Lato to taki wspaniały czas, gdy chcąc upiec ciasto z owocami możemy wybierać i przebierać wśród wielu ich rodzai. Jedne kwaśniejsze , drugie słodsze ... Ale każde
Malinowa Kawiarenkajest jakaś potrawa lub deser, który sprawia Ci szczególną trudność lub którego wyjątkowo nie lubisz? Nie przepadam za jedzeniem galatu, sama nigdy nie próbowałam go robić. Kiedyś frustrowały mnie ciasta ucierane - wyciągałam z piekarnika jeden zakalec za drugim... Dzisiaj przełamałam fatum, a każdą trudność w kuchni traktuję jako wyzwanie i drogę do rozwoju. 5. Gdybyś nie blogowała o gotowaniu/pieczeniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMagiczne Uwierzycie że ciasto składające się z 3 warstw, jesteście zrobić w niespełna 15 minut? Wylewamy na blaszkę jedną, rzadką masę, w piekarniku dokonuje się czary
na moim stole...Czekoladowa babka marmurkowa Wilgotna, puszysta, czekoladowa....mniam...Prosta baba, nie tylko na Wielkanoc, czy pieczona w formie z kominem, czy też w prostokątnej, nie ma znaczenia
na moim stole...Expresowy murzynek Gwarantuje, że przy tym wypieku, nie napracujecie się, pobrudzicie jedną miskę, jedną łyżkę, nie użyjecie miksera, a samo przygotowanie zajmie Wam jakieś 5 min
na moim stole...Błyskawiczne ciasto z porzeczkami Ciasto z czerwonymi i czarnymi porzeczkami, i kropkowe, jak nazwała je moja córka:) Ciasto robi się błyskawicznie, jest niezwykle proste, orzeźwiające, lekko
na moim stole...Wprawdzie to niby tylko ciasto czekoladowe z wiśniami , ale mocny smak czekolady przełamany kwaśną wiśnią sprawia ,że czujemy jak byśmy jedli niezwykle wykwintny deser. Ciasto
Malinowa Kawiarenkatartą. Piec ok. 55 min. w temperaturze 170 stopni. o upieczeniu i wystudzeniu można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem. Przepis można znaleźć w Bibliotece Poradnika Domowego cz. 15 "Ciasta ucierane
Mania Wypiekaniamamy w lodówce truskawek, czy innych smakołyków, przywieźli ze sobą górę wałówy. I w ten sposób, głęboko sięgając w zakamarki mojej szarej istoty, wygrzebałem przepis mej babci na ucierane ciasto. Sami sobie odpowiedzcie na pytanie, czy zmodyfikowałem... Czego potrzebujemy? -200 gram masła -150 gram cukru pudru -5 jajek -230 gram mąki TYP450 -1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -150 gram
BaRepasTo ciasto robiłam jakiś czas temu.. Składniki spodu: 1 szkl.mąki 1 łyżka śmietany 1/3 kostki margaryny 1 jajko kilka łyżek dżemu Składniki ciasta jogurtowego
Moje domowe kucharzenieupiec naprawdę puszystą babkę piaskową należy przede wszystkim długo i cierpliwie ucierać ciasto. Wtłoczymy wówczas do ciasta dużo powietrza i będziemy mogli dać mniej proszku do pieczenia, który wpływa na końcowy smak ciasta. Istotna jest również ilość cukru. Jego nadmiar bowiem hamuje wyrastanie ciasta, powodując nadmierne przypalenie skórki, a nawet klajstrowaty zakalec. Natomiast korzystny wpływ na strukturę ciasta i jego
Wiem co jemTego mazurka pieczemy na końcu, zużywając na masę białka i resztki bakalii , które nam zostały od innych świątecznych wypieków. Spód do mazurka proponuję zrobić z ciasta ucieranego, a nie tak jak w klasycznych mazurkach z kruchego. Nie jest taki twardy i lepiej się komponuje z delikatną, miękką bezą bakaliową". Czytaj więcej
Wiem co jemSpód z ciasta ucieranego, makowa masa, mnóstwo bakalii na wierzchu i wykończenie z białego lukru. Taki właśnie jest ten mazurek. Słodki, smaczny i efektowny". Czytaj więcej
Wiem co jem