w cieście - 1000 przepisów (strona:11/67)

Drożdżówki z budyniem i konfiturą morelową 187

Ostatnio strasznie za mną chodzi ciasto drożdżowe. Tydzień temu były bułeczki, potem pizza teraz musiałam upiec drożdżówki ;) Te pyszne słodkie bułeczki są doskonałe na śniadanie lub słodki podwieczorek do szklanki mleka. U mnie znikały jeszcze ciepłe... jakieś małe łapki sięgały po nie :)))  Chociaż wydają się pracochłonne to polecam z całego serca. Przyjemnie się je robi a jeszcze przyjemniej zajada(...)przy okazji wypróbowałam swoją nowiutką lustrzankę. Jeszcze się poznajemy ;) ale myślę, że niebawem zdjęcia będą jeszcze lepsze :)  Ciasto: 500g mąki pszennej op. drożdży instant szczypta soli jajko szkl mleka 60g masła 3 łyżki miodu Nadzienie: budyń przygotowany wg przepisu na opakowaniu słoiczek konfitury morelowej Lukier: 1,5 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny woda  Ciasto: Suche składniki

Smakołyki Asi
Drożdżowy baranek wielkanocny 202

piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Bardzo lubię takie jadalne ozdoby. A przy lepieniu baranków miałam z córką fajna zabawę. Zachęcam i Was do wspólnego przygotowywania świątecznych wypieków. Na 3 baranki: Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej op. drożdży instant 4 łyżki cukru łyżka cukru waniliowego szczypta soli 2 jajka szkl ciepłego mleka 60g masła Kruszonka: 25g masła 5 łyżek mąki 5 łyżek(...)cukru 3 rodzynki na oczy jajko do posmarowania Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszać w misie miksera. Dodać jajka i rozpuszczone z ciepłym mlekiem masło. Hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego mieszać ok 10 minut aż ciasto przestanie się kleić. Można też wyrobić ciasto rękami. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze

Smakołyki Asi
Wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną (kapuśniaczki) 174

tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem.   Składniki (na 15-20 pasztecików):   Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody 100 ml maślanki(...)grzyby oraz kapustę i smażę całość 5-7 minut. Dodaję świeżą oraz suszoną żurawinę, wlewam wywar grzybowy i duszę całość 10-15 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Studzę.   Ciasto drożdżowe Ciepłą wodę mieszam z cukrem i drożdżami, odstawiam na 10 minut. Następnie dodaję masło, mąkę, jajko, maślankę oraz sól i wyrabiam jednolite ciasto przez kilka minut. Wyrobione ciasto

Mango Papaja
Rurki z bitą śmietaną 230

Jeśli macie ochotę na słodkie co-nie-co polecam domowe rurki z bitą śmietaną:) Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki  250 dkg miękkiego masła   250 dkg śmietany   1 łyżka proszku   szczypta soli     Składniki na bitą śmietanę: 600 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy w lodówce(...)Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy na ok. 2-3 mm. Z ciasta wycinamy paski o długości ok. 20 cm. i szerokości ok. 2 cm. Metalowe rurki smarujemy masłem i owijamy ciastem ( ciasto powinno zachodzić na siebie ). Rurki pieczemy na środkowej półce piekarnika, w temp.190 – 200 stopni na złoty kolor przez około 15 minut. Z gorącego jeszcze

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Bułeczki ziemniaczane z przedziałkiem 276

Dodać mleko z masłem i solą do utłuczonych na purée ziemniaków i wymieszać aż nie będzie grudek. Letnią masę dodać do mąk i ręcznie lub mikserem wyrobić na gładkie ciasto. Można także  wyrobić ciasto w maszynie do chleba na programie "Dough", dodając płynne i suche składniki w/g instrukcji.Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości.  [ moje ciasto rosło(...)multicookerze]. Gdy wyrabiamy w maszynie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia mniej więcej do końca programu. W czasie pierwszego wyrastania dwukrotnie wyjmować ciasto na blat, rozciągać w kształt kwadratu i składać w paczuszkę (ta technika, nazywana "stretch and fold", doskonale jest pokazana na tym wideo, autor demonstruje ją zaraz po wyrobieniu ciasta) i ponownie zostawiać do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 220 stopni

Moje domowe kucharzenie
Bloomer z makiem 200

smaczny gatunek pieczywa to brytyjska odmiana długiej bułki znanej w całej Europie. Ciasto na chleb bloomer zawiera jednak mniej drożdży i poddawane jest dłuższemu wyrastaniu. Dzięki temu wypiek dłużej zachowuje świeżość i ma lepszy smak. Ciasto wyrasta około 8 godzin, więc należy zacząć je wyrabiać wcześnie rano. Składniki na dwa bochenki bloomera: 1350 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli(...)wgłębienie w środku. W dzbanku lub misce rozetrzeć drożdże ze szklanką wody. Dodać resztę wody i wymieszać. Wlać do zagłębienia w mące. Mieszać, stopniowo zagarniając mąkę, aż powstanie zwarte ciasto, ew. podsypać mąką jeśli zbyt się klei do rąk. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Ugniatać 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryć

Apetyczna babeczka
Odrywany chlebek pomidorowo-serowy z ziołami 259

pozostaje raczej tradycjonalistką w tej dziedzinie,  a dla mnie kuchnia  nie ma ograniczeń.  Źródło inspiracji: klik Składniki na keksówkę lub kwadratową formę 20 x 21 cm: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju 5 dag drożdży 100 ml ciepłej wody 150 ml ciepłego mleka Sos: 3 łyżki przecieru(...)Drożdże wymieszać z cukrem i zalać połową ciepłego płynu. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zrobić na środku wgłębienie i dodać olej oraz wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto ok. 10 min, w razie potrzeby dolać resztę płynu – ja to zrobiłam. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwinąć je w kulę i zostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia

Fabryka pomysłów
Pizza a’la kebab + recenzja kamienia do pizzy Bakero 338

pizz z pizzerii (spód z blaszki przypomina w smaku bułę, gdy wersja z kamienia posiada chrupiący spód z miękkim środkiem dzięki właściwościom skały, która pochłania wodę/wilgoć z ciasta. Jednogłośnie 4 osoby, które jadły moje danie pieczone w obu wersjach przyznały wygraną pizzy z kamienia. c)     Kamień długo utrzymuje ciepło. Muszę przyznać, że jestem(...)naturalną skałą potrafiącą wytrzymać bardzo wysokie temperatury, dzięki czemu unika pęknięć i długo utrzymuje ciepło. Plusem wg mnie są jego zaokrąglone boki oraz wypolerowana powierzchnia, która pozwala uniknąć przywierania ciasta. Po upieczeniu zaś  łatwo  je przesunąć w celu wyjęcia z gorącego piekarnika.  Jak używać kamienia – kilka przydatnych rad: 1.  Kamień należy włożyć do piekarnika

Fabryka pomysłów
Mini tarty z zielonym farszem 284

szczypta solinadzienie400 g młodych liści pokrzywy,szpinaku,mizuny i lebiody (komosa biała) + dodatkowo 2 garście szpinaku250 g ricotty2 jajkasól z pieprzem Kamisgałka muszkatołowa Kamisolej lub masło do smażeniaPrzygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę lub masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię(...)włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki na małe tarty, wyszło mi 6 szt. Ciasto na dnie ponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Następnie przygotować farsz. Wszystkie listki opłukać i wysuszyć. Następnie te 400 g posiekać i przesmażyć na patelni

Monia miesza i gotuje
pierogi z płuckami 257

patelnię wlewamy olej, wkładamy cebulę oraz płucka, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Wszystkie składniki smażymy. Usmażone płucka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy jajo, przyprawiamy do smaku. składniki na ciasto: ok. 560 g mąki 190 g wody 2 jaja 20 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak z boczniakami w cieście francuskim 350

Kieszonki z filetów z kurczaka wypełnione grzybami. A konkretnie to boczniakami, które dusiłam w winie, dzięki czemu nabrały charakterystycznego smaku. Otulone ciastem francuskim i upieczone w piekarniku są chrupiące z wierzchu, a w środku aromatyczne i soczyste. SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka przyprawa do kurczaka 250g grzybów boczniaków 1 duża cebula 1/2 szklanki wytrawnego wina białego 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)Odłożyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Kiedy się zeszkli dodać pokrojone boczniaki. Chwilę podsmażyć. Zalać winem i dusić, aż płyn odparuje. Przyprawić. Ciasto francuskie pokroić na cztery części. Przestudzone grzyby włożyć w kieszonki filetów z kurczaka. Tak przygotowany filet położyć na kawałku ciasta. Połowę ciasta pokroić radełkiem i tą część założyć na mięso

https:KKuchniaMniam
Jogurtowe ciasto z mandarynkami 196

Poprzestałam na nazwie „ciasto jogurtowe”, ale nie mogę oprzeć się wrażeniu, że powstała kolejna już odmiana beznabiałowego sernika, choć o nieco mniej zwartej, ale za to jedwabistej i delikatnej fakturze z wyraźnym cytrusowym akcentem. Spód ciasta wydaje się być bardzo uniwersalny i z pewnością nadaje się do wykorzystania nie tylko w tym przepisie, ale równie dobrze sprawdzi się jako słodka(...)baza w innych wariantach. Poniższa receptura uwzględnia składniki na dużą uniwersalną blachę ciasta, którym wykarmisz większą liczbę osób, ale równie dobrze możesz sięgnąć po mniejszą formę, a ilość składników odpowiednio pomniejszyć. Składniki na dużą blachę o wymiarach około 36x25cm: Spód: 400g jogurtu sojowego 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego ¾ szklanki neutralnego w smaku oleju (na przykład ryżowego lub z pestek winogron

Roślinna - blog wegański
Ciasto Katarzynka wg siostry Anastazji 310

kogo: dla fanów przepisów s. Anastazji dla lubiących efektowne, a nieskomplikowane przepisy dla szukających pomysłu na świąteczny wypiek Składniki na ciasto: 10 jajek 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 0,5 szklanki maku (suchego) 2 łyżki kakao (gorzkiego) 500g miękkiego masła (ewentualnie pół na pół z margaryną) duży słoik powideł śliwkowych(...)cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku. Ubić pianę z białek. Mąkę przesiać dodając do niej proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać (mąkę z białkami i masą maślaną). Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao a trzecią pozostawić bez dodatków. Wyłożyć prostokątną blachę papierem do pieczenia. Wyłożyć na spód ciasto bez dodatków

Mania Wypiekania
Sernik przekładany z masą ajerkoniakową 724

już późna pora ale na ten serniczek chyba każdy by się skusił. Jest przepyszny, niebo w gębie! Przepis dostałam od koleżanki mojej mamy. Wszyscy byli zachwyceni jego niepowtarzalnym smakiem. Ciasto jest pracochłonne ale warte poświęcenia czasu. Polecam na większe i mniejsze uroczystości rodzinne. Sernik: 1kg sera 2 razy zmielonego kostka masła 10 jajek 1,5 szkl cukru pudru ziarenka(...)laski wanilii łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy Ciasto orzechowe: 10 jajek szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki krupczatki 10 dag posiekanych orzechów 20 dag pokrojonych suszonych śliwek Masa ajerkoniakowa: 3/4l mleka 3 żółtka 2 duże budynie waniliowe (takie na 3/4l mleka) 1/2 szkl cukru 1 margaryna 2 masła 10 dag cukru pudru

Smakołyki Asi
Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym 170

swoje zdrowie. Ale nie martwcie się, zostawię Wam mega pyszny i łatwy przepis na fantastyczną tartę. Ta tarta to przepyszne połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodkimi malinami oraz kruchutkiego ciasta i delikatnego jak puch kremu. Co Wy na to? ;) Ciasto: op. ciasta francuskiego (275g) 2 długie łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru cynamonowego Diamant Krem: 1,5 szkl malin 2 łyżki cukru(...)łyżka cukru pudru 300ml śmietanki 30% maliny i mięta do dekoracji Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć dno i boki formy do tarty. Odciąć wystające końcówki, ponakłuwać widelcem. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozsypać na cieście, posypać cukrem cynamonowym. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni na ok 20 minut. Ostudzić. Maliny przełożyć do garnuszka, zalać 2 łyżkami

Smakołyki Asi
Cebularze ze śmietaną i żółtym serem 227

słonej wersji. Jeżeli nie macie ochoty na słodycze, a lubicie drożdżowe wypieki to wypróbujcie poniższy przepis. Szczerze polecam :) Najlepiej smakują podane na ciepło.  Składniki na 15 cebularzy: ciasto niepełne 3 szklanki mąki pszennej tortowej (400 g) 200 ml mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka zwykłego cukru sól farsz ser żółty (wg uznania; ja dałam(...)plasterki) 4 średniej wielkości cebule kilka łyżek śmietany 18% 2 łyżki masła sól, pieprz Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe. Mleko lekko podgrzać. Do miseczki dodać drożdże, wsypać cukier i wlać mleko. Drożdże rozpuścić i odstawić do lekkiego podrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać do niej szczyptę soli oraz wlać olej i rozczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć

Ugotować
Pizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym 373

Pizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym to wyśmienita alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Połączenie szpinaku z kurczakiem, serem blue i puszystym, przepysznym ciastem pizzowym to idealna kombinacja smaków, którą z pewnością warto wypróbować w domu. Pizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym - Składniki:Ciasto: (na ok. 3 spody)25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej(...)ilości oleju wraz z przyprawami (koniecznie przez jedynie chwilę - pamiętajmy, że mięso będzie się piekło jeszcze na pizzy i gdy je przesmażymy stanie się twarde i utraci soczystość).Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy

Słodka Strona
Sernik przekładany z polewą i kokosem 224

Trzy smakowite warstwy ciasta i dwie warstwy sera w polewie czekoladowej z kokosem...można się skusić na małe co nie co :) A po piękne i klimatyczne dodatki do kuchni zajrzyjcie na www.ziołowo.plCiasto - składniki: 4 szklanki mąki pszennej 10 dag smalcu 10 dag margaryny 4 jaja 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kwaśna śmietana,(tyle(...)zabierze ciasto) szczypta soli Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajami, proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na 1/2 godz. Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor w tem 180C przez 15-20 minut. Masa serowa - składniki: 1 kg zmielonego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

Apetyczna babeczka
Tarta z gruszkami 197

pszennej125 g margaryny1 żółtko 1 łyżka cukru pudruszczypta solinadzienie2-3 duże gruszki2 jajka180 g śmietany 18%100 g cukru pudru2 łyżki mąki pszennej1 łyżka cukru waniliowegoZe składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kule owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy(...)tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki a potem w plasterki. Śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, jajkami i mąką. Na podpieczonym cieście ułożyć gruszki i zalać masą. Piec

Monia miesza i gotuje
Tarta z malinami 193

ciasto250 g mąki pszennej125 g margaryny1 żółtko 1 łyżka cukru pudruszczypta solikrem250 g serka mascarpone150 ml śmietanki 30%2 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej350 g malinZe składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kule owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy(...)tartę. Ciasto piec ok 25 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić. Serek mascarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, udekorować

Monia miesza i gotuje
Tarta budyniowa ze śliwkami i figami 197

mąki pszennej125 g margaryny1 żółtko 1 łyżka cukru pudruszczypta solinadzienie1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 mleka)3/4 l mleka3 łyżki cukruśliwki węgierki ok 12 szt3 figiZe składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy(...)tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Budyń ugotować wg przepisu i przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć ciepły budyń. Na budyniu ułożyć połówki śliwek i figi pokrojone w ćwiartkę. Piec jeszcze 30 minut

Monia miesza i gotuje
Tarta na słodko z cukinią 236

jajka5 łyżek śmietany 18% lub gęstego jogurtu1 łyżka cukru pudru1 łyżka mąki pszennej1 łyżka cukru waniliowegoskórka otarta z połówki cytryny lub 2-3 łyżki soku z cytrynyZe składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kule owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy(...)tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem. Śmietanę lub jogurt wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, sokiem z cytryny, jajkami i jedną łyżką mąki. Na podpieczonym cieście ułożyć osączoną cukinię i zalać masą. Piec ok 20-30 minut na 180 C aż wierzch ładnie się zarumieni

Monia miesza i gotuje
Tarta z musem/ dżemem dyniowym 219

Pomysł na to ciasto zrodził się przypadkiem. Robiąc z mamą ogórki na zimę zobaczyłam słoik z etykietką dyni. Od razu pomyślałam o tarcie z musem. Ma ona piękny pomarańczowy kolor. Sama dynia jest mdła, dlatego połączyłam ją z brzoskwinią, sokiem z cytryny oraz galaretką cytrynową.  Zrobiłam za dużo musu, dlatego oprócz ciasta mam jeszcze trzy słoiczki dżemu. Przepis dołączam(...)cukru Pół kostki margaryny - miękkiej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę.  Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy

Fabryka pomysłów
Rolada z jabłkami 243

najszybsza rolada jaką znam. Przepis ten dostałam od siostry ciotecznej, a ona ma go od koleżanki. Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie wtrąciła swoich trzech groszy. Muszę przyznać, że ciasto ma delikatny, biszkoptowy smak. Natomiast do jabłek dodałam przyprawę do szarlotki Kamis (jest to mieszanka cynamonu, kardamonu, goździków oraz imbiru). Podczas pieczenia jej zapach idealnie roznosił się po kuchni. Przyrządzenie(...)ciasta zajmuje nam dosłownie chwilę. Oryginalny przepis zawiera jabłka, ale pomyślałam, że świetna też będzie ona z innymi owocami czy dżemem. Moja tym razem też ma jabłka, dlatego że w tym roku bardzo obrodziły. Roladę piekłam w  foremce 24x40 cm. Składniki na blaszkę 24 x40cm 4 jajka ½ szkl. cukru + 2 łyżki do jabłek ¾ szkl. mąki pszennej Szczypta soli

Fabryka pomysłów
Czekoladowa tarta z kremem kokosowym 406

Oczywiście jak to ze mną bywa, trzy razy w sklepie zmieniałam zdanie, w jaki sposób przyrządzić krem. Skończyło się w końcu, że bazą była kremówka i nie żałuję. Składniki: Ciasto: 250g mąki 2 żółtka Pół kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% 2 łyżki kakao Pół szklanki cukru Krem kokosowy(...)margaryny Pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: Polewa czekoladowa (u mnie deserowa) Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól, proszek do pieczenia, cukier i kakao.  Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę. Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać

Fabryka pomysłów
Seromakowiec 465

Składniki (blacha 22x33cm): Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 4 łyżki cukru Masa serowa: 1 kg półtłustego sera 5 jajek szklanka cukru pudru cukier waniliowy budyń waniliowy w proszku (40 g) 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: masa makowa w puszce Wykonanie:Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojoną w małe kawałeczki(...)margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Białka, które nam zostaną użyjemy później do sera.Blachę wykładamy papierem. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blasze. Na to wykładamy masę makową i wyrównujemy.Masa serowa:  Ser przekręcamy przez maszynkę. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, budyń i olej dodajemy  do sera i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą

Czerwona Porzeczka