serka ricotta 100 g białej czekolady 80 g kruchych ciastek 150 g truskawek Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy partiami serek ricotta i mieszamy dokładnie. Na dno szklanek kruszymy herbatniki. Wykładamy serek i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Przed podaniem dodajemy truskawki
Kucharzycaspód ciasta: 1/3 szklanki cukru, półtorej szklanki mąki, 200g margaryny do pieczenia, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie cukru wanilinowego, 4 jajka, 400 g truskawek, ok 80 g borówek amerykańskich, garść malin, masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe, 2 łyżki cukru, 750 ml mleka, kruszonka: 25 g masła, 50 g maki, 50 g cukru Przygotowanie: Spód ciasta: Żółtka ucieramy(...)margaryną (musi być miękka, ale nieroztopiona). Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i cukier wanilinowy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Masa budyniowa: Budynie rozrabiamy w szklance mleka. Pozostałe podgrzewamy, dodajemy rozmieszamy budyń oraz cukier. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, gdy masa zacznie gęstnieć Kruszonka: Do masła
Lena GotujeKruche herbatniki przełożone truskawkową masą i słodkim kremem mascarpone tworzą fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: * herbatniki – 1 duże op / ok. 300 g * truskawki – 1 kg * cukier – 4-5 łyżek ( do smaku ) * żelatyna – 4,5 pełne łyżeczki * mascarpone – 250 g * cukier puder – 2 łyżki * żółtko – 1 szt SPOSÓB(...)PRZYRZĄDZENIA : Oczyszczone truskawki zasypujemy cukrem, blendujemy i podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy żelatynę ( hartują wcześniej, nie dodajemy wody ). Pamiętajcie, żeby żelatyny nie wlewać do wrzątku, bo straci właściwości! Odstawiamy do tężenia. Blachę wykładamy warstwą herbatników. Wylewamy porcję musu, wygładzamy, przykrywamy kolejną warstwą – postępujemy tak do wykończenia składników. Zimne mascarpone ucieramy z żółtkiem i cukrem pudrem, dekorujemy ciasto, mocno chłodzimy. Smacznego
Ostra na SłodkoUwielbiamy tiramisu, uwielbiamy truskawki, dlatego połączyłam obie te rzeczy i zrobiłam tiramisu z truskawkami. Takie prawdziwe, włoskie bez śmietany, tylko na żółtkach i mascarpone. Zapraszam, bo jest pycha. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: Składniki: 200 g płatków owsianych 160 g marchewki 4 jajka 1 łyżka kakao 1/2 szklanki słodzidła, u mnie erytrytol 400 g truskawek 1 duży kubeczek skyru 2 łyżki żelatyny … Czytaj dalej Pieczona owsianka z truskawkami
czarrna od kuchniSezon truskawkowy w pełni, nic zatem dziwnego, że truskawki wylądowały w drożdżówkach. Smak truskawek w bułeczkach wzbogaca dodatek dżemu z płatków róż. Wyprodukowałam kilka słoiczków tych wspaniałości i wykorzystuję ich dodatek w kolejnych wypiekach. Tak jak wszystkie moje słodkości bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej, tym razem z dodatkiem mąki pełnoziarnistej z płaskurki. Zamiast lukru drożdżówki posypałam orzechami włoskimi. Z dużą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dość słodki, nawet jeśli krem nie jest bardzo słodki. Taki deser, to dobry pomysł na wykończenie owoców. Ja miałam ich całkiem sporo, bo około kilograma, ale szczególnie truskawki nie były pierwszej świeżości. W cieście owoce mogły się rozciapać, ale w takim deserze, sprawdziły się idealnie. Dodatkowo, warstwa owoców leśnych u mnie była lekko kwaskowa, a więc słodycz kremu była zrównoważona(...)Czas gotowania 10 minutes Składniki 1 l mleka 10 łyżek kaszy manny (dałam błyskawiczną) 2 łyżki cukru szczypta soli 4-5 łyżek miękkiego masła 1 kg owoców ( u mnie truskawki, jagody, poziomki, maliny) 3 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa czekolada, kilka owoców do przybrania Wykonanie Kaszę gotujemy w mleku z dodatkiem soli i cukru. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie
Mieszam w GarnkuZapraszam do upieczenia pysznego, bardzo prostego ciasta z truskawkami. To ciasto, które zawsze się udaje i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Jest lekkie i puszyste idealnie smakuje ze wszystkimi owocami jagodowymi. Czas na wykorzystanie sezonowych truskawek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!temu ciasto jest troszkę mniej kaloryczne. Dodatkowo posypałam je kruszonką, dzięki czemu ciasto przypomina troszkę ciasto drożdżowe Do tego ciasta możesz użyć praktycznie każdego rodzaju owoców, ja wykorzystałam tutaj truskawki i agrest, ale możesz użyć porzeczek, moreli, czy innych, ulubionych owoców PS. Jeśli szukasz pomysłów na ciasta z owocami, zajrzyj TUTAJ . Szybkie wegańskie ciasto z owocami Składniki na tortownicę(...)pół łyżeczki sody oczyszczonej 100 g erytrolu 200 ml mleka roślinnego 1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego 7 łyżek oleju szczypta soli pół łyżeczki ekstraktu waniliowego + ulubione owoce, np. truskawki, agrest Sposób przygotowania: Do kubka przelej mleko roślinne, dodaj do niego ocet jabłkowy, wymieszaj i odstaw na 15 minut. W misce wymieszaj mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, sól oraz sodę
365 dni dookoła kuchnikońcu buraki są bardzo zdrowe i zawierają ogrom pierwiastków mineralnych takich jak żelazo, magnez, potas czy wapń :) Składniki : 2 dobre, słodkie buraki (waga około 250 g) 200 g truskawek 120 g miodu jogurt naturalny (150 g) ewentualnie można dodać jeszcze pół banana Sposób I 1. Buraczki pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach lub gotujemy, a następnie pozwalamy(...)Jeśli jest to pojemnik to musimy mieszać lody w trakcie zamrażania co 30 minut przez 5-6 razy. Sposób II 1. Upieczone/ugotowane buraczki kroimy na mniejsze kawałki, tak samo truskawki jak i banany, całość zamrażamy na około 1 do 1,5 godziny. 2. Następnie całość razem z jogurtem i miodem blendujemy, podajemy od razu lub zamrażamy. Smacznego
Gotowanie...to proste !Propozycja idealna na początek lata, gdy rządzą truskawki! Wystarczy dodać płatki owsiane by uzyskać pożywne szybkie śniadanie lub płynną przekąskę do pracy. Co nam trzeba? 2 czubate łyżki płatków owsianych Kupiec 50ml ciepłej wody 300ml zimnego mleka łyżka miodu łyżka syropu z kwiatu bzu (ja robię sama) 10 truskawek (bez szypułek) mały dojrzały banan kilka listków świeżej mięty 2 kostki
LatosiowydomJest bardzo orzeźwiający, niesamowicie apetyczny i bardzo szybki w przygotowaniu. Shake truskawkowy to świetny pomysł na domową przekąskę zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Składniki: 500 g truskawek 500 ml jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru cukier – do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Truskawki myjemy, osuszamy i wyciągamy szypułki. Wrzucamy owoce do blendera, dodajemy jogurt i w razie
Przepiski.plinne przepisy na desery oraz inne przepisy na śniadanie . Składniki: 1/2 szklanki nasion chia 2 łyżki miodu 1 szklanka mleka 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii Świeże owoce, np. banan, truskawki Sposób przygotowania: Do wysokiego naczynia (najlepiej słoika) wrzucamy nasiona chia. Następnie zalewamy je mlekiem, miodem oraz dodajemy ekstrakt z wanilii. Następnie całość odstawiamy do lodówki do schłodzenia na około(...)lodówki. W tym czasie nasiona chia potroją swoją objętość tworząc konsystencję budyniu. Na samym końcu tuż przed podaniem nasz deser możemy udekorować ulubionymi świeżymi owocami. Ja najczęściej dodaję truskawki i banan. Artykuł Budyń z chia pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnejajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl oleju 2 szkl mąki pszennej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny Masa jogurtowa: 800 g jogurtu naturalnego 300 g truskawek cukier puder do smaku 4 płaskie łyżki żelatyny szkl malin 1/2 szkl borówek owoce do dekoracji Ciasto: szpinak opłukać i osuszyć. Przełożyć do kielicha blendera, wlać połowę oleju i zmiksować(...)Wlać ciasto i piec ok 25 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, ściąć wierzch i podzielić na dwa krążki. Ścięty wierzch ciasta drobno pokruszyć. Masa jogurtowa: Truskawki zmiksować, dodać do jogurtu, doprawić do smaku wedle uznania. Żelatynę zalać 1/2 szkl zimnej wody, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia, nie zagotować! Przestudzić
Smakołyki AsiSkładniki: 2 szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 8 łyżek wody 5 łyżek płynnego oleju kokosowego 2 łyżki musu jabłkowego 2 łyżki ksylitolu Dodatkowo: 2 garście truskawek (mogą być mrożone) ½ galaretki truskawkowej wegańskiej (z dodatkiem agaru albo karagenu) Siemię lniane zalewam wodą i mieszam. Wszystkie składniki, łącznie z siemieniem, umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję(...)piekę w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż się lekko zarumieni. Odstawiam do wystygnięcia. Mazurka zawijam szczelnie w folię aluminiową i zostawiam tak na2 dni. Następnie przygotowuję polewę. Truskawki gotuję w garnku, aż się lekko rozpadną. Dodaję galaretkę i jeszcze chwilę gotuję. Polewę wylewam na ciasto. Mazurka można przyozdobić migdałami. Całość odstawiam do wystygnięcia. Smacznego Artykuł Mazurek truskawkowy (vege
Słodki sentyment