charakterystyczne dla Szwecji wyciszenie, spokój, po prostu slow life. Rynek Ystad pełen był stoisk z pięknymi kwiatami, świeżymi rybami, niezwykle dorodnym czosnkiem i najpiękniej na świecie pachnącymi truskawkami - wyobraźcie sobie powietrze o zapachu słodkich truskawek.... W Ystad miałyśmy okazję zobaczyć teatr, kościół św. Marii z XIII wieku, klasztor franciszkański z pięknym różanym ogrodem i pachnącym lawendą ogródkiem ziołowym. Urzekły(...)zabudowa, piękne nadmorskie widoki, kuchenne sklepy, w których mogłabym zamieszkać, cudowny smak ryb, zamiłowanie do białego bzu, który tak bardzo kocham, rowery, którymi niemal wszyscy tam się poruszają, zapach truskawek, piękne róże i malwy i oczywiście morze. Już wiem, gdzie chcę spędzić kolejne wakacje! Kto z nas nie lubi uczucia rozpieszczenia i poczucia, że jest się kimś wyjątkowym?! Podczas
KUCHARNIAżółtka =1kg sera w wiaderku =300 ml śmietany kremówki =6 łyżki cukru pudru = 3czubate łyżki żelatyny =okolo 1 kg truskawek(...)wody, lekko studzimy i łączymy z masa serowa ,dalej miksując .W tortownicy wyłożonej papierem ,zakrywamy dno ,pokruszonymi ciastkami. Pokruszone ciastka ,zakrywamy masą serową ,wokoło układamy połówki truskawek .Na to wylewamy połowę tężejącej galaretki i jak galaretka stężeje ,wykładamy reszte masy serowej. Wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie układamy truskawki i zalewamy reszta galaretki Smacznego
w mojej kuchniSKŁADNIKI truskawki - 2 kg cukier - 1,5 kg woda - 1-1,5 l skórka z jednej cytryny /w całości/ sok z cytryny - 2-3 łyżki(...)Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Wodę gotujemy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy 15 -20 min - aż syrop zacznie gęstnieć. Skórkę cytrynową wyjmujemy, dodajemy sok z cytryny. Truskawki przekładamy do słoików /pozostawiając 1 cm od góry wolny/ i zalewamy syropem /również pozostawiając 1 cm od góry wolny/. Zakręcamy i pasteryzujemy
w mojej kuchniSkładniki: - 3 kg truskawek - ok. 1 kg cukru -sok z 1 dużej cytryny Przygotowanie: Truskawki dokładnie myjemy i obrywamy szypułki. Układamy warstwami w dużym garnku, każdą zasypując cukrem. Zostawiamy na noc aż puści sok.Rano gotujemy na wolnym ogniu.. Na małym ogniu doprowadzamy truskawki do wrzenia.Gdy puszczą sok , wybieramy owoce .Gorący sok przelewamy do wyparzonych
w mojej kuchniklimacie śnieżnej bieli, na śniadanie przyrządziłam białe, ryżowe, kokosowe placuszki. Wyszły takie jak lubię, puszyste, chrupiące z wierzchu i lekko wilgotne w środku :) ~ Placuszki ryżowe z wiórkami kokosowymi i truskawkami ~ Składniki: 60g mąki ryżowej 150g jogurtu naturalnego 1 jajko (osobno żółtko i białko) lub 2 białka 1 łyżka wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia słodzidło szczypta soli + truskawki(...)natłuszczoną patelnię i smażymy na niej małe placuszki (1 łyżeczka = 1 placuszek) po kilka minut z każdej strony. Gotowe wykładamy na talerz i podajemy z dowolnymi dodatkami (u mnie truskawki i wiórki kokosowe
Kuchenny Skrawek Niebazwiększyłam porcje (a co tam będzie na później), zmiksowałam ulubione owoce, wykopałam pszenne zarodki i przystąpiłam do pracy... Zapiekana owocowa owsianka 300g owoców* (u mnie 150g brzoskwiń i 150g truskawek) 1 szklanka płatków owsianych 2 jaja 3 łyżki zarodków pszennych 1 łyżka miodu** do przybrania: owoce, orzechy(...)zarodki pszenne. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Następnie powstały krem mieszamy z płatkami owsianymi. Odstawiamy na około 1 godzinę aby płatki nasiąkły. Powstałą masę przekładamy do kokilek, do środka wkładamy truskawkę, kostkę czekolady itp, posypujemy cukrem, płatkami migdałowymi, polewamy miodem- co kto lubi. (Ja do tego celu wykorzystałam truskawki, a wierzch posypałam cukrem pomarańczowym.) * z powodzeniem możemy zwiększyć ilość owoców ** zamiast
Zapiski Młodej Żonydrobnego) 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka octu z białego wina 300 ml śmietanki 30 % 125 g mascarpone 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie czereśnie koktajlowe, truskawki A jak to zrobić: Białka ubić ze szczypta soli na sztywno. Gdy będą dobrze ubite dodawać stopniowo cukier i miksować, aż przestanie być wyczuwalny. Na końcu dodać mąkę i ocet(...)dodać cukier i miksować, aż stanie się dobrze ubita (tzn. będzie widać na niej ślady miksera). Dodać mascarpone i dobrze wymieszać składniki. Przygotowany krem rozsmarowujemy na bezie, posypujemy pokrojonymi truskawkami i przy pomocy papieru delikatnie ja zwijamy w roladę. Wierzch można delikatnie oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami (w moim przypadku to truskawki i czereśnie koktajlowe
Kuchnia w opałachśmietaną Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto z śliwkami Rolada biszkoptowa z jabłkami Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem Miodownik z kremem z kaszy manny Ciasto szpinakowe z granatem Szarlotka na kruchym cieście Czekoladowa pokusa Ciasto czekoladowo kokosowe(...)borówką Kruche z pianką i owocami Rolada truskawkowa Kefirowe z rabarbarem i kruszonką z otrębów owsianych Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką migdałową Szach-mat wg siostry Anastazji Ucierane z truskawkami Rabarbarowiec kruszony Francuskie ciastka z owocami Podwójnie czekoladowa rolada z malinami
Ala piecze i gotujemascarpone i waniliowego serka homogenizowanego oraz odrobiny kawy oraz brandy (amaretto jakimś cudem wyparowało mi z butelki!:D). Do tego mnóstwo pysznego sosu truskawkowego, który zrobiłam z mrożonych truskawek i mamy niebo w gębie!:)) Sos podałam na gorąco, do przestudzonych już naleśników, (dzięki czemu nadzienie pięknie się trzymało), a całość smakowała wprost wyśmienicie! Możecie sos zastąpić konfiturą truskawkową lub nawet(...)homogenizowanego waniliowego cukier puder do smaku (około 3-4 łyżeczki) 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 1 łyżeczką gorącej wody 3 łyżki brandy (lub amaretto) SOS TRUSKAWKOWY: 250 g truskawek (użyłam mrożonych) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody cukier puder do smaku (około 4 łyżeczki) WYKONANIE: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładkie ciasto i smaż placki
Słodko-Słony Świat IlonyŚwiętowanie 13 rocznicy - odsłona druga. Kto nie lubi po pysznym obiedzie, zjeść coś słodkiego? Na wczorajszy wieczór (trochę za namową mojej córki), przygotowałam pyszne eklerki z truskawkami. Z tego przepisu równie dobrze możecie przygotować tradycyjne ptysie. SKŁADNIKI: ½ szklanki wody (125 ml) 65 g. masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu) ½ szklanki mąki pszennej łyżeczka cukru szczypta soli(...)jajka SKŁADNIKI NA KREM: 200 ml śmietanki min. 30% 1 serek mascarpone 2 łyżki cukru pudru ŚmietanFix truskawki A jak to zrobić: EKLERKI: Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło się rozpuści a woda lekko zagotuje. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką na gładką
Kuchnia w opałachkońcu dawno nie padało. Mimo wszystko spróbuję trochę odczarować aurę. Wiosno wyjdź z ukrycia, na jesień jeszcze przyjdzie pora. Hmmm może skusi się na lody :) SKŁADNIKI: 1 miseczka truskawek 150 ml. śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru A jak to zrobić: Aby przygotować takie lody, trzeba się zaopatrzyć w foremki do lodów na patyku. Ja posiadam formę silikonową(...)taką też polecam. Truskawki umyć, usunąć szypułki i zblendować. Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem. Dodać truskawki i chwilę jeszcze miksować, aby powstała jednolita masa. Przelać do formy, powkładać patyczki i włożyć do zamrażalnika
Kuchnia w opałachTruskaweczki, mogła bym je jeść bez końca. Dzisiaj proponuję szybkie i mało skomplikowane danie z truskawkami. Sprawdźcie jak smakują z makaronem :) SKŁADNIKI: makaron ugotowany al dente (u mnie różne rodzaje) miseczka pokrojonych truskawek 2-3 łyżki jogurtu naturalnego cukier trzcinowy A jak to zrobić: Nic prostrzego. Pokrojone truskawki wymieszać z ugotowanym makaronem i jogurtem. Z wierzchu posypać cukrem trzcinowym
Kuchnia w opałachswoje "Delicje". SKŁADNIKI: na 3 porcje 8-10 małych bezików 3 łyżki malin (użyłam mrożonych) 200 g serka homogenizowanego straciatella 200 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru kilka truskawek pokrojonych na ćwiartki A jak to zrobić: Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodatkowo dodałam do niej 3 rozgniecione, mocno dojrzałe truskawki, co pozwoliło mi uzyskać lekko różowy kolor(...)pucharka ułożyć,pokruszone bezy. Kolejne warstwy to: serek straciatella maliny pokruszone bezy bita śmietana. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Podawać schłodzone
Kuchnia w opałachTort makowo budyniowy z cytrusami Tort czekoladowo kokosowy Tort z kremem adwokatowym Torcik czekoladowy z truskawkami Tort makowo kawowy Tort makowo kokosowy Tort czekoladowy z śliwkami Tort pavlowa z truskawkami Tort śmietankowo jabłkowy Tort orzechowo kokosowy Tort śmietankowy z brzoskwiniami Tort schwarcwaldzki Tort piernikowy Tort czekoladowy z truskawkami Tort tiramisu Tort miodownik Warstwowy torcik na zimno
Ala piecze i gotujeLekko cytrynowy deser z serka mascarpone z musem z truskawek. Chłodny i orzeźwiający. 250 g sera mascarpone 0,5 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki wody 5 łyżek cukru 250 g truskawek skórka otarta z połowy cytryny Ser mascarpone zmiksować z 3 łyżkami cukru i śmietaną. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody(...)lekko przestudzić. Skórkę z cytryny oraz większą część wody z żelatyną dodać do serka i wymieszać. Masę rozlać do pucharków i wstawić do lodówki. Truskawki dokładnie zmiksować z 2 łyżkami cukru. Dodać pozostałą część wody z rozpuszczoną żelatyną. Powstały mus wylać na serek i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin
Bullio