w cieście - 1000 przepisów (strona:25/67)

Złocista chałka dyniowa 168

Chałka dyniowa jest wyjątkowo pyszna, mięciutka w środku, z chrupiącą skórką. Polecam Wam upiec takie na śniadanie. Nam najlepiej smakuje z masełkiem i kubkiem mleka "Filona" od Porcelany Bogucice. Ciasto drożdżowe dyniowe: 1 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłej wody op. drożdży instant (7g) 3 jajka 100g rozpuszczonego masła 1/3 szkl c.pudru 1 łyżka soli 6 szkl mąki Kruszonka(...)temp. pokojową. Do miski przełożyć puree, jajka, ciepłą wodę, rozpuszczone masło, cukier puder, sól i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Po ok. 10 minutach, kiedy przestanie się kleić do rąk, odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach. Ciasto jeszcze raz wyrobić

Smakołyki Asi
Ciasto Lion na 2 urodziny bloga 2956

przepisów. Wtedy nie przypuszczałam, że kiedyś stanie się on tak chętnie odwiedzaną stroną. Dziękuję Wam, że jesteście. Dzięki Wam ten blog "żyje". I to dla Was mam dzisiaj wyjątkowe ciasto, w sam raz na taką właśnie okazję jak świętowanie urodzin ;) ok 310g herbatników kakaowych puszka masy kajmakowej (510g) op. mascarpone 660ml śmietanki 30% 6 batonów Lion 2 łyżki cukru pudru(...)śmietanki zmiksować z cukrem pudrem i zagęstnikami. Wyłożyć jako ostatnią warstwę. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można udekorować kawałkami batoników. Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Do tego ciasta użyłam dokładnie 36 herbatników na foremkę 21x21cm. Smacznego

Smakołyki Asi
Dietetyczne truflowe ciasto czekoladowe (bez mąki i tłuszczu) 194

Zobacz jak szybko i sprawnie robi się to ciasto. Przepis zobaczyłam w programie Cook yourself thin (Gotuj i chudnij) i od razu wiedziałam, że będzie hitem! Ciasto stanowi świetną propozycję na zimowy podwieczorek. Podany poniżej przepis zawiera wprowadzone przeze mnie zmiany – zamieniłam fruktozę na ksylitol i pominęłam polewę. Pyszne, wilgotne, bez mąki i tłuszczu. Sama czekolada, pomarańcza, migdały, jajka(...)miksujemy. Dodajemy przestudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45-50 minut, po czym zostawiamy w piekarniku na ok. 2 godziny. Ciasta nie dopiekamy do suchego patyczka; ma być wilgotne i strukturą bardziej przypominać brownies niż murzynka. Podajemy z cząstkami świeżejpomarańczy . Smacznego! Oryginalny przepis znajdziesz tutaj . Jeśli spodobał Ci się ten przepis, zaglądaj

Bazując na smaku
Zawijańce z czarnymi oliwkami 185

oregano - 1 łyżka magii - kilka kropli tabasco Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach wody. Mąkę mieszamy z solą, rozmieszanymi drożdżami i pozostałą ilością wody, przy czym wodę wlewamy stopniowo. Ciasto zagniatamy, następnie dodajemy łyżkę oliwy, wyrabiamy jeszcze chwilę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Oliwki i suszone pomidory drobno siekamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki oliwy, oregano, magii(...)tabasco. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła, na którym równomiernie rozkładamy nadzienie. Ciasto zwijamy w rulon, który kroimy na kawałki. Przenosimy je na blachę i smarujemy pozostałą oliwą. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy około 25 minut

Zainspirowana w kuchni
Zielone, owsiane naleśniki szpinakowe z twarożkiem i granatem 182

produkcji erytrocytów, aktywizuje układ odpornościowy oraz wpływa korzystnie na regulacje ciśnienia tętniczego krwi, dzięki dużej ilości potasu, magnezu i wapnia. Z przepisu wychodzi ok. 6-7 naleśników. Składniki na ciasto naleśnikowe: - 130g mąki owsianej (lub płatków owsianych zmielonych na mąkę) - 125ml mleka - 125ml wody - 70g szpinaku baby - 2 jajka - 1 łyżka sezamu *opcjonalnie: olej do smażenia (najlepiej bez jego użycia(...)Twaróg mieszamy razem z jogurtem do całkowitego wymieszania. Liście szpinaku dokładnie myjemy, usuwamy zwiędnięte listki i odcinamy grubsze, twardsze łodyżki. Z grubsza osuszamy je ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w misie blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy bez grudek (szpinak powinien być całkowicie rozdrobniony). Natłuszczamy (lub nie) patelnię, ciasto wylewamy na nią za pomocą chochli

Be Fit Be Strong
Zimowy szparag - skorzonera przepis 200

Następnie pokrój na kawałki długości frytek. Obgotuj 5 minut w osolonej wodzie.  Odcedź obgotowaną skorzonerę i włóż do zimnej wody aby zahartować. Z jaja, piwa i maki zrób ciasto lekko soląc. Na rozgrzanym oleju zmaż obtoczoną w cieście Odsącz na papierowym ręczniku. Swoją potrawę obtaczałam w suchej mące, potem w jaju, potem znów w mące. Ale za drugim razem(...)zrobiłam ciasto. I moim zdaniem lepiej, bo mąka osypująca się ze skorzonery nie pali się w oleju tak szybko

AZgotuj!
Pierogi z kaszą jęczmienną 353

Pierogi z nadzieniem z kaszy jęczmiennej, mięsa i marchewki. Omaszczone skwareczkami z wędzonego boczku. Pyszne! CIASTO: 4 1/2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 duże żółtko 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli FARSZ: 1 udko z kurczaka 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 liście laurowe 4-6 ziela angielskie sól morska(...)kaszę. Wymieszać, przyprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie solą. Chwilę podsmażyć, w razie konieczności można podlać wywarem. Odstawić do wystudzenia. Na stolnicę przesiać mąkę i dodać wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 10min. Rozwałkować na grubość ok 3mm. Wycinać krążki z ciasta i kładąc łyżeczką porcję kaszy zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4min od momentu

https:KKuchniaMniam
Domowa przyprawa do piernika 176

Domowa przyprawa do piernika  Domowa przyprawa korzenna, to przyprawa, która panuje zimą wszędzie! Używamy ją do piernika, pierniczków, ciast, herbaty, kawy itd. Używamy ją po prostu do wszystkiego (no nie do wszystkiego... ale bardzo dużo gdzie).  Większość uważa, że przygotowanie domowej przyprawy do piernika, to jest bardzo trudna sprawa. Nic bardziej mylnego! Do jej przyrządzenia wystarczy jedynie dobrego

Kuchnia Łukasza
Ciasteczka imbirowe bez masła i cukru 208

udanych, bo niestety wzorki trochę się rozlały i ciastka wyglądały zdecydowanie lepiej przed pieczeniem. Jeśli macie jakieś sprawdzone sposoby na zapobiegnięcie temu, to chętnie poczytam :) Co do samego przepisu, ciasto musi być dobrze wyrobione, w przeciwnym wypadku przypomina kruszonkę i trudno je rozwałkować. Warto jednak poświęcić chwilę czasu - są pyszne, sezamowe z wyraźną nutą imbirową. Idealnie pasują do porannej kawy(...)ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu 1,5   łyżeczki imbiru w proszku 1. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób bardzo dokładnie na gładką masę - nie powinna się kruszyć. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolej odrobiny mleka. 2. Ciasto rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Jeśli robisz wzorki stemplem, włóż je potem do lodówki na około 30 minut. 3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni

Powiedz dietom nie
Jak zrobić puszyste i lekkie pączki. 180

Jeżeli chcemy, aby nasze pączki były puszyste i lekkie należy dodać do ciasta trochę piwa jasnego lub gazowanej wody mineralnej. Pamiętajmy również, aby nasze pączki były przed włożeniem do gorącego tłuszczu dobrze wyrośnięte. Najlepiej jest , aby pączki rosły w ciepłym ( około 40 C ) i wilgotnym pomieszczeniu. Wtedy nam szybko i dobrze wyrosną , a na ich powierzchni nie zrobi się skorupka(...)będą wtedy także puszyste i lekkie. Ciasto w środku pączka nie będzie zbite i twarde. I jeszcze jedna rada na koniec. Do przygotowania ciasta na pączki używajmy tylko świeżych drożdży !                          Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne
Faworki ( chrust ) na karnawał. 211

cytryny 1 łyżka cukru pudru sól cukier puder do dekoracji tłuszcz lub olej do smażenia  Sposób wykonania : Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki, zagnieść i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto wybić wałkiem kilkanaście razy. Rozwałkować, pokroić w paski, a paski przekroić ukośnie. W środku każdego rombu zrobić niewielkie nacięcie. Przez to nacięcie przełożyć jeden z końców ciasta. W wysokim

Przepisy i porady kulinarne
Sernik wiedeński ze skórką cytrynową. 209

łyżce delikatnie mieszając. Gotową masę wylać na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 C około godziny, aż ser z góry się zarumieni. Po upieczeniu, zostawić ciasto do wystudzenia w brytfance. Zimne ciasto wyjąć z formy i posypać lekko cukrem pudrem lub oblać cienką warstwą białej pomady .  Pokroić udekorowane ciasto w małe prostokąty lub trójkąciki

Przepisy i porady kulinarne
Muffinki z powidłami 200

cukru pudru lub sam cukier puder. Przygotowanie : Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem do połączenia składników. Na blaszce do muffinek umieścić papilotki. Na spód papilotek łyżka ciasta następnie łyżeczka dżemu/powideł, ponownie pół łyżki ciasta by zakryć dżem. Napełnić foremki. Piec około 15-20 minut w 175*C. -najlepiej sprawdzić muffinkę suchym patyczkiem, jeśli ciasto będzie się

Garnkowe fanaberie
Czekoladowe Babeczki z Kremem Kakaowym 202

smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji. Czekoladowe Babeczki z Kremem Kakaowym - Składniki:ciasto:2 duże jajka140 g masła60 g gorzkiej czekolady1/2 szklanki kakao3/4 szklanki mąki1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%cukier waniliowyszczypta solikrem: 300 ml śmietanki(...)kremówki 30%200 g serka mascarpone2 czubate łyżki kakaook. 4 łyżki cukru pudruCzekoladowe Babeczki z Kremem Kakaowym - Sposób przygotowania:Ciasto:W niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy.Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą - mieszamy.W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem

Słodka Strona
Tradycyjne Pierogi Ruskie 208

Tradycyjne pierogi ruskie charakteryzują się ziemniaczano-serowym farszem z dodatkiem smażonej cebuli okraszone również podsmażoną cebulką. Poniższy przepis jest według mnie najlepszym przepisem na pierogi ruskie. Polecam.Pierogi Ruskie - Składniki:ciasto:600 g mąki1 i 1/4 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soli farsz:1 kg ugotowanych i przestudzonych ziemniaków250 g białego seraduża cebulamasłosól pieprz cebula + masło (do okraszenia)  Pierogi(...)praskę (lub ścieramy na tarce). Następnie dodajemy do nich podsmażoną cebulkę wraz z masłem, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania