ucierane ciasto - 3500 przepisów (strona:33/234)

Czekoladowe ciasto z truskawkami 392

łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 250 g truskawek   Dodatkowo: galarteka wiśniowa 20 g pistacji Sposób wykonania:Ciasto :  Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy

Słodkości i nie tylko
CHMURKA malinowa 363

Galaretka: 1 kubek malin mrożonych lub świeżych 1 galaretka malinowa Beza: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka octu winnego Przygotowanie: Składniki na ciasto szybko ucieramy, zagniatamy w kulkę, owijamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na około 60 minut Prostokątną formę smarujemy masłem, wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem Pieczemy 180ºC przez około 12 minut białka ubijamy

Luźna Kuchnia
MARCHEWKOWO-KRÓWKOWA BABKA 185

Za oknem już typowo jesienna aura, więc mam dla Was jesienne ciasto z dodatkiem marchewki i cukierków "Krówek", wilgotne i mięciutkie, wprost przepyszne ;) SKŁADNIKI 120 g

słodki bratek
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym 339

  Piszę przepis na szybko, żeby na weekend opublikować, bo wart spróbowania. To ciasto czekoladowe jest rewelacyjne. Wychodzi zawsze i wszędzie, można je posypać cukrem pudrem

bistro mama
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 206

W sadzie pojawiły się już pierwsze śliwki, wiedziałam że będą idealne do ciasta. Niestety pogoda nie zachęca do zbyt długiego stania w kuchni, dlatego też wybór

Słodka Kraina Wypieków
Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu 248

Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE. Każdy kto spróbował

Moja Delicja
Sposób na smętne jabłka 168

Miałam w domu jabłka. Na początku były jędrne i soczyście zielone - moje ulubione. Później powoli skórka zaczęła im się marszczyć, zmiękły i straciły nieco na chrupkości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze czekoladowe ciasto 209

formy. Kiedy jest całkiem zimne przekrawamy je na pół. Przygotowujemy krem- płatki róż ucieramy z cukrem i kwaskiem cytrynowym do otrzymania "różowego cukru". Dodajemy serek i jeszcze chwilę ucieramy. Rozkrojone ciasto smarujemy serem po środku i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. I JEMY!!! Kremik- dobrze przełamuje czekoladowość ciasta Nie dekorowaliśmy go z góry bo szkoda nam było tej pięknej struktury Kęs

les mirabelles
Makowiec na kruchym cieście z kokosową kruszonką. 269

puszki, każda po 850 gram Kokosowa kruszonka - 3 białka - 3/4 szklanki cukru pudru - 200 gram wiórek kokosowych Dodatkowo - masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki Wykonanie  Ciasto: Masło ucieram do białości, stopniowo dodaję, cały czas ucierając, cukier, jajka, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę i sól. Szybko zagniatam ciasto i wkładam do lodówki na co najmniej pół godziny

Kuchnia z widokiem na ogród
Ciasto szyfonowe 380

Wiem Wiem … nie mogliście się doczekać tego przepisu! ;) Powiedziałam , że to najmniej kaloryczne ciasto na świecie i już wzbudziłam Waszą ciekawość! ;) Czy najmniej na świecie

Ostra na Słodko
ciasto „truskawkowe pole” 2366

składniki na ciasto: 500 g dobrego wiejskiego kefiru 350 g mąki pszennej 350 g mąki krupczatki 4 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny (4

Domowy Smak Jedzenia
Lepki piernik wg Nigelli 194

Z domu rodzinnego wyniosłam przeświadczenie, że piernik to ciasto nie byle jakie. Piernik to ciasto wyjątkowo wrażliwe, zwłaszcza na etapie przygotowania. Pamiętam jak dziś przygotowania mojej

bistro mama
Ciasto cytrynowe z makiem 245

Upiekłam go tydzień temu, po cieście zostały tylko okruszki i wspomnienie a ja dopiero teraz wrzucam ten przepis na bloga. Gdzieś mi się zapodział w kolejce

ciastkarnia na kruchym spodzie
Makowiec drożdżowy 216

Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej (…) skórki pomarańczowej”. Pamiętam ucieranie maku w makutrze przez moją Mamę. Zresztą, wtedy wszystkie ciasta były w niej  ucierane. Dzisiejsze gospodynie mają wiele udogodnień, między innymi – gotowy mak. Tym razem ja też skorzystałam z tego dobrodziejstwa. Gotowy mak  potrzebuje, mimo wszystko, nadania „ostatnich szlifów”, więc dodaję(...)rozcinamy papier i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone (ale ciepłe) polewamy lukrem (cukier puder ucieramy na gładko z gorącą wodą) i ozdabiamy suchym makiem.Makowiec drożdżowy po wystudzeniu, ale bez lukru możemy zamrozić. Rozmrażamy dzień przed Wigilią i wtedy dopiero lukrujemy. Jeden zostawiam w zamrażarce na Nowy Rok. Ciasto jest miękkie i wilgotne, a ilość maku – wyjątkowo obfita. Możliwość wcześniejszego przygotowania

mojewypiekiinietylko
Pączki hiszpańskie 161

pączki to tzw. ciasto parzone. Szklankę wody wraz z masłem i szczyptą soli zagotować w rondlu. Po zagotowaniu wsypać energicznie przesianą mąkę - cały czas mieszając.Gaz zmniejszyć i ucierać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Ściągnąć ciasto z gazu i odstawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować sobie kwadraty wycięte z pergaminu lub papieru do pieczenia, wielkości

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania