Pierś z gęsi z figami 151pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś kocha wino pierś z gęsi Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} uda gęsi w czerwonej kapuście Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
królestwo garów
Kuchnia Polska według Karola Okrasy – książka Lidla | Warsztaty kulinarne 175zdobycia i drogie (jak np. mięso z jelenia), jednak wykwintne i nasze polskie. Książka zawiera między innymi takie przepisy jak: Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami Uda gęsie w sosie z czarnych porzeczek z miodem pitnym Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą Barszcz czerwony podstawowy Smażone okonie z chlebową sałatką Kuchnia Polska według Karola Okrasy została wydana
Kuchnia Bazylii
Hotel od kuchni. Mercure Racławice Dosłońce Conference & SPA 212innego kraju - Włochy, Francja, Norwegia, Rosja itp.. Marynowany śledź rozpływający się w ustach Sztuka mięsa wołowego podana z bulionem. Mięciutkie mięso z łagodnym sosem chrzanowym i gotowanymi warzywami. Gęsie udo konfitowane z dodatkiem suszonych owoców. Wszystkie porcje na bogato. Befsztyk tatarski z jajkiem przepiórczym przygotowany przy stoliku W karcie win ciekawe pozycje w przystępnych cenach, do których można zamówić
SzczyptaSmaQ
Zapomniane kaszubskie jadło. 165zełtech wreków ” na gęsinie, gęsina gotowana, pieczona i wędzona. Na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się okrasa czyli po kaszubsku obona. Składniki. Surowe mięso z gęsi, najlepiej udo lub pierś. Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek ,może być też cząber. Wykonanie. Mięso umyć, osuszyć , zemleć ze skórą, dodać przyprawy i wymieszać . Okrasę włożyć do faski czyli glinianego garnka(...)nazwa wskazuje okrasza się nią różne potrawy. Dawniej okrasę do zup mielono razem z kośćmi. Śledzie ,które królują na Kaszubach ,okraszone oboną są wspaniałe. Okrasa ,taka z piersi gęsi , to już sama w sobie stanowi wspaniały ,aromatyczny tatar. Jest doskonała do okraszania tłuczonych ziemniaków . Odsmażane lub trampane czyli utłuczone , polane ,posypane przesmażoną okrasą z cebulką ,smakują wybornie, próbowałem
Kulinarny karnet Christophera
Pierś gęsi konfitowana 182Pierś gęsi konfitowana, bardzo prosty przepis na gęś. Musi się udać, tu nie ma co nie wyjść. pierś gęsi, tłuszcz (najlepiej gęsi, może być masło lub olej rzepakowy), kilka ziaren pieprzu czarnego, 8 goździków, 1/2 laski cynamonu, 1 płatek gwiazdki anyżu, Pierś gęsi oczyścić z resztek piór, przyciąć skórę wokół mięsa. Skórę naciąć
królestwo garów
Pasztet z Dzika 179wspaniały. Nie miałam szczęścia żeby znaleźć mięso z Dzika w UK nie jest łatwo ale, w końcu udało się. Składniki: 200g mięsa z Dzika 200 g mięsa z gęsi (może być udo) 200g boczku surowego (Gramatura nie jest za duża ponieważ tylko ja jadam takie delicje) 1 sucha bułka namoczona w mleku(...)gęsiego smalcu 2 świeże jajka Wino czerwone -do marynaty Sposób: Mięso z Dzika marynujemy na całą noc w czerwonym winie ,rozmarynie i jałowcu. Następnego dnia Mięso (dzika,gęsi i wieprzowine) myjemy oczyszczamy z błonek przekrajmy na mniejsze kawałki i umieszczamy w większym garnku. Dodajemy marchew ,seler Pietruszkę ,liście laurowe,1 Gałązkę rozmarynu,owoc jałowca. Zalewamy
Viola cooks with passion
Nogi z gęsi pieczone w cydrze 210rozpocząłem od zamarynowania mięsa. Polecam zamarynować gęś dzień wcześniej, aby poleżała przez całą noc w lodówce otoczona marynatą - mięso uzyska wtedy pożądaną kruchość i doskonały aromat. Nogi gęsi podzieliłem oddzielając uda od podudzi poprzez przecięcie skóry, mięsa i panewki stawowej. W moździerzu rozgniotłem 2 spore ząbki czosnku, dodałem do nich 4 liście laurowe, 3 łyżki suszonego majeranku(...)minut - aż cebula stała się lekko złotawa, dzięki czemu uzyskała lekko słodkawy smak. Po uzyskaniu przez cebulę pożadanego koloru przełożyłem ją do naczynia żaroodpornego, w którym miałem zamiar zapiekać gęś. Na patelnię, na której podsmażałem cebulę dodałem odrobinę cydru, aby usunąć z niej przysmażone resztki cebuli. Cydr na patelni podgrzewałem około minuty, delikatnie skrobiąc dno patelni drewnianą łyżką, a następnie
Wyprawy kulinarne
Gęś pieczona z kaszą gryczaną 190kształt, posmarować ja tłuszczem. Do pieczenia gęsi najlepsza będzie brytfanka z rusztem. Ja wykładam brytfankę papierem do pieczenia – mam pewność, że tłuszcz się nie przypali. Na ruszcie ułożyć gęś i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 3 godziny. Po 1,5 godzinie na chwilę wyjąć. Zlać cały sos do garnuszka, gęś włożyć do brytfanki i dalej piec(...)który wlaliśmy do garnuszka, zlać z wierzchu tłuszcz – nie wyrzucać go, przelać do słoika, na pewno się przyda do smażenia. Gęś polać pozostałym sosem i 150 ml wody. Niestety, jak to czasem bywa... pokrojona gęś znika szybciej niż uda się zrobić jej zdjęcie
królestwo garów
Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną 251pogardzenia. Długo można by opowiadać o puchu i pierze. Jesienią, kiedy odlatują klucze gęsi ,patrzymy na nie z zachwytem. Widząc na niebie niepowtarzalny klucz dzikich gęsi trudno jest oprzeć się pragnieniom udania się w podróż, zarówno mentalną, jak i tę w poszukiwaniu niezdobytych lądów. Klucz gęsi przypomina literę V, która kojarzy nam się ze znakiem zwycięstwa
Kulinarny karnet Christophera
Gęsia wątróbka z owocami na sałacie 175gęsina dość słabo się sprzedaje więc często trudno ją też kupić - sprzedawcy wolą oferować nam coś co schodzi na pniu. Ale warto poszukać i nieco zaszaleć :)Gdy udało mi się kupić nieco gęsiej wątróbki postanowiłam zrobić z nią jakieś szybkie danie - może macie ochotę na ciepłą sałatkę ? Zaręczam, że jest pyszna ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Pałki z kurczaka a'la gęś 280kiedyś sie u nas w domu gęsi piekło. Tylko co ja mam z nią potem zrobić ? Przez 3 miesiące jeść na okrągło ? Szukałam gęsi w kawałkach - kupiła bym np. udo - ale nic z tego , były tylko całe i to w dodatku już doprawione i nadziane kasztanami i jabłkami. Może i są pyszne - tyle , że ja nie lubię
Buniabaje w kuchni
Szampan z soku brzozy 272domowe" znalazłam przepis: " Z końcem marca lub początkiem kwietnia, kiedy brzozy zaczynają pączkować, wywiercić w pniu małym wiertełkiem dziurkę na ok 6 cm głębokości. Włożyć w otwór zagięte piórko gęsie, ściągnąć płynący sok do butelek. Sok ten nazywa się oskoła. Otwór zabić kołeczkiem a rankę zalepić woskiem. Wlać sok do naczynia, dodać cukier, kwasek winny, przecedzony sok cytrynowy i karmel(...)piwnicy da się długi czas przechowywać" Myślę, że uda się w tym roku poprosić o sok moje brzozy z działki. Daruję sobie też gęsie piórko;) Nie mam doświadczenia w przygotowywaniu napojów wyskokowych. Jedynie likier udało mi się zrobić. Jakie Wy macie doświadczenia z sokiem z brzozy
AZgotuj!
Pasztet z kaczki 169Bardzo udany recykling mięsa z kaczki z rosołu. Powstał smaczny pasztet z kaczki, bez glutenu i bez jajek. Zamiast bułki dodałam gotowane
To co kocham
Gęsie szyjki faszerowane, pieczone 249mleku (może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 4 ząbki czosnku, posiekane1 cebula,posiekana1/2 pęczka pietruszki posiekany1 jajkomajeraneksól, dużo pieprzu1 łyżka gęsiego smalcufarsz drobiowy300 g mielonego mięsa drobiowego ( u mnie mięso z uda kurczaka)110 g wątróbki drobiowejok 40 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 4 ząbków czosnku, przeciśniętych przez(...)praskę 1 cebula1/2 pęczka pietruszki posiekany1 jajko2 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka ostrej papryki w płatkachsól, dużo pieprzu1 łyżka gęsiego smalcuprzygotowanieWątróbkę włożyć do gotującej wody, gaz wyłączyć a wątróbkę parzyć przez ok 15 minut. Cebulę obsmażyć na gęsim tłuszczu. Zmielić mięsa i wątróbkę z cebulą. Wątróbkę podzielić na 2 części.W oddzielnych miskach wymieszać składniki farszów. Aby sprawdzić
Stare Gary
PIERŚ Z GĘSI W SOSIE Z CZARNEJ PORZECZKI Z KLUSECZKAMI NA ZIEMI ORZECHOWO-PIERNIKOWEJ 270małe dzieło sztuki!W każdym calu ( zarówno w wyglądzie , jak i smaku! ) dokładnie takie jak sobie wymarzyłam!Doprawione całym sercem – więc musiało się udać!___________________________________________________________________________________________Mam dla Was przepis na niesamowicie pyszną pierś z gęsi … marynowaną wcześniej w ziołach … z obłędnym ( naprawdę obłędnym! ) sosem z czarnej porzeczki na bazie karmelu i białego wina …. ze smażonymi kluseczkami
Ostra na SłodkoSprawdź inne wyszukiwania: