połączeniu z waflem, kojarzy się trochę z misiami bezowymi, które kupowaliśmy zawsze na odpustach, a dziś można je kupić w prawie każdym sklepie. Co jeszcze mogę powiedzieć o nugacie? Jest bardzo słodki, ale taki już jest(...)10dag miodu (ewentualnie może być sztuczny) ¼ szklanki wody 4 białka Co najmniej 25dag bakalii (pomieszanych migdałów, orzechów włoskich i laskowych, żurawiny, rodzynek, etc. ) całych lub pokrojonych* 1 opakowanie wafli kwadratowych lub prostokątnych (powinny wystarczyć 2 wafle) *Jeśli chcemy, by migdały i orzechy miały bogatszy smak, możemy wrzucić je na gorącą patelnię i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Gdy będą gotowe przesypujemy
Smakowy RajmirabelkamiMuffinki z musli Muffinki z rabarbaremMuffinki z truskawkamiOponki z seremPączki hiszpańskie Pączki rogatePączki serowe Pierniczki czeskie Pierniczki lukrowanePierniczki świąteczne Torciki warszawskie / Ciastka warszawskiWafle białe z bakaliami Wafle kajmakowe z powidłem Wafle kajmakowe Wafle kakaowe z aromatem rumowymWafle mleczneWafle z masą galaretkową
Kuchnia domowa AniTort snickers chyba najlepszy i najszybszy w przygotowaniu tort jaki jadłem i robiłem. Prawdziwa uczta dla smakoszy! Bardzo kajmakowy i orzechowy, naprawdę warty waszej uwagi! Składniki: 15 płatów wafli tortowych 2 puszki masy kajmakowej 400 g masła lub margaryny 200 g orzechów ziemskich 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 100 ml śmietanki kremówki 36% Jeżeli chcemy mleko do lekkiego nasączenia(...)wafli (ja nie robiłem) Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy. Z początku na dużym ogniu następnie na średnim ok. 3-5 minut. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na jasny krem. Stopniowo dodajemy 1,5 puszki masy kajmakowej, ubijamy jeszcze kilka minut. Po ubiciu dodajemy uprażone orzechy i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Wafle dzielimy
Kuchnia ŁukaszaPiszinger, wafle z masą kakaową Ten pyszny klasyk od lat niezmiennie pojawia się w naszych kuchniach i to nie tylko od święta. Piszinger lub pischinger, to wafle przełożone masa kakaową. Deser ten przywędrował do nas prosto z Wiednia, a swoją nazwę zawdzięcza on cukiernikowi Oscarowi Pischingerowi, który zrobił torcik z wafli przełożonych masa czekoladowo-orzechową i oblanych polewą czekoladową(...)nieco uprościliśmy sobie ten przepis i wafle przekładamy masą zrobioną na bazie masła, cukru, kakao i mleka w proszku. Jest również wersja bez mleka w proszku, a także wersja z ubitymi na parze żółtkami. Z pewnością każda z nich jest równie pyszna. Piszinger, wafle z masą kakaową nazwane są też andrutami i były bardzo popularne w czasach PRLu, ponieważ robiło
Kulinarne przygody Gatityopakowania śmietanki 30% (1 opakowanie 330 ml) 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 2 opakowania galaretki o smaku gruszkowym 2 opakowania galaretki o smaku borówkowym 1 opakowanie suchych wafli kwadratowych 3 kubki gorącej wody każdy po 500 ml 8 tabliczek (ok. 50 g) gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej Przygotowanie: I pianka (truskawkowa) 2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić(...)śmietanki kremówki ubić na sztywno. Następnie małą strużką wlewać wystudzona lecz całkowicie płynną lub lekko gęstą galaretkę borówkową, cały czas ubijać, aby nie zrobiły się grudki. Przełożenie: Potrzebujemy 4 wafle o wymiarach tortownicy. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24x24 cm. Na dno tortownicy włożyć wafel i wyłożyć pianę I (truskawkowa) i wstawić do lodówki na ok. 10 minut. Następnie przykryć
Ciastka - domowe słodkościNasze drugie (i w końcu udane) podejście do wafli przekładanych grysikiem z czekoladą. Poznaliśmy je na serbskim blogu Marinas taste , więc administracyjnie zaklasyfikowaliśmy je jako kuchnia serbska, ale pamiętajmy, że kuchnia nie zna granic, a takimi oblandami nie pogardziliby również mieszkańcy innych części byłych Austro-Węgier! Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy do obserwowania nas na Instagramie(...)Facebooku . Składniki na paczkę wafli 14x14 cm: - 125 ml mleka sojowego - 90 g cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 35 g gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka kakao - 50 g grysiku (kaszy manny) - 125 g wegańskiego masła/margaryny Przygotowanie: 1) Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż się zagotuje. 2) Zmniejszamy ogień, dodajemy czekoladę
Roślinożerni urlopowiczeDomowe wafle kakaowe inaczej zwane kajmakami, chyba trochę ostatnio zapomniane, a szkoda bo są pyszne i łatwe w wykonaniu. Składniki: 1 opakowanie wafli 200g masła pół szklanki cukru 3 łyżki kakao 3/4 szklanki mleka w proszku 1/3 szklanki wody Przepis: W rondelku roztapiamy masło, dodajemy wodę, kakao i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia cukru. Masę zostawiamy do ostygnięcia, Do ostygniętej masy(...)dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, Wafle przekładamy masą i obciążamy np. deską aby były równe, Gotowe wafle ostawiamy do lodówki na kilka godzin, po tym czasie dowolnie kroimy. Artykuł Kajmaki kakaowe (wafle domowe) pochodzi z serwisu tyfranbox
tyfranbox