lawenda). Ciasto na początku nie wzbudzało mojego zaufania i, szczerze mówiąc, spodziewałam się zakalca; ale nie - ciasto wyszło idealne. W przygotowaniu przypomina ciasto kruche, świetnie się wałkuje, zupełnie się nie klei. Po upieczeniu smakuje jak ucierane - miękkie i pyszne. Do tego słodko-kwaśny morelowy dżem wymieszany z orzechami, które są tutaj dobrze wyczuwalne, ale nie dominują (czego też się obawiałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto Bajaderka / Polish Leftover Cake 'Bajaderka' Bajaderki to popularne w Polsce trufle, które przygotowuje się z resztek ciast, orzechów i przeróżnych bakalii. U mnie dziś bajaderki w formie pysznego ciasta - kto by pomyślał, że deser z resztek, który fantastycznie wpisuje się w modny trend zero waste ? Pod tradycyjną masę upiekłam kruchy blat (możecie zastąpić herbatnikami), na warstwę z bajaderki wylałam(...)dużą blachę, ale ciasto jest sycące, więc jeśli wolicie, możecie przygotować je z połowy porcji. Tak naprawdę użyjcie do niego wszystkiego, co akurat macie pod ręką i co lubicie. Ciasto Bajaderka przyjmie wszystko:) Jedyne o czym warto pamiętać, to aby używać do masy ciast suchych, bez kremów. Dobrze sprawdzi się między innymi biszkopt, ciasto babeczkowe, ucierane i muffinkowe. Na dużą
Lekcje w kuchniBardzo lubię proste i szybkie ciasto z owocami , które mogę skręcić na poczekaniu. Dzisiaj chodziło za mną właśnie takie ciasto. Po drodze z pracy kupiłam nektarynki
codojedzeniacukru czerwony barwnik spożywczy Waniliowe ciasto 2 szklanki mąki 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy (40g) Różowe ciasto: Masło ucieramy na miękki puch. Wsypujemy cukier i nadal ucieramy. Dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy mąkę. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste wówczas dodać 2-3 łyżki mleka. Na końcu dodać
My simple kitchenprzesianą mąkę (partiami, na zmianę z przyprawą korzenną i skórką z pomarańczy), a w międzyczasie dodajemy sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody. Krok 3 Na początku procesu przygotowywania ciasta, masę ucieramy np. malakserem, a potem ugniatamy ręką. Krok 4 Ciasto wkładamy do miski (najlepiej ceramicznej), przykrywamy ściereczką i odstawimy w chłodne miejsce - minimum na jedną noc, im dłużej tym lepiej
CoolinarniePLPewnego pięknego dnia chciałam upiec ciasto z rabarbarem (tak, tak, jeszcze mi się nie znudził). Miałam już jedno upatrzone, ale było zdecydowanie zbyt wymagające. Byłam trochę
Pożeraczka, czyli raz adobrzezmielonego twarogu ciasto francuskie jeden płat 2 łyżeczki cynamonu pół paczki budyniu śmietankowego dwa jajka dwa jabłka ok pół szklanki cukru Wykonanie: Formę do tarty wykładamy ciastem. Twaróg ucieramy z jajkiem, cukrem, cynamonem i budyniem. Wykładamy na ciasto, rozsmarowujemy równo,. Na masę układamy drobne kawałki jabłka. pieczemy w 220 st. C ok 40 min. Niestety nie zdążyłam
W kuchennym oknie EwyŁatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem 5 łodyg rabarbaru + 2 łyżki cukru 4 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 10 dag masła 3
RAROSSAŚMIETANĄSZARLOTKĘ Z KISIELOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄSZARLOTKĘ UCIERANĄ NA MAŚLANCEi SZARLOTKĘ Z CZEKOLADĄWersję taką jak pokażę Wam dziś robi się w mojej rodzinie od dawna ,a przepis na nią znajdował się w jednym ze starych numerów tygodnika Chwila dla Ciebie.Wolną sobotę postanowiłam wykorzystać do zaspokojenia swoich kulinarnych zachcianek.Przyznaję : BYŁO WARTO!A ciasto zniknęło w ciągu 15 minut od wyciągnięcia
Ostra na SłodkoKiedyś sąsiadka mojej mamy upiekła to ciasto z truskawkami i poczęstowała mnie. Tak mi posmakowało, że postanowiłam zrobić je ale tym razem z rabarbarem Składniki
Kuchenne WariacjeBardzo prosty i szybki przepis na ciasto marchewkowe z polewą z mlecznej czekolady. Jest ono niezwykle aromatyczne ze względu na duży dodatek przypraw korzennych jak i
AleTorcikKeks to ciasto typowo świąteczne, pieczone zazwyczaj w formie keksówce, przepełnione różnorodnymi bakaliami. Można go upiec na kilka dni wcześniej, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w
Smakołyki BerenikiJedno z najprostszych, niewymagających i najsmaczniejszych ciast- na kremowym serku (takim do smarowania), ze świeżymi truskawkami, o subtelnej nucie wanilii, która idealnie miesza się z aromatem
Kraina Miodem PłynącaKocham rabarbar więc jak tylko zobaczyłam ciasto na MW [ klik ] postanowiłam że będzie moim kolejnym wypiekiem. Ciasto maślane pachnące wanilią, rabarbar i wiśnie w tle a
Moje Małe CzarowanieOstatnio jestem monotematyczna, bo wszystko u mnie dwukolorowe... najpierw ciasto ZEBRA , potem ciastka świąteczne , a teraz babka marmurkowa. Tak, tak - na zdjęciu poniżej to babka. Trochę zakamuflowana, ale przyznajcie, że pięknie się prezentuje imitując ptasie gniazdo :) Swoją drogą bardzo smaczne i niezbyt słodkie, choć wygląd temu przeczy. I jest proste do zrobienia! Niewątpliwie będzie hiciorem na wielkanocnym stole. Składniki(...)dosypywać cukier. Dodać ekstrakt waniliowy i ucierać ok. 5 minut (co jakiś czas zebrać masło ze ścianek misy). Na koniec w kilku partiach dodać roztrzepane jajka. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dosypywać mąkę, miksując tylko do połączenia składników. W małej miseczce wymieszać kakao, cukier i kawę rozpuszczalną. Wlać zaparzoną kawę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej
Domowa Cookierenka Agi