fakt ten nie ostudziła wcale mojego zapału do upichcenia czegoś, i owoce postanowiłam zastąpić dżemem aroniowym, który smętnie stał sobie w lodówce już jakiś czas. I tym sposobem powstało ciasto ucierane z dżemem.Składniki:4 jajka0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju1 ½ szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaaromat cytrynowysłoik (250g) dżemu, najlepiej kwaskowatego: czarna porzeczka, aronia(...)Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej, ciągle ucierając. Następnie wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać parę kropli aromatu. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam w tortownicy(22cm). Następnie małą łyżeczką nakładać dżem - miejsce przy miejscu. Ponieważ uwielbiam kruszonkę..., całość posypałam obficie kruszonką.Piec około
Walijskie PichcenieZrobiłam ostatnio z mamusią szarlotkę w foremce z tarty. Na wierzchu zamiast tradycyjnie płata ciasta zrobiłam kratkę i obłożyłam nią szarlotkę. Składniki : 600 g mąki krupczatki 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 100 g drobnego cukru 80 g śmietany 2 łyżeczki cukru waniliowego (używamy swojego(...)Przygotowanie: Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i rozdrabniamy. Smażymy około 15 miniut. Mąke, proszek do pieczenia, cukier i masło mieszamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i ucieramy. Ciasto dzielimy na 2 części jedną większą, drugą mniejszą i wkładamy do zamrażalnika na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, dziurkujemy. Foremkę do tarty smarujemy masłem i wkładamy do niej ciasto
Lili w kuchnichciało, a i ciasta nie było. Stwierdziłam więc, że to jest właśnie ten moment...Przejrzałam książki i gazety, zachwyciłam się kilkoma przepisami. Śliwki z cynamonem albo marcepanem, w cieście ucieranym, drożdżowym i serniku. Wybór ogromnie szeroki, człowiek sam już nie wie, czego chce... Aż w gazetce Pieczenie jest proste nr 4/2009 w oczy wpadła mi taka sobie niepozorna tarta(...)ilość masy zwiększyłam dwukrotnie, a i tak przykryła śliwki tylko do połowy). Zainteresowało mnie jednak połączenie śliwek i orzechów laskowych - pyszne, ale nie tak popularne. Poza tym ciasto mogłam przygotować od razu, nie czekając, aż masło i jajka zmienią temperaturę na pokojową. Potem godzinka w lodówce, pokroić owoce, zalać masą, i hop - do piekarnika. Szybko, łatwo i przyjemnie. A efekt
Pożeraczka, czyli raz adobrzewpadłam na pomysł wykorzystania kremu na bazie kaszy manny. Efekt końcowy oceńcie sami natomiast walory smakowe zdecydowanie warte powtórzenia. No i ta chrupiąca warstwa czekolady- prawdziwa rozpusta! Składniki: Ciasto ucierane: 125g masła 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 100g mąki pszennej 30g mąki lub skrobi ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku(...)Bajeczny- Wedel) do dekoracji: jadalny brokat ozdoby z masy cukrowej ( wycięłam za pomocą wykrawaczek z białej i barwionej na błękit masy cukrowej) błękitny cukier ozdobny Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki umieść w misie miksera i wymieszaj na gładką, puszystą masę. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze
Wielki apetytmasę, dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksujemy do momentu aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy wymieszane oraz przesiane obie mąki, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy ciasto. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch, posypujemy czerwona porzeczką. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Kruszonka Mąkę, olej, cukier waniliowy skórkę z cytryny wyrabiamy na kruszonkę
kgwjanczewowyjem i do ciasta napewno ich zabraknie.Przezornie wiec, gdy dzis zabralam sie za przygotowywanie jablecznika, zrobilam podwojna porcje jablek. Do caista dalam ich naprawde duuuuzo. Balam sie troche, ze ciasto sobie nie poradzi z tym nadmiarem musu jablkowego, ale nic takiego sie nie stalo.Ciasto wyszlo wspaniale, lekkie, slodkawe i zarazem nieco kwaskowe od jablkowego nadzienia. Moje ulubione :)Jablecznikskladniki:Oryginalny przepis(...)szklanki) 3 lyzeczki proszku do pieczenia (1,5 lyzeczki) 1 cukier waniliowy przecier jablkowy wykonanie:Maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Nastepnie dodajemy pozostale skladniki i dokladnie ucieramy ciasto.2/3 ciasta wykladamy na posmarowana tluszczem blache i podpiekamy ja w piekarniku w temperaturze 180°C do chwili gdy wierzch ciasta bedzie lekko sciety i rumiany. Mi to zajelo okolo
Przysmaki Karolkicynamonem to obowiązkowy punkt na mojej liście jesiennych wypieków. Dyniowe szaleństwo jest w pełni, więc słodkości z jej dodatkiem powstaje co niemiara. Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego to jedno z moich ulubionych ciast ucieranych. Z dzieciństwa pamiętam jednak przede wszystkim drożdżowe wypieki z dynią. Nie byłabym sobą, gdybym nie przeniosła wspomnień kulinarnych z dawnych lat i nie podkręciła(...)amerykańskich filmach i serialach pumpkin spice latte i inne kawopodobne napoje, a jednym z najczęściej sprzedawanych ciastek stają się właśnie bułeczki dyniowe. Bułeczki dyniowe z cynamonem i najlepsze ciasto drożdżowe Wiem, że wielu z Was podchodzi do ciasta drożdżowego jak pies do jeża. Przez kilka lat miałam dokładnie tak samo. Z każdym przepisem, za który się brałam na początku mojej
Na-talerzu.plowocami to można :) Wczoraj przekonałam się o tym osobiście. Ponieważ miałam w lodówce trochę malin, postanowiłam wymyślić z nimi coś innego niż koktajl, biszkopt z owocami i galaretką czy ciasto ucierane (które swoją drogą ostatnio wyszło mi genialnie, ale niestety nie zrobiłam fotki). Babka tradycyjnie bardzo prosta, delikatna i wilgotna więc zdecydowanie dla tych, którzy nie lubią suchych wypieków(...)czekolady gorzkiej lub mlecznej 3 łyżki mleka 2-3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Maliny opłukać i osuszyć (ważne by nie były mokre w momencie dodawania do ciasta). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą
Ze smakiem i z pasjąkogo: dla fanów orzeźwiających ciast dla lubiących ciasta ucierane dla rabarbaromaniaków Składniki: 700g rabarbaru 430g mąki 5 jajek dużych lub 6 małych 180g masła 1 i 1/3 szklanki cukru kryształu pół szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru pudru cukier puder (do dekoracji) Wykonanie: Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Cukier puder i cukier kryształ(...)pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na zmianę mąkę i mleko, aż do wyczerpania składników, cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie w ciasto. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać rabarbarem. Piec ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Blacha: kwadratowa
Mania Wypiekaniaorzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku(...)dodać po 1/3 maku, bułki, orzechów, proszku i ubitych białek delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, znów dodać po 1/3 wszystkich składników, znów wymieszać mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 45-50 min (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, postawić na kratkę. Po 15 min. odwrócić do góry nogami
moj przepis nanaszej kuchni. Upiekliśmy pyszne, proste, błyskawicznie powstające i tak samo szybko znikające ciasto z malinami i z bezą. Ciasto jest mięciutkie, dzięki mrożonym malinom gdzieniegdzie wilgotne, z serii ciast ucieranych a wisienką na torcie jest chrupiąca beza. Jest podzielne, na dużą blachę. Zdecydowanie jest małym wspomnieniem lata, pikników na trawce lub innych spontanicznych letnich wypraw. Bardzo polecam. Składniki(...)dodajemy wymieszaną mąkę. Ponownie ubijamy do połączenia się składników. Wsypujemy połowę malin i delikatnie mieszamy łyżką. Formę prostokątna o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Na wierzch rozrzucamy pozostałe maliny i pokruszone bezy. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już w środku suche. Wyjmujemy
Made By Mom And SonDawno nie prezentowałam Wam przepisu na ciasto ucierane. Są one doskonałe, gdy mamy ochotę na coś słodkiego i brak chęci na dłuższe przesiadywanie w kuchni. Wystarczy połączyć ze sobą suche składniki z mokrymi, dodać ulubione dodatki i mamy świetne ciacho do kawki albo herbaty. Dziś przedstawiam wersję serowo- cytrynową, która dzięki skórce z cytryny jest niezwykle aromatyczna. Natomiast serek homogenizowany(...)łyżce przygotowaną mieszankę z mąki. Następnie dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować. Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Ciasto przełożyć do silikonowej keksówki Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówdomu są głównie z udziałem tych kwaśnych łodyg, a czasem i do obiadu je przemycę. Nie potrafię oprzeć się tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się(...)wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Nakłuć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDomowym bowiem nie dorastają one do pięt . (Nie będę sobie nawet próbowała wyobrażać pączków z piętami; Wam też odradzam.) Mamunia robi pączki według przepisu Babci - na samych żółtkach, a ciasto uciera klasycznie w makutrze. Ha! Na takie poświęcenie zdobyć się nie potrafię... Nawet dla pączka. Mamę też próbowałam odwieść od tych sposobów (w końcu na pranie w automacie przerzuciła się(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, wlać połowę mleka i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka i cukru, wbić jajka. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić, przestudzić, dodać do ciasta razem z wódką. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, choć nadal mocno lepkie. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować
Pożeraczka, czyli raz adobrze