Pisałam już o książce, którą ostatnio kupił mi C.: Brød: 100 lækre opskrifter. Stwierdził ostatnio, że to wyjątkowo udany zakup, nie mogę się bowiem powstrzymać, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTo już niemal weekendowa tradycja. W tygodniu rzadko wyciskamy soki, ale w sobotę lub w niedzielę - obowiązkowo. I jakiś czas temu wpadłam na pomysł, że
bistro mamaNo łatwe i to bardzo :-) Przede wszystkim dlatego, że nie ma zbyt wielu i to wyszukanych składników, a po drugie nie wymaga miksera, blendera czy innych
Czary - gary w kuchniTak, tak, wiem. Te moje babki powoli Wam już wychodzą uszami - ale nic na to nie poradzę! Uwielbiam je piec, szczególnie odkąd dorobiłam się silikonowej formy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDodawać do ucieranej masy po szklance mąki na raz, wymieszać po każdym dodaniu. 4. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli dolewać 7 Up. Mieszać do połączenia składników. 5. Na koniec dodać skórkę otartą z cytryny i limonki. Wymieszać. 6. Formę (na głównych zdjęciach: tortownica z kominem, o średnicy 28 cm) wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. 7. Piec
Domowa Cookierenka Agiszklanki mleka*.*(szklanka na 250 ml) Przygotowanie: Cukier ucieramy z margaryną. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajmy jajka, mleko i na wolnych obrotach ucieramy mikserem ciasto. Taką masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm. Układamy wiśnie. Pieczemy ok. 50-60 min w 170 stopniach
Aga w kuchniOgłaszam wszem i wobec że w dniu takim jak dziś mogę wszystko, wszystko jest dziś dozwolone. A dlaczego? dziś są moje urodziny, osiemnaste rzecz jasna i
Moje Małe CzarowanieZrobić kulkę i pozostawić do wyrośnięcia. Blaszkę 32x20 cm wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto. Polewa W rondelku roztopić masło, dodać miód i płatki migdałowe. Podgrzać i wymieszać. Posmarować ciasto polewą przed pieczeniem, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 25 minut. Krem Mleko zagotować, ale pozostawić część na rozrobienie budyniu. Budynie rozrobić z mlekiem(...)wlać do gotującego się mleka. Intensywnie mieszać, aby nie przypalić. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Upieczone ciasto lekko przestudzić, a następnie przekroić na dwie części. Przełożyć masą budyniową. Smacznego
O kuchni z uczuciemcukru 4 łyżki wody 2-3 łyżki oliwy z oliwek masa kajmakowa: 200 g gotowej masy kajmakowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego 30 g śmietanki kremówki 30% wykonanie: ciasto: Cukier ucieracie z masłem. Musi być ono miękkie, możecie je też pokroić na drobne kawałki. Gdy masa będzie puszysta, dodajecie po jednym jajku, wciąż ucierając. Możecie to robić mikserem, chyba(...)Mąkę przesiewacie, dodajecie kakao, sodę i proszek do pieczenia. Wsypujecie powoli do masy z cukru, masła i jajek. Na koniec dodajecie krem kasztanowy i kasztany. Foremkę wykładacie papierem, wlewacie ciasto i pieczecie 45-60 min w temperaturze 180 stopni. Sprawdzajcie, żeby się nie spaliło. Gdy ostygnie, wyjmujecie je z foremki. pralina: Cukier wsypujecie do rondla, dodajecie wodę i robicie karmel
GRUBY WAŁEKschłodzonej śmietanki 30%250 g mascarponełyżka cukru pudrułyżka konfitury pomarańczowej3 banany2 łyżki soku z cytrynypolewa:120 g masła2 łyżki mleka2 łyżki kakaołyżka cukru pudruNa początek przygotowujemy ciasto.Żółtka ucieramy z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z kakao, proszkiem i sodą. Czynność powtarzamy do wyczerpania tych składników.Następnie ubijamy białka jajek(...)przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy ( (użyłam 22 x 33 cm) i pieczemy około 35 minut( oczywiście wszystko zależy od piekarnika ale pieczemy do „suchego patyczka”).Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia po czym nasączamy kawą.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno (pod koniec ubijania dodajemy cukier puder).Dodajemy mascarpone i konfiturę i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia.Banany kroimy
Mienta blogMorele to moje ulubione owoce i czekam na nie z utęsknieniem cały rok. Mówię tu o naszych polskich morelach, natomiast przez resztę roku raczę się tymi
Moje Małe CzarowanieLekka, puszysta babka z dodatkiem skórki z cytryny to nie tylko pomysł na lżejszą wersję tradycyjnej babki, ale również na ekspresowe wykorzystanie białek. Bardzo prosta w
maniapieczeniaSpecjalnie za dynią nie przepadam. Ale skoro sezon na dynię w pełni, to jedną taką w kuchni przerobię tej jesieni. Rodzina odmówiła zupy dyniowej, na myśl
bistro mamaWczoraj po południu przypomniano mi, że nazajutrz o godzinie dziesiątej mam się stawić na spotkanie. Pierwszym punktem programu miało być wspólne zjedzone drugie śniadanie, co zawsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNo i znów "dopadła "mnie awaria sprzętu ..tym razem trochę poważniejsza..no i w związku z tym nie mam żadnych oryginalnych zdjęć , które są na blogu
Moje domowe kucharzenie