się z Wami moimi pomysłami. Bardzo dziękuję że jesteście ze mną. Ciekawe czy ktoś jest ze mną od pierwszego roku? napiszcie proszę. A z okazji urodzin proponuję sernik z truskawkami, pyszny, kremowy, pachnący latem. Częstujcie się Moi Drodzy. Sernik na zimno z truskawkami i awokado na biszkoptowym spodzie - 7 urodziny bloga. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedomowego ⅓ szklani mleka 2¼ szklanki mąki pszennej ( użyłam pełnoziarnistej) +1łyżka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek ( osobno białka i żółtka) ¾ szklani drobnego cukru około 500g obranych truskawek dodatkowo cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: do rondla dodajemy masło, cukier waniliowy ( wanilinowy) oraz mleko, podgrzewamy i mieszamy do momentu ,aż masło się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia(...)dodajemy stopniowo roztopione masło z mlekiem, mieszamy szpatułką ,na koniec do masy dodajemy w dwóch , trzech turach mąkę, całość mieszamy ciasto przekładamy do formy (25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia truskawki oprószamy odstawioną łyżką mąki i przekrawamy na pół, następnie układamy je na wierzchu ciasta pieczemy około 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC gotowe ciasto studzimy i posypujemy cukrem
Słodkie zapomnieniepierwsze śniadanie, podwieczorek lub kolacja. Idealne na upalne dni, lekkostrawne i odżywcze. Dodatek mango zadba o super smak i niezwykle aksamitną konsystencję napoju. Składniki: 1 szklanka maślanki 2 szklanki truskawek 1 banan 1/2 mango 1 cm kawałek imbiru Wykonanie: truskawki dokładnie umyć, najlepiej w mocno ciepłej wodzie, ponieważ lepiej usuwa pozostałości po pestycydach, odszypułkować obrać mango, odkroić od pestki wszystkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wanilii chyba po moim mężu, i zdecydowanie postawiłam na ten właśnie smak. A co doskonałe waniliowy krem, który dzisiaj wam zaprezentuję doskonale komponuje się z kwaskowatymi i dojrzałymi truskawkami. Ciastko ma formę przekładańca i prócz wspomnianego kremu waniliowego jest jeszcze krem mleczny z skórką cytrynową oraz krem chałwowy na bazie pasty sezamowej tahini. To wszystko dla kontrastu(...)wody brzozowej sok z połowy cytryny sok z 1 limonki 1 łyżka żelatyny namoczona w minimalnej ilości wody Dodatkowo : Cukrowa posypka świeże truskawki i poziomki płatki fiołka trójbarwnego Wykonanie : 1. Margarynę doprowadzamy do temperatury pokojowej. Gotujemy budyń w podanej ilości mleka. Ma być gęsty. Po ugotowaniu przekładamy go do miseczki
vaniliowoczekoladowaskładniki: 300 g truskawek 250 g lodów śmietankowych lub waniliowych 150 ml mleka opcjonalnie: ok. 30 g cukru lub do smaku (w zależności od słodkości truskawek) bita śmietana do podania wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką konsystencję. Podajemy od razu. Na wierzchu możemy udekorować bitą śmietaną
Domowy Smak Jedzeniazyskuje ciekawy smak Polecam zaufać ogórkowi i nie rezygnować z niego w tym zestawie Blendery w dłoń Koktajl intensywnie orzeźwiający przepis na dwie porcje 300 g arbuza 200 g truskawek 100 g czereśni pół zielonego ogórka 3 listki mięty pół łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny pół łyżeczki soku wyciśniętego z limonki + opcjonalnie 1/4 łyżeczki miodu Arbuza oddziel od skóry, pokrój(...)mniejsze kawałki. Truskawki umyj i pokrój na połowę. Czereśnie wydryluj. Ogórka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do wysokiego naczynia przełóż owoce, dodaj miętę, sok z limonki i cytryny oraz opcjonalnie możesz dodać miód. Całość dokładnie zblenduj, tak aby składniki dobrze się połączyły. Koktajl przelej do wysokich szklanek, podawaj schłodzony. Smacznego Czytaj więcej – hiszpańskie gazpacho z arbuzem Artykuł Koktajl
365 dni dookoła kuchniSkładniki: 500 g truskawek 400 g lodów śmietankowych 200 ml mleka bita śmietana do podania Sposób wykonania: Od truskawek odcinamy szypułki. Wrzucamy je do dzbana blendera, zalewamy schłodzonym mlekiem i miksujemy. Następnie dodajemy lody i dalej miksujemy na gładki płyn. Przelewamy do szklanek na wierzch nakładamy porcję bitej śmietany. Podajemy od razu po przygotowaniu
Qchnia po prostujednym z moich ulubionych ciast. Składniki: 280 g masła 250 g gorzkiej czekolady 240 g drobnego cukru 80 g mąki 100 ml wody 3 jajka 1 łyżka cukru waniliowego truskawki Wodę zagotować. Dodać i cukier waniliowy. Jak się wszystko zagotuje zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę oraz masło. Poczekać aż składniki się rozpuszczą i wymieszać. Jajko roztrzepać. Dodać(...)jajek i wymieszać rózgą. Dodawać stopniowo masę czekoladową cały czas mieszając. Formę o wielkości 24 cm na 24 cm wysmarować masłem. Wylać ciasto i na sam wierzch dodać truskawki. Piec w temperaturze 170 st C przez 25 minut
Kuchnia w oparachSkładniki : • 1 garść szpinaku • 60 g truskawek • 50 g fety • 20 g orzechów nerkowca • 3-4 cienkie zielone szparagi • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1 łyżeczka soku z cytryny • kilka listków mięty • świeżo mielony pieprz Przygotowanie : Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 4 części i przesmażamy 4-5 minut na odrobinie oliwy. Studzimy. Umyty i osuszony szpinak mieszamy(...)pokrojoną w kostkę fetą. dodajemy pokrojone na połówki truskawki, szparagi i orzechy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i posiekaną miętą. Polewamy sałatkę powstałym sosem. Całość oprószamy pieprzem
KUCHNIA POLSKAWitajcie. Mamy masę świeżych owoców, więc chętnie robię koktajle. Wystarczy chwila i pyszny koktajl gotowy:) Składniki: kawałek schłodzonego słodkiego arbuza 1 duży banan garść truskawek 1-2 listki mięty Sposób przygotowania: 1. Z arbuza usunąć pestki, owoc pokroić w grubą kostkę. Truskawki odszypułkować i opłukać. Banana obrać ze skórki, pokroić. 2. Wszystkie owoce umieścić w kielichu miksera. Dorzucić listek mięty
Kuchnia domowa Aniczekoladowy: 125 ml mleka 4 żółtka 50 g cukru pudru 500 ml śmietanki kremówki 250 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) Dodatkowo: 240 g konfitury truskawkowej (jeden słoik) truskawki do dekoracji tortu Średnica tortownicy to 26 cm. Rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier(...)smarujemy dokładnie konfiturą truskawkową, przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy cały mus czekoladowy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny do stężenia. Schłodzony wyciągamy z formy i dekorujemy truskawkami. Smacznego Artykuł Tort czekoladowa rozkosz pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujedać im całą noc spokoju w zamrażarce (bo są tacy którzy, nie wytrzymują czekania i ciągle w nich grzebią małymi paluchami, sprawdzając, czy może są już gotowe). Smacznego! SKŁADNIKI: truskawki kiwi banany WYKONANIE: każdy rodzaj owoców blenduję osobno, opcjonalnie dosładzając je miodem blenduje truskawki, rozlewam do foremek i na czas blendowania bananów umieszczam je w zamrażarce, tak samo
Upiecz sobie babeczkęBardzo kruche i delikatne ciasto, jak dla mnie hit sezonu! W oryginalnym przepisie z malinami, u mnie z mrożonymi malinami, truskawkami i czarną porzeczką, akurat miałam, chciałam wykorzystać, następnym razem obiecuję świeże i mocno sezonowe! Ciasto kruche z owocami i budyniową pianką, która smakuje jak lekkie pyszne ptasie mleczko, jest wyśmienite, przygotowałam je na Dzień Matki(...)cukru, zamiennie także śmietankowy ½ szklanki oleju słonecznikowego, u mnie rzepakowy Nadzienie owocowe: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej), u mnie 450 g mrożonego mixu: maliny, truskawki i czarna porzeczka cukier puder do oprószenia Ubijamy białka na sztywno, następnie powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Potem powoli
Zasmakuj Kuchnibrownie, ale idące w tym kierunku ) – obłędne! Co Ważne – nie zawiera jajek, dlatego jest idealnym pomysłem dla wegan i osób z nietolerancjami. Ja dodałam do niego truskawki, na które mamy sezon, Wy możecie zrobić z innymi ulubionymi owocami. Ps, to ciacho zdecydowanie ląduje w 10 moich ulubionych wypieków! Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI: ( blacha 20 x24 ) ( wszystkie składniki(...)łyżeczka * olej roślinny – 1/3 kubka * ocet winny, balsamiczny, jabłkowy lub sok z cytryny – 1 łyżka * zimna woda – 1 kubek * sól- 1 szczypta + owoce – truskawki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Suche składniki przesiewamy, dodajemy mokre, mieszamy rózgą ( krótko, tylko do połączenia ). Wylewamy na blachę wyłożoną papierem, układamy owoce. Pieczemy ok. 30-35 minut/180C z termoobiegiem. Smacznego
Ostra na SłodkoRonic Zyle radzi sobie z kruszeniem lodu, z mieleniem ziaren na kawę, czy mąkę oraz przy robieniu różnorakich koktajli/smoothie. Do przygotowania kawy potrzebujemy: schłodzone espresso 6-8 mrożonych truskawek 2 łyżki mleka skondensowanego 1/3 szklanki mleka + 1/3 szklanki mleka do ubicia pianki Jak już wcześniej wspominałam w blenderze o jakim piszę możemy zmielić ziarna kawy. Ja to uczyniłam(...)bardzo szybki sposób wsypując ziarna do małego pojemniczka do połowy i zakładając ostrze do kruszenia lodu i mielenia ziaren. Truskawki wkładamy do kubka dołączonego do zestawu w blenderze, dodajemy mleko skondensowane i 1/3 szklanki zwykłego mleka. Całość blendujemy ostrzem do kruszenia lodu. Powstaną nam pyszne truskawkowe lody. Lody te nakładamy do pucharka i zalewamy je espresso. Espresso powinno spłynąć
MamaOskarka