Razowe ciasto z jabłkami Żytnia mąka razowa, jabłka, cynamon i migdały to połączenie daje nam pyszne i delikatne ciasto. Przepis z delikatnymi zmianami zapożyczony z
Słodka Kraina WypiekówPysznych ciast nigdy dość a skoro jeszcze pyszne truskawki są to je wykorzystałam. Te ostatnie są słodziutkie choć nieduże. Wykorzystajcie jeszcze pomysł na pyszne ciasto. Ciasto
Moje Małe CzarowanieTo ciasto zainteresowało mnie na tyle, że zrobiłam już tego samego dnia, kiedy tylko Małgosia pokazała je na swoim blogu napiecyku.pl . Ciasto- jak dla mnie- okazało
Kraina Miodem PłynącaSękacz*- ciasto maślano - biszkoptowe, które wypiekane jest w sposób warstwowy, dzięki czemu każda z pieczonych warstw odróżnia się i jest bardziej widoczna, a tak pieczone ciasto
Kraina Miodem Płynącaskładnikiciasto* 100 g masła lub margaryny* 2 jajka* 150 g cukru* 150 g mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenianadzienie* 6 dużych jabłek* 5 łyżek cukru
Mix smakuskładnikiciasto* 5 jajek* 3/4 szklanki cukru* 1/2 szklanki oleju* 1/2 szklanki wody* 2 szklanki mąki pszennej* 2 i 1/2 łyżki kakao* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa
Mix smakuziemniaczanej 50 g mąki pszennej Ciasto kakaowe: 3 jajka 30 g cukru 35 g mąki 10 g kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Ciasto żółte: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto białe(...)studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlewamy masło i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na pierwsze ciasto. Ciasto kakaowe: Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy. Wylewamy na drugie ciasto. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Pyszności Słodkościbudynie waniliowe 5 łyżek cukru pudru 1 kostka masła Polewa: 1 łyżka margaryny 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : Margarynę ucieram z cukrem. Dodaję po jednym żółtku. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie(...)około 45 minut w temperaturze 175 stopni. 2. Krem: Budynie gotuję na mleku. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem. Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Ucieram. Masę wykładam na upieczone ciasto. 3. Polewa: Z margaryny, cukru, wody i kakao gotuję polewę. Chwilę studzę. Przekładam do rękawa cukierniczego. Na cieście robię z polewy kratkę. Ciasto wstawiam
Tradycyjna kuchnia Kasiżeby nie było tak standardowo i klasycznie, mam dla Was babkę z daktylami i migdałami. Babka z daktylami w czekoladowej polewie to alternatywa dla osób, którym przejadły się klasyczne ucierane i drożdżowe baby. Zamiast migdałów możecie śmiało dorzucić posiekane ulubione orzechy. Każde z nich będą świetnie pasowały Babka z daktylami w czekoladowej polewie Składniki: 200 g daktyli ( u mnie HELIO(...)miski wbijamy całe jajka, dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy nasze pokrojone daktyle, cukier, miód, mleko i ponownie całość miksujemy, aż ładnie się połączą składniki. Później do ciasta przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz dodajemy kakao, mieszamy. Na koniec dodajemy płatki migdałów i całość chwilę miksujemy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy
PatiGotujeOd kilku dni nosiłam się z zamiarem upieczenia czegoś „ekstra” na weekend; miało być kremowo, owocowo, czekoladowo.. po prostu rozpustnie. … Czytaj dalej
brunetkawkuchniPrzy okazji buraczkowej zupy wspomniałam, że zostało mi całe mnóstwo tego cudnie barwiącego wszystko wokół warzywa. Prosiłam o pomoc w wymyśleniu zastosowania dla niego - i za
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTradycyjna babka z Niemiec i Austrii. Gugelhupf to ucierana babka pieczona w formie z kominem. Bardzo łatwa w wykonaniu, zawsze się udaje. Wilgotna w smaku, długo utrzymuje świeżość. Idealna na święta, do herbatki czy do kawy. Polecam również babkę krówkę , która jest prosta do zrobienia i smaczna. Składniki 5 jajek (rozm M) 160 g masła 350 g mąki pszennej(...)masę. Masło roztopić i wystudzić, a następnie dodać do żółtek i ucierać. Dodać rum, mleko, skórkę z cytryny i utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta i ucierać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać. Formę na babkę z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną
O kuchni z uczuciemszklanki mleka skórka otarta z 1 cytryny Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej ucieramy. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, wlewamy mleko i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremek silikonowych tak by wypełniło ok 3/4 wysokości foremki i pieczemy przez ok 25 minut
Cynamonowe szczęścieJeżeli w cieście jest zielenina, to prawie sałatka, prawda? ;) Jeśli o mnie chodzi, tak dostarczana codzienna porcja warzyw podoba … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniLekkie, delikatne ciasto na maślance z dodatkiem świeżych owoców - u mnie brzoskwini. Niedawno wypróbowałam ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką , a teraz z innego przepisu
Kto ugości moich gości?