truskawki - 19264 przepisów (strona:472/1285)

Lekkie ciasto bez pieczenia z truskawkami 180

Długi weekend trwa , więc małe co nieco do kawki na pewno się przyda :) składniki: pół kilo truskawek 2 galaretki pół opakowania biszkoptów budyń waniliowy 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki ok 200 g masła Truskawki, myjemy i kroimy na połówki. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody . Przygotowujemy tortownicę (26 cm) , dno wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Biszkopty umaczamy(...)galaretce i tak układamy na dnie tortownicy.  Do wystudzonej galaretki wrzucamy truskawki, mieszamy, następnie wstawiamy do lodówki lub zamrażalki, aby szybciej się ścieła. Gotową galaretkę przekładamy na biszkopty i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. 3/4 szklanki mleka mieszamy z budyniem, resztę mleka podgrzewamy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy gęsty budyń cały czas

Cukier&Puder
Owsianka z bananem i truskawkami 157

Owsiankę jem codziennie, ale niestety byłoby to zbyt monotonne, gdym cały czas jadła ją na "sucho". Zawsze w moim śniadaniu nie brakuje owoców. Sezon na truskawki powoli się rozpoczyna, więc czas dodać ją do swojego ulubionego posiłku. :) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka siemię lnianego 1 łyżeczka nasion dyni (opcjonalnie) kilka sztuk migdałów (opcjonalnie(...)banana 3/4 szklanki truskawek  1 szklanka mleka 2% Sposób przygotowania: Płatki owsiane na noc zalewamy wrzącą wodę. Następnego dnia do garnka wlewamy mleko, płatki owsiane, wszystkie nasiona i pokrojonego lub rozgniecionego banana. Gotujemy, aż owsianka będzie bardzo gęsta i mleko będzie się gotowało. Po przygotowaniu dodajemy pokrojone truskawki i przykrywamy przykrywą, aby owsianka napęczniała. Po upływie czasu przelewamy

Truskawkowa Fiesta
Babeczki z truskawkami 148

babeczki były tak smaczne, że rozeszły się jak świeże bułeczki Dekoracje na babeczki, otrzymałam   od fimy -  SŁODKI ŚWIAT   ,   bardzo dziękuję :)  Babeczki z truskawkami SKŁADNIKI : Składniki na ciasto:  300 g mąki  200 g masła lub margaryny 10 dkg cukru pudru 2 żółtka KREM 350 ml śmietany 36% cukier puder - 3 łyżki cukier waniliowy(...)łyżeczka DODATKOWO: truskawki listki melisy dekoracja czerwono- zielona z czekolady - od firmy  SŁODKI ŚWIAT PRZYGOTOWANIE: Przesiać mąkę do miski, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Następnie dodać cukier, żółtko i śmietanę, zagnieść szybko ciasto. Włożyć ciasto do foliowej torebki, odłożyć do schłodzenia na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto, foremką na babeczki wykrawać , wylepić

Kuchnia Danusi
Śmietanowiec z truskawkami 1164

Przypomniało nam się ciasto naszej Mamy. Kojarzy się przede wszystkim z sezonem truskawkowym. Udało nam się kupić truskawki z polskich upraw, prosto z pola, z piaskiem, ale za to o niepowtarzalnym smaku.     Składniki: -ok. 1/2 kg truskawek -2 galaretki -ok. 700 ml kwaśnej śmietany 18 % -2 łyżki żelatyny -cukier do smaku -wanilia -a na biszkopt(...)miksujemy,  dodajemy podgrzaną , rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Galaretkę z mniejszych miseczek kroimy i dodajemy do śmietany. Wrzucamy biszkopt, mieszamy i przekładamy do formy z obejmą. Umyte i osuszone truskawki kroimy i układamy w formie. Zalewamy tężejącą galaretką z większych miseczek. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż stężeje. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Deser truskawkowy z mascarpone i jogurtem 112

Dziś kolejny deser z truskawkami. Ale tym razem dodatki do truskawek to serek mascarpone, jogurt naturalny i śmietana. Takie desery zawsze smakują małym i tym dużym łasuchom. Sezon na truskawki niestety trwa krótko, więc trzeba się nimi cieszyć póki są i tworzyć z nimi pyszności. A do deseru użyłam galaretek, które dostałam w ramach współpracy. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Makaron z serkiem kozim i szparagami 139

Mamo, mam ochotę na makaron. – Jaki? – Nie wiem. – Kupiłam truskawki, makaron z serem i truskawkami? – Nie, na słono. Nie planowałam, nie miałam pomysłu, ale w końcu w lodówce zawsze coś jest. Tak właśnie powstało poniższe danie. A makaron z truskawkami, też znalazł swoich zwolenników, więc i on się pojawił

Polska Zupa
Mrożona zielona herbata z truskawkami 177

Idealna herbatka na upalne dni, których w najbliższym czasie ma być coraz więcej :) Wspaniale gasi pragnienie, słodzona miodem, czyli zdrowsza, z truskawkami, cytryną i aromatyczną miętą. Orzeźwia, chłodzi, pysznie smakuje. Polecam! :) Składniki na 1 litr herbaty: 500 ml mocnej zielonej herbaty Posti (u mnie 4 torebki) 1 cytryna 12-15 truskawek kilka listków świeżej mięty 2-3 łyżki miody woda(...)niegazowana Do litrowego naczynia przelać mocną zieloną herbatę, dodać miód, wymieszać. Połowę cytryny pokroić w plastry, z pozostałej części wycisnąć sok i dodać do herbaty. Truskawki pokroić na mniejsze części, wrzucić je do herbaty, dodać pozostałą cytrynę i listki mięty. Wymieszać i uzupełnić wodą mineralną. Wystudzić, przed podaniem można dodać kostki lodu. Na zdrowie! :) Przepis dodaję do akcji

Domowa cukiernia Ewy
Truskawkowy koktajl na maślance 122

Koktajl truskawkowy zna każdy i nieodłącznie kojarzy mi się z dzieciństwem. Przepis jest banalnie prosty, ale nie wyobrażam sobie, aby nie pojawił się na blogu. Ceny truskawek znacznie poszły w dół, tak więc zachęcam do truskawkowego deseru, bo sezon na te pyszne owoce nie trwa długo, a czekam cały rok! Zobaczcie także inne pomysły na koktajle: Koktajl bananowy z kiwi(...)Koktajl z jeżyn na maślance Koktajl truskawkowy Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Truskawkowy koktajl na maślance Składniki: 1 litr maślanki 500 g truskawek cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Umyte i oczyszczone truskawki umieszamy w kielichu blendera, wlewamy maślankę, dodajemy cukier lub miód wedle uznania, miksujemy. Najsmaczniejszy jest schłodzony, w butelce

Moja smaczna kuchnia
wyśmienita krupczatkowa tarta z truskawkami i czekoladą gorzką Goplana... 168

Składniki: jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1/2 szklanki, aromat cytrynowy 3/4 łyżeczki, mąka krupczatka 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki, truskawki świeże 1 kg, czekolada gorzka Goplana 60% 100 gram, śmietana gęsta 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jajka, cukier, aromat cytrynowy, zimne masło mikserem ucierac z 5 minut - masa ma być grudkowata(...)proszek do pieczenia i krótko mikserem zmiksować do połączenia składników na gęste ciasto silkonowa forma do tarty 22 cm - posmarować olejem, rozsmarować ciasto w formie, gęsto poukładać umyte, osuszone truskawki piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - tartę piec około 40 minut, sprawdzić patyczkiem środek ciasta czy upieczony, zostawić do wystudzenia w kapieli wodnej roztopić czekoladę

W Mojej Kuchni Lubię
Tiramisu truskawkowe dla dzieci 108

Dodatkowo do kremu dodaje się surowe jajka. Nic więc dziwnego, że jest deserem podawanym wyłącznie dorosłym. Ja dziś proponuję pewną alternatywę tego pysznego, włoskiego deseru- dla dzieci. Składniki: ½ kg truskawek 400 dag jogurtu biszkoptowego 1 paczka biszkoptów 1 Kubuś truskawkowy 1 tabliczka czekolady deserowej cukierki ozdobne lub posypka kolorowa Wykonanie: Skok wlać do płaskiego naczynia, moczyć biszkopty i układać(...)pucharkach. Następnie pomiędzy biszkopty nakładać łyżką jogurt biszkoptowy, a na nim truskawki. Czekoladę połamać, stopić w kąpieli wodnej, polać truskawki i ozdobić cukiereczkami. Gotowe desery włożyć do lodówki na kilka godzin

Tradycyjna Kuchnia
Szarlotka z truskawkami- ekspresowa 100

Ekspresowy przepis na pyszną szarlotkę z truskawkami. Składniki: 25 dag mąki, 10 dag masła, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka smalcu, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 białek, 17 dag cukru, 5 łyżek dżemu truskawkowego, 75 dag jabłek, ½ kg truskawek, 1 galaretka cytrynowa, 5 dag orzechów włoskich, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie: Z masła, śmietany, smalcu, mąki(...)formy natłuszczonej i wysypanej wiórkami kokosowymi. Następnie podpiec w piekarniku około 15 minut. Jabłka obrać, zetrzeć i przysmażyć z sypką galaretką.  Upieczone ciasto posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć pokrojone truskawki,  na wierzch usmażone jabłka, następnie ubitą pianę z cukrem.  Placek posypać pokrojonymi orzechami i piec ponownie w temperaturze 180 stopni około 20 minut na dolnej płycie piekarnika

Tradycyjna Kuchnia
Domowy kisiel truskawkowy 105

Pyszny, naturalny i ekspresowy w wykonaniu :) U mnie dziś prawdziwie domowy kisiel truskawkowy! Składniki: 40 dag truskawek 10 dag cukru 3 dag mąki ziemniaczanej Wykonanie: Truskawki wypłukać, usunąć szypułki, przetrzeć przez sito, a część zostawić w całości. Zalać 2 i 1/2 szklanki wrzącej wody ( tak jak na galaretkę) i posłodzić. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z małą ilością zimnej, przegotowanej wody(...)wlać do przecieru truskawkowego. Wymieszać, lecz nie doprowadzić do wrzenia, dodać całe truskawki. Gorący kisiel rozlać do pucharków i ostudzić. Można również udekorować bitą śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Krem truskawkowy z alkoholem 165

Pyszny, orzeźwiający deser z winem dla dorosłych. Mmmmm pycha! Składniki: 250 ml białego wytrawnego wina, 25 dag truskawek, 15 dag cukru pudru, 150 ml śmietanki kremówki, 1 łyżka żelatyny, Wykonanie: Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, rozpuścić na parze i przestudzić. Truskawki umyć i rozbić w blenderze. Wino zagotować i wymieszać z żelatyną. Śmietankę ubić, dodać cukier, wlać tężejące wino(...)dodać truskawki, wymieszać i przelać do pucharków

Tradycyjna Kuchnia
Kisiel mleczno- truskawkowy 123

Sezon truskawkowy w pełni, a u mnie dziś dobory kisiel:) Składniki: 1 ½ szklanki mleka, 20 dag truskawek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 żółtko. Wykonanie: Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z niedużą ilością zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i stale mieszając wlać zawiesinę mleczną. Zagotować, następnie odstawić z ognia, wymieszać z musem utworzonym z truskawek i żółtkami. Rozlać do salaterek i ozdobić truskawkami

Tradycyjna Kuchnia
Truskawki w koszyczkach 157

Sezon truskawkowy się zbliża! u mnie dziś truskawki zalane w galaretce w koszyczkach :) Składniki: 30 dag maki, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 łyżeczka mleka, skórka z 1 cytryny, szczypta sody oczyszczonej, 2 galaretki truskawkowe, ½ kg truskawek. Wykonanie: Wsypać do mąki cukier puder, dodać żółtka, sodę oczyszczoną wymieszaną z mlekiem i masło. Wyrobić ciasto starannie(...)dobrze do brzegów. Piekarni rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec przez 10 minut. . Lekko ciepłe wyjąc z foremek. Ugotować galaretki w ½ litrze wody i przestudzić. Oczyszczone i osuszone truskawki włożyć do koszyczków i zalać tężejącą galaretką, następnie przenieść w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania