uda z indyka - 317 przepisów (strona:8/22)

Burgery z indyka 152

przygotowywać. Przecież to nie może być trudne skoro w Poznaniu w każdej dzielnicy można znaleźć kilka miejsc by ich spróbować. Tym razem nie udało mi się kupić ładnej wołowiny, więc wybór padł na indyka i to był strzał w dziesiątkę.  500 g mięsa mielonego z indyka mały pęczek szczypiorku pocięty na drobno 1 jajko 3 łyżki bułki

Emskie Smaki
Saltimbocca alla romana z indyka 185

aksamitnym sosem smakuje wyjątkowo. Szałwia nadaje charakterystycznego smaczku, dlatego nie ma możliwości podmiany innym ziołem. Wyrafinowane i bardzo proste danie uda się każdemu. Koniecznie przygotuj te rzymski klasyk w domowym zaciszu! Składniki: 2-3 sznycle z indyka 10 listków szałwii plasterki szynki parmeńskiej masło 150 ml białego wtrawnego wina sól, pieprz Wykonanie: sznycle z indyka rozbić tłuczkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mini gołąbki z pieczonym indykiem 162

Święta, święta..i po świętach kłopot: co zrobić z pozostałościami ze świątecznego stołu? U mnie na przykład został kawałek pieczonego indyka. W tym roku wzięłam się “za bary” z indyczką w całości. Poszło mi całkiem nieźle, jednak nie udało nam się zjeść takiej ilości mięsa. Tuż przed świętami zaś, z tęsknoty za wiosną kupiłam małą główkę […] Artykuł Mini

Wiszniówka
Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym 276

Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym są delikatne i rozpływające się w ustach. Nie martwcie się jednak, jeśli nie uda Wam się kupić cielęciny – w jej zastępstwie dobrze sprawdzi się indyk. Sekretem smaku jest bowiem prosty, ale jakże pyszny pieczarkowo-koperkowy sos – wyjątkowo kremowy i aromatyczny. Smak mojego dzieciństwa! To świetne danie zarówno dla starszych dzieci (pieczarki mogą

Poezja smaku
Chrupiące nuggetsy z indyka pieczone w piekarniku 182

Pyszne i chrupiące nuggetsy z indyka w płatkach kukurydzianych pieczone w piekarniku. Zrobiłam je w sumie po to, żeby dodać do tortilli. Niestety zdjęcia nie udało mi się zrobić, bo moi Panowie za szybko je spałaszowali, dobrze, że nuggetsom zrobiłam wcześniej. Oczywiście jeśli wolicie kurczaka to spokojnie możecie go użyć zamiast indyka. Na pewno posmakują dzieciom

kruche babeczki
Kiełbasa drobiowa o smaku curry 327

podstawie przepisu z  książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki 500 g filet  z piersi indyka lub mieszane jasne i ciemne mięso (można ze skórą) 500 g udo z kurczaka bez kości ( można ze skórą) 2 łyżeczki soli kuchennej 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego imbiru

Stare Gary
Piknikowanie ze Spichlerzem Rusieckim 178

produktami Spichlerz Rusiecki, a w niej znalazły się słoiki z pasztetem, mięsem, smalcem ze skwareczkami, czosnkową kiełbasą słoikową oraz udziec z indyka. Zgodnie stwierdziliśmy, że zaczniemy od pasztetu pieczonego z kurczakiem :) Cóż, wybór był udany. Pasztet jest pieczony w słoiku, na zwartą konsystencję, ale nie przypomina pasty, jest gruborozdrobniony. Rzadko kupuję takie produkty w sklepie, gdyż ich skład zazwyczaj

Obiad gotowy
Rosół mojej Żony 186

niebawem będę się nim delektował, bo za trzy tygodnie Ola przybędzie do Arabii Saudyjskiej ;) Składniki - proporcje na 5 - 6 litrowy garnek 2 uda z kurczaka 1 porcja rosołowa (korpus) z kurczaka 1 małe podudzie z indyka (opcjonalnie) 1 szyjka z indyka 0,6 kg wołowiny (szponder, pręga lub antrykot) 0,6 kg cielęciny z kością lub młodej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Indyk z fasolką szparagową, marchewką, cukinią i ryżem pełnoziarnistym 188

ryż pełnoziarnisty z indykiem , fasolką szparagową, cukinią i marchewką. Do tego troszkę kurkumy, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Tak lekko, bo jeść się średnio chce :). To udanego piątku Wam życzę i weekendu oczywiście :). Ja mam zamiar robić ogórki w musztardzie i curry, ale zobaczymy co z tego mojego zamiaru wyjdzie ;)). Składniki: około 300 g filetu z indyka 3 marchewki

kruche babeczki
BURGER Z INDYKA Z BURAKAMI 331

budek, które nie cieszą się najlepszą sławą. Jak dla mnie taki fast – food smakuje najlepiej w weekendy dlatego dzisiaj dodaję ten przepis! Udanego Weekendu kochani! SKŁADNIKI : ( poracja na 2 burgery ) bułki – 2 sztuki mięso mielone z indyka – 30 dkg ogórek konserwowy słodki – 1 sztuka ser mozzarella – 1 kulka pesto buraczane lub buraki ćwikłowe – 2 łyżki pieczarki – 4 sztuki majonez

kuchniabellissima.wordpress.com
Potrawka z indyka z brukselką 189

owoce.  Może uda nam się przemycić w obiedzie coś czego zazwyczaj nie jemy? Przyznam szczerze, że kiedyś nie przepadałam za brukselka i jej gorzkawym smakiem, oraz specyficznym aromatem. Aby uniknąć jednak tego smaku, należy pamiętać aby wodę, w której gotujemy brukselkę delikatnie posłodzić. Spróbujcie :) Składniki: 20dag brukselek 0,5kg sznycli z indyka 200ml śmietany 18% 2 łyżeczki

ChilliJemy
Gulasz z indyka 187

sól, chili, pieprz cayen, cebula, czosnek, liść laurowy mielony,kmin rzymski. Przyprawa uniwersalna do mięs, sosów, gulaszu, szaszłyków, grilla. udko z indyka  przyprawa meksykańska marchew cebula czosnek sól, pieprz majeranek ziele angielskie, listek laurowy Z uda wyjąć kość i pokroić w kostkę, natrzeć przyprawą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie podsmażyć na patelni .Przełożyć

Moje domowe kucharzenie
Piersi indyka z szynką czyli Sonkás pulykamell 178

ząbki czosnku - sól, pieprz - liście laurowe - masło - natka pietruszki (u mnie suszona) Dodatkowo: - sznurek lub siatka masarska Przygotowałam 2 piersi z indyka. Dobrze, gdy będą ze skórą (moje były bez, ale można sobie jakoś poradzić). Ponieważ miałam udo indycze, wykorzystałam do jednej z nich skórę. Jeżeli nie macie takiej możliwości, zróbcie tak, jak zrobiłam z drugą – obłożyłam plastrami szynki(...)nacięcia wkładamy po plasterku szynki oraz cieniutkie plasterki kwaśnego jabłka, posypujemy suszoną natką pietruszki. Mięso z każdej strony oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy w skórę (u mnie z uda indyczego) lub w dodatkowe plastry szynki. Aby mięso utrzymało ładny kształt i nie rozpadło się podczas pieczenia filety obwiązujemy sznurkiem lub jak to ja zrobiłam – wkładamy do siatki masarskiej

mojewypiekiinietylko
Indyk – czy warto jeść? Warsztaty kulinarne z indykiem w roli głównej 108

warto jeść indyka? Jak to jest z tym indykiem? Na początku całego spotkania dowiedzieliśmy się w jaki sposób Krajowa Rada Drobiarstwa dba o to, by produkty były najwyższej jakości – a ta najwyższa jakość wynikała z rygorystycznych zasad i procedur Unii Europejskiej oraz przepisów wewnętrznych. Na stronie Turkey From Europe możecie przeczytać o zaletach indyka, które wypisałam poniżej(...)kaszotto z grzybami oraz zaparzaną pierś z indyka w sosie mango-curry podawaną z groszkiem cukrowym i smażonym ryżem. Dziś przybliżę Wam jeden z nich – a mianowicie pierś z indyka. Zaparzana pierś z indyka w sosie mango-curry z groszkiem cukrowym i smażonym ryżem Składniki: pierś z indyka 200g Włoszczyzna Ryż paraboliczny 100g Masło 150g

Czynniki pierwsze
Kotlety z indyka nadziewane marchewką w sosie pomidorowym 146

oszukanymi :D Mój synek za warzywami ( szczególnie za marchewką )  nie przepada, więc muszę kombinować tak, żeby je nieświadomie jadł :)  Udało się, zajadał aż mu się uszy trzęsły :)   Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 2 średnie marchewki Sól, pieprz , Szczypta czosnku granulowanego 1szkl mleka Mąką do obtaczenia Olej Sos: 2 pomidory 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Domowa Kuchnia u Mamy