kasza owsiana na mleku sojowym gotowana z truskawkami podana z resztą truskawek i waniliową ricottą~ 1-szego maja jem truskawki i mam nadzieję, że to będzie zwiastunem słonecznej pogody i jak najszybszego nadejścia lata...Poza tym zamrażarkę trzeba czyścić! Wczoraj kupiłam pierwszy rabarbar! ♥ A śniadanie wyszło mi przez przypadek biało-czerwone więc i patriotyczny akcent w sam raz na dziś
breakfast of dreamssilił na wymyślanie nowej treści, bo piję sobie już trzecie piwo i mi się nie chce myśleć :) Aha, różnica jest taka, że zamiast 150 g jagód dajemy 300 g truskawek. Składniki na 8 (może 9) muffinek: 300 g mąki 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 80 g cukru 300 g truskawek 1 jajko(...)mleka 125 ml oleju W jednym naczyniu naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę sodę, proszek, cukier. W drugim mokre: jajko, mleko, olej. Łączymy zawartość obu naczyń i wrzucamu truskawki. Mieszamy tak troszkę żeby się połączyło wszystko. Wykładamy papilotkami formę do muffinek, nakładamy ciasto i pieczemy około 30 minut (sprawdzamy patyczniem czy to już) w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu czekamy
Marder&Marder Manufacturejaką pędzi czas. Maj jaki jest każdy wie. Po pierwsze pogoda. Uwielbiam majową pogodę – jeszcze nie upalną, ale już wystarczająco ciepłą by wyjść w sweterku na dwór. Po drugie truskawki. Kocham truskawki! I maliny! Gdy pojawiają się pierwsze truskawki, to zawsze kupuję ich kilogram i rzadko kiedy donoszę je do domu : ). Po trzecie i ostatnie, moje urodziny, które pewnie będą
Fill The Bowlracji ładnej pogody, która towarzyszyła nam przez kilka dni i która jak wierzę wróci super opcją jest letnia owocowa sałatka polana miętowym orzeźwieniem mięty. Warto wykorzystać sezonowość truskawek - pamiętajcie :) Składniki: Pół mango arbuz (ilość według uznania) 1/4 ananasa 10 truskawek kiwi 100ml jogurtu naturalnego garść listków mięty łyżeczka miodu płynnego Przygotowanie: Kiwi obieramy ze skórki(...)kroimy w pół- plastry. Truskawki myjemy, osuszamy i przedzielamy na pół. Mango obieramy i drelujemy. Kroimy w kostkę. Ananasa wycinamy ze skorupki i również kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z arbuzem. Wszystkie owoce wykładamy na talerzyki. Listki mięty odrywamy, myjemy i osuszamy. Jogurt wlewamy do wysokiego pojemnika z miętą i miodem. Blendujemy i polewamy owoce. Smacznego
ChilliJemyPóki trwa sezon na truskawki staram się nimi nasycić i wykorzystać je na różne sposoby. Jednym z nich są szybkie desery, takie jak ten. Nie trzeba wiele wysiłku, aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Składniki na 2 porcje: Kilka truskawek Kilka herbatników o smaku kakao 200 ml śmietany kremówki 1 czubata łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Herbatniki pokruszyć i wyłożyć(...)dnie pucharków. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Udekorować truskawkami. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówdżem będzie moim ulubionym na jesienno-zimowe dni :) Koniecznie wypróbujcie to połączenie!!!! Składniki: 1 kg truskawek 50 dag rabarbaru 50 dag cukru 1 laska wanilii 1/2 soku z cytryny Do rondla z szeroki dnem wrzucić truskawki. Rabarbar pokroić w średnią kostkę dodać do truskawek. Laskę wanilii przekroić wyjąć ziarenka łyżeczką dodać do owoców wraz z laską. Następnie zasypać cukrem, zagotować
Delicious Titbitsochoty stać przy garnkach i gotować. Ja też dzisiaj poszłam na łatwiznę i zrobiłam makaron z sosem truskawkowym. Szybko i smacznie. Składniki: 400 g makaronu dowolnego 500 g truskawek sok z połówki cytryny 3 łyżki miodu lub cukier kilka listków świeżej mięty Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Truskawki umyć odłożyć kilka sztuk do dekoracji,a pozostałe(...)zmiksować. Dodać miód i sok z cytryny, wszystko wymieszać. Polać makaron sosem, ułożyć całe truskawki i udekorować listkami mięty. Smacznego. makaron z sosem truskawkowym
O kuchni z uczuciemSKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki tortowej, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej, 25 dag truskawek, ćwiartka arbuza. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania kolejno dodaję cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy(...)pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Z arbuza odkrawam skórę, usuwam pestki i kroję w kostkę. Truskawki obieram z szypułek. Przygotowane truskawki oraz kawałki arbuza układam na biszkopcie. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia KasiSzybki deser truskawkowy, najbardziej ucieszy chyba dzieci. W letni upalny dzień niezła frajda wyjadać rurką zimną bitą śmietanę z pysznym musem truskawkowym. Składniki: 300 g dojrzałych truskawek 100 ml śmietany 30 % (schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 2 -3 łyżki cukru trzcinowego lub innego 1 łyżka soku z cytryny 50 g czekolady + 1 łyżka mleka rurki puste w środku Przygotowanie(...)Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Włożyć do blendera, dodać sok z cytryny i cukier trzcinowy (ilość dostosować do słodyczy posiadanych truskawek), rozdrobnić na jednolitą masę. Masę wstawić do lodówki by się schłodziła. Do śmietany dodać cukier puder, ubić na sztywną pianę (nie przebić, gdyż powstaną grudki masła). Roztopić czekoladę z mlekiem (w kąpieli wodnej). Szklanki lub pucharki o szerokim
Kuchcik gotujeszklanka mleka 2 łyżki żelatyny 600g twarogu z wiaderka 2/3 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 2 żółtka 125 g miękkiego masła 250 g herbatników maślanych 250 g truskawek 2 galaretki truskawkowe PRZYGOTOWANIE Galaretki rozpuszczamy w 750ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach zimnej wody. Mleko zagotowujemy i rozpuszczamy(...)mieszamy i wstawiamy do stężenia na ok. pół godziny do lodówki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie ciasteczka maślane. Zalewamy masą serową i układamy kolejną warstwę herbatników. Truskawki kroimy na plasterki i układamy na ciastkach. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Pyszny sernik bez pieczenia gotowy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjesuchej kaszy jaglanej ulubione mleko (do gotowania kaszy) sok z 1-2 cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna ilość) 2 szklanki truskawek + do dekoracji opcjonalnie: 1 galaretka truskawkowa 2 tabliczki białej czekolady na polewę Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem(...)kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel na 2 części, do większej dodaj truskawki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm) i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz ciasto przez 25-35 minut w 170°C. Następnie dodaj jasną masę jaglaną
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki 1 szklanka truskawek 1 serek mascarpone lub 1 szklanka śmietany 1 łyżka cukru pudru Truskawki rozgnieść, zostawić kilka do dekoracji. Serek wymieszać z cukrem. Jeżeli dajemy ubitą śmietanę to również podczas ubijania dajemy cukier. Wkładamy do kieliszka na przemian, truskawki i serek
harrisaSernik, którym zaskoczycie domowników i swoich gości, mnie się udało ;) Bez pieczenia, na zimno, z najlepszymi, o tej porze roku, truskawkami. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;) Wbrew pozorom jest łatwe do zrobienia, dla cierpliwych, ale nie pracochłonne. Bardzo polecam! :) Składniki na truskawkową galaretkę: 500 g truskawek 2-3 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe Dno tortownicy o średnicy(...)wyłożyć folią spożywczą. Większość truskawek zmiksować, wymieszać z pozostałymi owocami i cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 150 ml wrzącej wody. Puree owocowe wymieszać z galaretką i przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny. Składniki na spód: 200 g biszkoptów 40 g roztopionego masła Biszkopty zmiksować, lub rozkruszyć na piasek, połączyć z roztopionym masłem. Spód
Domowa cukiernia EwySKŁADNIKI: 400 ml jogurtu naturalnego spora garść umytych truskawek 2 łyżki nasion chia 1 czubata łyżka płatków owsianych 1 łyżka płatków migdałów PRZYGOTOWANIE: Jogurt przelać do głębszego naczynia, dodać truskawki. Zmiksować blenderem. Dodać nasiona chia i wymieszać. Można też wcześniej zalać nasiona gorąca wodą i poczekać by zrobił się taki kisiel i dodać to do jogurtu. Na wierzch dodać(...)płatki, płatki migdałów i świeże truskawki. I tak w prostu sposób mamy własnej roboty przepyszny i zdrowy jogurt
ClauditteMissCookingKrem - 1/2 litra mleka - 1 budyń waniliowy bez cukru - 2 łyżki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru kryształu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 jajka - 1 kostka masła oraz - 1 kg truskawek - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Białka, cukier i wodę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę o wymiarach(...)wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy budyń, ciągle mieszając. Upieczony i przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy części. Następnie składamy ciasto: biszkopt, masa budyniowa, część pokrojonych truskawek, następnie powtarzamy czynność a potem biszkopt cienka warstwa masy budyniowej oraz połówki truskawek, które zalewamy tężejącą galaretką
Zainspirowana w kuchni