Dzień dobry.😊 Po krótkiej przerwie, wracam do Was z ciekawym przepisem. Ostatnio znowu mam tyle zajęć w ciągu dnia, że ciężko znaleźć chwilę na przyrządzenie czegoś
Zdrowie i pysznie na talerzuindyka. Niestety jest ona dla mnie po upieczeniu za sucha. Dlatego szukałam sposobu by to zmienić, by pierś była soczysta, aromatyczna a nie sucha jak płyta wiórowa. Postanowiłam, że zamiast upiec ją tradycyjnie w piekarniku wykorzystam testowaną już wcześniej przeze mnie przy schabie i łososiu azjatycką metodę wędzenia mięsa w woku. I jak myślicie czy udała mi się
Bernika - moj kulinarny pamietnikbył udany. Jednak smaczny. :) Jak zapoznam się z resztą książki lub wczytam dokładniej tam, gdzie na szybko tylko przejrzałam, na pewno będę mieć więcej pomysłów na obiady i inne dania. Jednym z pierwszych przepisów, które chcę wykorzystać, są pomysły na domowe wędliny, szczególnie gotowany schab i konserwę słoikową. Przy czym schab zamierzam zastąpić filetem z kurczaka lub indyka
Anioszek w kuchniPodrzucę Wam pomysł na niedzielny obiad Jeśli lubicie potrawy z piekarnika, przygotowanie których nie zajmuje dużo czasu, to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu
Smaki Armineudało mi się osiągnąć podobne zapachy w Kuchni Smaków. I mam przepis, który mogę Wam z czystym sumieniem podać i zagwarantować że wypali, ale nie przepali żołądków. Co najwyżej potrawka delikatnie je połaskocze;) Kurczak z curry z ananasem ( na słodko - ostro) Porcja dla całej rodziny fot. Izabela Magdalena Składniki: 2 piersi z kurczaka (ja dałam dziś wyjątkowo indyka
Kuchnia smakówindyka, dopiero po otwarciu lodówki przypomniała mi się sytuacja ze sklepu i że jednak co innego kupiłem :D Dodatkiem tym razem jest ryż jaśminowy, skorzonera i marchewki fioletowa i żółta :) W weekend tyle dań planowałem, że z kuchni mógłbym nie wychodzić :D Powinienem tylko jeść i gotować :) Jak zawsze nie wyszło tak jak planowałem, ale to danie udało
Parowar Facetamielonymi - nie dorównam do ideału. W tym roku nikt nam jednak kapustki nie podrzucił ;) więc póki młoda kapusta jest jeszcze młoda trzeba było wziąć sprawy w swoje ręce. Czy udało mi się osiągnąć tę pełnię smaku? Przeczytajcie do końca to się przekonacie. Składniki (na średniej wielkości garnek): 1 mała główka białej, młodej kapusty 1 pęczek dorodnego kopru 1 duży pęczek(...)szyja indycza ewentualnie kość wieprzowa 1 spora marchew sól, pieprz łyżeczka vegety ok 1 litr wody Przygotowanie: Gotujemy małą ilość wywaru na wybranym mięsie. Najlepiej, żeby był to indyk, wtedy kapustka będzie i chuda i zdrowa, a jednocześnie "kleista". W tym czasie kapustę szatkujemy i lekko solimy. Kiedy mięso jest prawie miękkie wrzucamy kapustkę i marchew startą bądź dowolnie
Kuchnia po mojemuKrewetkowy stir fry z sosem z masła orzechowego, zapiekana pierś z kurczaka, pieczona polędwiczka, burgery z indyka, krem pomidorowy z ravioli szpinakowym, do tego mnóstwo warzyw – to nasza propozycja na tygodniowe menu. Na końcu wpisu znajdziecie listę składników do wszystkich dań i łączny koszt wszystkich produktów. Już dawno gotowanie nie sprawiło nam tyle przyjemności. Po pierwsze dlatego, że pięć(...)minut – to chyba nasz rekord. Po drugie, niemal wszystkie składniki upiekliśmy w piecu, a więc bez niepotrzebnego, niespecjalnie zdrowego smażenia – nawet stir fry zrobiliśmy prawie bez smażenia:) Po trzecie, udało nam się zrobić kilka naprawdę super przepisów, stosując nowe a niezawodne techniki. I po czwarte wreszcie, obiady na pięć dni powstały metodą mix and match, czyli łączenia dość dowolnego różnych
Niedzielny kucharzrazem gołąbki zrobiłam z brązowym ryżem. Okazuje się, że był to całkiem udany eksperyment, bo gołąbki wyszły bardzo smaczne choć nieco inne w smaku niż te tradycyjne do których dodaje się biały ryż. Jeśli przepadacie za tym brązowym tak, jak ja, wypróbujcie ten przepis :) Składniki na 1 duży rondel średniej wielkości gołąbków: 2 średnie główki kapusty 1 kg ryżu naturalnego(...)mnie Risana/Sonko - 2,5 opakowania) 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka 0,5 kg cebuli 250 g przecieru pomidorowego 250 g smalcu pieprz, sól do smaku Przygotowanie:Kapustę sparzyć. Należy wyciąć głąba a następnie włożyć całą główkę do dużego garnka z gotującą się wodą. Po kilku minutach stopniowo wyjmować liście kapusty, które już zmiękły
Ze smakiem i z pasjąWyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i są u nas w domu po dżemie truskawkowym najlepiej schodzącymi przetworami. Bardzo ważne jest aby gruszki były twarde. Nie mogą się wgniatać przy dotknięciu. Najlepiej gdybyśmy mieli własne z sadu, albo zaprzyjaźnionego sprzedawcę(...)targowisku, który zerwie dla nas trochę niedojrzałych owoców. Dość często gdy nie uda mi się takich kupić, wkładam je do słoików już po pierwszym zagotowaniu. Najlepiej sprawdzić to wykałaczką - powinna wchodzić w gruszki z lekkim oporem." Czytaj więcej
Wiem co jemDzięki szwagierce, w drugi dzień świąt udało mi się wyhaczyć piękne pieczarki. Właściwie jeszcze przed Wielkanocą wiedziałam w czym wylądują resztki wędlin, wiedziałam również, że uzupełnieniem tego dania będą pieczarki. Wędliny z kolei w większości dostaliśmy od teściów. A Wy łapcie za noże i także róbcie forszmak z pieczarkami. Składniki: 1,5 l wody 600 g różnych rodzajów ugotowanych, upieczonych(...)uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, karczku, kiełbasy lisieckiej i małego podudzia z pieczonego indyka) 6 większych pieczarek 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 3 ogórki kiszone 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 kubka zimnej
KardamonovyMięso z indyka jest smaczne, zdrowe i niskokaloryczne, szczególnie polecane przez dietetyków. Nie potrzebuję jednak specjalnej zachęty, bo uwielbiam każda część z indora. Dziś polecam bardzo niedoceniane w kuchni podudzia z indyka. To tanie mięso i znacznie smaczniejsze od piersi, którą bardzo łatwo przesuszyć. Danie przygotowane z podudzi indyka, przyciętych na kształt wieprzowych golonek najlepiej zjeść(...)jedyny minus tego kawałka mięsiwa z indyka. Dziś zapraszam na indycze golonki duszone w warzywach - sycące i smakowite danie. Indyk uduszony w warzywach jest mięciutki, dosłownie rozpływa się w ustach, a sos jest bardzo aromatyczny. Dodatkowo aromatyzowałam go kurkumą i imbirem. Zapraszam do przepisu! Składniki: 4 golonki z indyka (około 1,800 kg) sól, pieprz słodka papryka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dniowym poście przychodzi czas na ucztę. Stąd główny posiłek dnia obfituje w szczególności w wytrawne dania mięsne: pieczony schab ze śliwką , pieczeń rzymska, szynka wielkanocna, pieczona kaczka, indyk lub nawet gęś – to tylko niektóre z propozycji. Nierzadko przygotowujemy także pieczone pasztety i rolady wielkanocne. Na każdym stole można znaleźć także sałatki – najpopularniejsza jest tutaj zdecydowanie sałatka jarzynowa , nie brak jednak(...)tuńczykiem) . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wybór potraw jest ogromny, jednak przygotowując rodzinny świąteczny obiad nie warto zbytnio eksperymentować, lepiej wybrać sprawdzone przepisy na Wielkanoc, by mieć pewność, że dania będą udane . Ciasta na Wielkanoc Na wielkanocnym stole, podczas rodzinnego spędzania czasu nie może zabraknąć tradycyjnych wypieków. Najpopularniejsze ciasta wielkanocne to oczywiście baby w różnych wariantach – babka drożdżowa czy piaskowa baba
Kulinarne Przebojelata temu będąc w Hiszpanii zajadałam się najlepszą na świecie Paellą! Dziś hiszpańskich smaków nie udało mi się dokładnie odtworzyć, ale mam dla Was przepis równie pyszny, jak ten hiszpański. Połączenie delikatnego ryżu gotowanego w bulionie z szafranem, świeżych krewetek i warzyw tworzy fantastyczną całość, która w ten chłodny dzień przeniesie nas na gorące hiszpańskie plaże! Taka Paella z owocami(...)morza jest świetnym pomysłem na obiad albo np. imprezowe danie! Każdy z przyjemnością będzie sięgał po dokładkę! Ps. jeśli nie lubicie krewetek możecie zastąpić je mięsem z kurczaka lub indyka. Do przygotowania wykorzystałam nowy Koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS – jest to koncentrat, który pomoże nam w przygotowaniu baz zarówno do zup, jak i sosów. Starannie dobrana kompozycja warzyw sprawia
Ostra na SłodkoDzięki szwagierce, w drugi dzień świąt udało mi się wyhaczyć piękne pieczarki. Właściwie jeszcze przed wielkanocą wiedziałam w czym wylądują resztki wędlin, wiedziałam również, że uzupełnieniem tego dania będą pieczarki. Wędliny z kolei w większości dostaliśmy od teściów. Pięknie dziękuję (tzn. syn głównie, wiecie jak jest :)). A Wy łapcie za noże i także róbcie forszmak. Składniki(...)wody 600 g różnych rodzajów ugotowanych, upieczonych lub uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, karczku, kiełbasy lisieckiej i małego podudzia z pieczonego indyka) 6 większych pieczarek 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 3 ogórki kiszone 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 liście
Kardamonovy