Jednakże gołąbki wyszły smakowite!! Soczyste, delikatne i dietetyczne. Do eksperymentowania z mięsem indyczym zainspirowały mnie warsztaty kulinarne „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” , w których uczestniczyłam pod koniec lutego. Z przyjemnością biorę udział w kampanii mającej na celu propagowanie jedzenia mięsa z indyka, bo moim zdaniem to jeden z najlepszych i najzdrowszych wyborów żywieniowych. Mówię to jako żywieniowiec(...)układu odpornościowego oraz prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Mięso z indyka jest źródłem witamin B6 i B12. Witamina B6 przyczynia się m.in. do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Witamina B12 pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek. Mięso z indyka (udo bez skóry) jest źródłem ryboflawiny B2. Ryboflawina
Dietologtradycyjny, stworzony i dopracowany przez moją wspaniałą mamę. Ten smak nierozerwalnie łączy się dla mnie z Wielkanocą, najlepiej jeszcze w złączeniu z chrzanem i ćwikłą. Pasztet wielkanocny 1kg indyka (udo) 0,5kg wołowiny (szponder) 4 wątróbki indycze 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera 2 bułki namoczone w wodzie z mlekiem 5 jajek 1 gałka muszkatołowa pieprz, sól
Przepysznik - BLW i nie tylkopyszną propozycję na obiad z duszonego mięsa indyczego z kurkami i cebulką. W towarzystwie kaszy gryczanej i kiszonych ogórków jest po prostu wyborny. Składniki: 500g mięsa z uda indyka czubata łyżka mąki oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 2 średnie białe cebule 2 łyżeczki soli 1/2 łyżki pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka słodkiej
Pyry na Gazwyrazisty, ostrawy posmak - co zdecydowanie nadaje jej pikanterii. Otoczona delikatną galaretką idealnie sprawdzi się jako wędlina na kanapki, nawet bez żadnych dodatkowych warzyw. Składniki: 1 kg mięsa z uda indyka, 15 g soli peklowej, 1 płaska łyżka słodkiej papryki, 1 papryczka chili, 2 czubate łyżki kaparów, 2 łyżki żelatyny, 130 ml wody. Mięso z indyka umyć. Usunąć
Świat Domowej Kuchniczęsto, rolę indyka w naszej diecie. A umniejszaną z tego względu, że właściwie niewiele mówi się o jego bogactwie i być może wynika to z mniejszej popularności indyka w stosunku do kurczaka, albo z niewiedzy odnośnie sposobu konsumpcji. U mnie w domu dość często indyk gości na talerzu – szczególnie w formie pieczonej. Coś wspaniałego! Indyk – składniki(...)Witamina B6 przyczynia się m.in. do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Witamina B12 pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Mięso z indyka (udo bez skóry) jest źródłem ryboflawiny B2. Ryboflawina B2 pomaga zachować zdrową skórę oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Witamina D Witamina D bierze udział w procesie podziału
Czynniki pierwszekrótko. Należy też pamiętać o dodaniu wody ciepłej - ale nie wrzącej. Kiełbaskę polecam serdecznie a za przepis dziękuję Mateuszowi Martyniakowi z grup wędzarniczych na FB. Składniki: 40% udo z indyka 40 % szynka wieprzowa klasy I (wp I) 20 % boczek 18 g peklosoli / kg mięsa Przyprawy na 1 kg: 1 g majeranku 2 g pieprzu białego 2 g czosnku świeżego(...)kawałki 3x3 cm, każde osobno przełożyć do pojemnika, zasypać solą peklową, wymieszać, zamknąć i peklować 48 h w lodówce. Po tym czasie mięsa zmielić: szynka 13 mm udo z indyka i boczek 6 mm Zapeklowane i zmielone mięso przełożyć do misy, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, wlać wodę do mięsa i delikatnie wyrobić, wymieszać (wyrabiam hakiem
Kocham..lubię..gotuję..Zupę przygotowałam na bazie przepisu Thermomix Ramen z klopsikami z indyka. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym zrobiła wszystko według przepisu. Ramen to nic innego, jak japońska wersja rosołu, który dobrze znamy. Niektóre źródła wskazują, że ramen nie pochodzi z Japonii, a z Chin. Dla mnie ramen to przede wszystkim makaron, choć jego nazwa wywodzi się już z Chin(...)prawda. Ja nie lubię. I tyle. Uwielbiam za to nasiona kolendry i często ich używam. 4 porcje: Zupa: 1/2 białej, większej cebuli 1 noga indycza lub mięsa z ud indyka 1-2 łyżki miso, wedle upodobania 1 łyżeczka płatków drożdżowych (można też pominąć) 2 łyżki natki pietruszki ok. 1 cm korzenia imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1-2 suszone
KucharzycaCześć! Jakiś czas temu miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych w ramach programu “Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”. Miło mi poinformować, iż zostałam ambasadorką wyżej wymienionego programu. Warsztaty prowadził szef kuchni Szymon Szlendak. Na warsztatach przygotowywaliśmy 2 dania: – Makaron rigatoni z indyczym ragu bianco, – Eskalopki indycze w sosie cytrynowym z kaszą bulgur(...)teraz kilka ciekawostek, których się dowiedziałam na warsztatach. Mięso indycze ma wysoką zawartość białka, które przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Filet i udo indyka (bez skóry) ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. Ich ograniczenie w codziennej diecie – korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomie cholesterolu we krwi. Mięso indycze jest także cennym źródłem potasu
Moja pasja smakupewno będę często wracać do tego przepisu Ciasto zrobiłam z tego http://www.smakiarmine.pl/przepisy-wytrawne/pielmieni/ podstawowego i mojego ulubionego przepisu. Składniki na nadzienie: – 400g mięsa z uda indyka – 1 duża cebula – 3 ząbki czosnku – 150g cukinii – 100g twardej mozarelli – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, oregano, papryka słodka wędzona
Smaki Arminemiskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. FARSZ: 2 cebule 3 łyżki oleju 750 g gotowanego mięsa (waga przed gotowaniem) u mnie filet z uda indyka 250 g pieczarek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Cebule obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oleju. Pieczarki czyścimy, kroimy w kostkę, dodajemy
Rozpustne gotowanieKolejne mięsno/warzywne cudo! Soczyste, miękkie mięsko, warzywa - czego chcieć więcej? :) SKŁADNIKI (do mięsa) 400g mięsa z uda indyka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oliwy Szczypta soli i pieprzu SKŁADNIKI dalej 2 marchewki 1 pietruszka 1 papryka czerwona 1 duża
Mamuśka wraca do formyktóra znacząco wzbogaciła smak i nadała zupie fantastycznej kremowości. Polecam spróbować, zupa wychodzi przepyszna! A Wy lubicie zupy? Jakie jecie najczęściej? :) Składniki: 2 l wody mięso z uda indyka 750 g mrożonej mieszanki warzyw (u mnie brokuł, kalafior, marchewka) 1/2 pora 1 czubata łyżka bulionu w proszku (Polski Koszyk) 1 łyżeczka curry indyjskiego (Polski Koszyk) 1 płaska
Zdrowie na języku :Pmasła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Składniki na farsz: - ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu (dałam mięso z 1 uda indyka, udek drobiowych i dołożyłam pieczone – wszystko bez skóry) - 3 marchewki z rosołu i kawałek selera - 250g boczku wędzonego - 2 – 3 cebule - kilka ząbków czosnku (ilość według
mojewypiekiinietylkoniego korzystać,wędliny są zwarte,bardzo dobrze się je kroi nawet bardzo cienko a do środka można dawać naprawdę różności.... Tym razem połączenie łopatki wieprzowej i uda z indyka,łopatkę zmieliłam a udo pokroiłam na spore kawałki,dzięki temu wyszła bardzo ciekawa wędlina z kawałkami mięska-polecam spróbować -bo jest pysznie i o wiele zdrowiej niż(...)mięs z udźca indyczego 700 g łopatki wieprzowej zmielonej 1,5 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka żelatyny, łyżeczka pieprzu, łyżka majeranku, łyżeczka suszonej cebuli Przygotowanie: Mięso z indyka kroimy na paski,dodajemy mięso mielone z łopatki i wszystkie przyprawy , dokładnie mieszamy przez kilka minut,(dobrze jest odstawić mięso na kilka godzin żeby dobrze przeszło przyprawami ,ale nie jest
Swojskie jedzonkoW naszej kuchni rzadko wykorzystujemy mięso z indyka, ale gdy kupiliśmy udziec, podzieliliśmy go na dwie części i zrobiliśmy z nich dwie potrawy. Podudzie z
niecodziennikpary