uda gęsi - 83 przepisów

Uda gęsi pieczone na kapuście kiszonej z sokiem jabłkowym, śliwkami i żurawiną 189

śliwkami i żurawiną Sezon na gęsinę dobiega końca. Pomyślałam więc, że warto jeszcze przygotować coś z tym wspaniałym mięsem. To danie przygotowałam jeszcze przed Świętami. Okazało się, że uda udały się bardziej, niż się spodziewałam i okazały się hitem. Do tego wskoczyły w nasze świąteczne menu, zmieniając obiadowe plany. Święta już minęły, ale może skusicie się na gęsinę(...)się rzeczy niezwykłe. Mięso staje się miękkie i samo odchodzi od kości, a kapusta nabiera rewelacyjnego smaku z owoców i gęsiego tłuszczu. Moje uwagi: 1. Do tego dania uda mogą być mrożone - mrożenie nie szkodzi gęsinie. 2. Najlepsza gęś, to polska owsiana. Jednak nawet jeżeli traficie na opakowanie z niemieckimi oznaczeniami, sprawdźcie producenta. Często jest to mięso zapakowane

Pełny talerz
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 173

popularność, jeśli coś jest zwyczajnie niedostępne w handlu ( w polskim handlu).Dziś na szczęście powoli się to zmienia.Dzisiejsze pieczone uda jest to dopiero moje drugie spotkanie z gęsina.Pieczona pierś była równie udanym daniem.Zanim upiekłam uda gęsie przeczytałam wiele przepisów.Szefowie kuchni uważają,iż gęsina sama w sobie bardzo aromatyczna i dobra nie potrzebuje wielu przypraw.Im mniej przekombinowana(...)każdego wieczoru przez 5 minut nacierać bolące miejsca.Ulga gwarantowana po 1 miesiącu kuracji.A teraz zapraszam do przepisu.Składniki:2 uda gęsie - 1 kg2 lyżki suszonego majerankusol,pieprz2 szklanki cydruPrzygotowanie i pieczenie gęsi:Wieczorem.Uda posolić,doprawić pieprzem i natrzeć suszonym majerankiem.Ułożyć w naczyniu przykrytym folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki ( 3-4 godz ostatecznie też

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Uda gęsie pieczone z jabłkami, warzywami i cydrem 157

smaku i chroni chude mięso przed wyschnięciem a po upieczeniu można go zlać do słoiczka i wykorzystywać w małych ilościach do innych potraw. Zobacz przepis na równie pyszne Uda gęsie pieczone z kaszą, kapustą i grzybami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Uda gęsie zapiekane z kaszą i kapustą 168

Gęsina na św. Marcina to piękna tradycja. Trochę zapomniana albo lekceważona z różnych powodów, ale tak jak Amerykanie mają swoje indyka tak my mamy swoją gęś

Smaczna Pyza
Gęsie udka w sosie z warzywami 151

wodę na różowo! Jeśli nie przepadasz za orientalnym i przyprawami możesz spokojnie opuścić ich dodatek, a same warzywa tylko posolić i oprószyć pieprzem. Będzie równie smacznie! Polecam! Składniki: 2 gęsie uda sucha marynata: 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka soli, 1 ząbek czosnku, pieprz 1 pietruszka 2- 3 marchewki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula kromka razowego, czerstwego chleba - opcjonalnie(...)mogą  leżakować do 48 godzin przed planowanym pieczeniem wyjąć uda z lodówki, by nabrały temperatury otoczenia obrane, umyte warzywa zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej gęsie uda ułożyć na nie za gorącej patelni i powoli wytapiać tłuszcz. Gdy skóra się zbrązowi, odwrócić uda na drugą stronę i wytapiać, do zbrązowienia skóry na dno garnka wylać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Uda gęsi w jabłkach 99

się do tego przyłączam. Dzisiaj proponuję uda gęsi w jabłkach. Smaczne a na dodatek z naszych jabłek, naszego drobiu i miodu. Szczególnie polecam ten przepis. Składniki: Uda gęsi dowolna ilość Jabłka Miód Majeranek Sól Pieprz biały Papryka słodka(...)vegeta Wykonanie: Uda gęsi nacieramy solą, pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy je miodem i posypujemy majerankiem. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, posypujemy vegetą, majerankiem i papryką. Przyprawionymi jabłkami obkładamy części gęsi. Pieczemy w piekarniku w 185 o C w zależności od wagi mięsa 1 kg = 1 godzina. Gdy uda będą przyrumienione przykrywamy

Smaki Ewy
Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Gęsina na Świętego Marcina. 125

garnek pysznego gęsiego rosołu, który można wykorzystać do przygotowania innych zup. Składniki farszu do pierogów: 2 uda gęsi 2 spore cebule 2 marchewki i 1 pietruszka (ugotowane w rosole) 1/2 szkl. rosołu z gęsi 1-2 łyżki gęsiego tłuszczu (zebrany z rosołu) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonej(...)uda wyjąć z rosołu, obrać z mięsa. Rosół pozostawić do wystudzenia. Gdy będzie zimny, za pomocą łyżki zebrać z jego powierzchni tłuszcz, będzie potrzebny do farszu. Cebule pokroić i podsmażyć na oleju (lub gęsim tłuszczu). Następnie zmielić w maszynce do mięsa: podsmażone cebule, ugotowane mięso, marchewki i pietruszkę. Do zmielonych składników dodać jajko, bułkę tartę, rosół, gęsi tłuszcz

Codziennik Kuchenny
dania z gęsi 101

pierś z gęsi z grilla piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym   gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi w kadarce   uda gęsi w czerwonej kapuście pierś gęsi podwędzana - domowa wędlina okrasa gęsie pipki - nadziewane szyje gęsie gęsi pipek - gulasz

królestwo garów
rosół z gęsi z pierogami z gęsi 107

Polecam inne dania z gęsi: pierś z gęsi pierś gęsi w winie gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych    uda gęsi w czerwonej kapuście pasztet z gęsi z żurawiną gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą

królestwo garów
Rosół z gęsi, z korzenną nutą 152

kupowałam gęś na św. Marcina wiedziałam, że nie upiekę jej w całości. Nie planowaliśmy większego, rodzinnego obiadu więc nie było sensu przyrządzać od razu całego ptaka bo pieczona gęsina nie lubi odgrzewania - mięso twardnieje i robi się łykowate.  Dlatego postanowiłam poporcjować tuszkę i wykorzystać jej elementy do różnych potraw. Uda gęsie upiekłam z kaszą i kapustą, ze skórek(...)zrobiłam smalec z cebulką i jabłkiem a piersi czekają w zamrażarce na swój dzień a raczej koniec remontowego zamieszania w moim domu.  Gdy odcięłam uda i piersi oraz wszystkie skórki został mi szkielet gęsi razem z szyją i skrzydłami. Pocięłam go na nieco mniejsze kawałki, takie żeby zmieściły się do gara, i postanowiłam ugotować dobry rosół. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Gęsia pierś na makaronie 147

jakiejś szczególnej okazji bo przecież gęsi nie jadamy codziennie :)Co zrobić z piękną gęsią piersią już za chwilę się dowiecie a co zrobić z udami ? Zobacz przepis na Uda gęsie zapiekane z kaszą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Uda gęsi z żurawiną i jabłkami 107

udek, dzisiaj w wersji z żurawiną. Bardzo dobre połączenie smaków, warte wypróbowania. Składniki: Dowolna ilość gęsich udek Sól Vegeta Żurawina do mięs z słoika Majeranek Kilka jabłek Wykonanie: Uda gęsi nacieramy solą i vegetą i następnie smarujemy z obu stron żurawiną. Układamy w naczyniu do pieczenia. Jabłka myjemy, kroimy i usuwamy gniazda nasienne, przyprawiamy majerankiem. Jabłkami obkładamy gęś

Smaki Ewy
Gęsia pierś pieczona z pigwą 148

obniżają poziom cholesterolu. Gęsinę możesz przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie pieczoną pierś z majerankiem i czosnkiem prezentowałam tutaj , gęsie uda pieczone w cydrze tu . Dzisiejsza propozycja to wyjątkowa kompozycja smaków. Tradycyjne jabłko lub gruszkę - najczęstszy owocowy dodatek do gęsi po prostu zastąp pigwą. Tak przygotowana pierś z gęsi może spokojnie stanąć na świątecznym stole. Smakuje nadzwyczjnie, polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet z gęsi z żurawiną 126

pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami Gęś kocha wino Pierś z gęsi Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Uda gęsi w czerwonej kapuście zastawa

królestwo garów