w cieście - 1000 przepisów (strona:9/67)

Sezamek z masą toffi 173

okazje takie jak Święta, ale i nie tylko, proponuję Wam pyszne ciacho do kawy. Jest dosyć słodkie ale smakuje wybornie. Ja uwielbiam takie kruche placki przełożone słodką masą.... Do ciasta użyłam margaryny Palma spółki Bielmar, która idealnie nadaje się do tego typu wypieków. Ciasto kruche: 2,5 szkl mąki pszennej 200g margaryny Palma spółki Bielmar 5 żółtek 3/4 szkl cukru(...)białek 3/4 szkl cukru 100g wiórków kokosowych szczypta soli słoiczek powideł śliwkowych Masa toffi: kostka miękkiego masła budyń o smaku toffi 2 łyżki cukru pudru Czekolada do polania Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto podzielić na 2 części. Obydwie rozwałkować na 2 blaszkach (24x36cm). Nakłuć widelcem. Warstwa sezamkowa: margarynę

Smakołyki Asi
Ciasto malinowo-budyniowe z pianką 164

Dawno nie było u mnie ciasta ;) Dzisiaj mam dla Was przepyszne ciasto z budyniem i malinami pod mięciutką pianką i chrupiącą kruszonką. Koniecznie wypróbujcie bo jest przepyszne :) Moi goście zjedli je w mgnieniu oka ;) Ciasto pięknie prezentuje się na talerzach ze złotej kolekcji od Porcelany Bogucice.   Duży talerz "Agawa Gold" Filiżanka "Diament Gold" Ciasto: 4 szkl mąki 4 żółtka(...)margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia Budyń: 0,8l mleka 2 budynie śmietankowe Pianka: 4 białka 3 łyżki cukru kisiel malinowy ok 30 dag malin cukier puder do posypania Ciasto: Margarynę posiekać z mąką i proszkiem, dodać żółtka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Większą rozwałkować i ułożyć

Smakołyki Asi
Krucha tarta z jabłkami i żurawiną 142

Delikatne kruche ciasto w połączeniu z pachnącymi cynamonem jabłkami do idealny deser na jesienne popołudnie. Przynajmniej dla mnie ;) Ale myślę, że większość z Was chętnie skosztowałaby kawałeczek tego pysznego ciasta ;) Talerzyk "Malta" od Porcelany Bogucice. Ciasto kruche: 2 szkl mąki pszennej+ do podsypywania 250g margaryny 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta(...)soli Dodatkowo: 5 jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżki cynamonu lub przypr. do szarlotki 1/3 szkl żurawiny suszonej 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: Na stolnicę przesypać mąkę, szczyptę soli i cukier, dodać margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtko i łyżkę śmietany. Gdyby ciasto było za suche można dodać jej jeszcze odrobinę więcej. Zagnieść gładkie i elastyczne

Smakołyki Asi
czekoladowe ciasto z gruszkami 169

ciasto czekoladowe Ciemne ciasto z wyraźną nutą gorzkiej czekolady, jest wyśmienitym pomysłem na deser. A wkomponowanie w ciasto owoców gruszek, sprawi że całość nabierze niepowtarzalnego  smaku. składniki 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki naturalnego jogurtu 2 jajka 3-4 dojrzałe gruszki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki kakao(...)kostki masła dodatkowo do posypania wierzchu ciasta cukier puder  sposób wykonania Do jednej misy wsypujemy mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia, i mieszamy składniki ze sobą. Do drugiej misy wkładamy masło i przesiekaną nożem tabliczkę czekolady, całość mieszamy dużą łyżką, lub trzepaczką, ustawiając miskę na garnku z gorąca wodą ( w tak zwanej kąpieli wodnej). Następnie ciągle mieszając

Miód i pieprz
Jabłecznik na mące ryżowej 147

ciasto kroiłam gorące ,bo goście juz siedzieli za stołem i nie było czasu na studzenie.... Składniki na formę 26 x 26cm Składniki(...)cukier puder do posypania cynamon 2 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie Mąkę posiekać nożem razem z masłem.. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części. 2/3 i 1/3 ciasta wstawić do lodówki na okolo 30 minut.Po 30 minutach rozwałkować większe ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę . Całe

w mojej kuchni
Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie 171

dodatkami ma charakterystyczny smak i prostemu daniu nadaje wykwintności i elegancji. Idealny pomysł na odmianę tradycyjnej pizzy lub nawet... romantyczną kolację.Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie - Składniki:Ciasto:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka soliok. 100 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania)ok. 150 g serka(...)nieświeże i niestety musimy użyć innych.Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, resztę wody oraz sól i olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze

Słodka Strona
Witajcie! 233

przerabiania ubrań, a także pomysł na ozdobienie domu, czyli wszystko to, czym staram się zająć w wolnych chwilach. Mój pierwszy wpis zacznę od podania Wam przepisu na moje ulubione ciasto – szarlotkę <3. Jest to klasyka naszej kuchni, proste, niedrogie i każdy z nas je zna. Jednak ile osób, tyle przepisów. Ostatnim czasem miałam okazję spróbować jej różnych wersji(...)moja jest dla mnie idealna. Połączenie słodkiego kruchego ciasta z kwaśnymi tartymi jabłkami, to jest to, co łasuchy lubią najbardziej. U mnie na podwórku w tym roku wysyp jabłek, więc mogłabym piec szarlotkę non stop. Jednak  ilość kalorii zawsze każe mi się opamiętać. A Wy Kochani jakie ciasto najbardziej lubicie?:) Składniki na blaszkę 24 x40cm: Mąka

Fabryka pomysłów
Tarta czekoladowa z ricottą 142

Łakoć wart wszelkich nerwów, których się nabawiłam podczas rozwałkowywania ciasta i przekładania go do tortownicy. Oj w myślach miałam tylko obelgi pod jego adresem. Ale jednak dałam radę i wyszło wyśmienicie. Moja pierwsza w życiu tarta i mój pierwszy karmel. Składniki: CIASTO: 165g mąki uniwersalnej 100g masła 85g cukru 1 jajko 1/4 lyżyczki proszku do pieczenia szczypta startej wanilii szczypta(...)POLEWA: 100ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru 1 łyżka wody 115g gorzkiej czekolady DEKORACJA ( ja wykorzystałam karmel, natomiast ubranie jest dowolne ograniczone jedynie naszą wyobraźnią): 100g cukru 100g wody Ciasto i nadzienie: mieszamy miękkie masło z cukrem, następnie wmieszamy szczyptę soli i wbijamy jajko. Dodajemy mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia i szczyptą startej wanilii. Wyrabiamy aż do zyskania

Pudełko rozmaitości
Domowa kremówka 110

Kremówka to jedno z moich ulubionych ciast. Połączenie kruchutkiego ciasta i kremu budyniowego to dla mnie bomba! Nie wiem dlaczego dopiero teraz zdecydowałam się ją upiec..... Może dlatego, że w mojej ulubionej cukierni robią ją tradycyjnym sposobem i do tej pory gdy miałam chęć na to pyszne ciasto tam właśnie się w nie zaopatrywałam? Teraz pewnie częściej będą ją piekła(...)zdecydowanie zwiększę proporcje kremu o połowę a nawet dwa razy bo z tego przepisu wyszła mi dosyć niska. Na szczęście nie ma to wpływu na jej smak. Jest genialna :) Ciasto: 300 g mąki 300 g margaryny 0,5 szkl śmietany 18%   1 żółtko   Krem:   1/2 l mleka 2 jajka 2 żółtka   1/2 szkl cukru

Smakołyki Asi
Cynamonowe ciasto ze śliwkami 119

Lubię takie proste, ucierane ciasta z owocami. Tym razem dodałam do ciasta cukier cynamonowy, dzięki czemu ciasto pięknie pachniało w całym mieszkaniu. Kto jeszcze nie próbował połączenia śliwek i cynamonu niech koniecznie to nadrobi! Połączenie, jak dla mnie, wspaniałe :))) Ciasto podałam na Porcelanie Bogucice "Jesień" . 2 1/3 szkl mąki 5 jajek 1 1/4szkl cukru cynamonowego 2/3 szkl oleju 1 łyżeczka(...)sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 70 dag śliwek cukier puder do posypania Kruszonka: 1/4 kostki margaryny szklanka mąki 2/3 szklanki cukru szczypta cynamonu łyżka cukru waniliowego Ciasto: Jajka ubić z cukrem. Cały czas ucierając dodać resztę składników ciasta. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę (24x36cm). Na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do spodu. Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach

Smakołyki Asi
Ciasto serowe z jabłkami 141

Już dawno nie było u mnie nic słodkiego ;) W taki ponury i chłodny dzień myślę, że najlepszym deserem na poprawę humoru będzie ciasto z jabłkami cudownie pachnące cynamonem. Do tego filiżanka ulubionej kawy lub herbaty i czego chcieć więcej..... Nie zwlekajcie i koniecznie wypróbujcie, jest naprawdę pyszne i w dodatku szybko się je robi. Świetnie smakuje również z bitą śmietaną(...)lodami:) Ciasto: 150g margaryny 1,3 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szkl cukru 2 łyżki c. waniliowego 100g serka naturalnego kanapkowego, np. bieluch 1 jajko Dodatkowo: 500g jabłek 2 łyżki przyprawy do szarlotki łyżka bułki tartej lub drobno pokruszonych herbatników tłuszcz do posmarowania formy cukier puder

Smakołyki Asi
Ciasto maślano - śmietankowe z jabłkami 344

Ciasto maślano - śmietankowe z jabłkami znalazłam na blogu Asiek  chociaż miałam obawy , że coś mi nie wyjdzie ciasto wyszło bardzo dobre. Najbardziej mi smakowało jeszcze lekko ciepłe ale i ze szklanką herbatki z cytryną jest całkiem przyjemne :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 2,5 szkl mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masy stopniowo wlewać roztopione i ostudzone masło, cały czas miksując. Dodać śmietanę i cukier waniliowy dalej mieszając. Dosypać mąkę, sól i proszek do pieczenia, krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto będzie gęste. Foremkę do pieczenia 25 x 25 ( u mnie troszkę większa) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.Posypać delikatnie mąką. Na wierzchu ułożyć jabłka. Piec w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kremówki domowe 242

Domowe pyszne żółte kremówki z grubą warstwą cukru pudru :), pychotka :) . Sami się przekonajcie !. Ciasto maślane: 37 dag masła lu dobrej margaryny 22 dag mąki pszennej Mąkę z margaryną posiekać i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podstawowe: 30 dag mąki 2 żółtka 1 łyżka octu ok. 1/2 szklanki wody  Ciasto dokładnie wyrobić, jak na pierogi. Rozwałkować ciasto podstawowe(...)rozsmarować ciasto maślane. Złożyć ciasto w kopertę i wstawić do lodówki na 15 minut. Powtarzać wałkowanie ciasta 3 razy, ciasto należy lekko wałkować i zawsze w 1 stronę. Upiec 2 placki na złoty kolor w tem.200C, przez 20-25 minut i przełożyć masę budyniową. Piękne patery z kamienia na stroniehttp://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24804096Masa do kremówki: 1 litr mleka  4 budynie

Apetyczna babeczka
Szarlotka z białym winem 180

Wytworna szarlotka z białym winem, trójwarstwowy przekładaniec, nie za słodka, a dla łasuchów polecam podanie tego ciasta z bitą śmietaną. Pyszny owocowy deser :) Składniki na ciasto na dużą blachę: 40 dag mąki pszennej 20 dag margaryny 20 dag cukru pudru 4 żółtka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią z Owocowego Raju(...)łyżki kwaśnej śmietany  Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę posikać nożem. Żółtka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę dobrze ubić. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Jabłka: 2 kg jabłek, polecam szarą renetę Jabłka obrać, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne Masa z białym winem: 2 szklanki białego wina 2 szklanki soku jabłkowego szczypta cynamonu 4 jasne budynie

Apetyczna babeczka
Oczy Carycy 363

Wyborne przekładane ciasto, poncz przygotowany z kawy i amaretto...niebo w gębie... :) Składniki na ciasto jasne - bezowe: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu Składniki na ciemne ciasto: 6 żółtek 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Składniki na masę(...)masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru pudru  1. Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek w połowie podanej ilości wody. Zostawiamy do ostudzenia.2. Teraz kolej na ciasto białe. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i chwilę jeszcze miksujemy. Odstawiamy mikser dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. W drugim naczyniu żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy

Apetyczna babeczka
Zawijaniec drożdżowy śliwkowo-jabłkowy 242

Dziś przedstawiam Wam typowo jesienne ciasto, które wybraliście w akcji gotowanie za głosowanie. Jabłka, śliwki i cynamon to połączenie, które zawsze się doskonale sprawdzi o tej porze roku. W dodatku tym razem zdecydowałam się na wersję drożdżową. Nie będę ukrywać, że kiedyś bałam się go i raz mi wychodziło, a raz nie. Obecnie jednak może nie należy do moich ulubionych(...)ochota. Jest też w tej kwestii parę wyjątków, na które zawsze się skuszę. Do nich należy m.in. dzisiejszy przepis, mimo że robiłam go pierwszy raz to muszę przyznać, że ciasto wychodzi delikatne i puszyste - po prostu takie jak ma być, a kwaśne owoce świetnie z nim współgrają. Ci, którzy śledzą mojego bloga doskonale wiedzą, że takie słodko-kwaśne połączenia trafiają

Fabryka pomysłów
Rogale "prawie" Marcińskie 159

pieczenia. Ale postanowiłam zrobić takie, które może choć trochę będą dorównywać smakiem i wyglądem tym oryginalnym rogalom z Poznania. Wyszły przepyszne, choć nie takie ładne jak te oryginalne :) Ciasto: szkl ciepłego mleka op. drożdży instant (7g) 1 jajko 3,5 szkl mąki 3 łyżi cukru szcz. soli 225g miękkiego masła kilka kropel aromatu waniliowego Nadzienie: 200g maku 100g migdałów 200g(...)zmielić 2x w maszynce. Dodać cukier puder, miód, skórkę pomarańczową, pokruszone biszkopty i aromat migdałowy. Dodać tyle śmietany aby masa była nie za gęsta ani za rzadka. Ciasto: W dużej misce wymieszać suche składniki. Ciepłe mleko wymieszać z jajkiem i olejkiem waniliowym. Połączyć wszystkie składniki, dodać 25g miękkiego masła i szybko wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt 15x30cm, lekko oprószyć

Smakołyki Asi
Pierogi z kiełbasą 249

przygotowuję bardzo często, gdyż uwielbiam je jeść od dzieciństwa. Najbardziej smakują mi ruskie pierogi , może dlatego, iż wychowałam się na nich. Jednak od pewnego czasu eksperymentuję z farszami i ciastem pierogowym. Można powiedzieć, że jestem już pierogowym ekspertem. Przygotowałam nawet wpis Jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Przepisy na pierogi, m.in.: Pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami i orzechami Pierogi(...)kminkiem (piwne kapuśniaczki) ziemniaczane pierogi z mięsem Tym razem wymyśliłam sobie, że farsz będzie z posiekanej w szatkownicy kiełbasy, potem wystarczy z nich zrobić kulki, położyć na wyciętych z ciasta kółkach, zlepić i ugotować. Pierogi wyszły bardzo smaczne. Pierogi z kiełbasą są idealnym wyjściem na echo w lodówce lub brak weny kulinarnej. Przepis dla 2 osób: ciasto 1 szklanka mąki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Torcik makowy 262

Ciast biszkoptowych nie było jeszcze u mnie na blogu, a są one często bazą do ciast przekładanych i tortów.Dział z biszkoptami zapoczątkuję dziś przepisem na uroczy torcik makowy, który łączy w sobie lekkie blaty biszkoptowe i masę budyniową. Możemy przygotować go w prostokątnej czy kwadratowej blasze i będziemy mieć smaczne ciastka do popołudniowej kawy czy herbaty. Upieczony w tortownicy(...)wody- mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać razem z makiem i proszkiem do pieczenia- dodawać je po łyżce do ubitych jajek, mieszając lekko drewnianą łyżką tylko do połączenia składników- ciasto delikatnie przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika- piec przez około 35 minut nie otwierając piekarnika podczas pieczenia (możemy zrobić to 5 minut przed upływem wyznaczonego czasu, sprawdzając wykałaczką

Smakołyki Bereniki
Piernik marchewkowy 155

Piernik marchewkowy? Czemu nie! To ciasto nie tylko świetnie smakuje ale również ładnie się prezentuje. Będzie idealnym deserem na świąteczny stół. Upiekłam je na spotkanie wigilijne w pracy. Wszystkim bardzo smakowało a koleżanki prosiły o przepis. Dzielę się też przepisem z Wami. Może jeszcze ktoś nie ma pomysłu na ciasto na święta i skorzysta z tego? Polecam! Piernik długo zachowuje(...)świeżość, jest wilgotny i po prostu pyszny. Ma jeszcze jedną zaletę, jest łatwy i szybko się go robi, zatem nie sprawi problemu początkującym kucharkom :) Ciasto: ok 65 dag marchewki 2 szkl mąki 1 szkl oleju 4 jajka 1 1/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Smakołyki Asi
Mazurek z mlekiem w proszku 175

mazurek jest, jak dotąd, moim ulubionym. Kruchy, delikatny spód i pyszna mleczno-migdałowa masa to dla mnie połączenie idealne. Całość wieńczy dekoracja z bakalii. Mmmmm.... palce lizać :) Ciasto kruche: 2 szkl mąki krupczatki kostka zimnego masła 1/4 szkl cukru pudru 1 jajko 1 żółtko Masa z mleka w proszku: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 1 szkl mleka w proszku(...)masła Dodatkowo: skórki kandyzowane orzechy, migdały wiórki kokosowe Ciasto kruche: Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować na natłuszczonej blaszce (śr. 30cm). Z reszty ciasta formować małe kuleczki i układać w koło. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego

Smakołyki Asi
Sernik z rabarbarem i pianką 152

Przepis na tradycyjny sernik z brzoskwiniami zmieniłam i dodałam rabarbar. Uwielbiam wszelkie ciasta z dodatkiem tego warzywa. Już nie mogłam się doczekać kiedy upiekę z niego coś dobrego. Tym razem miałam wielką ochotę na sernik. Polecam Wam z całego serca. Rabarbar idealnie łączy się w smaku z sernikiem, delikatną pianką oraz chrupiącą kruszonką. Ciężko mu się oprzeć:) Ciasto: 3 szkl(...)budyń śmietankowy w proszku 3/4 szkl cukru pudru 3/4 kostki miękkiego masła 500g rabarbaru Pianka: piana z 5 białek 1 szkl cukru do piany 1 kisiel (u mnie poziomkowy) Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na dużą blaszkę (36x24cm) a 1/4 zawinąć i odstawić do lodówki. Masa serowa: Zmielony ser, jajko, budyń w proszku, cukier

Smakołyki Asi
Tort Rafaello 160

ustach.... Wszyscy goście zachwycali się jego smakiem. Wam też polecam, zwłaszcza na większe uroczystości można sobie pozwolić na taką rozrzutność ;) Torcik podałam na pięknym talerzu Filona od Porcelany Bogucice . Ciasto: 200 g margaryny 200 g mąki 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 50g płatków migdałowych Krem: 500ml śmietanki 30% 4 łyżki(...)c.pudru 2 zagęstniki do śmietany (śmietan-fixy) 3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: ok 8-10 kuleczek rafaello łyżeczka wiórków kokosowych do posypania tortu Ciasto: Zwykły cukier wymieszać z waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć z połową cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie partiami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić

Smakołyki Asi
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą 113

korzennymi przyprawami. I chociaż jabłka także uważam za słodką kwintesencję jesieni, czasem czuję potrzebę, by upiec coś innego niż szarlotkę. Nie spodziewałam się, że cokolwiek wyjdzie mi z tego ciasta. Chociaż znałam podstawowy przepis i proporcje składników, praktycznie całość improwizowałam. Na początku wyszło tak gęste, że przeniesienie go do formy graniczyło z cudem. No to dodałam o 2 jajka więcej(...)trochę otrębów, rodzynek, cukru... I w sumie to zadowolona jestem. Ładnie wyrosło, nie opadło, do popołudniowej herbatki jak znalazł. Marchew jest praktycznie niewyczuwalna, ale nadaje ciastu ciekawego koloru, a całość dopełnia słodka, lekko kwaskowata polewa. Dzięki otrębom i mące pełnoziarnistej ciasto zawiera także cenny błonnik i wiele witamin. Jako posypka doskonale sprawdziłyby się orzechy włoskie, ale ja tym razem wykorzystałam

Kuchnia Ellie
drożdżowe z makiem... 139

minut w ciepłe miejsce jajka utrzeć z cukrem i solą na kogel-mogel dodać zaczyn z drożdży, wsypać przesianą mąkę, wlać letnie mleko i rozpuszczony letni tłuszcz /palmę/ ciasto wyrabiać w robocie z 10 minut na średnich obrotach lub ręcznie zostawić ciasto w misie przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłym miejscu wyrośnięte ciasto znowu wyrobić(...)robocie z 1 minutę i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, ciasto posypać mąką i zostawić przykryte na 30 minut ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na 2 cm placek - nałożyć połowę maku i zawinąć jak na roladkę włożyć do keksówek 24x15 wyłożonych papierem do pieczenia posmarować ciasto na wierzchu roztrzepanym jajkiem, piec w 200C około 45 minut - do suchego patyczka

W Mojej Kuchni Lubię
jabłkowiec z bitą śmietaną... 149

łyżka, gorzka czekolada - ile potrzeba jajka, miękka palma, cukier w robocie zmiksować z 8 minut na kogel-mogel wsypać mąkę, kardamon, proszek do pieczenia i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boli posmarować tłuszczem i tartą bułką na dnie blaszki rozsmarować z 3/4 ciasta i dodać przecier jabłkowy wymieszany z cynamonem i na wierzchu ułożyć(...)ćwiartki jabłek bez skórki na koniec rozsmarować resztę ciasta i piec w 200C około 40-45 minut ciasto z blaszki wyjąć na talerz jak będzie dobrze wystudzone - inaczej masa nie będzie zastygła i może z ciasta wyciekać śmietanę zimną 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i szprycką nanieść na ciasto i boki, posypać zmieloną czekoladą ciasto jest mocno jabłkowe

W Mojej Kuchni Lubię
muffina-babka kokosowa nadziana budyniem czekoladowym i truskawkami... 206

200ml mleka, mieszając zagęścić i dobrze wystudzić jajka "L", olej, mleko, cukier rózgą dobrze roztrzepać, wsypać mąkę, proszek, sodę, wiórki kokosowe i tylko parę razy wymieszać dość gęste ciasto silikonowa forma z kominkiem 24cm - na dno dać połowę ciasta i 1/3 część truskawek - jak są duże to przekroić je na połowę - następnie wyłożyć zimny, mocno gęsty budyń na budyń dać(...)połowę truskawek - następnie dać resztę ciasta, truskawek i posypać 2 łyżkami cukru wierzch ciasta ciasto piec w 200C około 45-50 minut i dopiero wyjąć ciasto z formy jak będzie zimne ciasto jest po prostu pysznie pyszne...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Placek z budyniem i pimarańczami 173

Przepis na ciasto znalazłam na forum ogrodniczym. Postanowiłam wypróbować (wprowadzając drobne zmiany) i oto efekt. Ciasto 30 dag mąki  10 dag cukru 15 dag masła 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:2 opakowania (duże na 3/4 L mleka) budyniu śmietankowego 1 litr mleka3 - 4 pomarańcze50 g płatków migdałowych Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć(...)folię i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i podpiec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.Ugotować budyń i wylać na podpieczone ciasto. Pomarańcze obrać, pokroić w plastry i ułożyć na budyniu. Obsypać płatkami migdałowymi. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 15 - 20 minut.Ciasto zostało upieczone w blaszce 24x36.Moja rada:Pomarańcze można by pokroić

Praktyczna pl
Sernik czarno biały 279

Czarno biały pyszny sernik :) , dla tych co lubią sernik z dodatkiem ciasta. Składniki na ciasto: 3 szk mąki tortowej  1 szk cukru pudru 5 żółtek 25 dag margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Zarobić ciasto jak na kruchy placek szybko zagniatając. Ciasto podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku. Masa serowa: 1 kg sera(...)olejek cytrynowy 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser, masło, mąkę z kokosem i olejek, nadal ucierając. Na formę zetrzeć na tarce jedną część ciasta. Nałożyć równo masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w tem.180C przez 1 godzinę. źródło,, ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Drożdżowiec z truskawkami 116

Takie ciasto można przygotować z różnymi sezonowymi owocami. Ja bardzo uwielbiam truskawki więc zrobiłam z truskawkamiDrożdżowiec z truskawkami  SKŁADNIKI:margaryna - 1/4 kostmleko -1 szklcukier -1/3 szklcukier waniliowy - 1 opakmąka - 3 szkldrożdże - 50 gszczypta solijajko - 1 szttruskawkitłuszcz do formyKRUSZONKAmargaryna - 0,5 kostcukier - 0,5 szklmąka - 250 gcukier puder do posypania ciastaPRZYGOTOWANIE:Do rondelka wlać pół szklanki mleka, lekko podgrzać(...)Drożdże rozmieszać ciepłym mlekiem odrobiną cukru i 3 łyżkami mąki, przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Następnie gdy podwoi objętość dodać pozostałe składniki i rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Ciasto wyrobić aby było elastyczne, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć wyrośnięte ciasto. Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować, przekroić na połowę. Poukładać truskawki na cieście, odstawić jeszcze do wyrośnięcia

Kuchnia Danusi
Pleśniak z wiśniami 199

mąki1 szklanka cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakao400 g wiśni bez pestekNa stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać kakao. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę o wymiarach 25x28 zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną jasną(...)część ciasta, rozłożyć wiśnie i zetrzeć część z kakao. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier. Wyłożyć pianę na ciasto i zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta. Piec ok 40 minut na 180 C aż ciasto się ładnie zarumieni. Do ciasta można tez uzyc wiśni z kompotu, a gdy nie mamy owoców użyć dowolnego dżemu

Monia miesza i gotuje
Szarlotka z żurawiną 170

lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku oraz śmietanę a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią i odstawić na pół godziny do lodówki.Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką .Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą ok 3/4 ciasta a drugą(...)Mniejszą część włożyć do lodówki. Większą częścią ciasta wylepić dno tortownicy oraz boki na wysokość 2-3 cm. Ciasto jest lepkie więc najlepiej robić to zwilżoną ręką lub obsypaną maką. Na ciasto wyłożyć pokrojone jabłka z żurawiną. Na wierzch porwać resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 -180 C i piec ok 40-50 minut

Monia miesza i gotuje
Waniliowa tarta z gruszkami i czekoladą 187

Pomysł na to ciasto powstał w wyniku rozmowy z bratem. Jestem osobą, która może żyć praktycznie bez telewizora. Dlatego rzadko kiedy nadążam z nowościami filmowymi, serialowymi itp. Brat wspomniał mi o programie – „Ewa Wachowicz gotuje”. Zapytałam się, go, co Ona na antenie przyrządza. Dowiedziałam się np. „jakieś ciasto z gruszką i czekoladą albo tiramisu”. Po usłyszeniu tych pierwszych słów(...)mojej głowie powstała myśl, aby zrobić tarte. I tak oto dołączam ten przepis do dwóch akcji na durszlaku. Ciasto ślicznie pachnie, za to daje mu już 10/10 pkt. W domu wszyscy byli zachwyceni jej smakiem. Sama muszę przyznać, że ciasto jest po prostu świetne. Nawet dłonie mi pachniały wanilią wymieszaną z czekoladą. Zresztą sami zobaczcie efekt. Składniki na blaszkę

Fabryka pomysłów
Rustykalna tarta z jabłkami 170

znów na moim stole gościło ciasto z jabłkami. Jak przystało na miłośnika szarlotki, nie brak u mnie różnych wersji wypieków z tymi owocami. Nie martwcie się, pomysłów mam jeszcze wiele, szkoda że mniej czasu na ich realizowanie. Tym razem ciasto powstało po namowach mamy, która miała ochotę na szarlotkę, a ja w końcu się niechętnie zgodziłam, ale pod warunkiem, będzie(...)wybór skierowałam na rustykalną tartę, którą miałam ochotę zrobić już jakiś czas temu, tylko z innymi owocami. Kruchy spód tym razem połączyłam z karmelizowaną szarą renetą, oczywiście doprawioną cynamonem. Ciasto było tak pyszne, że poszło w jedno popołudnie, dlatego gorąco Wam je polecam. Dla niektórych z pewnością będzie to dobra informacja, że nie trzeba do niej formy do tarty. Wystarczy

Fabryka pomysłów
Miodek- na dzień kobiet! :) 262

Składniki: Ciasto miodowe: 300g mąki 150g margaryny 1 łyżka śmietany 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Krem: 3 szklanki mleka margaryna 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie:Ciasto miodowe: Wszystkie(...)składniki mieszamy razem, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, wykładamy na blachę i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do schłodzenia.Biszkopt:Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze trochę ubijamy. Mąki mieszamy razem. Następnie dodajemy na przemian żółtka i mąkę, mieszamy

Czerwona Porzeczka
Makowa panienka 411

Dawno nie było u mnie żadnego przepisu na ciasto, a to z tego względu, że ostatnim czasem dość rzadko zarówno je jem, jak i robię, chyba że w wersji uzdrowionej, która zawsze do mnie bardziej przemawiała aniżeli bardzo słodkie wypieki. Stąd też na moim blogu króluje więcej dań obiadowych lub w wersji na słono, aczkolwiek słodkości też się od czasu(...)czasu pojawiają, szczególnie w okresie świątecznym, w którym pozwalam sobie na odrobinę łakoci. Ciasto, które Wam dziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast

Fabryka pomysłów