truskawki - 19264 przepisów (strona:499/1285)

Torcik Pavlova 80

lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca skorupka, a w środku mięciutka, lekko ciągnąca pianeczka . Podajemy ją z bitą śmietaną, której już nie słodzimy, oraz ze świeżymi owocami typu maliny, truskawki, jeżyny, borówka amerykańska, jagody. Nie jest łatwo zrobić Pavlovą, więc nie zrażajcie się za pierwszym razem, mi wyszła chyba za 3 czy 4 razem, wam na pewno pójdzie lepiej :). Przepis(...)Pavlovą pod wieczór i całą noc wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Bezę wyłożyć na paterę. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować świeżymi owocami, w moim przypadku to truskawki i poziomki z własnego ogródka :) Pavlovą z bitą śmietaną najlepiej zjeść od razu, bo po paru godzinach podchodzi wodą. Smacznego

moj przepis na
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 95

nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Składniki na krem jogurtowo-truskawkowy: 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności od tego czy truskawki są kwaśne czy słodkie) 120 ml wrzątku 4 łyżki żelatyny 750 gr jogurtu

moj przepis na
Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT 139

mojprzepisna.pl | Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT Kolejna propozycja na ciepłe dni, torcik bez pieczenia z truskawkami i rabarbarem. Torcik zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego i mleka kokosowego. Spód zrobiony jest w ciastek pełnoziarnistych, warstwa owocowa to mus truskawkowo-rabarbarowy. Torcik jest bardzo lekki, mało słodki, idealny dla osób dbających o linię, warstwa jogurtowa smakuje jak delikatna pianka. Polecam(...)powstałej masy odłożyć 1 szklankę, resztę schować do lodówki na czas przygotowania musu owocowego (nie dłużej niż 2 godziny, nie można dopuścić do całkowitego stężenia). Mus owocowy: 500 gr truskawek 500 gr rabarbaru * 1/4 – 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody W wodzie rozpuścić żelatynę, pozostawić do napęcznienia. Owoce opłukać, pokroić 1 cm kawałki, przełożyć

moj przepis na
Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową 103

frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową Na prośbę mojego męża, jeden z najbardziej lubianych deserów, królowa wśród bez – Pavlova! Tym razem z frużeliną zrobioną z rabarbaru i truskawek oraz ze śmietanką kokosową. Ostatnio lubię używać tej śmietanki, bo desery są odrobinkę mniej tłuste, lżejsze, co mi bardzo odpowiada, jednocześnie jest bardzo delikatny posmak kokosa. Jeżeli ktoś jeszcze nie jadł(...)większą, w 180 st. przez 5 min, później w 110 st przez 1 godzinę. Ostudzić całkowicie w lekko uchylonym piekarniku. Frużelina rabarbarowo-truskawkowa: 300 gr rabarbaru 300 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 4, ale dla nas była zdecydowanie za słodka) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona

moj przepis na
Knedliczki z frużeliną truskawkową 75

wody, 2 minuty ostudzić, pokroić na plastry grubości 1 cm np. nitką lub nożem z piłką i podawać natychmiast z sosem owocowym, mięsnym lub warzywnym. Frużelina truskawkowa: 600 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 2) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)cukrem, gotować do rozpuszczenia cukru. Dodać mąkę, zagotować, zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Zdjąć z gazu. Wykonanie: Na talerzu ułożyć pokrojonego knedliczka, polać wszystko frużeliną, przystroić świeżymi truskawkami. Smacznego! Knedliczki z frużeliną truskawkową Knedliczki z frużeliną truskawkową

moj przepis na
Mocno owocowe ciasto biszkoptowe 84

całkowitego ostudzenia, np. na blacie kuchennym, następnie schować do lodówki na 2 godziny, aby zaczął się trochę ścinać, nie może się jednak całkiem ściąć. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody Truskawki umyć, odszypułkować, zblendować na gładki mus (powinno powstać około 1 litra musu). Żelatynę bardzo, bardzo delikatnie podgrzać

moj przepis na
Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli 91

recepturą mojej cioci Maryli, która robi go chyba od 20 lat i jest niezmiennie pyszny. Składniki na 4 jednolitrowe słoje: 2 – 2,5 kg umytych i odszypułkowanych truskawek, najlepiej średniej wielkości lub małych 360 ml cukru kryształ (4 x 6 łyżek) woda, może być z kranu (o ile macie dobrej jakości) lub źródlana 4 słoiki czyste, z 4 dopasowanymi(...)czystymi zakrętkami* Litrowy słoik wypełnić po brzegi truskawkami (około 1/2 kg) odszypułkowanymi i umytymi, zasypać 6 płaskimi łyżkami cukru, zalać zimną wodą, 1 cm poniżej krawędzi słoika. Zakręcić, sprawdzić czy zakrętka nie puszcza (na chwilę odwrócić do góry nogami). Wsadzić do gara zalać zimną wodą, do wysokości 3/4 słoika. Wodę zagotować, gotować jeszcze 20 min od chwili zagotowania się wody

moj przepis na
Drożdżowe na twarogu 126

czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje na drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki na formę 24 cm na 34 cm: 400 gr mąki pszennej tortowej(...)kryształ 250 gr twarogu w kostce bez serwatki 50 gr masła roztopionego i ostudzonego 500 gr owoców (u mnie 350 gr rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki, 150 gr truskawek z kompotu) Podgrzać mleko, tak aby było bardzo ciepłe, ale nie wrzące (ok 60 stopni), dodać jajko, drożdże,cukier, dwie kopiaste łyżki mąki, odjąć z tych 400 gr, bardzo dokładnie

moj przepis na
Proste ciasto z bitą śmietaną 97

rzadko daje takie propozycje biała mąka i bita śmietana… ale czasem na prawdę można też takie ciasto zrobić i zjeść je ze smakiem Warto udekorować sezonowymi owocami np truskawki, borówki, jagody, maliny. Proste ciasto z bitą śmietaną   Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 35 min Czas całkowity 50 min   Składniki 1 szklanka mąki pszennej(...)340g mleka migdałowego 250g słodzonego skondensowanego mleka (2/3 puszki) ⅓ szklanki śmietany 30% Krem: 2 szklanki dobrze schłodzonej śmietany 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka jagód, truskawek do dekoracji, opcjonalnie Wykonanie Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i posmaruj masłem blachę 9x13 lub okrągłą. Przygotuj 3 miseczki. W dużej misce przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia i sól

Apetyt na Zielone
Krem czekoladowy z awokado 129

Idelanie smakuje ze świeżymi owocami! Składniki: 1 dojrzałe awokado, 2 czubate łyżeczki kakao 2-3 łyżki syropu klonowego, łyżka gęstego jogurtu naturalnego, łyżka mleka, łyżka posiekanych orzechów włoskich truskawki do dekoracji Przygotowanie: Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, wyjmujemy miąższ, dzielmy na mniejsze kawałki. Blendujemy wraz z kakao, syropem, jogurtem oraz mlekiem na gładką masę. Dodajemy orzechy. Wykładamy do małych(...)miseczek lub słoiczków, podajemy ze świeżymi truskawkami

Lena Gotuje
Szybkie ciasto z mrożonymi śliwkami 257

razem pochodzi z przepisowego zeszytu mojej mamy. Potrzebujemy zaledwie kilku minut, aby je przygotować. Dodatek owoców powoduje, że nawet zimą mamy wrażenie że sezon na śliwki oraz truskawki jest w pełni. Wystarczy 1 kg mrożonych owoców i odrobine szczerych chęci i mamy coś pysznego! Ciasto jest wilgotne, owoce, lekko kwaskowe, a słodycz zawdzięczamy kruszonce która wypełnia całą kompozycję. Przygotowanie rozpoczynamy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Drożdżówki „na bogato” 70

mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 budyń waniliowy 350 ml mleka 2 łyżeczki cukru 200 g truskawek Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki mąki Składniki na lukier: 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki wody Najpierw gotuję budyń(...)dzielę na kawałki wielkości piłki golfowej. Każdy kawałek rozgniatam na placuszek tworząc delikatny rant i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej drożdżówce układam łyżkę budyniu, 5 truskawek (większe można pokroić). Następnie z podanych składników zagniatam kruszonkę i dzielę na wszystkie drożdżówki. Blaszkę z drożdżówkami odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Kiedy trochę podrosną, piekę bułeczki w piekarniku

Słodki sentyment
Sałatka z pitają 90

pięknego i ciekawego wyglądu, ale też niesamowicie smakuje. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na walentynki . Składniki: 4 szt. owocu pitaja 1 kiwi Sok z 1/2 limonki Winogrono zielone Truskawki Brzoskwinia lub morela Borówka amerykańska Liście świeżej mięty Opis przygotowania: Pitaje przekrawamy na pół i łyżką wydrążamy miąższ, który następnie kroimy w plasterki. Następnie kiwi obieramy ze skórki i kroimy(...)pół i ponownie w plasterki. Brzoskwinię myjemy i kroimy w kostkę. Natomiast winogrono myjemy i kroimy na pół lub zostawiamy w całości. Następnie truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Następnie całość delikatnie skraplamy sokiem z limonki. Niezbyt dużo żeby nie było za kwaśne. Jeżeli wolicie, sałatkę możecie podawać w łódeczkach powstałych

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania