lubię korzystać ze szpinaku w liściach, mrożonego w formie kostek. PRZYGOTOWANIE Szpinak odmrażamy na sicie i odciskamy z niego wodę – ile tylko się da! To, co się nie uda odcisnąć odparuje na patelni, ale płynu powinno być mało, żeby szpinaku nie gotować za długo bo wtedy straci formę i ładny kolor. Obieramy i drobno kroimy cebulę, czosnek obieramy(...)solimy do smaku. Podajemy gorący, skropiony sokiem z cytryny i posypany jeszcze odrobiną startego Pecorino. Pasuje do wszystkich jasnych mięs (do pieczonego, smażonego, duszonego lub gotowanego kurczaka labo indyka) i do ryb, np. do tak przyrządzonego filetu z łososia. U nas, jako bezmięsny obiad, szpinak dostał do towarzystwa jajko w koszulce i chlebki pita. Ale tak naszykowany szpinak
Karo in the KitchenChodzą pogłoski, że "kobieta ma być damą na salonach, a (...) w sypialni". Takie oto hasła wygłaszają mężczyźni, którzy chcą nam na tacy podać recepturę na szczęście, udany związek i kwintesencję kobiecości w ich oczach (która ma zaowocować rzecz jasna w damskim poczuciu kobiecości, pewności siebie i spełnieniu jako przedstawicielka płci pięknej). Jaka więc ma być kobieta? Słodko-ostra. Teoretycznie powinno(...)oliwek, 2 łyżki, + ziarenka do podania: u nas tym razem "Ziołowo mi" z Ziarenkowa, i odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka ( 1-1,5 kg ) i tacka warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy ). Umyte pomidory
Wypisz Wymalujspecjalnie skomponowane dla SUTO smaki, których nie ma nigdzie indziej – z chutneyem jabłkowym, liczi, fenkułem czy też burakiem! ( warto je wypróbować! ) Są handrolle z mięsem: Żeberko BBQ, Indyk Panko i Kurczak Teriyaki Są też oczywiście handrolle rybne: Grillowana krewetka, Filadelfia Łosoś, Pikantny tuńczyk, Tatar z łososia, Łosoś z owocami No i dla wegetarian też się coś znajdzie: Fenkuł(...)plany! ) wprowadzić również rolki na ciepło – będą idealne na jesień i zimę! Jak wiecie żarłoczna ze mnie bestia, ale kuchnią orientalną bardzo łatwo podbić moje serducho. SUTO się udało! Z wielką przyjemnością wrócę po kolejne handrolle a Was jak będziecie w okolicach gorąco zapraszam do wypróbowania. Nie pożałujecie
Ostra na SłodkoKiedy w markecie patrzę na wózki wyładowane po brzegi żywnością, zastanawiam się czemu ludzie robią tak duże zakupy: liczna rodzina, nadmiar kasy, zakupoholizm... i jak duża
Kuchenne zapiski EdytyWszystkie moje wyjazdy do Węgier były udane i zawsze bardzo dobrze je wspominam. Uwielbiam tamtejszą kuchnię i z każdej podróży wracam z głową pełną pomysłów na nowe przepisy i obładowana najróżniejszymi, węgierskimi smakołykami. Jedną z moich ulubionych pamiątek z Węgier jest wędzona papryka, którą później pachnie połowa przygotowywanych przeze mnie dań. Staram się, aby jej zapas zawsze był w mojej(...)energicznie potrząsać, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Tak przygotowaną marynatę możesz od razy wykorzystać do zamarynowania mięsa. W tym wydaniu idealnie nadaje się do zrobienia np. kurczaka, indyka lub wieprzowiny. Aby smak dokładniej bardziej wniknął w mięso, możesz je delikatnie ponacinać, a marynatę dokładnie wetrzeć, fundując mięsu delikatny masaż. Marynatę możesz też zrobić z wyprzedzeniem. W lodówce
okolicepalnika.plSkładniki (na 1 kg rolady): Około 1,1 kg udek drobiowych - po obraniu ze skóry i kości - 650 g samego mięsa; 350 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 2 płaskie łyżeczki soli; 1 płaska łyżeczka pieprzu; 1 płaska łyżeczka cukru pudru (u mnie bez); 3 ząbki czosnku; 3 płaskie łyżeczki żelatyny; 1 czubata łyżka posiekanego koperku(...)cienkie plasterki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1 kg rolady. W większości hipermarketów (np. w Tesco), jak i w Lidlu można kupić gotowe mięso z ud kurcząt bez skóry i kości. Wówczas nie ma konieczności obierania udek ze skóry i kości. Można użyć dowolonego gatunku mięsa mielonego np. drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego. Źródło przepisu: Stare
Gospodyni Miejskaprzy dużych staraniach mi się udaje. Od półtora roku nie jemy i nie kupujemy również wędlin, ale opowiem Wam może o tym innym razem. Mięso, jak już wspominałam udało się nam ograniczyć do 3-4 razy w miesiącu, więc naprawdę niewiele, i powiem Wam, że tak na prawdę nawet tego nie zauważyliśmy, gdyby nie jeden fakt. Otóż mój mąż(...)raczej taka rozgrzewka przed wyjściem na łyżwy. Takie geny! Szczęściarz . No cóż, ja jestem totalnym zaprzeczeniem takiego stanu rzeczy, mam wrażenie, że od spojrzenia na kawałek ciasta moje uda i biodra się rozszerzają, ale no cóż każdy z nas jest inny i niektórzy z nas zmagają się z różnymi dieto-zależnymi chorobami. Dlatego u mnie w domu zazwyczaj
SMYKWKUCHNIRembertowie sąsiadują ze sobą, to sprawa jest tym bardziej prosta. Oczywiście wszystkiego w dyskoncie nie kupisz, bo asortyment jest o wiele uboższy niż w hipermarketach, ale nam udało się skompletować wszystkie potrzebne składniki. I wiecie co? Wygląda na to, że zaoszczędziliśmy w stosunku do cen w hipermarketach i w sklepie osiedlowym około 20 proc. ceny. Razem jakieś(...)pierwszy tydzień września w naszym wykonaniu wygląda tak: Poniedziałek: Wegetariańska sheperd’s pie w słoiku Wtorek: Pikantna sałatka z mielonej wieprzowiny larb moo Środa: Enchiladas z mięsem z indyka Czwartek: Kurczak generała Tso Piątek: Ravioli w kremie pomidorowym Przepisy na kolejne dni będziemy publikować codziennie rano. Jak gotowaliśmy Pierwsze wrześniowe menu na ten tydzień jest proste do zrobienia
Niedzielny kucharzcałe ziarna) - 1 łyżeczka słodkiej papryki - szczypta chilli - 2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1 łyżeczka cukru pudru - kilka suszonych pomidorów - 100ml zimnej wody Dodatkowo: - folia spożywcza - 1 worek do pieczenia indyka (jest duży) - siatka masarska Umyte, osuszone, pozbawione ścięgien (udka) i tłuszczu mięso kroimy. Filety w kostkę (ok. 2,5 x 2,5 cm), a udka drobniej. Dodajemy pozostałe składniki(...)Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim przeszła najśmielsze oczekiwania. Przyznam, że moja cierpliwość została wystawiona na wielką próbę. Trudno mi było się powstrzymać, aby jej nie pokroić wcześniej, ale – udało się. Mozaika wyszła wyśmienita. Aromat pieprzu syczuańskiego jest niepowtarzalny, nie da się go niczym zastąpić. Pieprz czerwony i pozostałe przyprawy bardzo dobrze się z nim komponują, tworząc wspaniały, bogaty smak
mojewypiekiinietylkopyszności na grilla – tym razem z nutą słodyczy. Jedna ekipa przygotowuje pokrojone gruszki, które zostały posypane gałką muszkatołową i zawinięte w szynkę parmeńską, a druga szaszłyki hawajskie z indyka, ananasa i mango posypane gotowymi przyprawami, które tego wieczora miały – jak się nie mylę – swoją premierę grillową Skrzydełka już przygotowane zatem czas na przygotowanie do nich marynaty(...)byłam w stanie wszystkiego zapamiętać i sfotografować zwłaszcza, iż wydawanie ich odbywało się inaczej niż do tej pory tzn. każdy podchodził do grilujących i od razu zabierał co udało się złapać ;) Oprócz kaczuszki czy wątróbki, na grilla poszła również aromatyczna karkówka i wyśmienity stek a także jeszcze kilka różnych szaszłyków. To był bardzo udany wieczór i nawet nie wiem kiedy
Kuchenne WariacjeWiększość z nas ma swoją ulubioną kuchnię, a dla Polaków jest to kuchnia rodzima, bazująca na ziemniakach i dużej ilości warzyw oraz przygotowanych na wiele sposobów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Oprócz niego z propozycji rybnych znajdziemy jeszcze dorsza w konfiturze i łososia z miodem. Dalej sporo ptaków, bo znajdziemy przepisy na klasyczną roladkę z kurczaka z ciekawymi dodatkami, aromatyzowanego Indyka, piersi z kaczki czy gęś owsianą. Jest także ulubiony przez wiele osób schabowy, jednakże w trochę zmienionej wersji. W maślance, z puree z ziemniaków i kapusty kiszonej z miętową(...)bardzo dobrze, bo oprócz suchego przepisu jak daną potrawę wykonać ktoś w końcu zadbał o to byśmy wiedzieli, jak wybrać dobrej jakości produkt, bo tylko taki jest gwarantem udanego wykonania i dobrego smaku naszych potraw. Czego i wam i sobie życzę… Książka jest dostępna w przedsprzedaży w internetowych księgarniach – InBook , Tania Książka . Dziękuję wydawnictwu Publicat za udostępnienie egzemplarza
Mr. Tastehasłem „dania z trzech składników a nawet mniej”, jednak po zapoznaniu się z treścią wychodziło na to, że trzech składników to można zrobić herbatę z miodem i cytryną:) Ostatecznie udało nam się skompletować zestaw pięciu minimalistycznych lanczy. Wygląda on tak: Poniedziałek: Zielone curry z krewetkami Kuchnia tajska ma jedną niesamowitą przyprawę: curry. Jest ostra, ale raczej rozgrzewająca niż piekąca, aromatyczna(...)piszcie, komentujcie i lajkujcie, jeśli Wam nie odpowiada też piszcie i komentujcie:) Lista zakupowa Mięso/owoce morza Surowe krewetki 250-300 g Podwójna pierś z kurczaka 2 polędwiczki z indyka 2 małe polędwiczki wieprzowe Warzywa/owoce Mała cukinia Mały słodki ziemniak Szklanka mrożonego groszku Główka czosnku Mała cebula Szpinak 200 g Kalafior Kolendra Bazylia Limonka Cytryna Makaron/ryż ½ opakowania spaghetti
Niedzielny kucharzKurki w śmietanie z kurczakiem Jest to prosta receptura ale warta podzielenia się z Wami, moi drodzy. Zapraszam do
kuron.com.plprzygotować nieco inną wersję konfitury ze świeżej żurawiny, zdecydowanie bardziej wykwintną, o wyczuwalnym korzennym aromacie. Dzięki niewielkiej modyfikacji mojego wypróbowanego przepisu żurawina do mięsa, serów i nie tylko udało mi się uzyskać zupełnie nowy smak. Własnoręcznie przygotowana żurawina do mięsa zapasteryzowana w słoikach na zimę to gwarancja, że nie będziemy zmuszeni kupować w sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi(...)końcu całość zmiksować - otrzymacie wówczas pyszny sos żurawinowy ze świeżej żurawiny, który można podawać na ciepło. Ta prosta do przygotowania domowa konfitura ze świeżej żurawiny pasuje także do kaczki, indyka i ryby. Poniżej oryginalny przepis Sylwii Chrzanowskiej. #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important
Cztery Fajery