truskawki - 19264 przepisów (strona:494/1285)

Mocno owocowe ciasto biszkoptowe 48

całkowitego ostudzenia, np. na blacie kuchennym, następnie schować do lodówki na 2 godziny, aby zaczął się trochę ścinać, nie może się jednak całkiem ściąć. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody Truskawki umyć, odszypułkować, zblendować na gładki mus (powinno powstać około 1 litra musu). Żelatynę bardzo, bardzo delikatnie podgrzać

moj przepis na
Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli 55

recepturą mojej cioci Maryli, która robi go chyba od 20 lat i jest niezmiennie pyszny. Składniki na 4 jednolitrowe słoje: 2 – 2,5 kg umytych i odszypułkowanych truskawek, najlepiej średniej wielkości lub małych 360 ml cukru kryształ (4 x 6 łyżek) woda, może być z kranu (o ile macie dobrej jakości) lub źródlana 4 słoiki czyste, z 4 dopasowanymi(...)czystymi zakrętkami* Litrowy słoik wypełnić po brzegi truskawkami (około 1/2 kg) odszypułkowanymi i umytymi, zasypać 6 płaskimi łyżkami cukru, zalać zimną wodą, 1 cm poniżej krawędzi słoika. Zakręcić, sprawdzić czy zakrętka nie puszcza (na chwilę odwrócić do góry nogami). Wsadzić do gara zalać zimną wodą, do wysokości 3/4 słoika. Wodę zagotować, gotować jeszcze 20 min od chwili zagotowania się wody

moj przepis na
Drożdżowe na twarogu 52

czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje na drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki na formę 24 cm na 34 cm: 400 gr mąki pszennej tortowej(...)kryształ 250 gr twarogu w kostce bez serwatki 50 gr masła roztopionego i ostudzonego 500 gr owoców (u mnie 350 gr rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki, 150 gr truskawek z kompotu) Podgrzać mleko, tak aby było bardzo ciepłe, ale nie wrzące (ok 60 stopni), dodać jajko, drożdże,cukier, dwie kopiaste łyżki mąki, odjąć z tych 400 gr, bardzo dokładnie

moj przepis na
Torcik Pavlova 51

lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca skorupka, a w środku mięciutka, lekko ciągnąca pianeczka . Podajemy ją z bitą śmietaną, której już nie słodzimy, oraz ze świeżymi owocami typu maliny, truskawki, jeżyny, borówka amerykańska, jagody. Nie jest łatwo zrobić Pavlovą, więc nie zrażajcie się za pierwszym razem, mi wyszła chyba za 3 czy 4 razem, wam na pewno pójdzie lepiej :). Przepis(...)Pavlovą pod wieczór i całą noc wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Bezę wyłożyć na paterę. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować świeżymi owocami, w moim przypadku to truskawki i poziomki z własnego ogródka :) Pavlovą z bitą śmietaną najlepiej zjeść od razu, bo po paru godzinach podchodzi wodą. Smacznego :-)       .pf-button.pf-button-excerpt { display: none

moj przepis na
Domowe Ptasie mleczko 70

żelatyny (około 3 łyżki rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 400 g owoców (u mnie truskawki i owoce z nalewki, ale owoce z nalewki tu nie pasowały) 2 galaretki malinowe/czerwone (75 g każda) rozpuszczone w 3 szklankach gorącej wody Formę wysmarować olejem lub masłem lub/i wyłożyć papierem(...)syropu wlana do lodowatej wody, twardnieje na kamień. Uwaga: Deser można też przygotować w wersji małych deserków. Wówczas na dno miseczki nalewałam do 1/3 wysokości foremek tężejącą galaretkę, powrzucałam truskawki, wsadziłam na lodówki na godzinę i później wykładałam jeszcze ciepłą piankę na galaretkę i później znów do lodówki. Po dwóch godzinach było gotowe. Przy wyciąganiu pianki miałam mały problem

moj przepis na
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 58

nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Składniki na krem jogurtowo-truskawkowy: 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności od tego czy truskawki są kwaśne czy słodkie) 120 ml wrzątku 4 łyżki żelatyny 750 gr jogurtu

moj przepis na
Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT 61

mojprzepisna.pl | Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT Kolejna propozycja na ciepłe dni, torcik bez pieczenia z truskawkami i rabarbarem. Torcik zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego i mleka kokosowego. Spód zrobiony jest w ciastek pełnoziarnistych, warstwa owocowa to mus truskawkowo-rabarbarowy. Torcik jest bardzo lekki, mało słodki, idealny dla osób dbających o linię, warstwa jogurtowa smakuje jak delikatna pianka. Polecam(...)powstałej masy odłożyć 1 szklankę, resztę schować do lodówki na czas przygotowania musu owocowego (nie dłużej niż 2 godziny, nie można dopuścić do całkowitego stężenia). Mus owocowy: 500 gr truskawek 500 gr rabarbaru * 1/4 – 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody W wodzie rozpuścić żelatynę, pozostawić do napęcznienia. Owoce opłukać, pokroić 1 cm kawałki, przełożyć

moj przepis na
Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową 52

frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową Na prośbę mojego męża, jeden z najbardziej lubianych deserów, królowa wśród bez – Pavlova! Tym razem z frużeliną zrobioną z rabarbaru i truskawek oraz ze śmietanką kokosową. Ostatnio lubię używać tej śmietanki, bo desery są odrobinkę mniej tłuste, lżejsze, co mi bardzo odpowiada, jednocześnie jest bardzo delikatny posmak kokosa. Jeżeli ktoś jeszcze nie jadł(...)większą, w 180 st. przez 5 min, później w 110 st przez 1 godzinę. Ostudzić całkowicie w lekko uchylonym piekarniku. Frużelina rabarbarowo-truskawkowa: 300 gr rabarbaru 300 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 4, ale dla nas była zdecydowanie za słodka) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona

moj przepis na
Knedliczki z frużeliną truskawkową 42

wody, 2 minuty ostudzić, pokroić na plastry grubości 1 cm np. nitką lub nożem z piłką i podawać natychmiast z sosem owocowym, mięsnym lub warzywnym. Frużelina truskawkowa: 600 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 2) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)cukrem, gotować do rozpuszczenia cukru. Dodać mąkę, zagotować, zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Zdjąć z gazu. Wykonanie: Na talerzu ułożyć pokrojonego knedliczka, polać wszystko frużeliną, przystroić świeżymi truskawkami. Smacznego! Knedliczki z frużeliną truskawkową Knedliczki z frużeliną truskawkową .pf-button.pf-button-excerpt { display: none

moj przepis na
Mocno owocowe ciasto biszkoptowe 55

całkowitego ostudzenia, np. na blacie kuchennym, następnie schować do lodówki na 2 godziny, aby zaczął się trochę ścinać, nie może się jednak całkiem ściąć. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody Truskawki umyć, odszypułkować, zblendować na gładki mus (powinno powstać około 1 litra musu). Żelatynę bardzo, bardzo delikatnie podgrzać

moj przepis na
Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli 60

recepturą mojej cioci Maryli, która robi go chyba od 20 lat i jest niezmiennie pyszny. Składniki na 4 jednolitrowe słoje: 2 – 2,5 kg umytych i odszypułkowanych truskawek, najlepiej średniej wielkości lub małych 360 ml cukru kryształ (4 x 6 łyżek) woda, może być z kranu (o ile macie dobrej jakości) lub źródlana 4 słoiki czyste, z 4 dopasowanymi(...)czystymi zakrętkami* Litrowy słoik wypełnić po brzegi truskawkami (około 1/2 kg) odszypułkowanymi i umytymi, zasypać 6 płaskimi łyżkami cukru, zalać zimną wodą, 1 cm poniżej krawędzi słoika. Zakręcić, sprawdzić czy zakrętka nie puszcza (na chwilę odwrócić do góry nogami). Wsadzić do gara zalać zimną wodą, do wysokości 3/4 słoika. Wodę zagotować, gotować jeszcze 20 min od chwili zagotowania się wody

moj przepis na
Drożdżowe na twarogu 52

czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje na drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki na formę 24 cm na 34 cm: 400 gr mąki pszennej tortowej(...)kryształ 250 gr twarogu w kostce bez serwatki 50 gr masła roztopionego i ostudzonego 500 gr owoców (u mnie 350 gr rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki, 150 gr truskawek z kompotu) Podgrzać mleko, tak aby było bardzo ciepłe, ale nie wrzące (ok 60 stopni), dodać jajko, drożdże,cukier, dwie kopiaste łyżki mąki, odjąć z tych 400 gr, bardzo dokładnie

moj przepis na
Nocna owsianka na śniadanie 71

minut ➕ noc w lodówce 💪-Gluten Free Co potrzebujesz by zrobić nocne śniadanie 210 g owsianki bezglutenowej 500 ml jogurtu roślinnego typu jogurt grecki 300 ml mleka migdałowego Truskawki Wanilia z Madagaskaru Espresso Orzechy po 15-20 g Orzechów włoskich Migdałów Orzechów nerkowca 1 mango 2-3 passion fruit 60 g odżywki białkowej, ale to tylko opcja Jak zrobić nocną owsiankę(...)orzechy są duże, lekko je posiekaj nożem. Teraz złożymy całość, by rano się najeść. Podziel owsiankę na trzy pojemniki. Do pierwszego dodaj kilka kropek wanilii, pokrojone truskawki i wlej tyle mieszanki z bledara, by całość wymieszać i by wypełniła pojemnik. Do drugiego pojemnika dodaj kawę, orzechy i oczywiście tyle mieszanki z blendera, by wymieszać całość i wypełnić pojemnik. Podobnie

RafalCook
Koktajl truskawkowy z bananami i płatkami owsianymi 99

Składniki: 1 szklanka truskawek (mrożonych lub świeżych) 2 dojrzałe banany 4 łyżki płatków owsianych 1 duży jogurt naturalny 1 łyżka miodu Sposób wykonania: Do kielicha blendera wrzucamy obrane i pokrojone banany, truskawki (rozmrożone) oraz pozostałe składniki. Zmiksować

Qchnia po prostu
Clafoutis z owocami (zapiekany budyń) 95

deser mają jeść dzieci poniżej 2 roku życia to cukier pomijamy! Składniki na szklaną formę do pieczenia o średnicy 23-25 cm: 0,5 kg obranych, kwaśnych owoców* (np. truskawki, brzoskwinie, maliny, borówki, figi, śliwki) 1 szklanka mąki pszennej (125 g) 1 i 1/4 szklanki mleka (300 ml) 3 jajka (rozmiar L) 1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g) szczypta soli(...)mrożone owoce to wcześniej je odmroźcie i odsączcie na durszlaku, aby pozbawić je soku Owoce pokroić na mniejsze kawałki (np. brzoskwinie w grube plasterki, śliwki i figi w ćwiartki, truskawki na połówki, a maliny i borówki pozostawić w całości) i zasypać połową ilością cukru. Lekko wymieszać i odstawić. W międzyczasie jajka wbić do miski i ubić za pomocą trzepaczki

Ugotować

Proponowane wyszukiwania