truskawki - 19264 przepisów (strona:477/1285)

Placuszki serowe Nigelli 163

masy i smażymy na średnim ogniu ok. minutę z każdej strony – trzeba pilnować, bo szybko się przypalają. Placuszki najlepiej smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Polewa truskawkowa 10 truskawek ( ja użyłam mrożonych) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sok z cytryny 2-3 łyżki cukru Przygotowanie Truskawki wkładami do rondelka, lekko rozgniatamy i zasypujemy cukrem. Całość należy zagotować. Następnie(...)dodajemy ocet balsamiczny o sok z cytryny – polewa powinna być lekko kwaskowa. Tak naprawdę trzeba próbować, bo jeśli truskawki są kwaśne, to warto dodać więcej cukru i odwrotnie

Kulinarne Inspiracje
Placuszki orkiszowe (szklankowe) 138

musieć odmierzać składników. Koniec końców, musiałam dodać odrobinę więcej mąki, ale to chyba też kwesta przyzwyczajenia co do gęstości ciasta. Placuszki pyszne. Idealne na śniadanie, szczególnie z rozmrożonymi truskawkami.     Składniki: 1 jajko 1 szklanka mąki ( u mnie orkiszowa jasna – dodałam ze 2 łyżki więcej) 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju     Do polania: Zamrożone, rozgniecione truskawki(...)Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak, aby powstało dość gęste ciasto. Rozgrzać patelnię beztłuszczową. Smażyć partiami z dwóch stron, na złoty kolor. Truskawki rozmrozić i delikatnie podgrzać. Placuszki polać powstałym sosem truskawkowym, który można ewentualnie odrobinę dosłodzić domowym cukrem waniliowym

Sto kolorów kuchni
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką 191

sklepach zaczęły pojawiać się truskawki. Nie mogłam się im oprzeć i kupiłam pojemniczek. Przygotowałam z nich pyszne ciasto jogurtowe z kruszonką. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie 10 minut. Można je oczywiście zrobić z dowolnych owoców. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 jajko, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 100 ml oleju, 1 kopiasta szklanka mąki tortowej, 1/3 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, Kruszonka(...)łyżka masła, 1,5 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, Dodatkowo: 25 dag truskawek. PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski. Dokładnie mieszam ciasto łyżką. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 22cm, wyrównuję. 2. Truskawki obieram z szypułek, kroję na mniejsze kawałki. Owoce układam na cieście. 3. Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. Kruszonką posypuję wierzch ciasta. Ciasto piekę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Koktajl truskawkowo-bananowy 119

bardzo ciepłego dnia, do tego sezon truskawkowy w pełni, więc i koktajl musiał być. Pyszny, kremowy i do tego schłodzony:D  Mniam!!!!!! Składniki: 40-50 dag truskawek 2 banany sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie cukru waniliowego cukier kryształ do smaku Wykonanie: Truskawki myję,usuwam szypułki, osuszam i wrzucam do blendera. Banany obieram ze skórki(...)łamię na kawałki i dorzucam do truskawek. Wlewam mleko, wsypuję cukier waniliowy i wszystko miksuję kilka minut na wysokich obrotach. Rozlewam do szklanek i wstawiam do lodówki do schłodzenia Jeśli koktajl okaże się zbyt gęsty, można dolać odrobinę mleka

Ciasteczkowy Potwór
Tarta z mascarpone i truskawkami 134

dawna "chodziły" za mną truskawki... aż kupiłam i zdecydowałam się na tartę i wcale tego nie żałuję:) Apetyczny wygląd i pyszny serek w połączeniu z pięknymi truskawami... ach... to jest to:) Składniki na ciasto: 150g masła (chłodnego); 2 szklanki mąki pszennej; 2 łyżki stołowe cukru pudru; 2-3 łyżki stołowe zimnej wody; 0,5 łyżeczki soli; 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)cukrem waniliowym, dodać śmietanę i sok, delikatnie połączyć składniki.  Upieczone i wystudzone ciasto cienko posmarować dżemem truskawkowym  Na dżem wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć połówki truskawek. Truskawki można cieniutko polać lekko tężejącą galaretką cytrynową

In my kitchen
Chlebek truskawkowy 134

baking i się stało... też upiekłam chlebek truskawkowy:) Upiekłam i nie żałuję, bo ciasto jest pyszne. Z jednej strony pachnie orzechami a z drugiej ta pyszna wilgoć od truskawki... Ciasto zrobiłam z podwójnej porcji z uwagi na brak małej keksówki, a że w sumie na dłuższą keksówkę okazało się że jest go za dużo to przy okazji upiekłam 10 muffinek(...)łyżeczki sody oczyszczonej; 1/4 łyżeczki soli; 1 łyżeczka cynamonu; około 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego; 55 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan; 1,5 szklanki posiekanych truskawek;   Wykonanie: Posiekane orzechy ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i prażyć w piekarniku (180 o C) przez około 8 minut, aż orzechy nabiorą złocistego koloru i zaczną pachnieć. W misce

In my kitchen
Truskawki z budyniem na drożdżowym cieście 125

Winne, smaczne, nie słodkie i wilgotne. Pycha! I Tobie też będzie smakować, jeśli to ciasto poskładasz w jedno z ulubionego drożdżowego, ulubionego budyniu, pysznych truskawek i swojej kruszonki. I co? Jestem pewna, że po upieczeniu i pierwszym kęsie powiesz: "mmmmm, pycha:)" A moje ciasto składało się: z ulubionego drożdżowego - tutaj ; z 1 l budyniu waniliowego ugotowanego(...)mleka i 2 łyżkach cukru; truskawek; kruszonki zrobionej z 50 g masła, 70 g cukru kryształu i 70 g mąki krupczatki. Ciasto drożdżowe przygotowałam według przepisu, odstawiłam do wyrośnięcia, następnie lekko zagniotłam je jeszcze raz i wyłożyłam na dużą prostokątną formę wyłożoną papierem pergaminowym. Ciasto odstawiłam jeszcze raz na chwilę do lekkiego wyrośnięcia. Po około 15 minutach na ciasto wyłożyłam

In my kitchen
Rolada z kremem adwokatowym i truskawkami 174

ściereczką w rulon. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na krem: 500 ml śmietany 30%; 500 g serka mascarpone; 70 ml likieru advocat; 3 łyżki cukru pudru; 200 g truskawek; Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem ( może być cukier kryształ). Do ubitej śmietany dodać advocat, delikatnie wymieszać. Następnie dodać serki mascarpone i krótko wymieszać mikserem.  Truskawki pokroić(...)plasterki. Biszkopt na roladę delikatnie rozwinąć, wyłożyć krem ( trochę zostawić do obsmarowania i dekoracji), delikatnie rozsmarować po całej powierzchni biszkopta, rozłożyć truskawki i zwinąć ponownie ( tym razem bez ściereczki:)). Zwiniętą roladę obsmarować pozostały kremem i udekorować według własnego uznania. Włożyć do lodówki na kilka godzin

In my kitchen
Drożdżówki z truskawkami i budyniem 160

Jakiś czas temu piekłam ciasto drożdżowe z budyniem i truskawkami, było pyszne. Postanowiłam więc spróbować, jak smakują drożdżówki w podobnym wydaniu:) I... smakują, oj smakują:) Polecam. Przepis znaleziony w internecie dawno temu. Niestety, nie pamiętam źródła:( Składniki na ciasto: 250 ml mleka; 1 jajko; 500 g mąki pszennej; 60 g cukru kryształu; 100 g masła; 50 g drożdży; szczypta soli(...)nadzienie: 1 jajko; 250 ml mleka; 1 cukier waniliowy; 1 łyżeczka cukru kryształu; 30 g budyniu waniliowego w proszku; 2 łyżki konfitury morelowej lub brzoskwiniowej (opcjonalnie); 150-200 g truskawek; Jajko wymieszać z kilkoma łyżkami mleka i z budyniem. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną dodać do gotującego się mleka i stale mieszając doprowadzić budyń

In my kitchen
Sałatka szparagowo – truskawkowa. 150

Sałatka z truskawkami i szparagami to zdecydowanie mój smak .Do tego kilka dodatkowych składników ,które lubicie i danie gotowe .Prosto i smacznie. Składniki: szparagi ,gotujemy 2,3 minuty i przekładamy do zimnej wody na kilka chwil pomidorki koktajlowe ,kroimy na pół i smażymy 3 minuty sałata truskawki ser feta sól ,pieprz ,oliwa z oliwek Sałatę łączymy z truskawkami . Szparagi

Ladylaura.
Tarta na kruchym cieście z białym serkiem i truskawkami. 225

Uwielbiam truskawki ,sprawdzają się w wielu daniach ,nie tylko w słodkich wypiekach .Dziś będzie jednak słodko i truskawkowo .Bardzo smaczne popołudnie w apetycznym towarzystwie. Składniki : na tartę 250 g mąki 125 g masła 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto : Truskawki biały ,kremowy serek rozmieszany z 2 łyżeczkami cukru pudru ,około 100 g Wszystkie(...)odstawić do lodówki zawinięte w folię na 1 godzinę .Następnie rozwałkować na jak najcieńszy prostokąt ,posmarować białym serkiem zostawiając wolne brzegi do zawinięcia i ułożyć na nim pokrojone truskawki. Brzegi zawinięte posmarować pozostałym białkiem .Ciasto rozwałkowujemy na papierze ,na którym będzie się piekło. Tartę pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut

Ladylaura.
Biszkopt z masą karpatkową i musem truskawkowym 153

mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia * krem karpatkowy: - 3 budynie waniliowe - 1 l mleka - 9-10 łyżek cukru (jeśli budyń wymaga) - 200g miękkiego masła * mus truskawkowy: - 500g mrożonych truskawek - 3 łyżki żelatyny - 1/3 szklanki wrzątku Białka ubić na sztywno. Następnie, ciągle miksując, dodawać cukier. Utrzeć do uzyskania gładkiej masy (cukier musi się rozpuścić). Następnie dodać pojedynczo żółtka, oraz przesiane(...)wysokości kolan. Obkroić boki i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Budyń ugotować w 1 litrze mleka, wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Dodać miękkie masło i utrzeć na gładki krem. Truskawki rozmrozić i zmiksować, dodając cukier wg własnego smaku. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do truskawek. Dokładnie wymieszać. Biszkopt przeciąć na 3 blaty i przełożyć je masą karpatkową. Na wierz wylać

CookYourself
Biała pavlova z truskawkami i borówką amerykańską 116

ciasto, cieszy mnie najbardziej :) Jeśli nie robiłaś/eś jeszcze pavlovej, to nie ma się czego bać. A warto, szczególnie teraz kiedy owoców mamy pod dostatkiem :) 'biała pavlova z truskawkami i borówką amerykańską' Składniki: - 4 białka (rozm.L - 150ml) - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej - 1 łyżeczka octu winnego - 125g mascarpone mocno schłodzonego - 125g śmietany kremówki 30% (np.Łaciata(...)mocno schłodzonej - 1 laska wanilii - truskawki - borówki amerykańskie Białka ubić ze szczyptą soli na średnio-sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru i dokładnie miksować do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Krótko zmiksować. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok.23cm. Wyłożyć pianę i delikatnie ale sprawnym ruchem podnieść

CookYourself
Konfitura z truskawek 107

wyjdzie. Ja akurat zaczęłam ją robić pod wieczór i udało mi się ją przygotować w jeden dzień.  Radzę Wam zacząć robić konfiturę, bo nie wiadomo ile czasu jeszcze truskawki będą dostępne na rynku. 'konfitura z truskawek' Składniki (na 1 słoiczek): - 1 kg truskawek odszypułkowanych - 1 szklanka cukru (lub więcej - w zależności jak słodką konfiturę chcecie uzyskać) - 1 laska wanilii

CookYourself
Tort z bitą śmietaną i masą truskawkową 166

szklanki mąki - 1,5-2 szklanki cukru - 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - barwnik spożywczy (opcjonalnie) * masa truskawkowa: - 500ml śmietany kremówki (schłodzonej) - 2 galaretki truskawkowe - 400g mrożonych truskawek - 0,5l wody * masa śmietanowa: - 500ml śmietany kremówki (schłodzonej) - 4-5 łyżek cukru pudru wg smaku - barwnik - użyłam czerwonego barwnika od Dr.Oetker'a - żelatyna (opcjonalnie - jeśli np tort wymaga transportu(...)Odstawić do wystudzenia. Boki biszkopta oddzielać nożykiem, dopiero gdy biszkopt będzie wystudzony.  Przekroić na 3 blaty. Masa truskawkowa: Galaretki rozpuścić w wodzie. Lekko przestudzić. Wrzucić (pokrojone na połówki) truskawki i szybko wymieszać. Masa szybko stężeje. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać galaretkę z truskawkami (będzie lekko stężała). Zmiksować. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, odstawić ją do lodówki

CookYourself

Proponowane wyszukiwania