uda z indyka - 317 przepisów (strona:12/22)

Ragù z indyka i boczniaków z czosnkowo-ziołową posypką 118

Indycze mięso ma fascynującą właściwość– każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inną teksturę włókien mięśniowych. Każdy nadaje się też do przeróżnych sposobów obróbki. Indycze uda i podudzia to ciemne mięso – sprawdzają się przede wszystkim do pieczenia i duszenia – są świetnym materiałem na ragù. A ten sos – prosty i pyszny – jeszcze smaczniejszy jest na drugi(...)minutach zsypujemy posypkę do miseczki. Podajemy ragù z ugotowanym makaronem (u mnie to bucatini), posypane przesmażoną ziołową bułką i startym parmezanem. SKŁADNIKI 4 porcje obiadowe 500g mięsa z udźca indyka 250g boczniaków 400g puszka pomidorów + 2/3 puszki wody lub lepiej – soku pomidorowego 100g selera naciowego 250g cebuli 3 duże ząbki czosnku 80ml białego wina 3 łyżki sosu Worcestershire

Karo in the Kitchen
Sos pomidorowy 156

prostu nie może się nie udać. Do tego danie jest bardzo szybkie w wykonaniu i smakowite, jak dotąd nie znalazł się taki grymaśnik, który nie chciałby go pochłonąć w całości. Sos pomidorowy (porcja na dwójkę dorosłych i dziecko) 400g passaty bądź pomidorów świeżych/z kartonika 250g dowolnego mielonego mięsa, najlepiej piersi z indyka cebula oliwki ząbek czosnku zioła 300g

Przepysznik - BLW i nie tylko
Północ-Południe 102

porwał) i mięsny (który podbił moje kubki smakowe na wiele różnych sposobów). Po przeglądzie karty dań uznaliśmy, że to lokal wart kolejnej wizyty. Ta nadarzyła się szybciej, niż zakładaliśmy. Udało się nam wziąć udział w kolacji Surf & Turf. Surf and turf to określenie dla połączenia i owoców morza z owocami lądu, najczęściej – czerwonym mięsem. W praktyce jednak(...)Warto było się odważyć, bo połączenie różnych smaków i struktur stanowiło wyjątkowo dobre doznanie smakowe. Absolutną rewelacją dla mnie było połączenie ciasta ptysiowego i pasztetu. Ekler z pate z indyka, podany z polewą czekoladową był genialny. Gorycz przełamana słodkością konfitury (?) z czarnego bzu. O tak, trafiło w mój gust. Nawet obiecałam sobie, że popełnię takowe danie w domowych warunkach

Kucharzyca
Przepisy na Wielkanoc 300

Soczysta pieczeń z indyka Chleby: Prosty chleb pszenny Chleb żytni Litewski chleb na zakwasie Mleczne bułeczki Sałatki: Sałatka ziemniaczana z jajkiem Sałatka ,,słonecznik" Sałatka z kurczakiem i mango Sałatka warstwowa z kurczakiem Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i szparagami Sałatka ziemniaczana Zupy: Żurek wielkanocny  Zupa pieczarkowa Sosy: Domowy majonez Sos żurawinowy Sos z cukinii Udanych świąt Wielkanocy

Kuchnia Łukasza
Placki z kurczakiem i brokułami 151

Dzień dobry.😊 Po krótkiej przerwie, wracam do Was z ciekawym przepisem. Ostatnio znowu mam tyle zajęć w ciągu dnia, że ciężko znaleźć chwilę na przyrządzenie czegoś

Zdrowie i pysznie na talerzu
Soczysta pierś z indyka wędzona na herbacie 143

indyka. Niestety jest ona dla mnie po upieczeniu za sucha. Dlatego szukałam sposobu by to zmienić, by pierś była soczysta, aromatyczna a nie sucha jak płyta wiórowa. Postanowiłam, że zamiast upiec ją tradycyjnie w piekarniku wykorzystam testowaną już wcześniej przeze mnie przy schabie i łososiu azjatycką metodę wędzenia mięsa w woku. I jak myślicie czy udała mi się

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 186

był udany. Jednak smaczny. :) Jak zapoznam się z resztą książki lub wczytam dokładniej tam, gdzie na szybko tylko przejrzałam, na pewno będę mieć więcej pomysłów na obiady i inne dania. Jednym z pierwszych przepisów, które chcę wykorzystać, są pomysły na domowe wędliny, szczególnie gotowany schab i konserwę słoikową. Przy czym schab zamierzam zastąpić filetem z kurczaka lub indyka

Anioszek w kuchni
Udo indycze w miodowo- limonkowej glazurze 89

Podrzucę Wam pomysł na niedzielny obiad Jeśli lubicie potrawy z piekarnika, przygotowanie których nie zajmuje dużo czasu, to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu

Smaki Armine
Kurczak w curry z ananasem 145

udało mi się osiągnąć podobne zapachy w Kuchni Smaków. I mam przepis, który mogę Wam z czystym sumieniem podać i zagwarantować że wypali, ale nie przepali żołądków. Co najwyżej potrawka delikatnie je połaskocze;) Kurczak z curry z ananasem ( na słodko - ostro) Porcja dla całej rodziny fot. Izabela Magdalena Składniki: 2 piersi z kurczaka (ja dałam dziś wyjątkowo indyka

Kuchnia smaków
Szynka wieprzowa z ryżem jaśminowym z parowaru 182

indyka, dopiero po otwarciu lodówki przypomniała mi się sytuacja ze sklepu i że jednak co innego kupiłem :D Dodatkiem tym razem jest ryż jaśminowy, skorzonera i marchewki fioletowa i żółta :) W weekend tyle dań planowałem, że z kuchni mógłbym nie wychodzić :D Powinienem tylko jeść i gotować :) Jak zawsze nie wyszło tak jak planowałem, ale to danie udało

Parowar Faceta
Młoda kapustka - duszona czy może bezduszna? 174

mielonymi - nie dorównam do ideału. W tym roku nikt nam jednak kapustki nie podrzucił ;) więc póki młoda kapusta jest jeszcze młoda trzeba było wziąć sprawy w swoje ręce. Czy udało mi się osiągnąć tę pełnię smaku? Przeczytajcie do końca to się przekonacie. Składniki (na średniej wielkości garnek): 1 mała główka białej, młodej kapusty 1 pęczek dorodnego kopru 1 duży pęczek(...)szyja indycza ewentualnie kość wieprzowa 1 spora marchew sól, pieprz łyżeczka vegety ok 1 litr wody Przygotowanie:  Gotujemy małą ilość wywaru na wybranym mięsie. Najlepiej, żeby był to indyk, wtedy kapustka będzie i chuda i zdrowa, a jednocześnie "kleista". W tym czasie kapustę szatkujemy i lekko solimy. Kiedy mięso jest prawie miękkie wrzucamy kapustkę i marchew startą bądź dowolnie

Kuchnia po mojemu
Menu na tydzień: Mix&Match, czyli dobieraj i łącz składniki 147

Krewetkowy stir fry z sosem z masła orzechowego, zapiekana pierś z kurczaka, pieczona polędwiczka, burgery z indyka, krem pomidorowy z ravioli szpinakowym, do tego mnóstwo warzyw – to nasza propozycja na tygodniowe menu. Na końcu wpisu znajdziecie listę składników do wszystkich dań i łączny koszt wszystkich produktów. Już dawno gotowanie nie sprawiło nam tyle przyjemności. Po pierwsze dlatego, że pięć(...)minut – to chyba nasz rekord. Po drugie, niemal wszystkie składniki upiekliśmy w piecu, a więc bez niepotrzebnego, niespecjalnie zdrowego smażenia – nawet stir fry zrobiliśmy prawie bez smażenia:) Po trzecie, udało nam się zrobić kilka naprawdę super przepisów, stosując nowe a niezawodne techniki. I po czwarte wreszcie, obiady na pięć dni powstały metodą mix and match, czyli łączenia dość dowolnego różnych

Niedzielny kucharz
Gołąbki z brązowym ryżem i z mięsem 168

razem gołąbki zrobiłam z brązowym ryżem. Okazuje się, że był to całkiem udany eksperyment, bo gołąbki wyszły bardzo smaczne choć nieco inne w smaku niż te tradycyjne do których dodaje się biały ryż. Jeśli przepadacie za tym brązowym tak, jak ja, wypróbujcie ten przepis :) Składniki na 1 duży rondel średniej wielkości gołąbków: 2 średnie główki kapusty 1 kg ryżu naturalnego(...)mnie Risana/Sonko - 2,5 opakowania) 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka  0,5 kg cebuli 250 g przecieru pomidorowego 250 g smalcu pieprz, sól do smaku Przygotowanie:Kapustę sparzyć. Należy wyciąć głąba a następnie włożyć całą główkę do dużego garnka z gotującą się wodą. Po kilku minutach stopniowo wyjmować liście kapusty, które już zmiękły

Ze smakiem i z pasją
Gruszki w aromatycznej marynacie 113

Wyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i są u nas w domu po dżemie truskawkowym najlepiej schodzącymi przetworami. Bardzo ważne jest aby gruszki były twarde. Nie mogą się wgniatać przy dotknięciu. Najlepiej gdybyśmy mieli własne z sadu, albo zaprzyjaźnionego sprzedawcę(...)targowisku, który zerwie dla nas trochę niedojrzałych owoców. Dość często gdy nie uda mi się takich kupić, wkładam je do słoików już po pierwszym zagotowaniu. Najlepiej sprawdzić to wykałaczką - powinna wchodzić w gruszki z lekkim oporem." Czytaj więcej

Wiem co jem