udanej próbie zrobienia tortilli pszennej (przepis możecie znaleźć tutaj: http://www.bullio.pl/?p=525 ), przyszła pora na tortillę razową. Próba okazała się bardzo udana Tortilla jest smaczna, wyrazista w smaku i dość elastyczna, a dzięki temu łatwa do zwijania. 2 szklanki mąki żytniej razowej 1/2 szklanki mąki pszennej 40 g masła 1 łyżeczka soli 1 szklanka gorącej wody Mąkę wymieszać z solą(...)wędliną i serem, po zapieczeniu w opiekaczu lub wypełnione dodatkami od razu po usmażeniu (zwinięte w rulon). Propozycja podania: ser feta mieszanka sałat pomidor ogórek plastry kiełbasy żywieckiej z indyka sos czosnkowo- koperkowy (do polania po upieczeniu) Sos czosnkowo-koperkowy: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy szczypta soli ząbek czosnku 2 gałązki koperku Jogurt wymieszać z musztardą
BullioJajka po szkocku Na moim talerzu zagościły ostatnio jajka po szkocku. Bardzo długo zabierałam się za ich zrobienie i napisanie przepisu, w końcu którejś weekendowej soboty udało mi się je w końcu sfotografować. Moja mama stwierdziła, że wyglądają jak kule armatnie ;) Może trochę i je przypominają, nie zmienia to faktu, że są naprawdę szybkie i proste w przygotowaniu. Klasyczne jajka(...)podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i sosem jogurtowo-koperkowym. Zobacz również inne przepisy na ----> jajka Jajka po szkocku - przepis: Składniki: 400 g mięsa mielonego (ja użyła mielonego z indyka) 4 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
Moje Qulinariabazylii, bazylii czerwonej i tajskiej kiełki amarantusa Przyprawy : pieprz biały papryka wędzona kmin rzymski mielony pieprz cytrynowy pieprz czarny kardamon Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki. Polewamy ją oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso. Kawałki piersi przyprawiamy pieprzem białym i cytrynowym, kminkiem rzymskim mielonym oraz papryką(...)nich listki bazylii i kiełki amarantusa. Po wyłączeniu parowaru nakładamy obok mięso :) Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetajego hodowla gołębi, ponieważ stara angielska zasada mówi, że przez środek dobrze uformowanej korony jabłoni, przeleci bez problemu gołąb. Chyba jest dobrze, bo na dzień dzisiejszy to i indyk by się zmieścił:-). Poza jabłonką przycięcia potrzebowała jeszcze wystrzelona w kosmos grusza, której owoce rosły tak wysoko, że zanim ktoś tam wlazł, zdążyły spaść do sąsiada na podjazd. Zmniejszyliśmy(...)ogrodzie. Niestety konQbek musiał na trochę jechać do pracy, ale mówiąc szczerze praca w ogrodzie mnie tak absorbuje, że nie przeszkadzało mi to. Podsumowując, w ten weekend udało się: -przyciąć drzewa -uprzątnąć okolice starszego pigwowca i derenia, -ogarnąć kąt rabarbarowy (rabarbar przysypałam pozostałą ziemią do kopczykowania i obornikiem kurzym- jeszcze nie ma zaczątków listków, ale ponieważ wiem
les mirabellessię i odpoczywam. Nie potrafię się z tym nie zgodzić. Odpręża mnie siekanie, krojenie i tworzenie nowych przepisów. Jednak o stokroć bardziej czuję się usatysfakcjonowana dopiero wtedy, kiedy uda mi się moje dzieło uwiecznić na odpowiednio wykonanych fotografiach. Uwiecznione danie, którym mogę się z Wami podzielić powoduje stuprocentowe spełnienie i daje chęci na więcej. Co dziwne, nawet najlepsze(...)myślcie, że to byle co. To doprawdy najlepsza nadziewana papryka jaką widział i czuł świat. Łapcie. Składniki (na 2 porcje): 2 papryki 200 g mielonego indyka 4 łyżki kukurydzy z puszki 3 łodygi selera naciowego szalotka ząbek czosnku 10 czarnych oliwek 100 passaty pomidorowej 1 jajko sól, pieprz, papryka
Mango Papajasama coś wykombinuję. Wyszło pysznie również za sprawą mojej ulubionej przyprawy Rozkoszna z Tradismak,którą możecie zakupić tutaj https://www.tradismak.pl/pl/p/Dobry-Smak-Rozkoszna-a-40-g/162. Składniki: ok 900 g udźca z indyka bez skóry 2 łyżeczki soli peklowej 2 płaskie łyżki żelatyny 3 łyżki przegotowanej wody 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki przyprawy Rozkoszna 2 łyżeczki zielonego pieprzu Z udźca odkroić ścięgna(...)szynkowar i parzyć wędlinę w 75-80 st C ok 65 min. Po ugotowaniu zalać zimną wodą,gdy ostygnie włożyć do lodówki,najlepiej na noc. Udało mi się kupić już polskie malinowe pomidorki -zimą raczej ich nie kupuję,gdyż nie ma w nich nic cennego...jednak te już smakują dobrze...a już z moją wędliną to niebo
Niespełnione zdolności kulinarnerestrykcje są bardzo trudne do stosowania przez dłuższy okres czasu, więc najczęściej taka dieta kończy się szybciej niż się zaczęła, ponieważ nie mamy już na to sił. Nawet jeśli uda nam się wytrzymać na bardzo restrykcyjnej diecie do osiągnięcia zamierzonej masy ciała, po diecie niestety wrócimy do starych nawyków, co spowoduje wystąpienie efektu jo-jo. 6. Środki przeczyszczające wspomagają(...)rzeczywiście dość kaloryczne ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, jednak nie trzeba całkowicie ich eliminować – wystarczy trochę ograniczyć ich ilość na rzecz chudego mięsa w diecie, np. kurczaka, indyka czy dziczyzny, które są mniej kaloryczne. Zawsze trzeba zwracać uwagę na bilans kaloryczny posiłku, jeśli wybieramy wieprzowinę można np. przygotować na obiad mniejszą porcję mięsa. Całkowite rezygnowanie z mięsa
Z notatnika dietetykagrzyby, a po nich ani śladu, więc... sięgnęłyśmy po grzyby suszone i zatęskniłyśmy za świętami. Pachnące susze wprowadziły nas na tyle, w świąteczny nastrój, że postanowiłyśmy się ogrzać, po nieudanym grzybobraniu, za pomocą iście świątecznej zupy. Na stół wjechała więc, zupa kwas, inaczej znana jako kwaśnica. Cudowny, aromatyczny, rozgrzewający specyfik bazujący (jak sama nazwa wskazuje) na kiszonej kapuście i suszonych(...)pół torebki,- ziemniak, 3- cebula, 3-4 czerwone,- przyprawy: pieprz czarny, można dodać pieprz ziołowy,- pół kubka śmietany 18%WYKONANIE:Kapustę kiszoną gotujemy na rosole z mięsa (u nas indyk i kaczka).Odcedzamy kapustę. Garść kapusty kroimy i wrzucamy do wywaru.Ziemniaczki i cebulę kroimy w kostkę - wrzucamy do gotującego się wywaru.Zasypujemy przebraną kaszą gryczaną prażoną.Mieszamy. Lekko przykrywamy i gotujemy
Wypisz WymalujFilet z kurczaka to bardzo wdzięczne mięso do kuchennej obróbki. Można z niego wyczarować tysiące przepysznych dań :) Dziś będzie klasycznie. Bo filet w
Walijskie Pichcenieuświetniła wieczór tym wspaniałym winem i swoim przepisem na chleb na żurku, który strasznie wszystkim smakował!) gadaliśmy do późnych godzin nocnych. Następnego dnia po śniadaniu udaliśmy się na Karlsplatz i Marienplatz (starówka Monachium) oraz na Viktualienmarkt, fantastyczne targowisko monachijskie, gdzie można codziennie od poniedziałku do soboty kupić oryginalne, delikatesowe produkty z różnych regionów Niemiec i niemal całego świata, posiedzieć(...)Okropnie wyczerpani kilkugodzinnym spacerem w totalnie zatłoczonym centrum, pojechaliśmy na przedmieścia do prawdziwej bawarskiej oberży. Zajadając sznycle, pieczonego prosiaka, sałatkę z grillowanym indykiem, popijając monachijskie piwo a na koniec kawę, spędziliśmy kolejne przemiłe 2 godzinki. I jeszcze kawka, po bawarskim obiedzie
Kuchnia PrezydentowejEmblem Cabernet Sauvignon 2011 – bardzo przyjazne wino, które wyszło spod ręki prowadzącego Geoffa. 4. Pine Ridge Cabernet Sauvignon 2010 – ciekawe wino z jednego z chłodniejszych roczników – bardzo udane. 5. Louis Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon 2010 – ciekawy kupaż, częściowo starzony w beczkach z dębu węgierskiego. 6. Robert Monadavi Cabernet Sauvignon 2010 – dobrze zintegrowane, z wyrazistym owocem i subtelnymi taninami(...)Merlota idealna byłaby grillowana kaczka, udziec barani, żeberka jagnięce, sarnina lub polędwica wołowa. Do Ponot Noir zjedlibyśmy polędwicę wieprzową, delikatną dziczyznę oraz pieczony lub grillowany drób (kurczak , kaczka, indyk, bażant, przepiórka) Zinnfandel kojarzy nam się z dużym, soczystym grillowanym udźcem jagnięcym. Ale wina czerwone to nie wszystko. Spróbowaliśmy wielu dobrych lub bardzo dobrych Chardonnay i Sauvignon Blanc. Nadchodzi wiosna
królestwo garówszpinaku. Posypujemy serem żółtym oraz posiekaną wędlinką dojrzewającą (u mnie boski schab mojej Mamusi ). Zawijamy ścisło. W razie konieczności spinamy roladki wykałaczkami lub sznurujemy. Posypujemy z wierzchu przyprawą do indyka. Obsmażamy krótko z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do rękawa foliowego. Na wierzch roladek kładziemy odrobinę masła. Podlewamy małą ilością wody. Zapiekamy w rękawie ok. 40 minut. Temperatury(...)docenienie kulinarnego kunsztu gotowania ziemniaków ;) Dwie godziny stania w kuchni i taki komplement na koniec... ;) Kulinarny początek roku w Kuchni po mojemu uważam za bardzo udany;) Oby dalej było tak pysznie jak tym razem ;) I oby tak generalnie miło przez cały rok było jak w sylwestrowy wieczór
Kuchnia po mojemuPulpety nie muszą być nudne. Nie wierzysz? przekonaj się! Przygotuj: 500g. Mielonego mięsa drobiowego 1/2 suchej bułki lub ok. 1/3 szklanki bułki tartej 4 ząbki czosnku
MarcinChefszynką Sałatka brokułowa z szynką, jajkiem i ogórkiem kiszonym to sałatka, którą zrobić można w 15 minut . Do smaku doprawiona jest majonezem, śmietaną i co ważne świeżym koperkiem. Udało mi się jeszcze ostatnio kupić w sklepie świeży koperek i był on jak znalazł do tejże sałatki. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Sałatka brokułowa(...)mnie dodatkowa sól nie była potrzebna. Jeśli sałatka wyda wam się niesłona to lekko ją posólcie. Użyłam szynki z kurczaka . Można oczywiście sięgnąć po dowolną szynkę wieprzową czy z indyka. Brokuła nie należy zbyt długo gotować. Straci swój kolor i nabierze nieprzyjemnego zapachu. Lubisz brokuły? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zapiekankę brokułową . The post Sałatka brokułowa
mecooksdzisiaj na obiad" lub zajrzała do lodówki pełnej jedzenia i powiedziała "Nie ma nic do jedzenia". Gwarantuję, że dzięki temu poradnikowi zawsze będziecie mieli pod ręką produkty, z których uda się wyczarować coś dobrego - zapraszam do lektury! :) Pierwsza podstawowa kwestia, która musi zostać poruszona zanim dam Wam gotowy spis przydatnych produktów, to rozliczenie się ze samym sobą z tego(...)pomidorowy. :) 3. Czy trzymasz linię? Jeśli jesteś na diecie, to Twoje posiłki powinny być bogate w białko i ogromną ilość warzyw. Najlepiej, byś pod ręką miał zawsze pierś z indyka lub kurczaka lub mięso wołowe (choć nie tak często jak drób). Zamiast ziemniaków lepiej używać pysznych, zdrowych i bogatych w beta-karoten batatów, a w zamrażalce zawsze mieć opakowanie
Cooking Monster