dodajcie do niej podsmażoną lub grillowana pierś z kurczaka czy indyka pokrojoną w kostkę, Sałatkę można podać w 2 wersjach, tak jak ja to zrobiłam, czyli bez mieszania wszystkich składników, w związku z tym pięknie wygala na talerzu, albo mieszając wszystko w misce. Wybór należy do Was 😉. Udanej imprezy! Na blogu znajdziecie także inne przepisy na sałatki: Jarzynowa
Kulinarne przygody GatityCo powiecie na danie eleganckie, ale proste ze względu na składniki? Na wątróbka indyczą w codziennym wydaniu? Elegancko podana z fajnymi warzywami (które udało mi się
Bernika - moj kulinarny pamietnikChciałam przyrządzić dla Córci i dla nas danie pełne smaku i bez zakazanych produktów. Udało mi się choć przyznam, że jeden składnik z tych mniej wskazanych
Dzieje kuchennej Wiewióryjest py-szne. Przepis jest sprzed paru dni. Dziś kończymy drugą część filetu z indyka, zresztą tę, która została zamrożona z myślą o lodówkowych pustkach. Pierwsza część została zjedzona zaraz po upieczeniu. I pomiędzy jedną a drugą zupełnie nie ma różnicy, więc spokojnie możecie sobie ją zamrozić. Jak to ostatnio bywa, gotowanie podporządkowałam nieco diecie My. Tak było również(...)sumie co może jeść z takich rzeczy to właśnie chude mięsiwo. I niby w sklepach jest jakiś tam wybór tego typu wędlin, ale często gęsto skład mają kiepski. Udało nam się w sumie kupić może dwukrotnie coś znośnego. My w sumie nie powinien jeść też wędzonych rzeczy, ale czasami przymykamy na to oko. Pilnujemy się głównie, żeby nie było tłuste
Kardamonovyproblemu możecie ich użyć. Jeśli nie uda wam się nigdzie kupić musztardy estragonowej spróbujcie zrobić ją sami w domu. Potrzebna wam będzie delikatna i kremowa musztarda jako baza i najlepiej świeży estragon. Wymieszać i co najmniej na noc do lodówki. Mięso z kurczaka zastąpić możecie mięsem z indyka. Lubisz kurczaka? Jeśli tak to sięgnij po nasz przepis
mecooksłyżki oliwy extra vergine, 1/2 cebuli, 3 ząbki czosnku, 1/3 pora, 500 g zmielonego udźca lub filetu z indyka, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 200 g ryżu długoziarnistego (np. basmati), 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 puszka(...)świeża kolendra (opcjonalnie). Ostatnio z przygotowywania sałatki zostało mi sporo soczewicy w puszce. Szkoda mi było, żeby się zmarnowała - więc postanowiłam znaleźć jakiś ciekawy przepis na jej wykorzystanie. I udało się - wyszukałam przepis na pyszne biryani z soczewicą. Biryani to klasyczne danie kuchni indyjskiej, typowej zwłaszcza dla północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) oznaczającego "pieczony
Świat Domowej Kuchnipulpetami czy pieczonym gardzi, dlatego też postanowiłam przygotować siekane kotleciki, które widziałam wcześniej na kilku blogach i sprawdzić czy taki sposób na przemycenie mięsa i urozmaicenie obiadowego menu się uda. Ponieważ te kotlety wyglądem przypominają bardziej placuszki okazało się, że to był bardzo dobry pomysł. Córa zjadła aż 2 sztuki, a mąż to nawet nie wiem ile. Podałam(...)powiem Wam, że świetnie tutaj pasowały, a następnym razem spróbuję z dodatkiem selera, albo szpinaku, zamiast marchewki możliwości jest tutaj naprawdę wiele. Składniki: ok 500 g fileta z indyka (może być także kurczak) 100 g żółtego sera (u mnie podlaski MSM Mońki ) 3 średniej wielkości marchewki 1 duża lub 2 średnie cebule pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku
Cynamonowe szczęścieskromnie powiem że to co udało mi się przygotować to niebo w gębie , nie dość że lekkie to jeszcze całkiem smaczne , więc zapraszam do wypróbowania przepisu ....koniecznie Makaronu można użyć według uznania , nie musi być koniecznie cytrynowy . Składniki 250 g Makaron Cytrynowy 100 g fasolki zielonej 250 g piersi z indyka 10 g oleju kokosowego 1 szalotka 1 ząbek
Mój SmakStasio będą zwiedzać Polskę. Dziś udały się w swoją pierwszą podróż do "Paprykowego Świata" gdyż na obiad zaplanowałam pikantną faszerowaną paprykę :) Składniki 4 papryki średniej wielkości (preferuję czerwone, ale mogą być w dowolnym kolorze) 1 mała papryczka chili drobno posiekana 500 g mielonego mięsa (wołowe, wołowo-wieprzowe lub z indyka) 1 duża cebula pokrojona w drobną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataIndycze mięso ma fascynującą właściwość– każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inną teksturę włókien mięśniowych. Każdy nadaje się też do przeróżnych sposobów obróbki. Indycze uda i podudzia to ciemne mięso – sprawdzają się przede wszystkim do pieczenia i duszenia – są świetnym materiałem na ragù. A ten sos – prosty i pyszny – jeszcze smaczniejszy jest na drugi(...)minutach zsypujemy posypkę do miseczki. Podajemy ragù z ugotowanym makaronem (u mnie to bucatini), posypane przesmażoną ziołową bułką i startym parmezanem. SKŁADNIKI 4 porcje obiadowe 500g mięsa z udźca indyka 250g boczniaków 400g puszka pomidorów + 2/3 puszki wody lub lepiej – soku pomidorowego 100g selera naciowego 250g cebuli 3 duże ząbki czosnku 80ml białego wina 3 łyżki sosu Worcestershire
Karo in the Kitchenprostu nie może się nie udać. Do tego danie jest bardzo szybkie w wykonaniu i smakowite, jak dotąd nie znalazł się taki grymaśnik, który nie chciałby go pochłonąć w całości. Sos pomidorowy (porcja na dwójkę dorosłych i dziecko) 400g passaty bądź pomidorów świeżych/z kartonika 250g dowolnego mielonego mięsa, najlepiej piersi z indyka cebula oliwki ząbek czosnku zioła 300g
Przepysznik - BLW i nie tylkoporwał) i mięsny (który podbił moje kubki smakowe na wiele różnych sposobów). Po przeglądzie karty dań uznaliśmy, że to lokal wart kolejnej wizyty. Ta nadarzyła się szybciej, niż zakładaliśmy. Udało się nam wziąć udział w kolacji Surf & Turf. Surf and turf to określenie dla połączenia i owoców morza z owocami lądu, najczęściej – czerwonym mięsem. W praktyce jednak(...)Warto było się odważyć, bo połączenie różnych smaków i struktur stanowiło wyjątkowo dobre doznanie smakowe. Absolutną rewelacją dla mnie było połączenie ciasta ptysiowego i pasztetu. Ekler z pate z indyka, podany z polewą czekoladową był genialny. Gorycz przełamana słodkością konfitury (?) z czarnego bzu. O tak, trafiło w mój gust. Nawet obiecałam sobie, że popełnię takowe danie w domowych warunkach
KucharzycaSoczysta pieczeń z indyka Chleby: Prosty chleb pszenny Chleb żytni Litewski chleb na zakwasie Mleczne bułeczki Sałatki: Sałatka ziemniaczana z jajkiem Sałatka ,,słonecznik" Sałatka z kurczakiem i mango Sałatka warstwowa z kurczakiem Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i szparagami Sałatka ziemniaczana Zupy: Żurek wielkanocny Zupa pieczarkowa Sosy: Domowy majonez Sos żurawinowy Sos z cukinii Udanych świąt Wielkanocy
Kuchnia Łukasza