naszej kuchni. Upiekliśmy pyszne, proste, błyskawicznie powstające i tak samo szybko znikające ciasto z malinami i z bezą. Ciasto jest mięciutkie, dzięki mrożonym malinom gdzieniegdzie wilgotne, z serii ciast ucieranych a wisienką na torcie jest chrupiąca beza. Jest podzielne, na dużą blachę. Zdecydowanie jest małym wspomnieniem lata, pikników na trawce lub innych spontanicznych letnich wypraw. Bardzo polecam. Składniki(...)dodajemy wymieszaną mąkę. Ponownie ubijamy do połączenia się składników. Wsypujemy połowę malin i delikatnie mieszamy łyżką. Formę prostokątna o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Na wierzch rozrzucamy pozostałe maliny i pokruszone bezy. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już w środku suche. Wyjmujemy
Made By Mom And SonDawno nie prezentowałam Wam przepisu na ciasto ucierane. Są one doskonałe, gdy mamy ochotę na coś słodkiego i brak chęci na dłuższe przesiadywanie w kuchni. Wystarczy połączyć ze sobą suche składniki z mokrymi, dodać ulubione dodatki i mamy świetne ciacho do kawki albo herbaty. Dziś przedstawiam wersję serowo- cytrynową, która dzięki skórce z cytryny jest niezwykle aromatyczna. Natomiast serek homogenizowany(...)łyżce przygotowaną mieszankę z mąki. Następnie dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować. Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Ciasto przełożyć do silikonowej keksówki Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówdomu są głównie z udziałem tych kwaśnych łodyg, a czasem i do obiadu je przemycę. Nie potrafię oprzeć się tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się(...)wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Nakłuć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDomowym bowiem nie dorastają one do pięt . (Nie będę sobie nawet próbowała wyobrażać pączków z piętami; Wam też odradzam.) Mamunia robi pączki według przepisu Babci - na samych żółtkach, a ciasto uciera klasycznie w makutrze. Ha! Na takie poświęcenie zdobyć się nie potrafię... Nawet dla pączka. Mamę też próbowałam odwieść od tych sposobów (w końcu na pranie w automacie przerzuciła się(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, wlać połowę mleka i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka i cukru, wbić jajka. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić, przestudzić, dodać do ciasta razem z wódką. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, choć nadal mocno lepkie. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffinki z borówkami na kefirze i masełku. Szybkie i proste muffinki, które pięknie wyrastają. Sezon na borówki ruszył pełną parą więc może zrobicie na weekendowe śniadanie
SMYKWKUCHNI[Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 300 g mąki 40 g budyniu waniliowego 200 g cukru 250 g masła, w temperaturze pokojowej
Domowy Smak JedzeniaSeria bezglutenowych słodkości cieszy się na blogu ogromną popularnością! Przypominam Wam kilka przepisów, które na nim znajdziecie – wystarczy kliknąć w zdjęcie. Zapraszam!
Ostra na SłodkoPyszne puszyste ciasto z owocami. Ciasto jest puszyste i delikatne. Polecam bardzo. Kasię utrzeć z cukrem na puch. Dodawać po jednym żółtku i za każdym razem
Kuchnia PokoleńI kolejne, fantastyczne FIT ciasto wkracza na bloga! Cała FIT seria chyba Was w sobie rozkochała, bo każdego dnia dostaję od Was zdjęcia wypieków, batonów i
Ostra na SłodkoWiosenno-letnich słodkości ciąg dalszy! Choć za oknem pogoda ostatnio w kratkę, to na blogu ( i w sercu! ) zdecydowanie wiosna! Dziś, zainspirowana współpracą z moją ukochaną
Ostra na SłodkoPrzepis na to przepyszne ciasto znalazłam na Cookie Road. Upiekłam, zjedliśmy a teraz polecam upieczcie sobie na wielkanocny stół. Baba pochodzi z Brazylii a podczas przygotowania
Moje Małe CzarowanieNo i znów poprowadziłam kolejny, nieziemsko słodki Kurs Cukierniczy I stopnia. Królowały drożdżówki, ciasta na bazie musów, mirror glaze , chrupiące ciasteczka, mono desery i pyszne tartaletki
Ostra na Słodko11-12.08 poprowadziłam kolejny Kurs Cukierniczy I stopnia. Jakie smakołyki tym razem przygotowaliśmy? Zobaczcie! I moja cudowna grupa! Dziękuję za te fajne 3 dni!
Ostra na SłodkoOd 22.06. do 24.06 prowadziłam kolejny Kurs Cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów. I tym razem znów towarzyszyła mi cudowna ekipa kursantów! Oby więcej takich! Zakochanych w
Ostra na SłodkoSkładniki: 3 szklanki mąki pszennej (+ 2 czubate łyżki) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka napoju gazowanego (np. FANTA) 3 łyżeczki proszku do
Qchnia po prostu