truskawki - 19264 przepisów (strona:477/1285)

Ciasto Kora Dębu z truskawkami 26935

botnie przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto bakaliowe z delicjami, galaretką i truskawkami. Do nasączenia delicji użyłam  kawy  VASPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam do testowania od sklepu:  www.sklep.coffea.pl. SKŁADNIKI: Ciasto bakaliowe: 6 białek, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 15 dag drobno posiekanych orzechów włoskich, 8 dag kokosu, 8 dag rodzynek, 1,5 łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku(...)waniliowego, 2 łyżki cukru kryształu, 1 kostka masła Dodatkowo: 18 sztuk delicji o smaku wiśniowym, 1/2 szklanki mocnej parzonej  kawy  VASPIATTA ESPRESSO ze sklepu www.sklep.coffea.pl , 40 dag truskawek, 2 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję orzechy włoskie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Deser z musem truskawkowym 122

Lekko cytrynowy deser z serka mascarpone z musem z truskawek. Chłodny i orzeźwiający. 250 g sera mascarpone 0,5 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki wody 5 łyżek cukru 250 g truskawek skórka otarta z połowy cytryny Ser mascarpone zmiksować z 3 łyżkami cukru i śmietaną. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody(...)lekko przestudzić. Skórkę z cytryny oraz większą część wody z żelatyną dodać do serka i wymieszać. Masę rozlać do pucharków i wstawić do lodówki. Truskawki dokładnie zmiksować z 2 łyżkami cukru. Dodać pozostałą część wody z rozpuszczoną żelatyną. Powstały mus wylać na serek i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin

Bullio
Drożdżówki z serem i truskawkami 140

Drożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g cukru 2 jajka 50 g masła 580 g mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz(...)podwojenia objętości). Masa serowa: 400 g tłustego twarogu 1 jajko i 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 300 g truskawek Lukier: pół szklanki cukru pudru, 1,5 łyżki wody Twaróg zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt

Bullio
Lody truskawkowe 122

chłodny, wiosenny dzień. Miło powspominać przyjemne, ciepłe czerwcowe wieczory z pucharkiem lodów truskawkowych w ręce :) Bardzo łatwe do zrobienia, efekt końcowy więcej niż zadowalający. Słodkie, z wyraźnym smakiem truskawek... Polecam! Składniki: 150 g śmietany kremówki 200 g słodzonego mleka skondensowanego 300 g truskawek Truskawki zmiksować na mus. Odstawić. Śmietanę ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać mleko skondensowane, cały czas miksować

Domowa cukiernia Ewy
Deser z nasionami chia 195

też znaleźć informację o właściwościach zdrowotnych nasionek. Składniki: 1 szkl mleka 1 szkl płatków ryżowych błyskawicznych 3 kiwi 1 szkl mleka 3 łyżki nasion chia ale-raj 200 g truskawek (u mnie mrożone) Przygotowanie: Dzień wcześniej nasiona chia wsypać do szklanki mleka, wymieszać i odłożyć. Po około godzinie ponownie wymieszać i włożyć do lodówki. Nasiona powinny się moczyć co najmniej(...)godzin, ale mogą stać dłużej nic się nie dzieje. Powstanie coś ala "budyń". Szklankę mleka zagotować, wsypać płatki ryżowe i mieszając gotować około 2 minuty. Ugotowane płatki schłodzić. Truskawki i obrane kiwi zmiksować osobno na mus. Do szklanek wlewamy warstwami płatki ryżowe, zmiksowane kiwi, budyń z chia, zmiksowane truskawki. Deser możemy schłodzić lub podać bezpośrednio po przygotowaniu

Ala piecze i gotuje
Smoothie kokosowe w czterech smakach - kiwi, malina-truskawka,banan-mango, borówka 144

Eksplozja smaku i bomba witaminowa. Czterowarstwowy koktajl idealny. 4 smaki - 4 kolory- 9 składników. Kiwi, malina, truskawka, banan, mango, borówka, szpinak,awokado i mleczko kokosowe. Składniki (2 duże porcje): 1/2 mango 1 banan 1 i 1/2 kiwi 1/2 szklanki mrożonych malin 1/2 szklanki mrożonych truskawek 1/3 szklanki mrożonych borówek 1/2 awokado 5 listków szpinaku 4 łyżki mleka kokosowego(...)minut): ZIELONY:  miksujemy kiwi z łyżką mleczka kokosowego i szpinakiem KREMOWY/ŻÓŁTY: miksujemy 1/2 banana z awokado, mango i łyżką mleczka kokosowego CZERWONY: miksujemy maliny z truskawkami i 1/2 banana oraz łyżką mleczka kokosowego. Zostawiamy 3 łyżki koktajlu do części fioletowej FIOLETOWY: miksujemy borówki z 3 łyżkami części czerwonej i łyżką mleczka kokosowego SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Tort truskawkowy z białą czekoladą. 135

rozpuszczenia czekolady. Schładzamy minimum 12 h. Dobrze schłodzoną masę ubijamy na gesty krem, pamiętajmy aby nie ubijać zbyt długo, bo masa może się zważyć.  FRUŻELINA TRUSKAWKOWA: 400 g truskawek świeżych bądź mrożonych (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy) pół szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody 2 i pół łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody(...)moja sprawdzona metoda polega na zalaniu żelatyny zimną wodą i włożeniu jej do mikrofalówki na kilka sekund) 1 łyżka soku z cytryny Truskawki wsypujemy do garnka razem z cukrem i podgrzewamy aż rozpuści się cukier, do około 60°C. Dodajemy mąkę z wodą i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy palnik i wlewamy powoli żelatynę, ciągle mieszając, aby dobrze

MamaOskarka
zupa krem z młodej kapusty 95

Danie przygotowane podczas warsztatów w Jung & Lecker a stworzone przez Oliwię Bernady. 1/2 młodej kapusty, 150g truskawek, 75ml klarowanego masła, 0,5l bulionu warzywnego, łyżeczka czerwonego pieprzu, sok z agawy (może być cukier), sól   macierzanka Kapustę pokroić, posolić, zgnieść i odstawić na parę minut.  W garnku rozgrzać masło, wrzucić odciśnięta kapustę i krótko dusić. Następnie wlać(...)bulion (ja w domu użyłam bulionu z kaczki i też był bardzo dobry)  i gotować około 10 minut na niewielkim ogniu. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z sokiem z agawy lub cukrem. Dodać połowę rozgniecionego pieprzu czerwonego oraz połowę posiekanej macierzanki. Zupę dokładnie zmiksować (można przetrzeć przez sito), w razie potrzeby doprawić solą. Wlać zupę

królestwo garów
Orzeźwiający kisiel wieloowocowy domowej produkcji. 139

miałam wrażenie, że już nigdy nie nastąpią ciepłe dni, pełne słodkich smaków. Ale na szczęście nastał ten czas. Ogrody pełne aromatycznych sezonowych przysmaków: wiśni, porzeczek, agrestu, malin. Czereśnie i truskawki niestety już się kończą. Kilka dni temu postanowiłam wykorzystać to, że udało mi się kupić truskawki w przystępnej cenie i jeszcze dobrym stanie, a Teściowie przekazali nam mieszankę kompotową (porzeczki(...)który puściły owoce był niezwykle esencjonalny, więc mogłam sobie pozwolić na dość dużą dolewkę. Owoce podgrzewałam na tyle krótko, żeby zachowały swój kształt (maks. 10 minut). Z tego powodu truskawki dodałam na sam koniec. Ostatnią rzeczą jaka trzeba zrobić by otrzymać zdrowy kisiel owocowy bez konserwantów i sztucznych barwników jest zagęszczenie rozrobioną w niewielkiej ilości wody mąką ziemniaczaną. Ja lubię

Kuchnia po mojemu
Knedle z całymi owocami. Idealny obiad czy podwieczorek na letnie dni. Bez glutenu do tego. 115

Sprawdźcie sami: pyszne, lekkie, proste i bezglutenowe: Składniki (na 18 sztuk): 5 - 6 średniej wielkości ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana  2-3 łyżki gotowanego ryżu 18 ładnych truskawek Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Tłuczemy je na miałko. Po ostygnięciu wyrabiamy z jajkiem i rozgniecionym gotowanym ryżem na jednolita masę. Doprawiamy odrobiną cukru i soli do smaku. Dodajemy(...)maki ziemniaczanej ile będzie potrzebne do wyrobienia gładkiego, nielepiącego się do ręki ciasta (jak na śląskie).  Formujemy małe kulki ciasta. Rozgniatamy je na placuszki i zawijamy w nie truskawki. Jedna truskawka - jeden knedelek. Wrzucamy na lekko osolony i posłodzony wrzątek z odrobiną oleju. Gotujemy ok 3-4 minuty od czasu wypłynięcia. Ja podałam ze słodzoną śmietaną. Pyszne... brak słów

Kuchnia po mojemu
Tarta z budyniem i truskawkami 127

Żegnamy zimę !!! W nagrodę za dzielne przedświąteczne mycie okiem i pranie firanek Upiekłam Tartę z budyniem i truskawkami :D Do tego Perła Winter (nasza marzanna) i zielony Redds :)   SKŁADNIKI: 200 g mąki tortowej 100g margaryny 1 żółtko 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki wody 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy kilka truskawek Z mąki, cukru, 100 g masła, żółtka(...)ostudzenia. W tym czasie robimy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (zmniejszyć ilość mleka o ok 100ml).  Budyń ułożyć warstwami na tarcie a na to pokrojone w paski truskawki. Pozostawić w lodówce na minimum 30 minut. Pyszny deserek na początek wiosny

MarciochaKucharzy
Koktajl: marchew-truskawka-cytryna-banan 116

Składniki: (na 1-2 porcje) 200 ml świeżo wyciskanego soku z marchwi 100-150 g truskawek 50 ml kefiru łyżeczka soku z cytryny 1 banan Przygotowanie: 1. Zblendować truskawki na gładką masę- 2 łyżki powstałego musu truskawkowego odłożyć do dekoracji. 2. Do misy z truskawkami dodać sok z marchwi, kefir, sok z cytryny. 3. Dodać banana pokrojonego na mniejsze cząstki

KreatywnePiny
Naleśniki kakaowe z twarożkiem i truskawkami 137

kakao (ja dodałam Nesquick, ale może być zwykłe) łyżka oleju jajko Farsz: 200g sera twarogowego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru pół opakowania (16g) cukru waniliowego truskawki Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej cukier, kakao, jajko i olej. Następnie stopniowo dodajemy mleko i wodę. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.  Ciasto powinno mieć dość płynną(...)potrzeby możecie dodać więcej wody i mleka. Ciasto na naleśniki odstawiamy na 10-15 minut. Teraz mamy czas na przygotowanie farszu: w tym celu wszystkie składniki na farsz, oprócz truskawek, umieszczamy w misce i blendujemy. Dla mnie farsz pod względem słodkości był w sam raz, ale wiadomo, każdy ma inny gust, dlatego proponuję pojedynczo dodawać te "łyżki cukru" i próbować

Czerwona Porzeczka
Koktajl owocowy z truskawkami i chia 174

Składniki: szklanka mrożonych lub świeżych truskawek 1 dojrzały banan 2 brzoskwinie (bez pestek) miąższ z połówki świeżego ananasa (bez skóry i zdrewniałego środka) 2 szklanki soku z jabłek lub tyle samo wody i 1 jabłko (ze skórką, bez gniazda nasiennego) 3 łyżki nasion chia Truskawki rozmrozić (choć nie muszą być całkowicie rozmrożone). Banana i ananasa obrać ze skórki, pokroić(...)kawałki. Razem z brzoskwiniami, sokiem (lub wodą i jabłkiem) oraz truskawkami umieścić w malakserze i zmiksować na mus. Pod koniec dodać nasionka chia i poczekać kilka minut aż napęcznieją. Przelać do szklanek i od razu podawać

Czerwień i błękit
Placuszki serowe Nigelli 159

masy i smażymy na średnim ogniu ok. minutę z każdej strony – trzeba pilnować, bo szybko się przypalają. Placuszki najlepiej smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Polewa truskawkowa 10 truskawek ( ja użyłam mrożonych) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sok z cytryny 2-3 łyżki cukru Przygotowanie Truskawki wkładami do rondelka, lekko rozgniatamy i zasypujemy cukrem. Całość należy zagotować. Następnie(...)dodajemy ocet balsamiczny o sok z cytryny – polewa powinna być lekko kwaskowa. Tak naprawdę trzeba próbować, bo jeśli truskawki są kwaśne, to warto dodać więcej cukru i odwrotnie

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania