łyżki żelatyny lub agar-agar 1/3 szklanki gorącej wody 3 miarki odżywki białkowej waniliowej (można pominąć i zastosować skyry waniliowe) Na górę: 2 galaretki truskawkowe (najlepiej bez cukru) świeże truskawki PRZYGOTOWANIE Galaretkę rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy(...)dodać jeszcze 2-3 łyżki erytrolu/ksylitolu - to już zależy od indywidualnych preferencji. Przekładamy masę do tortownicy i wkładamy do lodówki aż stężeje (około godzinę). Na wierzchu układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin (lub całą noc). Przed wyjęciem z tortownicy obkrawamy nożem dookoła. Kroimy na pyszne kawałki. Smacznego! Zapraszam do polubienia
Moje Kuchenne RewelacjeSzybki i pyszny koktajl, do tego ładnie wygląda🍹 Składniki (2 porcje): 1/2 świeżego ananasa 1 spora garść truskawek 1 mały kubek jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: 1. Truskawki odszypułkować, zmiksować z połową jogurtu, wyłożyć do niedużych szklaneczek. 2. Obranego ananasa zmiksować z resztą jogurtu, ostrożnie wyłożyć na warstwę truskawkową. Udekorować wedle uznania. Smacznego!!! Źródło: Moja galeria smaku
Kuchnia domowa Animasła ● 40 g mąki T55 ● 30 g białek jajka (około 2 białka) ● 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy) ● 0,5 g drobnej soli ● 500 g dojrzałych, aromatycznych truskawek ● około 3 łyżeczki stewii (wedle uznania) ● 1 cl octu balsamicznego Przygotowanie Masło roztop i wymieszaj z cukrem trzcinowym. Domieszaj sól i ziarenka wyskrobane z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Dodaj przesianą mąkę(...)kształt „języków”. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C, aż się zezłocą, odstaw do ostudzenia. (przechowują się przez kilka dni w suchym miejscu, np. w metalowym pudełku). Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki. Zmiksuj ze stewią i octem balsamicznym. Podawaj chłodnik w głębokich talerzach lub miseczkach z chrupiącym ciastkiem, i dodatkowo gałką lodów waniliowych (opcjonalnie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaProsty deser z galaretką i owocami. Najlepszy z truskawkami, malinami czy borówkami. Truskawki ułożyć w kilku szklanych pucharkach (zrobiłam dwa większe i dwa mniejsze desery). Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem
BullioJest bardzo orzeźwiający, niesamowicie apetyczny i bardzo szybki w przygotowaniu. Shake truskawkowy to świetny pomysł na domową przekąskę zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Składniki: 500 g truskawek 500 ml jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru cukier – do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Truskawki myjemy, osuszamy i wyciągamy szypułki. Wrzucamy owoce do blendera, dodajemy jogurt
Przepiski.plpyszną mrożoną herbatę z kwiatów hibiskusa, a żeby było bardziej polsko rozpuściłam w niej mus truskawkowy :) Składniki (3 porcje): 10 g. suszonych kwiatów hibiskusa od Sunday Natural 100 g .truskawek 700 ml. wrzącej wody 1,5 łyżki cukru kilka listków świeżej mięty kostki lodu Kwiaty hibiskusa zalej wrzątkiem i odstaw do zaparzenia, a następnie do całkowitego wystudzenia. Truskawki podziel
Delicious PlaceCiasto z truskawkami Z wierzchu kruchutkie, a w środku wilgotne 🙂 Składniki ciasto kruche: 200g mąki 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 150g margaryny środek ciasta: 100g margaryny 4 jajka … Czytaj dalej Ciasto z truskawkami
czarrna od kuchnirozdrobnionego 4 jajka rozmiar M 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 300 ml oleju 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia MUS TRUSKAWKOWY 3 galaretki truskawkowe 1,5 kg truskawek MASA 500 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 100 ml wrzątku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Szpinak rozmrażamy, a następnie odciskamy z nadmiaru(...)połączenia składników. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 40 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Owoce blendujemy, a następnie zagotowujemy. Wsypujemy do nich galaretki i odstawiamy do lekkiego stężenia. Z przestygniętego biszkopta ścinamy wierzch. Następnie wykładamy na niego lekko
Przepiski.plPolecam to ciasto bo jest przepyszne, delikatne, lekko piaskowe z kwaskowatym rabarbarem i słodkimi truskawkami. Idealne do kawy czy herbaty, może szklanki mleka czy kakao. Polecam gorąco. Ciasto z truskawkami i rabarbarem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemascarpone i owocami to przyjemność w każdym kęsie! Ubite żółtka napowietrzają krem, a sok z cytryny rozświetla miodowe nuty, dodając charekteru i łącząc płynnie kremowe nadzienie z soczystymi plasterkami truskawek (hiszpańskich jeszcze, co prawda ale pachną i smakują naprawdę dobrze!) i pękatymi borówkami wykopanymi z ostatniej paczuszki w zamrażarce. Każde miękkie owoce świetnie sprawdzą się w tej kompozycji. Lekki(...)mascarpone i owocami na 2 croissanty Potrzebujesz: Krem 1 żółtko jaja 2 czubate łyżki mascarpone 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki soku z cytryny Do tego 2 złociste croissanty świeże truskawki borówki płatki migdałów inne ulubione miękkie owoce Sposób przyrządzenia: Krem: 1. Żółtko jaja przełóż do miski i utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. 2. Do ubitego żółtka dodaj mascarpone
Kuchnia w Słońcu Skąpanarozpuszczonego masła lub margaryny do pieczenia 1 łyżeczka sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 190 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 średnie jabłko 4 truskawki cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Spód formy (u mnie kwadratowa 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Szykujemy składniki na ciasto. Wszystkie składniki powinny(...)wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Krótko miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste. Ciasto wykładamy łyżką do przygotowanej formy. Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę. Truskawki kroimy na ćwiartki. Owoce delikatnie wciskamy w ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 50-60 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika
Słodkie okruszkisię z Wami prostym śniadaniowym przepisem. Moje dzieci uwielbiają wszelkie placki, placuszki i naleśniki. Ja zresztą też Dlatego dziś na śniadanie były proste placuszki na mleku, do tego pokrojone truskawki i dla chętnych odrobina miodu do polania. Szybko i pysznie. Polecam i wam. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej TOTA 3 wiejskie jajka 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru(...)smażę bez tłuszczu. Wykładamy porcje ciasta (jeden placuszek, to jedna łyżka masy). Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas truskawki i opcjonalnie odrobina miodu do polania. Smacznego The post Proste placuszki śniadaniowe first appeared on Słodkie okruszki
Słodkie okruszkiorkiszowej, nierafinowanego oleju kokosowego oraz mleka kokosowego light. Takie babeczki doskonale prezentują się na talerzu, można je podać na każdej imprezie czy w święta. Zdecydowanie warto udekorować je owocami, truskawki i borówki sprawdzają się idealnie i smakują rewelacyjnie z kokosowym kremem. Krem to połączenie śmietanki kokosowej, powstałej z mocno schłodzonego mleka kokosowego typu light (można takie znaleźć w Lidlu) oraz(...)szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 puszki mleka kokosowego light (śmietanki kokosowej) 1 opakowanie serka mascarpone 5 łyżek eytrytolu lub ksylitolu* owoce np. borówki, truskawki, maliny, granat Wykonanie: Ciasto: Rozmrozić szpinak, odcisnąć, zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak umyć, dokładnie odsączyć i również zblendować. Piekarnik nagrzać do 180 ºC . Jajka wbić do miski
Healthy food explorerwanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii – 0,5 tubki DODATKOWO: * wiśnie – ok. 200 g * mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki * cukier – ok. 4 łyżki + owoce: truskawki, porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z cukrem. Dodajemy jajka oraz Czarne Kakao Intense i Ciemne Kakao. Dodajemy pokrojone, zimne masło, zarabiamy, formujemy kulę, chłodzimy. Ciastem wylepiamy formę do tarty(...)lodówce do całkowitego stężenia masy. Wiśnie podgrzej z cukrem, w soku rozpuść mąkę, dodaj do owoców. Zagotuj, ostudź. Ostudzonymi wiśniami udekoruj mazurka. Dodajemy świeże, słodkie owoce – u mnie truskawki i porzeczki. Smacznego! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z DR.OETKER The post ŚWIĄTECZNY MAZUREK NA KRUCHYM, KAKAOWYM SPODZIE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I OWOCAMI first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na Słodkolekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca skorupka, a w środku mięciutka, lekko ciągnąca pianeczka . Podajemy ją z bitą śmietaną, której już nie słodzimy, oraz ze świeżymi owocami typu maliny, truskawki, jeżyny, borówka amerykańska, jagody. Nie jest łatwo zrobić Pavlovą, więc nie zrażajcie się za pierwszym razem, mi wyszła chyba za 3 czy 4 razem, wam na pewno pójdzie lepiej :). Przepis(...)Pavlovą pod wieczór i całą noc wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Bezę wyłożyć na paterę. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować świeżymi owocami, w moim przypadku to truskawki i poziomki z własnego ogródka :) Pavlovą z bitą śmietaną najlepiej zjeść od razu, bo po paru godzinach podchodzi wodą. Smacznego
moj przepis na