TUTAJ BISZKOPT KLIK! Jeśli nie chcecie i nie mace czasu bawić się w biszkopt to wystarczą biszkopty do tiramisu. Składniki na piankę- -1 galaretka truskawkowa -litr śmietanki 36% Dodatkowo -truskawki na wierzch lub inne owoce -1 galaretka lub 2 galaretki,to zależy od wysokości i koloru jaki chcecie uzyskać Gotowy biszkopt wg.przepisu jak wyżej, lub biszkopty włóż z powrotem(...)wlej do bitej śmietany, miksuj do połączenia skladników. Połowę masy śmietanowej wlej na biszkopt i wyrównaj, nastęnie połóż drugi krążek i lekko dociśnij.Wylej masę i ułóż na wierzchu truskawki lub inne owoce.Wstaw do lodówki do stężenia. Rozpuść następną galaretkę wg.przepisu na opakowaniu i odstaw do wychłodzenia, aż zacznie lekko tężeć. Wyłóż na truskawki. Tort do lodówki. Przed podaniem udekoruj
Z Kuchni Do Kuchniserka waniliowego homogenizowanego 250 ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny paczka herbatników Masa truskawkowa: 450 g mrożonych truskawek 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Glazura truskawkowa: 4 łyżki cukru 4 łyżki śmietany słodkiej 4 łyżki wody 80 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka czerwonego barwnika w żelu(...)Dodatkowo: pojemnik plastikowy podobny do tego ze zdjęć. Przygotowanie 1. Truskawki rozmrozić, zblendować razem z cukrem, następnie 4 łyżki musu odstawić do glazury. Żelatynę roztopić w 6 łyżkach gorącej wody, po ostygnięciu dodać ją do musu truskawkowego i razem wymieszać. Mus wylać do jakiegoś płaskiego naczynia, ja wykorzystałem tortownice o średnicy 24cm. Po zastygnięciu foremką w kształcie serca wycinamy serduszka
zjem to blog kulinarnyścieramy na tarce. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy z kefirem lub jogurtem. Możemy delikatnie doprawić pieprzem. Koktajl truskawkowy (na zaparcia, z truskawkami po 10 m):250 g truskawek;1 łyżka mielonego siemienia lnianego;1/2 szkl. wody Siemienie zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Umyte truskawki miksujemy dokładnie i mieszamy z przestudzonym siemieniem lnianym
MiksturownikSezon truskawkowy to jeden z przyjemniejszych chwil w czasie wiosenno- letnim... Truskawki to owoc doskonały nadaje się praktycznie do wszystkiego, naleśniki kochamy chyba wszyscy a truskawki komponują się z nimi idealnie... Przepis i wykonanie ciasta naleśnikowego znajdziecie TU Dodatkowo potrzebujemy: 1 małą śmietanę 36% 3 łyżki soku z truskawek lub barwnik czerwony szklanka truskawek Śmietanę miksujemy(...)koniec dodajemy sok z truskawek i miksujemy aż do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Truskawki rozgniatamy widelcem. Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php
NaKońcuJęzykaWciąż jeszcze znajduję w ogródku kilka truskawek. Nie ma ich już zbyt wiele, ale szkoda, by się zmarnowały:) Miałam jeszcze kawałek pysznej babki, do tego truskawki, śmietanka i odrobina amaretto. Powstała taka moja wersja włoskiego deseru Trifle... Składniki: 300g świeżych truskawek, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/4 szklanki likieru amaretto, dowolne ciasto biszkoptowe (u mnie babka) lub biszkopty, 300ml śmietanki(...)łyżki cukru pudru, 1/2 laski wanilii, 5g startej czekolady. Przygotowanie Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki. Polać octem balsamicznym, dokładnie wymieszać. Odstawić na 30minut. Na dno 4 pucharków ułożyć po łyżce truskawek. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz nasiona z 1/2 laski wanilii. Na owoce ułożyć po 2 łyżki ubitej
Z miłości do słodkościNiestety sezon truskawek minął, szkoda, że są tak krótko. Zdecydowanie pogoda w tym roku nie służy truskawką, u babci udało się zjeść kilka sztuk reszta wszystko zgniło. Za dużo deszczu za mało słońca tego lata, w sumie tego roku. Mam nadzieje, że sierpień będzie ładniejszy. Kończąc sezon truskawkowy postanowiłam zrobić ciacho z truskawkami. Zdecydowanie z wszystkich wypieków truskawkowych tego roku(...)smakował mi najbardziej. Łasuch również potwierdził moje przypuszczenia co do jakości wypieku. W końcu nic tak nie dodaje smaku jak świeże truskawki. Pycha:) Składniki: 100 g cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 150 g masła szczypta soli 2 jajka 50 g drożdży świeżych 200 g truskawek 400 g mąki pszennej tabliczka czekolady Wykonanie: drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Na stolnicę wysypujemy mąkę
ciastkarnia na kruchym spodziezewnątrz upał jak nie wiem więc wszystkie metody ochłodzenia wskazane. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać ostatnie zapasy truskawek i borówek i zrobić tarteletki. O ile z borówkami nie ma problemy gdyż sezon trwa i wystarczy się przejść i wyzbierać z krzaczków o ile brak truskawek jest niepokojący. Szkoda, że w naszej strefie klimatycznej rosną tak krótko. Ciekawe czy koś zainteresował się zmodyfikowaniem(...)truskawek tak aby sezon u ans był tak dług jak np. w Hiszpanii? Nie obraziłabym się o takie rozwiązanie. Chociaż co naturalne to naturalne i może lepiej nie kombinować. Składniki na 6 tarteletek 2 szklanki mąki 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła łyżeczka proszku do pieczenia 250 g truskawek 500 ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki
ciastkarnia na kruchym spodziestopni i pieczemy około 1 godzinę i 15 minut. Bezę zostawiamy do ostygnięcia w wyłączonym, uchylonym piekarniku - najlepiej na całą noc. Sos truskawkowy: 500 g świeżych lub mrożonych truskawek (w przypadku mrożonych, proszę zwrócić uwagę na skład!) 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 1. Truskawki zasypujemy cukrem, wstawiamy na kuchenkę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy(...)ognień i gotujemy co jakiś czas mieszając, aż truskawki zmiękną i "puszczą soki" (w przypadku świeżych truskawek) lub do całkowitego rozmrożenia truskawek. 2. W szklance rozrabiamy łyżkę mąki z 2 łyżkami wody i wlewamy do truskawek. Gotujemy jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Tort Pawłowej możemy udekorować bitą śmietaną ( uwaga! śmietana zawiera
My Culinary ArtDzisiejsza propozycja to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser z udziałem truskawek. Wystarczy kilka patyczków do szaszłyków, odrobina czekolady i jakaś fajna ciekawa posypka. Jeśli przygotowujemy deser dla dorosłych posypką mogą być wiórki kokosowe lub mielone orzechy. Jednak nie tylko dorośli uwielbiają takie smakołyki. Dla dzieci również jest idealny, a cukrowa kolorowa posypka dodaje mu atrakcyjności. Szczerze przyznam(...)zaledwie kilka sztuk dotrwało do zdjęć, a reszta zniknęła w tajemniczych okolicznościach :) Składniki: Gorzka czekolada Mleczna czekolada Około 25 truskawek* Wiórki kokosowe lub kolorowa posypka cukrowa *ilość truskawek jest niestety rzeczą względną, gdyż zależy od ich wielkości :) Obie czekolady łamiemy na kosteczki i umieszczamy w miseczce. Następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. U nas było to 3 razy po 30 sekund
Kolizje SmakówKochani, chcecie poczuć gorące rytmy, słońce , plaże i beztroski czas ? Jeżeli tak, to zapraszam Was na hawajskie klimaty- czyli Lava Flow- drinka o smaku truskawek , banana i kokosu :) PolecamZaczynamy :) Składniki na jednego drinka:30 ml malibu30 ml bacardi60 ml soku ananasowego60 ml truskawek- świeże lub mrozone60 ml mleka kokosowego1 bananlódWykonanie: Bacardi , Malibu i truskawki miksujemy razem. Nalewamy do szklanki
Smaki Edytynajciekawszy deser zainspirowany nowymi herbatami Teekanne. Do przygotowania naleśników wykorzystałam herbatę TEEKANNE World of Fruits „Forest Fruits”, która zastąpiła tradycyjne mleko o wodę gazowaną. Herbaciane naleśniki z truskawkami i jogurtem greckim okazały się super przepisem do powtórki. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka cukru, 2 jajka, 1 saszetka herbaty TEEKANNE World of Fruits(...)Forest Fruits”, szczypta soli, olej do smażenia, świeże truskawki, 1/3 kubeczka jogurtu greckiego, 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: W szklance zaparzamy herbatę w 1/3 szklanki wrzącej wody, dodajemy 2-5 kostki lodu, aby ostygła. W miseczce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wlewamy przestudzoną herbatę i za pomocą trzepaczki dokładnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotrafi zjeść bezę sam. Ja zawsze jem śmietanę / krem i owoce z bezy. Bezę Pavlova podaję z różnymi owocami, najczęściej ułożonymi na bitej śmietanie. My bardzo lubimy pavlovą z truskawkami, i listkami mięty. Tym razem postanowiłam przygotować ją w wersji mini, z kremem na bazie bitej śmietany i konfitury truskawkowo-rabarbarowej, taka mini beza jest poręczna i odpada jej krojenie(...)składników masa ma być gęsta i błyszcząca. Tym razem bezę uformowałam za pomocą rękawa cukierniczego, tak by była wklęsła w środku, to miejsce wypełniłam kremem, w który powtykałam słupki truskawek i listki mięty. Mini beza Pavlova z truskawkami: Składniki na 4 bezy + kilka małych bezów: 4 białka z jajek 200 g cukru (100 g trzcinowego i 100 g pudru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię pić zimną maślankę lub kefir. gdy zaczynają się pojawiać truskawki, maliny, czy jagody nie potrafię sobie odmówić owocowych koktajli na ich bazie. A, że pojawiły się już tanie truskawki, ich cena spadła gwałtownie w dół, więc nie mogę się oprzeć by nie wykorzystać ich do przygotowała pysznych, tanich koktajli truskawkowych, tym razem na kefirze. Koktajl truskawkowy na kefirze(...)gdyż użyłam do jego przygotowania domowego cukru waniliowego . Ten napój jest doskonałym sposobem na zdrowe, niskokaloryczne odżywanie. Koktajl truskawkowy jest prosty w przygotowaniu, jest rewelacyjny w smaku, nie miksowałam truskawek do końca, gdyż chciałam by były lekko wyczuwalne w smaku:) W warunkach domowych, potrzebny jest do tego blender z ostrym ostrzem, ja korzystałam szatkownicę Blendera ręcznego HB724 marki Kenwood. Przygotowałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTruskawki to hit sezonu letniego. Wszyscy chcą przygotować jakiś swój autorski przepis z ich udziałem. Za sprawą Margarytki powiększyłam zapas słoiczków o ciekawym kształcie, postanowiłam w nie zapakować truskawkią, które musiałam szybko przobić, gdyż zapomniałam o wyjeździe na finał Blogerchef do Łasku k/ Łodzi. A kupiłam truskawki i arbuz. Frużelina to produkt otrzymany ze świeżych owoców zanurzonych w klarownym, lśniącym(...)bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników. Idealna w smaku i konsystencji. Frużelina truskawkowo-arbuzowa z kandyzowanym cukrem, składniki na 8 słoiczków 200 ml: Składniki: 1 kg arbuza 2 kg truskawki 1 szklanka kandyzowanego cukru 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Z arbuza odcinamy skórę, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięraczej nie pieczenie..bo miało być ciasto bez pieczenia lub deser ..każdy robił co chciał..aby było bez pieczenia..ja zastanawiałam cię co zrobić...a że nazbierałam jeszcze trochę truskawek..był jogurtowiec...i jak czasem bywa było z przygodami...za szybko wylałam galaretkę..i wyciekła mi z tortownicy...nowa tortownica , ale jak widać niezbyt szczelna...i jak widać na zdjęciu(...)zrobiły...dziękuję za wspólne "pieczenie" i zapraszam do następnego.. około 150 g pianek marshmallow 2 dowolne galaretki 2 duże jogurty naturalne cukier do smaku 6-7 łyżeczek żelatyny truskawki Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu [ można ciut zmniejszyć ilość wody].Pianki w całości lub pokrojone w kawałki ułożyć w tortownicy, zalać tężejącą galaretką.Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości wody
Moje domowe kucharzenie