Dziś trochę orientalne małe co nieco, a mianowicie Rose del deserto, czyli ciasteczka alla Róże pustyni. Te oryginalne pustynne minerały przypominające płatki róży, to nic innego
Mia Cucina Sofietawsypujemy mąki mieszamy energicznie aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia i dobrze się połączy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku nie przerywając ucierania, do skończenia, ciasto rozdzielamy na 4 części , smarujemy cienko spody wyłożonej pergaminem tortownicy i w ten sposób pieczemy 4 placki w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temp 180*c. Krem
Wanilia i Kardamonpłaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2 łyżeczki kakao Margarynę, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać dodając mleko. Ciasto podzielić na 2 części.Z białek ubić pianę .Do 1 części ciasta dodać kakao i resztę piany i delikatnie wymieszać. Przygotowanie do pieczenia;Potrzebujemy 1 kg jabłek … Do foremki wlać jasne(...)minut. Krem ; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżki cukru pudru 1 kostka masła Olejek waniliowy Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Masło ucierać z cukrem i stopniowo dodawać budyń, olejek waniliowy. Masę wyłożyć na zimne ciasto i zalać polewą. Polewa; 10 dg margaryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 pełne łyżki kakao 2 łyżki mleka 10 dag cukru pudru
Apetyczna babeczkaOstatnio mam "czas na babki" i wszelkie proste ciasta... bez kremów, mas, lukrów... Jeśli już piekę ciasto to albo jest to właśnie babka albo jakieś proste ucierane bądź drożdżowe ciasto z owocami. Dziś miałam wielką ochotę na babkę cytrynową :)Ciasto :4 całe jajka1/2 szklanki cukru1 szklanka mąki1/2 szklanki oleju1 łyżeczki proszku do pieczenia1 kisiel cytrynowyop.skórki pomarańczowej (100g
Walijskie PichcenieBardzo szybkie i super pyszne ciasto z owocami pochodzi z „ sentymentowego ” zeszytu Stare przepisy są po prostu genialne. Zobaczcie sami Składniki: 6 jajek 200 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 czubata(...)łyżka kakao 200 g ulubionych owoców (u mnie to truskawki i wiśnie – pół na pół) Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Jajka, cukier, cukier waniliowy i masło ucieram dokładnie w misce (ciasto będzie wyglądać tak, jakby się zwarzyło, ale spokojnie, tak ma być ) Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję partiami do masy jajecznej. Blaszkę
Słodki sentymentmoże zbyt zaskakujący pierwszego dnia, gdyż , jak dla mnie, ciasto było trochę za słodkie. Lecz po następnej nocy leżakowania w lodówce, okazało się, że ciasto nabrało specyficznego smaku i wszyscy byli pod wrażeniem. Więc, jeśli ktoś wypróbuje przepis, należy ciasto odstawić na dwie doby do lodówki, po tym czasie można delektować(...)proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do ciasta, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Gotowe ciasto przelać na duża blachę i piec ok 50 min w 160'-170'C. Po upieczeniu, wystudzić ciasto i przekroić na pół. Masę krówkową ucierać, dodając po łyżce miękkie masło. Masą przełożyć ciasto,wierzch ciasta polać
Ciasteczkowy Potwórproste, a tak pyszne. Ciasto ekspresowe z niespodzianką i malinami, albo innymi ulubionymi owocami możecie przygotować w 30 minut . To połączenie przepisu ze „słodkosentymentowego zeszytu” z odrobiną własnej inwencji. Kto spróbuje, nie pożałuje Składniki: 6 jajek 200 g masła(...)szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Uwaga: szklanka 200 ml Jajka, cukier, cukier waniliowy i masło ucieram dokładnie w misce (ciasto będzie wyglądać tak, jakby się zwarzyło, ale spokojnie, tak ma być ) Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao i dodaję partiami do masy jajecznej. Blaszkę
Słodki sentymentczekolady 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki mleka Wykonanie ciasta: Zagotować wodę z masłem, dodać połamana czekoladę i szczyptę soli. Następnie wsypać mąkę z kakao, ucierać energicznie aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ostudzić i wbijać kolejna jaja, cały czas ucierając. Nakładać na blachę wyłożona pergaminem placuszki łyżką lub workiem cukierniczym. Piec w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna Kuchniabiałości na największych obrotach z 3-4 minuty, masa będzie miała "zważoną" konsystencję, ale ma taka być, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko ucierać do połączenia składników na dość gęste ciasto tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną, przełożyć z misy robota ciasto do blaszki w ciasto powkładać gęsto wypestkowane, umyte, osuszone śliwki
W Mojej Kuchni Lubię20kg półtłustego twarogu w kostce8 jajek300g cukru1 budyń waniliowy lub śmietankowy200g masła1 olejek (waniliowy lub śmietankowy)rodzynkiPRZYGOTOWANIEZ przesianej mąki i reszty podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki.W malakserze ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy roztopione masło, budyń, olejek i małymi porcjami dorzucamy ser. Ubijamy białka i dodajemy do masy serowej(...)Wrzucamy rodzynki - w/g uznania. Mieszamy masę łyżką.Połowę ciasta wykładamy na blachę (posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia). Nakładamy masę serową. Na wierzch kruszymy (lub ucieramy na tarce) drugą połowę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Sernik z kakaową kruszonką gotowy! Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjechleba i bułek, ciast i pizzy. TYP 500 pszenna – mąka wrocławska, poznańska. Wysokoglutenowa, bardzo lepka. Idealna na kluski, polskie makarony, pierogi, naleśniki, do ciast drożdżowych, pączków, racuchów, ciast półfrancuskich i ucieranych. Nadaje się do zagęszczania potraw i do zasmażki. TYP 550 pszenna – mąka luksusowa. Lekko kremowa w kolorze. Do ciast drożdżowych, pączków, faworków, placków smażonych w głębokim tłuszczu
Karo in the KitchenWkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Wykonanie kremu i owocowego wierzchu: Gdy ciasto się wystudzi ucieramy serek mascarpone wraz ze śmietaną, cukrem, skórką cytrynową i solą. W małym garnuszku rozgrzewamy miód - by stał się płynny, a następnie go studzimy. Ciasto smarujemy kremem i układamy
Mania Wypiekaniaciasta jajko, nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.Upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Krem;margarynę utrzeć do białości,dodawać porcjami masę krówkową i ucierać.Na zimnym cieście rozsmarować część kremu ,posypać orzechami,posmarować kremem.Resztą kremu za pomocą szprycy udekorować mazurek i ozdobić wg własnej wyobraźni
Ala piecze i gotujejeszcze nigdy… to chyba przesadził Oczywiście było to stwierdzenie ironiczno-sarkastyczne… Przecież wszystkie moje ciasta są genialne ale musiałam Wam o tym napomknąć Sam biszkopt jest wilgotny, dwukolorowy, z jabłkami, smakiem i konsystencją podobny do ucieranych babek. Krem jest budyniowo-maślany. Podzielony na część jasną i ciemną. Część jasna zawiera brzoskwinie i jest lekko zakrapiana sokiem z brzoskwiń(...)cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Ciągle ucierając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do utartej masy i delikatnie ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy. Formę prostokątna o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy kupkami
Made By Mom And SonPrzygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrami oraz sokiem z cytryny. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kwaśną śmietanę. Po chwili ucierania dodajemy do ciasta porzeczki (opruszamy je w 2 łyżkach mąki) i mieszamy całość łyżką. Formę na babkę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około
Zainspirowana w kuchni