Dziś mam dla Was banalnie prosty przepis na deser z truskawek , który jest wspomnieniem z dzieciństwa mojego ukochanego:) składniki Truskawki ( my mieliśmy chyba ze 3 kilo, ale może być mniej) cukier opcjonalnie Truskawki myjemy, osuszamy i obieramy. Wrzucamy do miski , dusimy! Gdy utworzy nam się papka przekładamy do kubeczków i mrozimy. Gotowe
Cukier&Puderdużo się działo długi i wyczekiwany urlop, ślub Weroniki...itp ;) Ale do rzeczy dziś mam dla Was połączenie dwóch ciast ,które uwielbiam czyli sernika i brownie i na dodatek truskawek mniami! Składniki na masę czekoladową: 100 g czekolady mlecznej 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 3 jaja 3 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki pszennej składniki na masę sernikową(...)sera trzykrotnie mielonego 2 jaja 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka mąki pszennej 400 g truskawek Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miękkie masło i szklankę cukru pudru ucieramy na puch. Wbijamy kolejno po jednym jajku, miksując na gładką masę. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, wsypujemy mąkę i kakao, miksujemy. Blachę wykładamy papierem
Cukier&Pudersamym mlekiem) do miękkości, a następnie zblendować na gładką masę. Gotowy budyń wystarczy dosłodzić, najlepiej miodem albo innym zdrowym zamiennikiem cukru, dołożyć ulubione dodatki, w tym wypadku mrożone truskawki, ciemne kakao i ziarenka wanilii i porządnie zmiksować. Oczywiście budyń bez żadnych dodatków smakuje również rewelacyjnie:) Taki budyń jaglany to świetne, pożywne śniadanie lub zdrowa kolacja. Może on być także wspaniałym(...)często i bez wyrzutów sumienia!:) SKŁADNIKI: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1szklanka mleka (użylam roślinnego) miód (opcjonalnie np. syrop z agawy lub cukier do smaku) DODATKOWO: truskawki (lub inne ulubione owoce: maliny, borówki, jeżyny, jabłka, itp.) ciemne kakao lub gorzka czekolada ziarenka wanilii (opcjonalnie) - "czysty" budyń smakuje równie wspaniale WYKONANIE: Kaszę jaglaną wsyp na gęste sitko
Słodko-Słony Świat Ilonypartiami do utartego serka i mieszamy szpatułką do połączenia sie składników. Mus truskawkowy: 225 ml soku pomarańczowego 100% naturalnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 75 g cukru 375 g mrożonych truskawek 15 g mąki ziemniaczanej 150 ml soku doprowadzamy do wrzenia z cukrem, cukrem waniliowym i 100 g truskawek. Resztę soku mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się soku(...)Gotujemy, ciągle mieszając około minuty, do lekkiego zgęstnienia. Następnie delikatnie wsypujemy resztę truskawek i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Wykonanie: Krem dzielimy na 4 części. Na pierwszy blat ciasta kładziemy połowę musu truskawkowego. Na mus wykładamy 1/4 kremu. Przykrywamy biszkoptem. Ponownie wykładamy resztę musu, nakładamy kolejną porcję kremu, rozsmarowujemy i przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch i boki dekorujemy pozostałymi dwiema porcjami
Made By Mom And Sonumyć naczynia." A teraz przejdźmy do przepisu :) Składniki (na 1 porcję): - 3 łyżki komosy ryżowej Vibio - 200 ml mleka - 1 łyżeczka miodu - 1 płaska łyżeczka stewi waniliowej - 5 truskawek lub inne dowolne owoce - 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego - kilka malin Quionę wypłukać. Następnie uprażyć na suchej patelni przez 5 minut. Przełożyć do rondelka, zalać mlekiem, dodać stewię waniliową (bądź(...)dowolny aromat) i gotować ok. 20 minut, do całkowitego wchłonięcia mleka. Przed końcem gotowania dodać miód i pokrojone w kostkę truskawki i wymieszać. Podzielić na dwie części. Najpierw przełożyć do słoiczka jedną połowę, następnie polać jogurtem naturalnym, ułożyć kilka malin, przykryć pozostałą częścią komosy i przystroić truskawką :) Smacznego! :) Wysokiej jakości quinoę możecie zakupić w sklepie Coś dla zdrowia :) Zajrzyjcie
Zdrowie na języku :PPomysł na piątkowy, wiosenny, szybki obiad :) Przecież wreszcie trzeba korzystać z majowego słoneczka na balkonie :DMakaron z truskawkamiSkładniki:opakowanie makaronu nitkitruskawki (świeże, mrożone - jakie tylko mamy
Lawendowe Niebomoim ogródku już tyle pięknych truskawek się czerwieni... Nic tylko wychodzić, zbierać i jeść prosto z krzaczka ;) Ale w upalne dni mam lepszą propozycję, na chłodno z kulką lodów śmietankowych też byłoby dobrze połączyć ;) Niestety ja z powodu braku lodów w domu robiłam bez nich...Koktajl truskawkowySkładniki: truskawki świeże lub mrożonecukier kryształ - tyle ile każdy lubi :)łyżeczka(...)cukru waniliowegogałka lodów śmietankowychPrzygotowanie:Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i wrzucamy do blendera. Dodajemy tyle cukru ile lubimy. Każdy z nas ma inny poziom słodyczy - 5 - 6 łyżeczek to moje minimum:)Wszystko razem ucieramy i przelewamy do szklanek. Wstawiamy do lodówki na godzinkę, a na koniec dodajemy gałkę lodów.Pychota
Lawendowe Niebotaki deser, który powstał trochę przez przypadek. Niedawno robiłam uproszczoną kremówkę, czyli ciasto francuskie, bita śmietana, truskawki. Okazało się, że zjedzenie jej za pomocą widelczyka czy łyżeczki jest może nie niemożliwe, ale trochę skomplikowane. Ciasto francuskie się kruszy, ucieka nam z bitej śmietany, nie da się tak łatwo wydzielić porcji widelczykiem na jeden kęs. A ponieważ deser bardzo nam smakował(...)kakao. Ale to przecież główny składnik czekolady :) Świeże maliny kupiłam w Lidlu i muszę przyznać, że o tej porze roku smakują całkiem przyzwoicie :) A już na pewno lepiej niż truskawki, które tylko wyglądają jak truskawki. Czytaj więcej
bistro mamaKlasyka opiera się na biszkopcie nasączonym naparem z kawy i amaretto. Zaryzykowałem... moje biszkopty skąpałem w mocnym naparze z zielonej herbaty. Do tego masa z sera mascarpone i soczyste truskawki. Ryzyko się opłaciło, a to połączenie okazało się idealnym pomysłem na letni deser. Polecam Wam schłodzić deser przed podaniem. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 3-4 osób Koszt(...)przygotowania: 19,00 zł SKŁADNIKI: 2 szklanki świeżych truskawek 12-16 szt. biszkoptów podłużnych 1 saszetka zielonej herbaty 500 g serka mascarpone 4 żółtka z jajek 4 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Na początku zaparzamy mocny napar z zielonej herbaty i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wbijamy żółtka i dodajemy cukier puder. Ubijamy na jasną kremową masę. Do masy z żółtek
kulinarnyJaPowzięłam ambitny plan robienia tortu bezowego (losy tego pomysłu ciągle się ważą). Być może nie wypada pokazywać oklapniętego "kogelmoglowego" sufletu, ale i tak był dobry, no i jeszcze z truskawkami! A Wy kiedy jedliście go ostatnio? P.S. Pisząc tego posta przypomniała mi się dyskusja prowadzona na forach internetowych na temat blogerów, którzy zamieszczają przepisy, właśnie tak oczywiste(...)Kogel mogel z piekarnika z owocami Składniki: 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 200ml śmietany kremówki 1 opakowanie cukru waniliowego starta skórka z pomarańczy cukier do posypania wierzchu świeże truskawki Sposób przygotowania: Żółtka ubić mikserem z cukrem aż zmienią kolor na kremowy. Dodać skórkę pomarańczową i śmietanę, ubijać dalej. Wlać do kokilek do 1/2 wysokości. Piec 20-25 minut
W kuchni wieczoremmogę ze sobą zabrać w miasto. Zobaczcie co z tego wyszło, może kogoś zainspiruje?" Składniki na 2 średnie porcje: 2 łyżki jagód świeżych/mrożonych Kilka dużych truskawek otręby granulowane o smaku truskawkowym 200 ml śmietanki 30%/ ew. jogurt naturalny Herbatniki maślane Kilka plasterków suszonego banana Kilka migdałów Kilka orzechów laskowych Jedno średniej wielkości ciastko – beza Sposób(...)przygotowania: Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, na najwyższych obrotach na sztywno i wstawiamy pod przykryciem do lodówki. W tym czasie myjemy owoce, osuszamy. Truskawki kroimy na cienkie plasterki, mrożone jagody – odmrażamy, świeże pozostawiamy na później. Do 2 miseczek na dno nakładamy po 2-3 łyżki śmietanki/jogurtu, następnie dodajemy pokrojone truskawki, posypujemy jagodami. Wierzch owoców posypujemy otrębami, dodajemy plasterki suszonego banana
Słodkie Przyjemnościciasta francuskiego Krem 6 żółtek 130 g cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 350 ml mleka + 2 łyżki mleka 24 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 400 g świeżych truskawek garść migdałów Sposób przygotowania: Schłodzone ciasto francuskie cienko rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Jeżeli idzie to zbyt ciężko, możecie włożyć ciasto pomiędzy dwa pergaminy, powinno Wam to ułatwić rozwałkowanie ciasta(...)dzięki czemu nie powstaną nam grudki, a następnie ponownie wstawiamy na gaz i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Rondelek wstawiamy do miseczki z zimną wodą, aby masa szybciej się ostudziła. Truskawki myjemy, osuszamy a następnie usuwamy szypułki. Kroimy na ćwiartki. Na ostudzony blat z ciasta francuskiego wylewamy i równo rozprowadzamy krem waniliowy a następnie dekorujemy truskawkami. Ciasto posypujemy rozgniecionymi kawałkami migdałów
Słodkie Przyjemnościwarzywami to żadna nowość. A muszę Wam powiedzieć, że każdy z domowników chciał dokładkę. I jak tu się im dziwić? Spróbujcie!" Składniki na 3 porcje: 1/2 pomarańczy 15 truskawek 6 główek z zielonych szparagów jogurt naturalny - 4 łyżki cukier cynamonowy 2 łyżeczki cukru białego szczypta soli Sposób przygotowania: Szaragi myjemy i odłamujemy twarda końcówkę (jeżeli wolisz możesz odciąć mniej więcej(...)grubości szparaga. Po tym czasie szparagi wyławiamy i przekładamy do miski wypełnionej zimną wodą. Do małej szklanki wlewamy około 3-4 łyżek jogurtu, dodajemy łyżeczkę białego cukru i mieszamy. Truskawki myjemy, osuszamy i odrywamy szypułki. Kroimy na połówki albo ćwiartki w zależności od wielkości owoców. Pomarańcze kroimy na plasterki. Na szeroki talerz nakładamy kleks jogurtu, na środek układamy plasterek pomarańczy
Słodkie Przyjemnościziarno kakaowca, choć soczysty jak migdał. Nadaje się do sałatek jako dodatek, jako składnik ciasta i do jedzenia od tak. Ja wykorzystałam go w sałatce bardzo wiosennej z truskawkami, świeżym szpinakiem i szparagami. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu." Składniki : garść rukoli garść świeżego szpinaku garść mieszanki sałat - greckiej, lodowej, masłowej 5-6 truskawek 5 zielonych szparagów mała garść(...)gryczanego 1,5 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek oliwy sól Sposób przygotowania: Sałaty myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki. Liście szpinaku myjemy i dorzucamy - gdy są zbyt duże rwiemy. Mieszamy. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na połówki. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem cukru. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie szparagi wyławiamy i wrzucamy
Słodkie PrzyjemnościJest pysznie! To wiem na pewno ;) Reszta to kwestia wyobraźni. Jeżeli macie ochotę na letni, lekki obiad, deser albo kolację koniecznie wypróbujcie ten pomysł. Zapraszam na Makaron naleśnikowy z truskawkami." Składniki na 1 porcję: 3 naleśniki - przepis tu kilka truskawek ( duża garść) śmietana 18% łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Naleśniki podgrzewamy, a następnie zwijamy w rulon. Kroimy na cienkie, około(...)paski, tak aby powstał długi makaron. Przekładamy na talerz. Śmietanę mieszamy razem z cukrem i odstawiamy, do całkowitego rozpuszczenia się kryształków cukru. Truskawki myjemy, osuszamy a następnie odrywamy szypułki. Kroimy na mniejsze kawałki - połówki albo ćwiartki. Wrzucamy na makaron. Całość polewamy przygotowaną śmietanką. Podajemy na ciepło. Smacznego
Słodkie Przyjemności