mieszamy. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy żółtka. Następnie wlewamy drożdżowy zaczyn i łączymy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy masło. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodajemy mąkę. Ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę (powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte(...)ciasto wyrabiamy przez chwilę, po czym dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy dość cienko, na kształt koła. Koło dzielimy na 8 części. Na szerszym końcu każdego z powstałych trójkątów układamy po pół łyżeczki Nutelli. Zawijamy rogaliki. Układamy na blasze posmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętamy o zachowaniu odstępów między rogalikami, żeby się nie posklejały podczas pieczenia
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Ciasto drożdżowe: 50 g świeżych drożdży 4-5 łyżek cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko + 1 żółtko szklanka mleka 2 łyżki oleju Budyń: 1 i 3/4 opakowania budyniu waniliowego (opakowania po 40 gramów) 1,5 szklanki mleka Dodatkowo: rodzynki 100g Wykonanie:Budyń gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.Ciasto drożdżowe:Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy(...)niego drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Mąkę, jajka, olej,resztę cukru i przygotowany wcześniej zaczyn mieszamy razem i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy budyniem i posypujemy rodzynkami. Następnie zwijamy w rulon i kroimy w 2cm paski. Układamy na blasze wyłożonej
Czerwona PorzeczkaRogaliki z tego przepisu wychodzą niezwykle kruchutkie. Proponuję zrobić od razu podwójną porcję bo znikają jeszcze ciepłe :) Ciasto kruche: 2 1/4 szkl mąki kostka masła 1/3 szkl cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka powidła śliwkowe (przepis tutaj ) jajko do posmarowania rogalików Lukier: 1/2 szkl cukru pudru kilka kropel soku z cytryny 1-2 łyżki wody Ciasto: Mąkę(...)cukier puder i zimne masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić na 4 części i każdą z nich cienko rozwałkować. Od dużego talerza wyciąć w cieście okrąg. Podzielić go na 8 trójkątów. Z szerszej strony nakładać odrobinę powideł, zwijać rogaliki. Rogaliki
Smakołyki Asikoniecznie poproście o pomoc dzieci! Moja córeczka zawsze pomaga mi w wykrawaniu a potem w dekorowaniu tych pysznych ciasteczek. Gwarantuję, że będą pięknie zdobiły Wasz świąteczny stół i choinkę. Ciasto na pierniczki: 100g margaryny 1/2 szkl miodu 1/2 szkl syropu trzcinowego Diamant 1/2 szkl cukru 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 4 szkl mąki jajko Lukier: białko dużego(...)rondelku rozpuścić margarynę, miód, syrop trzcinowy, cukier i przyprawę do piernika. Przestudzić. Dodać sodę i wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać rozpuszczone składniki i jajko. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto cienko rozwałkować i foremkami wykrawać ciasteczka. Aby zrobić witrażyki, w środku ciasteczek wykrawamy dowolne, mniejsze kształty i wsypujemy drobno pokruszone landrynki. Piec
Smakołyki Asitego przepisu piekła je jeszcze moja mama :) 6 żółtek 50 dag mąki 4 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu olej do głębokiego smażenia białko do sklejania ciasta wisienki kandyzowane cukier puder Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i wyrobić gładkie ciasto. Cienko rozwałkować i wykrawać po 3 różnej wielkości koła. Ja wykrawałam szklanką, literatką i kieliszkiem. Następnie(...)największego do najmniejszego, lekko docisnąć na środku. Smażyć na głębokim oleju do zarumienienia. Gdy ostygną na środek nałożyć kandyzowaną wisienkę i posypać cukrem pudrem. Z tego ciasta wyjdą również wspaniałe faworki. Ciasto na faworki kroimy na cienkie paski długości ok 10 cm, nacinamy wzdłuż i przeciągamy przez otwór na drugą stronę. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asimięsną przekąskę na imprezy. Z jogurtowymi sosami smakują po prostu wyśmienicie. Składniki: 3 filety z kurczaka sól łyżka papryki słodkiej ew. pieprz 2 szkl mąki olej do głębokiego smażenia Ciasto: 2/3 szkl mleka szkl mąki 2 jajka łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki soli Dipy: duży kubek jogurtu naturalnego 4 łyżki keczupu pikantnego słodka i ostra papryka(...)siekanego koperku Filety myjemy, osuszamy i kroimy w nieduże kawałki. Oprószamy solą i papryką. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Kawałki kurczaka przełożyć do ciasta, wymieszać i odstawić do lodówki pod przykryciem na kilka godzin. Do plastikowego zamykanego pojemnika wsypać 2 szkl mąki, włożyć
Smakołyki AsiLubicie gruszki? Bo ja bardzo. Tym razem mam dla Was propozycję na bardzo łatwe a jakże efektowne ciasto z gruszkami.... bez pieczenia. Jeśli dobrze rozplanujecie sobie pracę, przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Jedynie czekając na zastygniecie galaretki będziecie musieli uzbroić się w cierpliwość ;) Talerzyk "Gloria" od Porcelany Bogucice. 24 podłużne biszkopty 330ml śmietanki 30 % 400ml jogurtu o smaku gruszki(...)wylać resztę masy. Wierzch wyrównać. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Plasterki gruszki skropić sokiem z pozostałej limonki, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Rady: Śmietanka musi być mocno schłodzona. Gdy jogurt jest zimny, wtedy masa szybko zacznie tężeć. Najlepiej
Smakołyki Asisól i cukier. Mleko podgrzać, ciepłe wlać do mąki. Wsypać drożdże instant bądź zrobić rozczyn ze świeżych. Na sam koniec dodać żółtka i miękkie masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Masa serowa: 300 g sera białego tłustego 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki śmietany(...)utrzeć go na gładko widelcem, dodać żółtko, jajko, cukier waniliowy i cukier puder, wymieszać. Na sam koniec dodać śmietanę- wszystko razem wymieszać na gładką masę. Wykonanie drożdżówek: Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt. Na 3/4 części ciasta wyłożyć masę serową i ją rozsmarować. Ciasto złożyć na pół (tak aby przykryć ser) i zrolować. W między czasie przygotować blaszkę. Za pomocą
Krakowskie smaki Animleka rozrabiamy odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę oraz ziemniaki składniki łączymy ze sobą, stopniowo dolewamy ciepłe mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min do wyrośnięcia. Odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy w dłoniach na spory placek, kładziemy na wysypanej mąką stolnicy lub ściereczkę, przykrywamy i zostawiamy jeszcze
kgwjanczewoskładniki: 2 jabłka 4 – 5 łyżek płatków owsianych 1 łyżka posiekanych migdałów 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki miodu wykonanie: Jabłka myjemy, ścinamy
Domowy Smak JedzeniaCiasto: 70 g gorzkiej czekolady 70% 70 g margaryny 1 żółtko 100 g mielonych orzechów włoskich Masa serowa: 2 jogurty greckie (800 g) 6 jajek opakowanie cukru wanilinowego (duże 32 g) 1,5 szklanki purée z dyni 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kaszy manny szczypta soli Polewa toffi: cukier(...)mikrofali, A gdy już zmiękła, dorzuciłam margarynę i również podgrzałam. Następnie dorzucam mielone orzechy i mieszam razem z żółtkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na nim ciasto. Piec ok 15-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Wyjąć i odstawić całą blaszkę na kratkę studzącą. Jogurty miksujemy razem z żółtkami, dynią i cukrem. Następnie kolejno dodajemy
Karczma Honoriettykuchni. Nie dlatego, że robiłam wyjątkowo dużo różnych rzeczy. Skupiłam się na jednym - drożdżówce . Gdzieś w międzyczasie przygotowałam pyszny koktajl i szybką sałatkę na obiad, ale to właśnie ciasto drożdżowe pochłonęło całą moją uwagę. Zrelaksowało mnie niesamowicie, i sprawiło, że znów nabrałam chęci na blogowanie. Przez ostatni miesiąc pisałam bowiem raczej z przyzwyczajenia czy też niepisanego obowiązku. Moją głowę zaprzątają(...)zorganizuję go sobie nieco lepiej, żeby mieć dla bloga więcej czasu. Bo przecież ja to po prostu lubię robić, prawda...? Dzisiaj jednak nie o drożdżówce będzie mowa, a o cieście zupełnie innym, choć też z rabarbarem ( no ba! ). Połączyłam intensywnie czekoladowe brownie z delikatnym, waniliowym sernikiem i kwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało
Pożeraczka, czyli raz adobrzezmiksować na pulchną masę , wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem, równo rozsmarować. Na wierzch ułożyć owoce, lekko przygnieść. Piec w nagrzanym piekarniku ( 180 C ) na złoty kolor. Aby sprawdzić czy ciasto jest już upieczone, możemy wbić do ciasta patyczek, jak się nie oblepi, ciasto jest upieczone. Przestudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub pokropić białym lukrem
Przepisy i porady kulinarnesmażenia marmolada do nadziewania cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Drożdże wymieszać w małej ilości ciepłego mleka z dwoma łyżkami cukru. Następnie wlać resztę mleka, dodać tyle mąki, aby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany. gdy podrośnie, wlać ubite żółtka z cukrem, dodać sól i resztę mąki. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopioną margarynę i ponownie wyrobić ciasto. Z gotowego(...)ciasta formować pączki, odstawić do wyrośnięcia. Dobrze wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Po przestudzeniu nadziać rzadką marmoladą za pomocą cienkiej szprycki. Posypać cukrem pudrem. Rada : Aby pączki nam szybciej wyrosły możemy je włożyć do lekko nagrzanego piekarnika na kilka minut. Na dno piekarnika wstawmy naczynie z gorącą wodą
Przepisy i porady kulinarneBardzo szybkie do zrobienia ..a jakie smaczne...polecam..z takiego samego ciasta były także rogaliki .. 20 dkg mąki 20 dkg margaryny 20 dkg twarogu [ zmielonego] dodatkowo cukier , białko Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.Blat/stolnicę oprószyć mąką.Ciasto rozwałkować , foremką wycinać ciasteczka, posmarować białkiem , posypać cukrem.Blach(...)piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ciasta na blasze i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru
Moje domowe kucharzenie