Truskawki - jedne z moich ulubionych owoców. W tym roku prawdziwy truskawkowy szał - są dorodne, jest ich dużo i można kupić tanio. My przeważnie zajadamy się nimi tak po prostu, ale można też wykorzystywać je do wielu potraw. Często lądują w deserach chociaż przyjemnie dodają słodyczy także sałatkom czy daniom wytrawnym. Doskonale znacie je wszyscy jako składnik koktajli mlecznych(...)tylko. Chyba nie mam wśród bliskich znajomych nikogo kto nie lubiłby truskawek, ale być może o czymś jeszcze nie wiem :D Dzisiaj, 5 czerwca, jest Dzień Truskawki więc zjedzmy ich choć kilka ! Niżej znajdziecie trochę propozycji na desery, napoje i dania, w których wykorzystałam truskawki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaŚwięta pyta się, czy będzie jego ulubiony serniczek. Ten przepis to już tradycja, po prostu nie może go zabraknąć. Ja zawsze przyrządzam go z truskawkową galaretką i mrożonymi truskawkami, ale spokojnie możecie dobrać inne owoce. Składniki na dużą blaszkę: 1 kg sera we wiaderku Kostka masła lub margaryny 1,5 szklanki cukru 4 żółtka 1,5 szklanki mleka 4 płaskie(...)łyżki żelatyny Cukier waniliowy Aromat śmietankowy lub waniliowy 2 galaretki truskawkowe 400-500g mrożonych truskawek Duża paczka herbatników (małe ze 2-3) Przygotowanie: Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać ser oraz aromat i wymieszać na jednolitą masę. Dodać do masy mleko (uprzednio zletnione). Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i wymieszać. Odstawić
Fabryka pomysłówRuszył sezon na truskawki, więc u mnie będzie bardzo truskawkowo :) uwielbiam je pod każdą postacią :) w sałatkach, w deserach, w ciastach, na słodko i wytrawnie... po prostu kocham truskawki. Dziś polecam bardzo gorąco fit koktajl bez grama cukru :) Składniki: 0,5 kg truskawek, 2 dojrzałe banany, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego. Banana miksujemy z jogurtem i wlewamy do szklaneczki, następnie miksujemy
Delicious Titbitsprzypadku tego octu pojawił się ale przezroczysty i to by tłumaczyło fakt, ze ocet różany był klarowny od chwili pozbycia się płatków róż. Ocet z truskawek Nastawiłam 18 czerwca 2023r. 20 czerwca dało się zauważyć początek fermentacji która nie ustawała do 28 czerwca. 1 lipca fermentacja ustała a od 2 do 3 lipca opadały owoce(...)płatków róż cudownie pachnący, klarowny od chwili pozbycia się płatków. Piękny kolor i duża moc, moim zdaniem większa od octu jabłkowego na tym samym etapie produkcji. Ocet z truskawek również jest wspaniały. Moc jego zbliżona do octu z płatków. Klarowność truskawkowego nie jest tak wysoka, ale myślę, że to kwestia czasu. Inny jest również odcień czerwieni, na zdjęciu tak bardzo
Leśny ZakątekSezon na truskawki trwa w najlepsze, nie mogłam się im oprzeć i zrobiłam na deser gofry. Pyszne, mleczne i chrupiące, takie jak z budki nad morzem. Wróciły wspomnienia najlepszych wakacyjnych chwil, gdzie na ten przysmak czekało się cały rok. Teraz z powodzeniem można zrobić takie same w domu, wystarczy dobry przepis i dobrej mocy gofrownica. Jak jednak wybrać najlepszą(...)szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 100 ml rozpuszczonego i wystudzonego masła ½ szklanki mleka w proszku 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatki: Bita śmietana Truskawki Kiwi Sos czekoladowy Świeża mięta Sposób przygotowania: Żółtka wybić do miski, dodać cukier i ubić mikserem na puszystą pianę, wlać mleko oraz płynne masło, dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną
Wanilia i Kardamonwęglowodanów a niższą tłuszczów by organizm chętniej spalał tłuszcz tkankowy zamiast tego podanego na talerzu. Składniki – lody truskawkowo-jogurtowe (6 sztuk) 150 g naturalnego jogurtu skyr 150 g truskawek świeżych lub mrożonych opcjonalnie słodzik np. ksylitol , erytrytol, stewia , inulina do smaku Przygotowanie Truskawki umyć, oczyścić z szypułek a następnie zblendować. Do owoców dodać naturalny jogurt skyr. Całość zmiksować
Ola la LCHFrozgrzanym tłuszczu jak zwykłą jajecznicę. Możesz też masę ubić bardziej, podzielić ją na pół i usmażyć dwa omlety. Podziel na porcje i rozłóż na talerze. Udekoruj kawiorem i truskawkami. Składniki na 2 porcje 6 jajek 1/3 szklanki wytrawnego szampana 3 łyżki kawioru 1 łyżka masła kilka truskawek sól i pieprz do smaku Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź
Eat me! Fit me!Składniki: 1/2 kg mąki 1 jajko 30 g drożdży 1 szklanka mleka 50 g cukru 50 g masła 400 g truskawek Przygotowanie: Drożdże wymieszać z 1 łyżeczki cukru i 1/4 … Czytaj dalej Drożdżówka z truskawkami
czarrna od kuchniTruskawkowe doniczki to przysmak tegorocznego lata – idealne połączenie słodyczy z truskawek i odrobiny goryczki z czekolady. Gwarantuję Ci, że nie poprzestaniesz na jednej porcji! Co będzie potrzebne? Truskawki i truskawkowa galaretka, śmietanka 30%, kakao i czekoladowe ciasteczka. I odrobina cierpliwości – do galaretki która będzie stygnąć i zastygać. Uwierz mi, warto poczekać bo efekt […] Artykuł Truskawkowe doniczki przysmak
ThermomaniaMoja córcia wyrasta na prawdziwą mistrzynię. Te lody to jej pomysł i wykonanie. Także prezentuję Wam lody Latosiowej junior! Co nam trzeba? 250 g Mascarpone 250ml śmietany 30% 500g truskawek 5 łyżek cukru Robimy! Truskawki gotujemy na średnim ogniu, aż nie wypuszczą soku, następnie schładzamy i odstawiamy do lodówki. Mascarpone cukier i śmietanę ubijamy, aż masa zrobi się kremowa
Latosiowydomtruskawkowe w sam raz na letnie upalne dni. Czas przygotowania : 10 minut/ czas mrożenia kilka godzin Ilość porcji: 4-3osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI : 500 g truskawek 320 ml śmietanki 30% 80 ml mleka zagęszczonego słodzonego 20 g cukru 1. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywną masę. 2. Dodajemy mleko skondensowane i przez chwilę ubijamy(...)czasie miksujemy truskawki blenderem lub gnieciemy widelcem. Następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Przelewamy do pojemnika w którym będziemy mrozić. Pojemnik musi mieć minimum 1 litr pojemnośći. Wkładamy do zamrażalki na kilka godzin. 3. Po kilku godzinach możemy cieszyć się pysznymi domowymi lodami. Smacznego…. Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie lodów. Artykuł Domowe lody truskawkowe pochodzi z serwisu
karolgotujełyżki żelatyny lub agar-agar 1/3 szklanki gorącej wody 3 miarki odżywki białkowej waniliowej (można pominąć i zastosować skyry waniliowe) Na górę: 2 galaretki truskawkowe (najlepiej bez cukru) świeże truskawki PRZYGOTOWANIE Galaretkę rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy(...)dodać jeszcze 2-3 łyżki erytrolu/ksylitolu - to już zależy od indywidualnych preferencji. Przekładamy masę do tortownicy i wkładamy do lodówki aż stężeje (około godzinę). Na wierzchu układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin (lub całą noc). Przed wyjęciem z tortownicy obkrawamy nożem dookoła. Kroimy na pyszne kawałki. Smacznego! Zapraszam do polubienia
Moje Kuchenne RewelacjeSzybki i pyszny koktajl, do tego ładnie wygląda🍹 Składniki (2 porcje): 1/2 świeżego ananasa 1 spora garść truskawek 1 mały kubek jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: 1. Truskawki odszypułkować, zmiksować z połową jogurtu, wyłożyć do niedużych szklaneczek. 2. Obranego ananasa zmiksować z resztą jogurtu, ostrożnie wyłożyć na warstwę truskawkową. Udekorować wedle uznania. Smacznego!!! Źródło: Moja galeria smaku
Kuchnia domowa Animasła ● 40 g mąki T55 ● 30 g białek jajka (około 2 białka) ● 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy) ● 0,5 g drobnej soli ● 500 g dojrzałych, aromatycznych truskawek ● około 3 łyżeczki stewii (wedle uznania) ● 1 cl octu balsamicznego Przygotowanie Masło roztop i wymieszaj z cukrem trzcinowym. Domieszaj sól i ziarenka wyskrobane z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Dodaj przesianą mąkę(...)kształt „języków”. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C, aż się zezłocą, odstaw do ostudzenia. (przechowują się przez kilka dni w suchym miejscu, np. w metalowym pudełku). Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki. Zmiksuj ze stewią i octem balsamicznym. Podawaj chłodnik w głębokich talerzach lub miseczkach z chrupiącym ciastkiem, i dodatkowo gałką lodów waniliowych (opcjonalnie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaProsty deser z galaretką i owocami. Najlepszy z truskawkami, malinami czy borówkami. Truskawki ułożyć w kilku szklanych pucharkach (zrobiłam dwa większe i dwa mniejsze desery). Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem
Bullio