W grudniu na blogu pojawiały się niemal same ciasteczka. Totalnie mnie wzięło - piekłam jedne za drugimi, a później, cóż... Ktoś musiał to jeść... Mam jeszcze jedne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW Danii Dzień Matki przypada dziesiątego maja. Czyli już jakiś czas temu. Oczywiście wysłałam życzenia mojej Mamuni, a ona, jak zawsze była zdziwiona. Ja tam bym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZ reguły nie bierzemy udziału w Halloweenowym szaleństwie, nie ma strasznych zabaw, masek, strachów czy “trick or treat”, to jakoś nie nasze klimaty... Nigdy nie
Mia Cucina SofietaZa oknem zimno i wietrznie, przywołajmy więc wiosnę orzeźwiającą miętową babką, zieloną jak shamrock na Św. Patryka. Irlandzka koniczyna, oprócz związanej z nią legendy o tym
Mia Cucina SofietaLubię poszaleć w kuchni (gdy mam na to czas, oczywiście). Znaleźć jakiś bardziej skomplikowany przepis, albo - jeszcze lepiej - próbować wymyślić coś samemu. Najczęściej leżąc już w
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffiny można przygotować na mnóstwo sposobów - z dodatkiem owoców, czekolady, bakalii i aromatów. Jestem fanką cynamonu, co można zauważyć we wcześniejszych moich przepisach, więc zapraszam dzisiaj
Smakołyki BerenikiCzęsto w listopadzie piekę pierniki. Trochę z powodu oczekiwania na Święta, trochę z powodu wspaniałego zapachu w domu, a trochę dlatego, że mam po prostu ochotę
Mieszam w GarnkuPostanowiłam sobie, że Święta w domu zacznę przygotowywać od pierwszego grudniowego weekendu. Po pierwsze ten tydzień mam bardzo zapełniony (mam nadzieję, że wszystko się uda!), po
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki* 1 niezbyt dojrzały banan* 1 lekko twarda gruszka* 100 g cukru pudru* 2 łyżeczki cukru wanilinowego* 100 g margaryny* 2 jajka* 150 g mąki pszennej
Mix smakuBabka wczoraj wieczorem upieczona, a dziś na śniadanie ze smakiem zjedzona (oczywiście nie cała) :) Składniki: 50 dag mąki szklanka cukru 3/4 kostki margaryny szklanka mleka 3
Domowa Cookierenka Agiskładniki* 4 jajka* 3/4 szklanki cukru* 1/2 szklanki oleju* 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej* 1 szklanka wiórków kokosowych
Mix smakuNawet nie wiedziałam, że z mąki ryżowej mogą wyjść tak pyszne słodkości. Jak to się stało, że jej przedtem nie używałam?? Na opakowaniu było
Mia Cucina SofietaPo śniegu nie zostało ani śladu. Słupek rtęci znów radośnie podskoczył powyżej zera, i to o całe osiem kresek. Jeśli spojrzeć w błękitne, bezchmurne niebo, można
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOtwieram sezon na dynię na co do jedzenia! Kupiłam piękną dynię, która nazywa się Crown Prince, dynia niebieska zielona o bardzo twardej skórze. Nieźle musiałam się
codojedzeniaskładniki* 2 szklanki mąki pszennej* 2 łyżki mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 6 jajek* 2/3 szklanki cukru* 1cukier wanilinowy* 150 ml oleju* 1/2 łyżeczki
Mix smaku