pyszną mrożoną herbatę z kwiatów hibiskusa, a żeby było bardziej polsko rozpuściłam w niej mus truskawkowy :) Składniki (3 porcje): 10 g. suszonych kwiatów hibiskusa od Sunday Natural 100 g .truskawek 700 ml. wrzącej wody 1,5 łyżki cukru kilka listków świeżej mięty kostki lodu Kwiaty hibiskusa zalej wrzątkiem i odstaw do zaparzenia, a następnie do całkowitego wystudzenia. Truskawki podziel
Delicious PlaceCiasto z truskawkami Z wierzchu kruchutkie, a w środku wilgotne 🙂 Składniki ciasto kruche: 200g mąki 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 150g margaryny środek ciasta: 100g margaryny 4 jajka … Czytaj dalej Ciasto z truskawkami
czarrna od kuchnirozdrobnionego 4 jajka rozmiar M 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 300 ml oleju 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia MUS TRUSKAWKOWY 3 galaretki truskawkowe 1,5 kg truskawek MASA 500 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 100 ml wrzątku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Szpinak rozmrażamy, a następnie odciskamy z nadmiaru(...)połączenia składników. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 40 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Owoce blendujemy, a następnie zagotowujemy. Wsypujemy do nich galaretki i odstawiamy do lekkiego stężenia. Z przestygniętego biszkopta ścinamy wierzch. Następnie wykładamy na niego lekko
Przepiski.plPolecam to ciasto bo jest przepyszne, delikatne, lekko piaskowe z kwaskowatym rabarbarem i słodkimi truskawkami. Idealne do kawy czy herbaty, może szklanki mleka czy kakao. Polecam gorąco. Ciasto z truskawkami i rabarbarem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemascarpone i owocami to przyjemność w każdym kęsie! Ubite żółtka napowietrzają krem, a sok z cytryny rozświetla miodowe nuty, dodając charekteru i łącząc płynnie kremowe nadzienie z soczystymi plasterkami truskawek (hiszpańskich jeszcze, co prawda ale pachną i smakują naprawdę dobrze!) i pękatymi borówkami wykopanymi z ostatniej paczuszki w zamrażarce. Każde miękkie owoce świetnie sprawdzą się w tej kompozycji. Lekki(...)mascarpone i owocami na 2 croissanty Potrzebujesz: Krem 1 żółtko jaja 2 czubate łyżki mascarpone 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki soku z cytryny Do tego 2 złociste croissanty świeże truskawki borówki płatki migdałów inne ulubione miękkie owoce Sposób przyrządzenia: Krem: 1. Żółtko jaja przełóż do miski i utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. 2. Do ubitego żółtka dodaj mascarpone
Kuchnia w Słońcu Skąpanarozpuszczonego masła lub margaryny do pieczenia 1 łyżeczka sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 190 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 średnie jabłko 4 truskawki cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Spód formy (u mnie kwadratowa 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Szykujemy składniki na ciasto. Wszystkie składniki powinny(...)wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Krótko miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste. Ciasto wykładamy łyżką do przygotowanej formy. Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę. Truskawki kroimy na ćwiartki. Owoce delikatnie wciskamy w ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 50-60 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika
Słodkie okruszkisię z Wami prostym śniadaniowym przepisem. Moje dzieci uwielbiają wszelkie placki, placuszki i naleśniki. Ja zresztą też Dlatego dziś na śniadanie były proste placuszki na mleku, do tego pokrojone truskawki i dla chętnych odrobina miodu do polania. Szybko i pysznie. Polecam i wam. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej TOTA 3 wiejskie jajka 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru(...)smażę bez tłuszczu. Wykładamy porcje ciasta (jeden placuszek, to jedna łyżka masy). Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas truskawki i opcjonalnie odrobina miodu do polania. Smacznego The post Proste placuszki śniadaniowe first appeared on Słodkie okruszki
Słodkie okruszkiorkiszowej, nierafinowanego oleju kokosowego oraz mleka kokosowego light. Takie babeczki doskonale prezentują się na talerzu, można je podać na każdej imprezie czy w święta. Zdecydowanie warto udekorować je owocami, truskawki i borówki sprawdzają się idealnie i smakują rewelacyjnie z kokosowym kremem. Krem to połączenie śmietanki kokosowej, powstałej z mocno schłodzonego mleka kokosowego typu light (można takie znaleźć w Lidlu) oraz(...)szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 puszki mleka kokosowego light (śmietanki kokosowej) 1 opakowanie serka mascarpone 5 łyżek eytrytolu lub ksylitolu* owoce np. borówki, truskawki, maliny, granat Wykonanie: Ciasto: Rozmrozić szpinak, odcisnąć, zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak umyć, dokładnie odsączyć i również zblendować. Piekarnik nagrzać do 180 ºC . Jajka wbić do miski
Healthy food explorerwanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii – 0,5 tubki DODATKOWO: * wiśnie – ok. 200 g * mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki * cukier – ok. 4 łyżki + owoce: truskawki, porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z cukrem. Dodajemy jajka oraz Czarne Kakao Intense i Ciemne Kakao. Dodajemy pokrojone, zimne masło, zarabiamy, formujemy kulę, chłodzimy. Ciastem wylepiamy formę do tarty(...)lodówce do całkowitego stężenia masy. Wiśnie podgrzej z cukrem, w soku rozpuść mąkę, dodaj do owoców. Zagotuj, ostudź. Ostudzonymi wiśniami udekoruj mazurka. Dodajemy świeże, słodkie owoce – u mnie truskawki i porzeczki. Smacznego! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z DR.OETKER The post ŚWIĄTECZNY MAZUREK NA KRUCHYM, KAKAOWYM SPODZIE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I OWOCAMI first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na Słodkolekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca skorupka, a w środku mięciutka, lekko ciągnąca pianeczka . Podajemy ją z bitą śmietaną, której już nie słodzimy, oraz ze świeżymi owocami typu maliny, truskawki, jeżyny, borówka amerykańska, jagody. Nie jest łatwo zrobić Pavlovą, więc nie zrażajcie się za pierwszym razem, mi wyszła chyba za 3 czy 4 razem, wam na pewno pójdzie lepiej :). Przepis(...)Pavlovą pod wieczór i całą noc wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Bezę wyłożyć na paterę. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować świeżymi owocami, w moim przypadku to truskawki i poziomki z własnego ogródka :) Pavlovą z bitą śmietaną najlepiej zjeść od razu, bo po paru godzinach podchodzi wodą. Smacznego
moj przepis nażelatyny (około 3 łyżki rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 400 g owoców (u mnie truskawki i owoce z nalewki, ale owoce z nalewki tu nie pasowały) 2 galaretki malinowe/czerwone (75 g każda) rozpuszczone w 3 szklankach gorącej wody Formę wysmarować olejem lub masłem lub/i wyłożyć papierem(...)syropu wlana do lodowatej wody, twardnieje na kamień. Uwaga: Deser można też przygotować w wersji małych deserków. Wówczas na dno miseczki nalewałam do 1/3 wysokości foremek tężejącą galaretkę, powrzucałam truskawki, wsadziłam na lodówki na godzinę i później wykładałam jeszcze ciepłą piankę na galaretkę i później znów do lodówki. Po dwóch godzinach było gotowe. Przy wyciąganiu pianki miałam mały problem
moj przepis nanożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Składniki na krem jogurtowo-truskawkowy: 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności od tego czy truskawki są kwaśne czy słodkie) 120 ml wrzątku 4 łyżki żelatyny 750 gr jogurtu
moj przepis namojprzepisna.pl | Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT Kolejna propozycja na ciepłe dni, torcik bez pieczenia z truskawkami i rabarbarem. Torcik zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego i mleka kokosowego. Spód zrobiony jest w ciastek pełnoziarnistych, warstwa owocowa to mus truskawkowo-rabarbarowy. Torcik jest bardzo lekki, mało słodki, idealny dla osób dbających o linię, warstwa jogurtowa smakuje jak delikatna pianka. Polecam(...)powstałej masy odłożyć 1 szklankę, resztę schować do lodówki na czas przygotowania musu owocowego (nie dłużej niż 2 godziny, nie można dopuścić do całkowitego stężenia). Mus owocowy: 500 gr truskawek 500 gr rabarbaru * 1/4 – 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody W wodzie rozpuścić żelatynę, pozostawić do napęcznienia. Owoce opłukać, pokroić 1 cm kawałki, przełożyć
moj przepis nafrużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową Na prośbę mojego męża, jeden z najbardziej lubianych deserów, królowa wśród bez – Pavlova! Tym razem z frużeliną zrobioną z rabarbaru i truskawek oraz ze śmietanką kokosową. Ostatnio lubię używać tej śmietanki, bo desery są odrobinkę mniej tłuste, lżejsze, co mi bardzo odpowiada, jednocześnie jest bardzo delikatny posmak kokosa. Jeżeli ktoś jeszcze nie jadł(...)większą, w 180 st. przez 5 min, później w 110 st przez 1 godzinę. Ostudzić całkowicie w lekko uchylonym piekarniku. Frużelina rabarbarowo-truskawkowa: 300 gr rabarbaru 300 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 4, ale dla nas była zdecydowanie za słodka) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona
moj przepis nawody, 2 minuty ostudzić, pokroić na plastry grubości 1 cm np. nitką lub nożem z piłką i podawać natychmiast z sosem owocowym, mięsnym lub warzywnym. Frużelina truskawkowa: 600 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 2) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)cukrem, gotować do rozpuszczenia cukru. Dodać mąkę, zagotować, zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Zdjąć z gazu. Wykonanie: Na talerzu ułożyć pokrojonego knedliczka, polać wszystko frużeliną, przystroić świeżymi truskawkami. Smacznego! Knedliczki z frużeliną truskawkową Knedliczki z frużeliną truskawkową
moj przepis na