Zostało mi w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, którego wkrótce kończył się termin ważności. Zastanawiałam się chwilę co z niego przygotować. A ponieważ rodzinka domagała się lodów postanowiłam zrobić z niego takie chrupiące gofry, które podałam z konfiturą truskawkową i lodami śmietankowymi. Świetny i szybki deser. Ciasto francuskie w postaci chrupiących ciasteczek bardzo nam posmakowało. Deser podałam na talerzu Porcelana Bogucice(...)Kamila" op. ciasta francuskiego lody ulubiona konfitura świeże truskawki kiwi cukier puder mięta do dekoracji Ciasto francuskie rozwinąć i dużą foremką w kształcie kwiatka wyciąć "ciasteczka". Gofrownicę rozgrzać i kłaść ciasto (ciasto francuskie nie wymaga natłuszczania gofrownicy). Zapiekać kilka minut na złotobrązowy kolor. Ja moje "gofry" podałam posypane cukrem pudrem, z lodami i domową konfiturą truskawkową oraz świeżymi owocami
Smakołyki AsiSzybkie i pyszne ciasto do kawy z niewielu składników z jesiennymi darami czyli jabłkami i orzechami. Znane jest także pod nazwą ciasto amerykańskie lub ciasto salceson. Składniki: 4 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 duże jabłka 150 g orzechów włoskich Sposób przygotowania: 1. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy przesianą(...)mąkę z sodą oraz olej i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w nieduża kostkę jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 35 cm i pieczemy ok. 40 minut w 200 stopniach. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachMięciutkie, puszyste i pachnące świętami bułeczki drożdżowe. Z nadzieniem uperfumowanym korzennymi przyprawami. Oczywiście przypraw można nie dodawać i tez będzie pysznie. Sposób zawijania ciasta sprawia, że nadzienie znajduje się w każdym kawałeczku drożdżówki. Tak lubię;) Z tej ilości ciasta mi przeważnie wychodzi ok. 12 drożdżówek (lub dwie małe strucle). Ciasto: 50-55 dkg mąki pszennej 3 dkg świeżych(...)łyżką mąki. Odstawić do podrośnięcia na ok. 15 minut. Masło roztopić i przestudzić. Mąkę ( nie wszystko) przesiać do miski, dodać mleko, skórkę, cukier, jajko, zaczyn i zarobić ciasto, najlepiej przy pomocy robota, bo ciasto będzie dość luźne. W czasie wyrabiania dolewać masło i resztę mąki ( nie więcej niż w przepisie, bo drożdżówki będą suche). Wyrabiać
Maślane ciasteczkoznaleziona w czeluściach spiżarni oraz (a może przede wszystkim?) udzielający mi się klimat nadchodzących świąt :) Tak oto powstały sero-makowe naleśniki, do których postanowiłam zrobić dodatkowo bardziej puszystą wersję ciasta. Smakują doskonale posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem pomarańczowym. A może macie własny pomysł na ich podanie? Składniki (na ok. 8-9 szt.): Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka(...)twarogu 3-krotnie zmielonego lub sera z wiaderka ok. 300-400 g masy makowej (z puszki lub domowej) cukier (do sera, ilość wedle uznania) Wykonanie: Ciasto: Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, szczyptą soli oraz masłem na gładką masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dolewamy wodę gazowaną wymieszaną z mlekiem, a następnie dodajemy 3/4 szklanki przesianej mąki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy
MyCookBook.pldługo wyliczać, ale po co i tak się mój misterny plan posypał ;) Dlatego dzisiaj bez planowania, bardzo smaczne kruche babeczki, a później kino też z całkiem fajną babeczką :) SKŁADNIKI: ciasto 300 g mąki 50 g cukru pudru 3 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli budyń 150 ml mleka 100 ml śmietanki 30 % 50 g mąki(...)pszennej 50 g masła 30 g cukru z prawdziwą wanilią 2 żółtka cukier puder do dekoracji A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto, wyłożyć na stolnicę, przesiekać nożem, a następnie zagnieść. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią i schłodzić około 30 minut. W tym czasie przygotować budyń. Do rondelka wlać mleko i śmietankę. Wsypać mąkę i cukier, rozmieszać wszystko
Kuchnia w opałachKrzysztof Jaracz Nasze ciasta z owocami będą kruche i bez zakalca jeśli zastosujemy jeden z dwóch sposobów tutaj przedstawionych. Pierwszym sposobem , aby sok z owoców nie dostał się do ciasta jest posmarowanie całej powierzchni ciasta na które będziemy wykładać owoce ( np. jabłka, wiśnie, truskawki ) ubitym białkiem z jajka kurzego i posypanie cienką warstwą mąki pszennej. Drugi sposób jest taki(...)ciasto na którym będziemy układać owoce posypać cienką warstwą kaszy manny. Następnie układamy owoce i znów posypujemy je niewielką ilością kaszy manny. Kasza manna wchłonie cały sok, który będzie się wydzielał z owoców podczas pieczenia naszego ciasta owocowego ! Zachęcam do wypróbowania obydwóch sposobów i ocenienia który jest lepszy dla pieczonych przez nas ciast
Przepisy i porady kulinarneZagniatanie ciasta Fot. © luchot - Fotolia.com Składniki : Ciasto na spód : 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 10 dkg cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy Masa serowa : 1,5 kg mielonego sera 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3 budynie śmietankowe 2 cukry wanilinowe(...)łyżeczki proszku do pieczenia Pianka bezowa : 6 białek 1 szklanka cukru 10 dkg kokosu białego kisiel cytrynowy Sposób wykonania : Ciasto na spód : Z podanych składników zagnieść ciasto. Wywałkować i wyłożyć na blaszkę z wysokim bokiem. Boki blaszki także wyłożyć ciastem. Masa serowa : Ser, jajka, żółtka, cukier,olej, budyń - wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie wlać mleko, wymieszać
Przepisy i porady kulinarnebarszczyku podaje uszka lub paszteciki. Ja poszłam w zupełnie innym kierunku, bo paszteciki i pierogi mogę jeść w ciągu roku. A na to cudo pozwolę sobie w święta. Ciasto:0,5 kg mąki pszennej30 g drożdży20 g cukru250 ml mleka2 jajka2 żółtka100 g masła (płynne, ale zimne)sólJak do każdego ciasta drożdżowego rozpoczęłam od rozczynu. Drożdże, 2 łyżeczki cukru rozpuściłam(...)wzbudzenia.W dużej misce utarłam jajka, żółtka i resztę cukru.Kiedy rozczyn ruszył dodałam go do jajek wraz z pozostałymi składnikami i delikatnie miksowałam. Przez 10 min. wyrabiałam jeszcze ręcznie. Ostatecznie ciasto pozostawiłam w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok. 1h. Farsz:kapusta kiszona 2 cebule1 szklanka suszonych grzybówziele angielskieliść laurowysól, pieprzoliwa do smażeniaJa miałam 1l słoik ukoszonej własnoręcznie kapusty
bastalenaszczypta solinadzienie2 jajka250 g ricotty4 kopiaste łyżki gęstego jogurtupół czerwonej papryki1 mała czerwona cebula8 malutkich cukinii o średnicy 1-1,5 cmsól czosnkowa do smakuZe składników wyżej podanych zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy(...)tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka a dwie małe cukinie w plasterki. Jajka, jogurt i ricottę zmiksować mikserem. Doprawić do smaku solą czosnkową, dodać pokrojone warzywa i wymieszać. Masę wylać na podpieczone ciasto na wierzchu ułożyć resztę przekrojonych wzdłuż cukinek. Wstawić
Monia miesza i gotujesycylijsku Kamisdo posypania starty ser żółty Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i cukru. Do mąki dodawać po trochu zaczynu drożdżowego i zagnieść ciasto, na koniec dodać olej. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40-60 minut. Potem ciasto rozwałkować na kształt koła. Brzeg ciasta tak ok 1 cm zawinąć(...)środka. Po okręgu z przerwami układać małe kulki mozzareli. Ciasto między kulkami zawijać w środek formując takie małe gniazdko dla każdej kulki sera. Ciasto posmarować bazyliowym pesto - użyłam gotowego Barilla. Szynkę pokroić w paski i posypać pizzę. Na szynce ułożyć pokrojonego w plastry pomidora. Pomidory posypać przyprawą do pizzy i ułożyć na nich przekrojone na pół pozostałe kulki mozzarelli. Posypać
Monia miesza i gotujePizza trochę w innym wydaniu. Ciasto składa się z małych ślimaczków z farszem, które po upieczeniu można odrywać.składniki:375 g mąki pszennej25 g świeżych drożdżyduża szczypta soliduża szczypta cukru200 ml letniej wody1 łyżka oleju do ciasta100 g papryki1 cebula5-6 pieczarek200 g żółtego seraolej do smażeniaMąkę wymieszać z solą i cukrem. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać do mąki(...)Wszystko wymieszać dodać olej i wyrobić ciasto. Podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce. W tym czasie pokroić paprykę i cebulę w kostkę a pieczarki i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni przesmażyć cebulę z papryką i pieczarkami, wystudzić. Do wystudzonych warzyw dodać połowę startego żółtego sera i wymieszać. Ciasto podsypać mąką
Monia miesza i gotujejestem wielką fanką śniadań na słodko, ale od czasu do czasu najdzie mnie ochota na coś innego. Tym razem zastanawiałam się pomiędzy jabłkami w cieście, a placuszkami z jabłkiem. Wybór padł na to drugie. Od razu wróciły wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to mama przygotowywała mi podobne, a ja maczałam palce w cieście, aby je oblizać. Uwielbiałam tę słodycz ciasta połączoną(...)Obecnie rzadko robię potrawy, które jadłam dawno, ale od czasu do czasu staram się wrócić do okresu, kiedy było się dzieckiem. Wzbogaciłam je o dodatek cynamonu, który spowodował, że ciasto było bardziej aromatyczne. Składniki na 8 sztuk: 0,5 szklanki mąki 1 jajko Łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ok. ¼ szklanki mleka 1 małe jabłko
Fabryka pomysłówpoczątku mnie kusiły, więc wiedziałam, że prędzej czy później się tutaj pojawią. Nie wiem, czy jest to oryginalna receptura na tego typu wypiek, gdyż widziałam też ich wersję z ciasta francuskiego. Natomiast na pewno mogę powiedzieć, że są pyszne i nie raz zrobię je z różnymi owocami. Połączenie słodkiego kremu z kwaśnymi owocami tworzy niesamowicie zgrany duet. Poza(...)pracochłonne, co też jest ich wielkim plusem. Składniki na 4 kokilki o średnicy 11 cm: Ciasto: 100 g zimnego masła 200 g mąki 4 łyżki zimnej wody Krem: 4 żółtka 8 łyżeczek cukru pudru 4 łyżki mąki 360 ml śmietany 30% 2 cukry waniliowe + 1-2 łyżeczki cukru Ok. 30 szt. wiśni Przygotowanie: Masło zetrzeć na tarce lub pokroić
Fabryka pomysłówwzględu, czy lubi ruch czy leżeć plackiem na plaży:) Do tego te ciach tworzą duet idealny, czyli łącza w sobie wszystko, co lubię - lekko słodkie ciasto i kwaśne owoce. Och, do takiego zestawu to długo nie trzeba mnie namawiać!Swoje paszteciki zrobiłam w dwóch wersjach smakowych do wyboru. Kupiłam trochę moreli, do tego dorzuciłam wiśnie, które rosną na podwórku(...)wzięłam się do roboty. Obie wersje są świetne, choć prędzej znikły te z wiśniami. Składniki na 21 sztuk (wycinałam koła o wielkości zwykłego kubka): Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 200g masła 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: Całość wrzucamy
Fabryka pomysłówOrzeźwiająca, kwaskowata tarta idealna na ciepłe dni./przepis z wypiekizpasja.blox.pl/ Składniki:na ciasto: 160g masła 2 szklanki mąki 1 jajko 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki wody aby ciasto lepiej się wyrobiło na nadzienie cytrynowe: 2 cytryny (skórka i sok) (w przepisie były 3 cytryny ale moim zdaniem zbyt kwaśna wychodzi) 1 pomarańcza 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 żółtka(...)łyżka mąki ziemniaczanej 120g masła na bezę włoską: 2 białka 150g cukru około 1/4 szklanki wody Do mąki dodać jajko, cukier i posiekane zimne masło. Zacząć wyrabiać ciasto, a kiedy zacznie przypominać kruszonkę dodać wodę. Szybko wyrobić ciasto, owinąć folią i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę o średnicy 26cm, ponakłuwać
Pudełko rozmaitości