Ucierane ciasto z owocami i bezą.Składniki:-6 jajek do ciasta i 3 białka do bezy-szklanka cukru oraz 6 łyżek do bezy-szczypta kwasku cytrynowego do bezy-2 szklanki mąki-kostka margaryny-2 łyżki kakao-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp ) Margarynę(...)cukrem i aromatem ucieramy w makutrze. Stopniowo dodajemy żółtka i nadal ucieramy.Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy.Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Połowę ciasta przekładamy do blaszki z papierem do pieczeniaa do reszty dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Układamy owoce lekko je dociskając
Maminek kulinarnyBardzo lubię wszelakie ciasta ucierane - szybkie, smaczne, niezawodne. Wspaniałe ciasto, obowiązkowo do zrobienia... Składniki; 200 g masła, szczypta soli, 160 g drobnego cukru, 4 jajka, 200 g mąki pszennej, 40 g maki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 600 g dowolnych owoców Kruszonka; 150 g maki, 100 g masła, 50 g cukru pudru, Wykonanie; Mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczana(...)proszek do pieczenia. Odkładamy.W mikserze ucieramy masło, dodajemy cukier oraz sól.Dalej ubijając dodajemy jajka jedno po drugim.Dodajemy składniki suche i mieszamy do połączenia składników.Przekładamy na blachę i wyrównujemy. Na ciasto wyłożyć owoce. Przygotowujemy kruszonkę. Rozcieramy wszystkie składniki i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 45 minut
Anioły w kuchniszkl wina musującego 0,5 szkl brązowego cukru 2 łyżki śmietany 1 laska wanilii do dekoracji: 2 banany wiórki czekoladowe 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: ze składników na ciasto ucieramy gładką masę. Wyrabiamy ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki. wyklejamy foremki na tarteletki, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego do 175'C piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut. mleko wlewamy
Luźna KuchniaCIASTO PARZONE:W garnuszku z grubym dnem zagotuj wodę i masło.Na gotującą się wodę wsyp mąkę pszenną, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką, aby ciasto się nie przypaliło.Ucieraj ciasto przez około 1 minutę, żeby się podsuszyło. Pozostaw je do ostudzenia.Ostudzone ciasto zmiksuj na gładko z całymi jajkami, kolejno dodając je i dobrze miksując po każdym dodanym.Przełóż ciasto
Słodko-Słony Świat IlonyDziś mam dla Was niesamowicie i łatwy przepis na ciasto jogurtowe. Ale nie takie zwykłe jogurtowe ucierane , tylko takie jogurtowe z mąki kukurydzianej. Dzięki temu , że przyrządzone jest z mąki kukurydzianej śmiało mogą przygotować je osoby będące na diecie bezglutenowej. Robi się je niezwykle łatwo i niesamowicie szybko znika! Jest nie bardzo słodkie , więc mogą się na nie skusić również
Ostra na Słodkociasto mąka pszenna, 1 szkl mąka ziemniaczana, 1/2 szkl masło, 250g jajka, 4 szt cukier, 1 szkl cukier waniliowy, 1 opak sok z cytryny, 1/3 szkl proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki Składniki na polewę cukier puder, 1 szkl sok cytryny, 5-6 łyżek Przygotowanie Obie mąki przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy(...)Kwadratową blaszkę (24x24cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180st, przez około 45-50 minut, do "suchego patyczka". Cukier puder dokładnie ucieramy z sokiem z cytryny, wylewamy na wystudzone ciasto. Odstawiamy na 2 godziny
Gotowanie moimi oczamiCiasto czekoladowe z malinami Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem malin, proste i szybkie w wykonaniu a jednocześnie bardzo smaczne. Składniki: 250 gram margaryny 200 gram cukru 4 jajka 250 gram mąki pszennej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki malin 1,5 tabliczki mlecznej czekolady (jeśli ktoś woli może też być gorzka) 6 łyżek nalewki(...)malinowej cukier puder do posypania Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy nalewkę oraz ubite białka, a na koniec pokruszoną drobno czekoladę. Połowę ciasta wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy u mnie 26 cm, wykładamy połowę malin i przykrywamy resztą
Słodka Kraina WypiekówGâteau au YaourtCiasto jogurtowe znane we Francji tak dobrze, jak w Polsce szarlotka.Pierwsze ciasto, jakie francuskie dzieci robią samodzielnie w domu.I nie ma się czemu dziwić
Ostra na SłodkoSzybkie ciasto wiśniowo-cytrynowe Szybkie, ucierane, wilgotne, pulchne, mocno owocowe, lekko kwaskowate, idealne do popołudniowej kawy w upalne dni. Przepis nieskomplikowany, ale jakże smaczny:) Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki oliwy szklanka cukru 1 duża cytryna (lub 2 małe) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 600 g wydrylowanych wiśni 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia owoców cukier(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy. Zmiksować na najniższych obrotach. Na końcu dodać pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wiśnie obtoczyć mąką, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
na moim stole...miodownik z orzechami.Przedstawię Wam dziś przepis na prostą babkę z majonezem. Jakiś czas temu po raz pierwszy piekłam ciasto z dodatkiem majonezu, nie do końca wierząc, że ciasto z jego zawartością może być dobre i nie smakować jak ten wyśmienity dodatek do sałatek czy sosów. Spróbowałam, posmakowałam i przyznam, że bardzo mile zaskoczył mnie ten wypiek - majonez nie jest(...)stopniowo żółtka, dalej ubijając- mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do jajek- mąkę ziemniaczaną dodać również przesianą, całość zmiksować- na koniec dodać majonez i ucierać do uzyskania jednolitej masy- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wypełniając połowę wysokości- piec w temperaturze 175 stopni przez 45-55 minut, sprawdzając na koniec wykałaczką stan upieczenia (jeśli
Smakołyki Berenikiszklanka oleju np. rzepakowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Jajka utrzeć z cukrem Dodawać stopniowo mąkę, ucierać W trakcie dodawania mąki wlewać po 1/4 szklanki wody i ciągle ucierać ciasto Dodawać stopniowo olej i proszek do pieczenia, nadal ucierać Utartą masę przelać do wysmarowanej blaszki o wymiarach 35 x 25 cm, ja ciasto upiekłam z połowy składników w prodiżu
Proste Potrawyekspresowe) Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonkąCiasto z brzoskwiniami i pianką Ciasto z jabłkami Ciasto z jabłkami i budyniemCiasto z jabłkami i kokosem Ciasto z jagodamiCiasto z jagodami (ucierane) Ciasto z morelami I Ciasto z morelami IICiasto z morelami i kruszonką Ciasto z truskawkami Ciasto z truskawkami i jogurtową piankCiasto z rabarbarem Ciasto z rabarbarem II Ciasto
Kuchnia domowa Anijednym, całe jajka. Każde następne dodajemy dopiero po wrobieniu poprzedniego. Partiami wsypujemy przesiane mąki. Kolejno dodajemy olej, esencję i na końcu ocet. Przez chwilę ucieramy jeszcze robotem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto przekładamy do formy babkowej z kominkiem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, do ¾ wysokości, równamy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)minut. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i po lekkim przestudzeniu wykładamy z formy. Wszystkie składniki na lukier ucieramy (łyżką lub robotem) na gładką masę. Polewamy przestudzoną babkę. Babka puchowa z lukrem różanym ma strukturę ciasta piaskowego. Możemy ją polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Z polewą z czekolady też będzie wspaniała (ale oczywiście wtedy robimy bez lukru różanego). Jej zaletą jest
mojewypiekiinietylkoskórka otarta z cytrynyDo nasączenia:( nie wolno pomijac! )- sok cytrynowy – ok. 125 ml– cukier puder – 80 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i bardzo drobno posiekanymi migdałami.Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszamy.Znów dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko(...)bokami posmarowanymi masłem.Pieczemy ok 40 min w 180 ( do suchego patyczka! ) DO NASĄCZENIA:Sok z cytryn gotujemy.Dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min stale mieszając.Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką.Polewamy cytrynowym sosem i zostawiamy do ostudzenia
Ostra na Słodkokałużach jak za czasów dzieciństwa. Z tą tylko różnicą, że teraz już nikt na mnie nie krzyczy gdy przychodzę cała upaćkana od błota...;) W zasadzie to jest to ciasto ucierane a nie kruche. W oryginale polecam upiec ciasto w małej blaszce, wówczas wyjdzie wyższe i bardziej pulchne. Warstwa kremu będzie także bardziej okazała. Ja ciasto rozłożyłam na dużą blachę, przez(...)mleka 75 g czekolady siekamy na drobne kawałki, pozostałe 25 g odkładamy na później. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wlewamy mleko. Całość dokładnie wyrabiamy na gęste ciasto. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę. Blaszkę do pieczenia smarujemy dokładnie masłem i rozprowadzamy w niej równomiernie
My simple kitchen