pełnego pięknych kawałeczków jabłka... Ale myślę, że już sam widok truskawkowego musu na wierzchu wygląda zachęcająco. Składniki: 2 szklanki (dość gęstego) jogurtu naturalnego 2 łyżki ryżu preparowanego 1 szklanka truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 średnie jabłko (dość twarde) 1 łyżka masła 1/3 łyżeczki cynamonu 1 1/2 łyżki cukru brązowego Przygotowanie: Pieczone jabłko(...)sypiemy na wierzch brązowy cukier i cynamon. Smażymy przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści. Mus truskawkowy: Do garnka z grubszym dnem wsypujemy truskawki. Dodajemy 2 łyżki cukru . Gotujemy na wolnym ogniu, mieszając. Następnie w wodzie rozpuszczamy mąkę. Dodajemy do truskawek, mieszamy dokładnie i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Całość: Do przygotowanych pucharków
Słodkie okruszkiKolejny koktajl, trzeci :) Był z kiwi i bananem oraz z kiwi i pomarańczą . A dzisiaj wymyśliłam sobie z truskawkami, ponieważ bałam się, że mimo, iż kupione wczoraj, to szybko się zepsują. A poza tym miałam na nie ogromną ochotę! W wykonaniu jak zwykle bardzo szybki. Dla odmiany, ten podałam w miseczkach i jadłam łyżką bo dzięki dodaniu płatków owsianych (błyskawicznych(...)ziaren słonecznika był gęstszy od tych, co robiłam wczoraj. Bardzo syty może posłużyć nie tylko jako śniadanie, ale również jako deser czy przekąska w ciągu dnia. Składniki: 6 truskawek 10 owoców winogron 1 banan 1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżka ziaren słonecznika 4 łyżki jogurtu naturalnego Prosto: truskawki szypułkujemy i myjemy, winogrona myjemy, banana obieramy i dzielimy na trzy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comspecjalnie dla was przepis na pyszny truskawkowo kokosowy deser. składniki na 3 porcje 330 ml śmietany kremówki 30% galaretka truskawkowa 0,5 szklanki gorącej wody 6 dużych świeżych truskawek + kilka do dekoracji 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleczka kokosowego sposób przygotowania: truskawki miksujemy na mus, galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, studzimy i następnie przelewamy(...)puder i stopniowo po łyżce mleczko kokosowe. Deser podajemy w wysokich szklankach lub kieliszkach do martini. Mus i śmietanę przekładamy warstwowo w kolejności: mus, śmietana, mus, śmietana. Dekorujemy świeżymy truskawkami
noteskulinarnyfigaciasto i dodać ulubione owoce. I tu kolejny punkt który mi bardzo odpowiada, czyli ograniczone tylko Naszą wyobraźnią możliwości doboru owoców, pasują tu świetnie zarówno wykorzystane przeze mnie truskawki, borówki, czy rabarbar, brzoskwinie, jagody, maliny... dzięki temu możemy stworzyć wiele kombinacji na różne okazje. Babka jogurtowa z owocami SKŁADNIKI: 200 g mąki 1 jajko 200 g jogurtu naturalnego(...)oleju 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 150 g truskawek 100 g borówek amerykańskich 50 g rabarbaru cukier puder PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej jajko, jogurt, olej, oraz cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, właściwie wszystkie składniki oprócz owoców
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijogurtowiec, jednak zamiast stężonych galaretek do środka dodałam owoce :) Jogurtowiec owocowy z butelki SKŁADNIKI: 500 ml jogurtu naturalnego 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 35 dag truskawek 200 ml jagód lub borówek mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Truskawki myjemy, szypułkujemy, kroimy w kostkę. Jagody lub borówki płuczemy. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody(...)odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy jogurt, następnie dodajemy schłodzone galaretki i mieszamy całość. Owoce zarówno truskawki jak i jagody przekładamy do deseru i mieszamy. Pozostawiamy całość w misce przez około 20 minut. W tym czasie z butelki 1,5l odcinamy górę, deser przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (zostawiam na noc). Podajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipiękną słoneczną sobotę zapraszam na pyszne ciasto Afrodyta. Może upieczecie je ukochanej osobie z okazji Walentynek. Ciasto pełne afrodyzjaków: truskawki, cynamon, czekolada- czego chcieć więcej? SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 6 łyżek oleju, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki cynamonu, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki(...)mąki, 3 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki octu, Masa truskawkowa: 60 dag truskawek świeżych lub mrożonych, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: polewa czekoladowa, 1/2 tabliczki białej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: galaretka truskawkowa 1 sztuka, galaretka pomarańczowa 1 sztuka, galaretka agrestowa 1 sztuka, truskawki mrożone lub świeże 20 dag, pomarańcze hiszpańskie 3 sztuki, otręby owsiane - pulpa z mleka owsianego 2 szklanki, jogurt naturalny 150 ml, biszkopty okrągłe 20 sztuk przygotowanie pysznego deseru było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "kliknij i ZOBACZ-blender HR1677/90" pomarańcze hiszpańskie(...)rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wlać do musu pomarańczowego, wymieszać przelać do silikonowej formy z kominkiem 24 cm, poukładać na wierzchu biszkopty i do lodówki do zastygnięcia truskawki mrożone zalać 2 szklankami gorącej wody i zostawić na 5 minut, następnie pałką blendera zmiksować - galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wlać do musu z truskawek, wymieszać
W Mojej Kuchni LubięTorcik owocowy bez pieczenia. Składniki : 50 dkg truskawek 1 szklanka mleka 2 szklanki śmietany 18% 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki cytrynowe 20 dkg małych kruchych ciasteczek lub biszkoptów Sposób wykonania : Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody,a następnie rozpuścić w 1/2 szklanki gorącego mleka. Odstawić do przestygnięcia. Truskawki umyć ,zmiksować(...)zostawiając kilka całych do dekoracji. Do pozostałego zimnego mleka dodać śmietanę,cukier,cukier waniliowy i zmiksowane truskawki. Połączyć z wystudzoną żelatyną. Tortownicę wyłożyć ciasteczkami lub biszkopcikami i wylać do niej gęstniejącą masę. Wstawić do lodówki na około 20 minut. Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu ( w lecie zmniejszyć ilość wody o 1/3,aby nam lepiej zastygła ). Przygotowane i osączone owoce
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 l zimnego kefiru ( naturalny ) 30 dkg dojrzałych truskawek 3 łyżki cukru Sposób wykonania : Truskawki obrać z szypułek, dokładnie umyć pod bieżącą wodą . Kefir wlać do miksera, dodać cukier, wsypać umyte i rozgniecione na papkę truskawki. Miksować około 30-40 sekund, do całkowitego rozdrobnienia owoców i napowietrzenia się płynu. Przelać do kubków, podawać z chłodzony. Przechowywać w lodówce
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 4 kg truskawek ( dobrze dojrzałych ) 1,60 kg cukru 4 szt. opakowania Dżemix 2:1 kwasek cytrynowy lub sok z cytryny Sposób wykonania : Truskawki dokładnie płuczemy, obieramy z szypułek. Wsypujemy do większego garnka, ugniatamy. Stawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy do temperatury 95 C, mieszając co jakiś czas. 60 dkg cukru wysypujemy na papier, dodajemy Dżemix, oraz(...)kwasek cytrynowy, mieszamy wszystko razem. Resztę cukru wsypujemy do podgrzanych truskawek i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru ciągle podgrzewając na niewielkim ogniu. Następnie wsypujemy cukier wymieszany z Dżemix-em, mieszamy kilka minut do całkowitego połączenia się składników. Usuwamy nadmiar piany np. za pomocą łyżki lub nalewki do zup. Gotowy dżem rozlewamy do małych, wyparzonych słoiczków. Aby ułatwić sobie rozlewanie
Przepisy i porady kulinarneDeser nie należy do tych bardzo słodkich, jednak jest to fajna propozycja dla czekoladoholików. Składniki na ciasto czekoladowe: 4 łyżki cukru pudru 4 żółtka 120 ml soku z truskawek 1/4 kostki rozpuszczonego masła 100 g rozpuszczonej czekolady mlecznej 12 truskawek Składniki na kruche ciasto: 2 żółtka jajko 150 g drobnego cukru 300 g mąki 200 g masła ziarenka(...)przygotowujemy masę czekoladową. Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier puder i miksujemy, gdy masa się połączy dodajemy rozpuszczoną czekoladę, sok i masło - mieszamy. Na upieczone spody nakładamy po truskawce a następnie wylewamy masę truskawkowo -czekoladową. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 25 minut w 180`C Studzimy w foremkach. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościStaram się je bardzo często wprowadzać do codziennego jadłospisu. Dziś prosta, ale bardzo smaczna (opinia jedzących i moja) sałatka owocowa. Idealna, gdy mamy gości. Składniki: 5 mandarynek 10-12 truskawek 2 gruszki 1/2 szklanki śmietanki 30% (lub w wersji dietetycznej jogurt naturalny) 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Przygotowanie: 1/2 szklanki śmietanki 30% wlewamy do garnka, dodajemy 4 truskawki(...)łyżeczki cukru waniliowego. Rozgniatamy owoce widelce. Mieszamy, podgrzewamy chwilę, aż sok z truskawek połączy się ze śmietanką, a cukier rozpuści. Resztę owoców kroimy dowolnie na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Przygotowanym truskawkowym sosem polewamy owoce. Mieszamy łyżką. Podajemy. Można wykonać wersję dietetyczną - zamiast śmietanki wykorzystujemy jogurt naturalny. Smacznego
Słodkie okruszkipołączą. Na stolnicę podsypaną mąką wykładamy porcję masy, robimy rulonik i kroimy na kawałki. Kopytka gotujemy w gorącej i lekko osolonej wodzie. SKŁADNIKI NA MUS/KREM OWOCOWY: 1 opakowanie mrożonych truskawek 1 szklanka mleka Do garnuszka wlewamy mleko i wrzucamy lekko rozmrożone truskawki. Kilka odkładamy do miseczki. Gotujemy około 15 minut mieszając. Całość miksujemy blenderem. Do miseczki wlewamy nasz(...)dodajemy kopytka oraz całe truskawki. Jaki kraj taka zima, jaka zima takie "sanki". Sanki stoją w naszym domu od trzech lat w jednym miejscu w pokoju na górze. Nie chowam ich do garażu ani na strych, bo wiecie nigdy nic nie wiadomo, a ja wolę dmuchać na zimne i w razie czego jestem przygotowana na śnieżycę w czerwcu. Przecież
ClauditteMissCookingczerwca) Malina- (I połowa czerwca) Morele- (I połowa czerwca) Nektarynki- (I połowa czerwca) Pomarańcze- importowane z Ameryki Południowej (maj, I połowa czerwca) Rabarbar- (kwiecień, maj, I połowa czerwca) Truskawki- (I połowa czerwca) Wiśnie- (I połowa czerwca) Lato: Agrest- (lipiec sierpień) Arbuz- (II połowa lipca, sierpień) Aronia- (lipiec, sierpień) Brzoskwinia- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Czarny bez- (lipiec(...)połowa czerwca, lipiec, sierpień) Pigwa- (I połowa września) Rabarbar- (II połowa czerwca) Róża- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Śliwki- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Truskawki- (II połowa czerwca) późna odmiana (I połowa września) Winogrona- (II połowa sierpnia, I połowa września) Wiśnie- (II połowa czerwca, lipiec) Żurawina- (I połowa września) Jesień: Borówka- (II połowa września) Czarny
Krakowskie smaki Ani