przy dużych staraniach mi się udaje. Od półtora roku nie jemy i nie kupujemy również wędlin, ale opowiem Wam może o tym innym razem. Mięso, jak już wspominałam udało się nam ograniczyć do 3-4 razy w miesiącu, więc naprawdę niewiele, i powiem Wam, że tak na prawdę nawet tego nie zauważyliśmy, gdyby nie jeden fakt. Otóż mój mąż(...)raczej taka rozgrzewka przed wyjściem na łyżwy. Takie geny! Szczęściarz . No cóż, ja jestem totalnym zaprzeczeniem takiego stanu rzeczy, mam wrażenie, że od spojrzenia na kawałek ciasta moje uda i biodra się rozszerzają, ale no cóż każdy z nas jest inny i niektórzy z nas zmagają się z różnymi dieto-zależnymi chorobami. Dlatego u mnie w domu zazwyczaj
SMYKWKUCHNIRembertowie sąsiadują ze sobą, to sprawa jest tym bardziej prosta. Oczywiście wszystkiego w dyskoncie nie kupisz, bo asortyment jest o wiele uboższy niż w hipermarketach, ale nam udało się skompletować wszystkie potrzebne składniki. I wiecie co? Wygląda na to, że zaoszczędziliśmy w stosunku do cen w hipermarketach i w sklepie osiedlowym około 20 proc. ceny. Razem jakieś(...)pierwszy tydzień września w naszym wykonaniu wygląda tak: Poniedziałek: Wegetariańska sheperd’s pie w słoiku Wtorek: Pikantna sałatka z mielonej wieprzowiny larb moo Środa: Enchiladas z mięsem z indyka Czwartek: Kurczak generała Tso Piątek: Ravioli w kremie pomidorowym Przepisy na kolejne dni będziemy publikować codziennie rano. Jak gotowaliśmy Pierwsze wrześniowe menu na ten tydzień jest proste do zrobienia
Niedzielny kucharzcałe ziarna) - 1 łyżeczka słodkiej papryki - szczypta chilli - 2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1 łyżeczka cukru pudru - kilka suszonych pomidorów - 100ml zimnej wody Dodatkowo: - folia spożywcza - 1 worek do pieczenia indyka (jest duży) - siatka masarska Umyte, osuszone, pozbawione ścięgien (udka) i tłuszczu mięso kroimy. Filety w kostkę (ok. 2,5 x 2,5 cm), a udka drobniej. Dodajemy pozostałe składniki(...)Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim przeszła najśmielsze oczekiwania. Przyznam, że moja cierpliwość została wystawiona na wielką próbę. Trudno mi było się powstrzymać, aby jej nie pokroić wcześniej, ale – udało się. Mozaika wyszła wyśmienita. Aromat pieprzu syczuańskiego jest niepowtarzalny, nie da się go niczym zastąpić. Pieprz czerwony i pozostałe przyprawy bardzo dobrze się z nim komponują, tworząc wspaniały, bogaty smak
mojewypiekiinietylkopyszności na grilla – tym razem z nutą słodyczy. Jedna ekipa przygotowuje pokrojone gruszki, które zostały posypane gałką muszkatołową i zawinięte w szynkę parmeńską, a druga szaszłyki hawajskie z indyka, ananasa i mango posypane gotowymi przyprawami, które tego wieczora miały – jak się nie mylę – swoją premierę grillową Skrzydełka już przygotowane zatem czas na przygotowanie do nich marynaty(...)byłam w stanie wszystkiego zapamiętać i sfotografować zwłaszcza, iż wydawanie ich odbywało się inaczej niż do tej pory tzn. każdy podchodził do grilujących i od razu zabierał co udało się złapać ;) Oprócz kaczuszki czy wątróbki, na grilla poszła również aromatyczna karkówka i wyśmienity stek a także jeszcze kilka różnych szaszłyków. To był bardzo udany wieczór i nawet nie wiem kiedy
Kuchenne WariacjeWiększość z nas ma swoją ulubioną kuchnię, a dla Polaków jest to kuchnia rodzima, bazująca na ziemniakach i dużej ilości warzyw oraz przygotowanych na wiele sposobów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Oprócz niego z propozycji rybnych znajdziemy jeszcze dorsza w konfiturze i łososia z miodem. Dalej sporo ptaków, bo znajdziemy przepisy na klasyczną roladkę z kurczaka z ciekawymi dodatkami, aromatyzowanego Indyka, piersi z kaczki czy gęś owsianą. Jest także ulubiony przez wiele osób schabowy, jednakże w trochę zmienionej wersji. W maślance, z puree z ziemniaków i kapusty kiszonej z miętową(...)bardzo dobrze, bo oprócz suchego przepisu jak daną potrawę wykonać ktoś w końcu zadbał o to byśmy wiedzieli, jak wybrać dobrej jakości produkt, bo tylko taki jest gwarantem udanego wykonania i dobrego smaku naszych potraw. Czego i wam i sobie życzę… Książka jest dostępna w przedsprzedaży w internetowych księgarniach – InBook , Tania Książka . Dziękuję wydawnictwu Publicat za udostępnienie egzemplarza
Mr. Tastehasłem „dania z trzech składników a nawet mniej”, jednak po zapoznaniu się z treścią wychodziło na to, że trzech składników to można zrobić herbatę z miodem i cytryną:) Ostatecznie udało nam się skompletować zestaw pięciu minimalistycznych lanczy. Wygląda on tak: Poniedziałek: Zielone curry z krewetkami Kuchnia tajska ma jedną niesamowitą przyprawę: curry. Jest ostra, ale raczej rozgrzewająca niż piekąca, aromatyczna(...)piszcie, komentujcie i lajkujcie, jeśli Wam nie odpowiada też piszcie i komentujcie:) Lista zakupowa Mięso/owoce morza Surowe krewetki 250-300 g Podwójna pierś z kurczaka 2 polędwiczki z indyka 2 małe polędwiczki wieprzowe Warzywa/owoce Mała cukinia Mały słodki ziemniak Szklanka mrożonego groszku Główka czosnku Mała cebula Szpinak 200 g Kalafior Kolendra Bazylia Limonka Cytryna Makaron/ryż ½ opakowania spaghetti
Niedzielny kucharzKurki w śmietanie z kurczakiem Jest to prosta receptura ale warta podzielenia się z Wami, moi drodzy. Zapraszam do
kuron.com.plprzygotować nieco inną wersję konfitury ze świeżej żurawiny, zdecydowanie bardziej wykwintną, o wyczuwalnym korzennym aromacie. Dzięki niewielkiej modyfikacji mojego wypróbowanego przepisu żurawina do mięsa, serów i nie tylko udało mi się uzyskać zupełnie nowy smak. Własnoręcznie przygotowana żurawina do mięsa zapasteryzowana w słoikach na zimę to gwarancja, że nie będziemy zmuszeni kupować w sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi(...)końcu całość zmiksować - otrzymacie wówczas pyszny sos żurawinowy ze świeżej żurawiny, który można podawać na ciepło. Ta prosta do przygotowania domowa konfitura ze świeżej żurawiny pasuje także do kaczki, indyka i ryby. Poniżej oryginalny przepis Sylwii Chrzanowskiej. #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important
Cztery Fajeryprzygotować nieco inną wersję konfitury ze świeżej żurawiny, zdecydowanie bardziej wykwintną, o wyczuwalnym korzennym aromacie. Dzięki niewielkiej modyfikacji mojego wypróbowanego przepisu żurawina do mięsa, serów i nie tylko udało mi się uzyskać zupełnie nowy smak. Własnoręcznie przygotowana żurawina do mięsa zapasteryzowana w słoikach na zimę to gwarancja, że nie będziemy zmuszeni kupować w sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi(...)końcu całość zmiksować - otrzymacie wówczas pyszny sos żurawinowy ze świeżej żurawiny, który można podawać na ciepło. Ta prosta do przygotowania domowa konfitura ze świeżej żurawiny pasuje także do kaczki, indyka i ryby. Poniżej oryginalny przepis Sylwii Chrzanowskiej. #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapieczemy około 30-40 minut, zakrywając górę papierem do pieczenia co by nam się nie spaliły. Kotleciki z piersi indyczka: 500 g zmielonych piersi z indyka 1 jajko po jednej płaskiej łyżeczce: bazylia, rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, oregano, curry Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki co by przeszło(...)ści, wzdęciach i biegunce. Podobnie jak chilli, zmniejsza przekrwienie śluzówki nosa. Kilka lat temu naukowcy udowodnili, że przeciwutleniacze cynamonu obniżają ryzyko cukrzycy i chorób serca
ClauditteMissCookingKiedyś wyraziłam pogląd, że za pewne potrawy nie warto się brać jeśli w rodzinie jest ktoś, kto robi je po mistrzowsku. Jedną z tych potraw w
Kuchnia po mojemuniedoborów w handlu uspołecznionym:), dzięki czemu w zamrażalniku zawsze czekają na rozmrożenie gotowe dania własnej roboty) Podwójna pierś z kurczaka 250 g filetu z indyka (lub z kurczaka jeśli ktoś woli, ale indyk jest lepszy) 500 g mrożonej ryby (dorsz lub morszczuk) lub świeżej, najlepiej polędwicy. Ze względów kosztowych kupujemy mrożonki, bo są trochę tańsze 250 g mrożonych krewetek(...)składników macie w domu. Pobierz listę zakupów Jak gotowaliśmy W niedzielę za jednym zamachem upiekliśmy ryby i frytki, warzywa do makaronu stir free i burrito, piersi kurczaka, piersi indyka do burrito, dynię i pomidory do kremu dyniowego. Tylko makaron z sosem pomidorowym na piątek zrobiliśmy w całości w czwartkowy wieczór – ale zajęło nam to mniej niż godzinę
Niedzielny kucharzrozmaitych słodkości i win przyciąga bliżej. Sala Kryształowa Uwagę przyciągają również lampy z talerzami, które w pierwszej chwili wydają się być wielkimi paterami na słodkości. Z sali tej możemy udać się do Sali VIP bądź Śląskiej. Nam miło było rozgościć się w Sali Śląskiej gdzie czekał już na nas stolik - do wyboru miałyśmy dwa równoległe stoliki. W tej sali(...)kapuście brak wyrazistości. Jednak warto pamiętać, że dla każdego z nas wyrazistość w smaku ma inną tonację. Szpileczka wybrała jako danie główne p ieczeń białą z indyka w sosie śmietanowym z kluskami i kapustą. Kluseczki były przeciętne, kapusta lekko przesolona, mięsko bardzo smaczne, delikatne w smaku i kruche. Po sytym obiedzie przyszła pora na deser
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZDJĘCIU ⇾ garnek emaliowany | pokrywka szklana | zestaw przyborów kuchennych | talerz głęboki LEKKI KRUPNIK Składniki: około 3 litry wody 1 udko z indyka (bez skóry) 1 opakowanie włoszczyzny 2 ząbki czosnku 3 duże ziemniaki 150 g kaszy jęczmiennej sól i pieprz do smaku 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kurkumy(...)pyszny posiłek. Najczęściej wygląda to tak, że na dno garnka wsypuję wybraną kaszę, dodaję kilka warzyw pokrojonych na mniejsze części, a na wierzchu układam pierś z kurczaka lub indyka. Oczywiście wszystko doprawiam, podlewam nieco wodą i po około 30 minutach, bez mojej ingerencji mam gotowy obiad. ⇨ Do takich przepisów najlepiej mieć głęboką patelnię, ponieważ zwykła będzie zbyt
Zdrowie na języku :P