Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pierniki - drobne korzenne ciasteczka, te w czekoladzie, nadziewane, a także tradycyjne z dużej blachy, na miodzie i z aromatycznymi przyprawami. Dzisiaj proponuję
Smakołyki BerenikiKlimat świąteczny wkrada się do naszych domów, a cóż oprócz zapachu choinki i dźwięku kolęd kojarzy nam się ze świętami? Dla mnie to zapach piernika i
Smakołyki BerenikiBardzo lubię miód i często dodaję go do różnych potraw - mięs, deserów czy codziennej herbaty. Miód stanowi świetną alternatywę dla cukru, gdyż dodany w niedużej ilości
Smakołyki BerenikiMak jest jednym ze składników, które bardzo chętnie dodaję do różnych wypieków - zarówno jako nadzienie, jak i dekorację. Lubię wszelkie makowce, ale wymagają one mielenia maku
Smakołyki BerenikiBabka herbaciana zaskakuje smakiem. Jest wilgotna, mało słodka, więc można śmiało wzbogacić ją o polewę czekoladową lub lukier. Ma piękny jasnobrązowy kolor, idealnie nadaje się jako
Smakołyki BerenikiCiasto kawowe z polewą śmietanową to gratka nie tylko dla kawoszy. Smak tego napoju nie jest mocno wyczuwalny, a polewa przygotowana z kwaśnej śmietany wspaniale harmonizuje
Smakołyki BerenikiBabka zebra z białek to ciasto, które chcę Wam przedstawić w dzisiejszym poście. Wszyscy znają tradycyjną zebrę wykonywaną z całych jaj i przepis na nią w
Smakołyki BerenikiBabka cytrynowa to kolejna propozycja, która obok zebry czy babki herbacianej może zagościć na stole w okresie świąt. Jak większość babek, jest szybka w przygotowaniu, ma
Smakołyki BerenikiCiasto jogurtowe z rabarbarem to idealne ciasto dla wielbicieli ciast owocowych o wilgotnej strukturze i delikatnym smaku. Ciasto przed upieczeniem jest bardzo gęste, dzięki temu układane
Smakołyki Berenikiczekoladą od spodu (przepisy pojawią się na blogu). Chantel (PRZY KUBKU KAWY) częstowała pysznym ciastem czekoladowym. Marta (RYBKA ZWANA MARTĄ) raczyła swoimi grissini. Grażynka (GRAŻYNA GOTUJE) miała ze sobą ciasto ucierane ze śliwką i placuszkipomidorowe. Mieliśmy okazję gościć dwójkę blogerów, ale niekulinarnych.Macieja ( ZUCH PRÓBUJE RYSOWAĆ ) orazDorotę ( THANK GOD I'M A WOMAN ), która przyniosła serniczek na zimno. ***********************************************************************************Po pikniku, mniejszą
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: CIASTO MAKOWE UCIERANE: mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, soda 1/2 łyżeczki, mak suchy zmielony 200 gram, jajka 4 sztuki "L", margaryna stopiona 12,5 dag, kefir zimny 250 gram DODATKI: woda z sokiem do nasączenia ciasta 1/2 szklanki, krem tiramisu dr Oetkera, mleko 3,2% zimne 275 ml, truskawki połówki
W Mojej Kuchni Lubięoprzeć :) Składniki: 300g masła 82% lub margaryny 300g cukru 5 jajek 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Owoce np. jabłka i borówki Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym jajku, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu wszystkich składników miksujemy jeszcze kilka minut, po czym
Smakowy Rajmasy maślanej dodawać na przemian małymi partiami mąkę przesianą z cynamonem i sodą oraz purée z dyni, cały czas ucierać- dodać żółtko i sól, ucierać do uzyskania gęstego ciasta, pod koniec ucierania można wyrobić ciasto dłońmi- ciasto zafoliować i schłodzić- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni- cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk- dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia
Smakołyki Berenikioczyszczonej1 op. gotowej przyprawy do piernika (2 łyżki)1 łyżka kakaoMasa krówkowa:260 g krówek mlecznych0,5 szklanki mleka100 g masłaDodatkowo:300-350 g powideł śliwkowychgotowa polewa czekoladowaMasło ucieramy z ciastem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy miód, wodę, śmietanę stale ucierając. Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Przesiewamy za pomocą sitka do utartej(...)minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze w piekarniku na 5 minut (przy uchylonych drzwiczkach). Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty.Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki rozpuszczą się, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy do ostudzenia i zagęszczenia się masy. Masło ucieramy do białości i dajemy
Salonik smaków