nadzieję, że się uda. eM. w pełni gotowy stoi nade mną i czeka aż skończę pisać post. Więc, dziś będzie szybko i tradycyjnie idealne na weekend. Naleśniki z truskawkami i białym serem. Cudownie chrupiące nadające się na śniadanie, obiad, deser czy kolacje. Wybierzcie sami kiedy będziecie mieli na nie ochotę. Miłego dnia!" Składniki : szklanka mleka woda mineralna niegazowana 3 jajka(...)łyżka oleju 500 g mąki łyżka ekstraktu waniliowego 500 g białego sera + 2 łyżki śmietany cukier cynamonowy szklanka truskawek 200 ml śmietany 12% Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę i miksujemy, następnie dolewamy tyle wody ile wchłonie ciasto. Wlewamy olej i ekstrakt waniliowy - miksujemy na najwyższych obrotach. Gotowe ciasto smażymy na rozgrzanej patelni
Słodkie PrzyjemnościNowy tydzień rozpoczynam lekko. A czemu nie? :) Propozycja zdecydowanie lunch'owa, lekka, pożywna i.. owocowa? Tak! Połączenie sałat z truskawkami jest na prawdę bardzo udane. Wypróbujcie koniecznie, szczególnie, gdy nie macie za bardzo ochoty na coś do jedzenia, w taki upał. A jeść przecież trzeba! No to, kto ma ochotę? " Składniki na 2 porcje: opakowanie różnych sałat (po kilka(...)listków sałaty masłowej, greckiej, rzymskiej, lodowej, rukoli) 200 g truskawek 8 szparagów 200 g piersi z kurczaka + ulubione przyprawy oliwa z oliwek dodatkowo grillowana ciabatta Sposób przygotowania: Sałaty myjemy i osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski i mieszamy. Przekładamy na dwa talerze. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, kroimy na paski, przyprawiamy według uznania i smażymy
Słodkie Przyjemnościnowego! Dlatego dziś raczej Was przepisem nie zaskoczę, jedynie zachęcę do jedzenia sezonowych owoców, dopóki są ;) To co ma ktoś ochotę? Składniki jogurt naturalny szklanka jagód szklanka truskawek Sposób przygotowania: Jagody myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki a następnie kroimy na plasterki. Do przygotowanych kieliszków nalewamy jogurt, następnie wsypujemy jagody, tak aby część wpadła do jogurtu(...)trochę (na około dwa palce) wystawały ponad jogurtem. Następnie na wierzch układamy pokrojone truskawki. Deser wstawiamy na około 20 minut do lodówki. Smacznego
Słodkie Przyjemnościsposób odpoczywać, ale gdy to już następuje, robię to na 100%. Tak było również i tym razem. Przygotowałam na weekend pyszny, tradycyjny sernik z kaszką manną z sezonowymi, polskimi (!) truskawkami. Całość nadawał smaczku mus truskawkowy, który sprawiał, ze sernik był dodatkowo nasączony i słodki. Nic tylko usiąść i delektować się smakiem. Składniki : 750 g sera 200 masła(...)silikonowych form, wtedy to pomijamy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 65-70 minut. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej na kilka godzin. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki. 150 g wrzucamy do blendera i miksujemy na mus, który wylewamy na wierzch ciasta. Resztę truskawek kroimy na połówki i dekorujemy górę ciasta. Podajemy schłodzone. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj prosto, szybko i bez cukru. Za to totalnie owocowo. Krótko, bo w tym przepisie nie potrzeba zbędnych słów. Smacznie, bo kto z Was nie lubi truskawek. Kolorowo, bo w końcu prawdziwa, słoneczna wiosna. Zapraszam na deser truskawkowy z lodami! Składniki na 2 porcję: 5-6 kostek lodu 400 g świeżych truskawek lody w ulubionym smaku - najlepiej waniliowe(...)truskawkowe Sposób przygotowania: Do blendera wrzucamy kostki lodu. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i wrzucamy do miksera. Owoce miksujemy około 2 minut do momentu uzyskania gładkości. Napój przelewamy do wysokich szklanek. Na wierzch nakładamy ulubione lody - u mnie truskawkowo-waniliowe. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie Przyjemnościwoli - wód smakowych, które nie zawierają w swoim składzie żadnych zbędnych konserwantów, ponieważ przygotowuje je w domu. Moim, jak na razie, ulubionym smakiem jest połączenie cytryny, mięty i truskawek. Jak dla mnie strzał w 10! Jeżeli macie potrzebne składniki, to koniecznie zróbcie sobie podwójną porcję i trzymajcie w pogotowiu w lodówce, warto! Składniki na dużą szklankę (350ml) 1 mała cytryna(...)łyżka cukru trzcinowego kilka truskawek liski świeżej mięty cytrynowej kostki lodu zimna woda Sposób przygotowania: Cytrynę obieramy, tworząc z niej wybrany kształt (koło, trójkąt, kwadrat) i kroimy na plasterki. Do wysokiej szklanki wsypujemy cukier i wrzucamy dwa plasterki cytryny - najlepiej z początku i końca owocu bo są najbrzydsze i nam się nie przydadzą. Rozgniatamy tak aby cytryna puściła
Słodkie Przyjemnościtych samych składników - 3:2:1 Mąki, Masła i Cukru. Wtedy ciasto wychodzi najlepsze, a i zagniatanie idzie 'gładko'. Dziś zaproponuję Wam wersję z najprostszym kremem bananowym z truskawkami, mam nadzieję, że tak jak ja się nim zachwycicie. Składniki: 300 g mąki (można użyć 150 pszennej i 150 kukurydzianej) 200 g masła 2 żółtka 100 g cukru trzcinowego ziarenka(...)połowy laski wanilii szczypta kakao 2 banany 100 g serka naturalnego szklanka truskawek Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, żółtka wymieszane z cukrem trzcinowym (kogiel mogiel). Dodajemy ziarenka wanilii i całość szybko zagniatamy. Ciasto możemy włożyć do lodówki na około 30 minut lub od razu rozwałkować na obsypanym mąką blacie i wyciąć kółka
Słodkie Przyjemnościchętnych, że nawet jedna nie doczekała by do wieczornego obżarstwa :) wilgotne, słodko kwaśne, bardzo smakowite :) Przepis z "What Katie ate". Muffiny migdalowe z jablkiem i truskawkami 185 g maki pszennej 65 g mielonych migdałów 130 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu skórka starta z połowy cytryny szczypta soli(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego 120 g masła, stopionego i ostudzonego 2 lekko roztrzepane jajka 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 6 truskawek, u mnie mrożone, pokrojonych w ćwiartki płatki migdałowe do posypania cukier trzcinowy do posypania Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C, włączamy termoobieg. W jednej misce łączymy suche składniki, w tym skórkę z cytryny. Do drugiej łączymy masło z jajkami
Dzieje kuchennej Wiewióryuwielbia czekoladę i truskawki to ciasto idealne dla niego ! :) Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni austriackiej, Przepis z "ciasta, sprawdzone przepisy" nr 11 listopad 2011, str. 13 Składniki: Ciasto: 150 g masła 8 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g gorzkiej czekolady 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa(...)gorzkiej czekolady 2/3 szklanki cukru 120 ml wody Dodatkowo: 250 g marmolady morelowej koszyczek truskawek Wykonanie: Ciasto: Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do masy, powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlać
Bon Appetit Małgorzatydrink: sok z brzoskwini, wino musujące, owoce: truskawki, mango, arbuz, cytryna, pomarańcza, listki mięty 2 drink: truskawki zmiksowane z cukrem, dodatkowo wino musujące, owoce truskawki i listki mięty do dekoracji 3 drink: zmiksowany owoc mango i arbuza oraz wino musujące. 1 drink 2 drink 3 drink
Bon Appetit MałgorzatyCzekolada z truskawkami zawsze jest strzałem w 10-tkę! Oczywiście przepis na tort różni się trochę od oryginalnego :) bo jak wiadomo Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni austriackiej. Składniki na blachę o średnicy 24 cm: Ciasto: 150 g masła 8 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 1 szklanka przesianej mąki(...)Polewa: 200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości, 2 tabliczki) 2 łyżki śmietanki kremówki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 250 g marmolady morelowej ze słoiczka 1 opakowanie truskawek Wykonanie: Ciasto: Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamane czekolady
Bon Appetit MałgorzatyZapomniałam na czas dodać przepis na ciasteczka francuskie jeszcze jak był sezon na truskawki i rabarbar :-P no cóż. Mam nadzieję, że macie w spiżarniach z nich powidła :-pSkładniki:2 op. ciasta francuskiegook. 20 truskawek4-5 łodyg rabarbaruok. 6 łyżek cukrucukier puder do posypania ciastek. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraciki o wymiarach ok. 5 cm x 5cm. Następnie(...)nakładamy na siebie po 3 kwadraciki i delikatnie dociskamy. W tym czasie truskawki i rabarbar kroimy w mniejsze cząstki, zalewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i gotujemy, aż woda wyparuje a owoce się rozpadną. Sprawdzamy poziom słodkości i w razie potrzeby dodajemy więcej cukru. Na każde ciastko nakładamy po 1 łyżce konfitury i wsadzamy do piekarnika na 180 stopni na około
Bon Appetit Małgorzatypozdrawiam moją Panią rehabilitantkę, która także miała okazję kosztować ;) Kupując jogurty greckie, kupuj jak najlepsze, na tym nie oszczędzaj. Musi być gęsty, tłusty i mało wodnisty. No i truskawki....co prawda jeszcze nie polskie, bo hiszpańskie, nie wiem czy w ogóle widziały Słońce? Ale były wyjątkowo pyszne. Może udzieliła mi się tylko wyobraźnia z tęsknoty za tymi czerwonymi truflami(...)łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru Na spód (tortownica o średnicy 26 cm): 300 g pokruszonych herbatników 150 g rozpuszczonego masła Dodatkowo: 1/3 szklanki cukieru pudru 1 op. truskawek Spód: Pokruszone herbatniki mieszamy z rozpuszczonym masłem. Masę z herbatników równomiernie wykładamy na spód natłuszczonej tortownicy. Wstawiamy na 30 min do lodówki. Krem: białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, następnie
Bon Appetit Małgorzatypełne 3 szklanki 250 ml: Sos angielski:* mleko 3,2 %- 150 ml* kremówka- 100 ml* żółtka- 3 szt.* cukier- 3 łyżki* wanilia- pół laski Kisiel truskawkowy:* truskawki- 300 g* cukier- 1 łyżka** skrobia kukurydziana- 1 łyżka lekko czubata*** woda- 1/2 szklankiSos angielski:Mleko zagotować z kremówką i ziarenkami wanilii.W międzyczasie ubić żółtka z cukrem na puszystą masę(...)lekkiego zgęstnienia sosu- czyli około 2,5-3 minuty (sos powinien oblepiać łyżkę).Natychmiast zdjąć z palnika, by sos się nie zwarzył.Schłodzić w lodówce.Kisiel truskawkowy:Umyte truskawki pokroić na kawałki, zasypać cukrem i odstawić na 10-15 minut, aż puszczą sok.W tym czasie skrobię dokładnie wymieszać rózgą w 1/2 szklanki wody.Garnuszek z truskawkami wstawić na palnik, dodać ziarenka
Kraina Miodem Płynącaszaleć, to szaleć. Tym razem padło znowu na truskawki zamknięte w knedlach. Do tego sos truskawkowo jogurtowy i mamy super obiad bezmięsny. A w upały idealnie się sprawdzi. Przyznam szczerze, że właśnie upały to moja zmora, po prostu ich nie cierpię i już.1 kg ugotowanych ziemniakówmąka ziemniaczanamąka pszenna typ 5001 duże jajkotruskawki1 łyżka mąki1 łyżka cukruSos :200 g truskawekkilka
Ewa w kuchni