Truskawki ciągle na straganach, choć już ich coraz mniej. Już nie zrobię nic więcej, tak sobie mówię, po czym idę na ryneczek i takie piękne truskawki pysznią się na straganach że nie mogę nie kupić. Cały rok wszakże na nie czekałam. Tym razem mus truskawkowy, pysznie i szybko, polecam, deser idealny na letnie dni. Mus truskawkowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBardzo szybkie ciasto mam dziś do przedstawienia. Wystarczy zrobić kruszonkę, umyć i obrać truskawki, potem chwila w piekarniku i ciasto na stole. Płatki owsiane w tym cieście wchłaniają nadmiar soku i dlatego ciasto jest przepyszne, wilgotne z chrupiącą posypką, typowo letnie. Z innymi owocami też będzie znakomite np. wiśniami. Kruche ciasto owsiane z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegram masła Masa: 250 ml śmietany 30 % 200 ml. jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 śmietan fixy Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 300 gram truskawek Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy(...)ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy jogurt grecki, na końcu dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietan fixami. Masę wykładamy na ciasto kruche, na wierzchu układamy truskawki, wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, pozostawiamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch tarty, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna KuchniaTarta z owocami z budyniową masę najbardziej smakowała mojemu mężowi Kompozycja owoców zależy jedynie od Was, ja użyłam kilku poziomek i truskawek, banana oraz brzoskwinię. Tarta z owocami jest idealnym deserem na letnie, upalne dnia, ponieważ nie jest bardzo słodka, ani masiasta Czas wykonania: 3 h (+ 1 h oczekiwania) Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 27 cm) Składniki: Ciasto(...)cukru pudru 1 żółtko szczypta soli Budyń: 1 budyń śmietankowy ½ l mleka 3 łyżki cukru 50 g masła Dodatkowo: ½ galaretki cytrynowej owoce (2 brzoskwinie, 1 banan, kilka truskawek, kilka poziomek) Przygotowanie: Ciasto: Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtko oraz szczyptę soli. Szybko zarobić kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na 2 godziny do lodówki
KuchniaWeDwoje.plcukru 1/2 szkl wody 1 i 1/2 szkl mąki pszennej (około 200 gr) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże jajka lub 4 małe około 150 gr truskawek aromat waniliowy cukier puder do obsypania ciasta 1. Wodę, masło/margarynę oraz cukier zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. 2. Kiedy wszystko ostygnie, wbijamy do środka trzy żółtka, białka(...)jeśli lubimy (np. waniliowy ), następnie dodajemy ubita pianę z białek, całość delikatnie mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. 3. Truskawki kroimy na połówki jeśli są duże i delikatnie układamy na cieście. Owoce układamy w sporych odstępach i nie za gęsto aby ciasto nie stało się zakalcem ! Pieczemy w 180 stop
Gotowanie...to proste !jest w pełni jadalna truskawkowa polana albo truskawkowe pole , jak kto woli. Zielone, pachnące ciasto, soczyste truskawki i śmietankowy krem serowy. Ciasto pięknie się prezentuje i jest bardzo smaczne. Nawet Ci co nie lubią szpinaku jedli je ochoczo, a potem dziwili się, że im smakowało! Lato w pełni więc korzystam z jego uroków i smaków. Truskawki są najlepsze właśnie teraz
Smaczna PyzaDeser truskawkowo-rabarbarowy to połączenie słodkiej i delikatnej bitej śmietany i jogurtu greckiego z musem z truskawek i rabarbaru, na który przepis znajdziecie tutaj . Całość uzupełniają herbatniki i chrupiące płatki migdałowe. Deser jest prosty w wykonaniu, ładnie wygląda w szklankach dzięki odróżniającym się do siebie kolorom, a także doskonale smakuje. Z przepisu można przygotować 2 sztuki . Deser truskawkowo-rabarbarowy Składniki(...)posypać płatkami migdałowymi, a je przykryć ostatnią warstwą białej masy - wierzch posypać płatkami migdałowymi - gotowy deser przykryć i schłodzić w lodówce - przed podaniem można dodatkowo udekorować na wierzchu połówką truskawki - deser przechowywać w lodówce
Smakołyki BerenikiPyszne, szybkie placuszki bez mąki pszennej :) Idealnie na śniadanie lub lunch. Najlepsze z truskawkami i masłem orzechowym :) Składniki : 2 jajka 1 łyżka otrębów 2 łyżki budyniu czekoladowego 1 łyżeczka kakao 3 łyżeczki mąki kokosowej 50 ml mleka Składniki zmiksować, smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Podawać z truskawkami, kremem czekoladowym lub masłem orzechowym :) Smacznego
Chocolate Muffin Blogponieważ to połączenie daje niesamowity efekt. Składniki: 150g masła 200 g cukru pudru 4 jajka 200g mąki 100g mąki ziemniaczanej 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 50g zmielonych migdałów 500g truskawek Mąkę, mąkę ziemniaczaną... Artykuł Ciasto z wtopionymi truskawkami pochodzi z serwisu AleTorcik
AleTorciklitr mleka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko Galaretka: 400 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo cukier i żółtka. Mąki połączyć z kakao i dodać do białek z cukrem(...)przygotowaną mieszankę i ugotować budyń. Ciepłą masę przełożyć na upieczony biszkopt. Ostudzić. Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody i pozostawić, aż zacznie lekko tężeć. W tym czasie przygotować truskawki - umyć i przekroić na pół. Poukładać na cieście. Następnie zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Przepis pochodzi z tej strony
Ewusiowe SmakiSkładniki: 1/2 kg truskawek 2 łodygi rabarbaru 3 łyżki chia cytryna listki mięty Przygotowanie: Truskawki i pokrojone rabarbar zalać ok. 2 litrami wody i zagotować, wystudzić. Chia zalać 1 szklanką … Czytaj dalej Kompot owocowy z chia
czarrna od kuchnipanowała całe wakacje. Z zapachem zbóż i polnych kwiatów. I rozwalonym po raz dziesiąty kolanem podczas jazdy na rolkach. A Wy jakie macie wspomnienia? Nalewka zrobiona z ostatniego rzutu truskawek w tym roku. Przyda się na jesienne i zimowe wieczory aby przywołać smak lata. Robiłam ją trochę inną metodą niż większość nalewek. Zazwyczaj owoce zasypuje się cukrem i zalewa alkoholem(...)trunek jest gotowy zaraz po zlaniu go do butelki ale gdy postoi aż do jesieni nabierze mocy i wszystkich walorów smakowych. Składniki na około 1 litr nalewki: 1 kg truskawek 250 ml wódki 250 ml spirytusu 1 szklanka cukru Obrane i umyte owoce wrzucić do dużego słoja i zalać wódką ze spirytusem. Odstawić w ciepłe i słoneczne miejsce na tydzień
My simple kitchenśniadanie czy na deser będą znakomite. Małe, puchate, z truskawkami i sosem czekoladowym, czegóż chcieć więcej w letni poranek. Placuszki na śniadanie zawsze smakują wybornie więc polecam ten typ śniadania. Śmietankowe placuszki z czekoladą i truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKrem kokosowy: 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 150 g kremu Rafaello z tego przepisu 5 g żelatyny 30 ml zimnej wody Dodatkowo: około 80 g kakaowych herbatników garść truskawek do dekoracji Przygotowanie: Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać). Na dnie poukładać kakaowe herbatniki, łamiąc kilka sztuk na mniejsze części(...)żelatynę wlać do śmietany i zmiksować. Tak przygotowany krem wyłożyć na ostudzony sernik, wyrównać szpatułką. Sernik schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem udekorować połówkami truskawek. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieuwielbiam koktajle i smoothie. Miłością do nich zaraziłam całą moją rodzinę. Mam nadzieję, że i Was uda mi się przekonać taką pyszną, zdrową propozycją Miłego dnia. Składniki: 6 większych truskawek 6 łyżek soku jagodowego 100% 6 większych listków świeżej mięty 4 łyżeczki jasnego syropu z agawy (lub więcej wg uznania) 3 łyżki płatków owsianych górskich Młyny Stoisław 3/4 szklanki ziemnego(...)mleka Przygotowanie: Do misy blendera z nożami dodajemy truskawki, płatki owsiane górskie, sok, listki mięty, syrop z agawy i zimne mleko. Zostawiamy na 2-3 minuty (płatki lekko namokną). Następnie wszystko miksujemy do uzyskania konsystencji koktajlu. Podajemy od razu. http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego
Słodkie okruszki