już najwyższa pora na załatwienie porannej toalety, ruszyliśmy do ogrodu, wciągając swetry przez rozespane głowy. A tam, moi drodzy - prawdziwe cuda! Niepozorne jeszcze dwa tygodnie temu krzaczki truskawek przypominają las deszczowy; mięta imbirowa rozrosła się tak, że truskawkową ledwo znaleźliśmy; rabarbar, tymianek i szałwia (zwykła i ananasowa) wyglądają, jakby spadł na nie cały duński deszcz, a na krzewie czerwonej porzeczki(...)galaretki cytrynowej (proszek) 150 ml wrzątku 165 ml mleka skondensowanego słodzonego 500 g creme fraiche (18%) wierzch: 25 g czarnej porzeczki 20 g malin 35 g jeżyn 130 g truskawek 400 ml wrzątku 75 g galaretki malinowej (proszek) Ciastka pokruszyć, wymieszać z nutellą. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze ugnieść. Schłodzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzas pieczenia: 20 min.+ 50 min Składniki: 3 szkl. mąki kostka masła 3/4 szkl. cukru pudru 2 jajka i 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia 150 g jogurtu naturalnego truskawki 1/2 szkl. cukru Sposób przygotowania : 1/2 kostki masła ucieramy z cukrem pudrem, jajkami i żółtkiem. Dosypujemy 2 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy jogurt. Miksujemy i wykładamy ciasto(...)natłuszczoną blachę. Umyte truskawki , przekrojone na pół układamy na cieście. Pieczemy w temp. 180 C ok. 20 minut. Szklankę mąki mieszamy z 1/2 kostki masła i 1/2 szkl. cukru. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i posypujemy je kruszonką. Pieczemy dalej ok. 50 minut. Smacznego
Różne smaki w kuchniPiękne słońce przyjemnie grzeje. W takie dni, jak te w mojej kuchni królują przede wszystkich owoce, warzywa i świeże zioła. Dziś zapraszam Was na pyszny letni mus z pigwą, truskawkami i melisą . Coś cudownego! Pigwa dodała całości niepowtarzalnego smaku. Polecam spróbować. Składniki: 1 mały banan 5 truskawek 2 łyżki pigwy w syropie Eterno melisa – u mnie 2 mniejsze gałąski
Słodkie okruszkijeść ją non stop...robiłam ją już trzy dni pod rząd 😁 Kompozycja składników jest doskonała. Według mnie ta sałatka to HIT! Składniki: 200 g szpinaku baby ok. 250 g truskawek 1/2 op. sera feta 50 g orzechów włoskich Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: Szpinak myjemy na sitku(...)osuszamy i wrzucamy do miski. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w ćwiartki. Fetę kroimy w kostkę, Orzechy włoskie grubo siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski ze szpinakiem. Mieszamy. Sos: W kubku mieszamy oliwę z sokiem z pomarańczy. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i polewamy nim składniki w misce. Sałatkę mieszamy z sosem
Kuchnia MagdaLenySkładniki: ok 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa 400 g serka homogenizowanego 1 jogurt naturalny 1 puszka papai w syropie 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Truskawki posypać cukrem i gotować aż … Czytaj dalej Deserki truskawkowe z papają
czarrna od kuchniśmietanki Polskiej 36% MLEKOVITA cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny do nasączenia: poncz cytrynowy( woda, sok z cytryny, cukier do smaku) 50 dag truskawek 30 dag borówki amerykańskiej czekoladowe ołówki do obłożenia boków tortu CUKIETERIA Wykonanie: *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier, miksujemy(...)tortu) * Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę, nasączamy. Na dolny blat kładziemy 2/3 kremu, wykładamy górny blat. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. *Boki tortu obkładamy czekoladowymi ołówkami. Ściskami kokardką. *Truskawki kroimy na kawałki, układamy na wierzchu tortu, na środku dajemy pozostawione borówki
Z Majeczką w kuchniłyżeczka wody różanej 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) mus rabarbarowy 2 duże łodygi rabarbaru 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki ksylitolu (w zależności od kwaśności rabarbaru) świeże truskawki do podania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Łączymy ze sobą jogurt, wodę różaną, miód i nasiona chia. Odstawiamy na 15 min, ponownie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 2-3 h. Rabarbary obieramy(...)się rozpadną i utworzą mus, dodajemy ksylitol oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Pudding chia rozkładamy do szklanek, na wierzch wykładamy schłodzony mus. Całość podajemy ze świeżymi truskawkami. Smacznego
DefinicjaSmakubrzeg formy. Wstawiamy do lodówki na czas robienia kremu. Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 50 g masła truskawki do dekoracji Przygotowanie: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej razem z masłem. Śmietanę ubijamy i łączymy z czekoladą. Krem wykładamy na zastygnięty spód i wstawiamy do lodówki(...)Chłodzimy przez ok. 2 godziny, przed podaniem układamy na tarcie truskawki. Smacznego
bistro mamaPiątnicy) 1 kubeczek śmietanki 36% skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka cytrynowa truskawki do dekoracji paczka okrągłych biszkoptów Wykonanie Twaróg przekładamy do misy miksera. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Miksujemy. Ściaramy skórkę cytrynową i wyciskamy sok z cytryny. Ponownie krótko miksujemy. Do masy(...)Galaretkę wlewamy do miseczki i umieszczamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Stężałą, zimną galaretkę kroimy nożem na duże kawałki. Przekładamy je na wierzch sernika. Sernik dekorujemy owocami, np. połówkami truskawek lub innymi ulubionymi owocami. Smacznego! Artykuł Sernik cytrynowy na zimno z galaretką – lekki jak ptasie mleczko pochodzi z serwisu
Raj dla PodniebieniaSkładniki na 2 porcje: 1 szklanka wody kokosowej 1 banan 1 łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha 1/2 pomarańczy ananas (użyłam wcześniej zamrożonego - około 200 g) truskawki 200 g Przygotować pierwszą warstwę. Do blendera wlać 1/3 szklani wody kokosowej, dodać banana oraz herbatę matcha. Przelać do szklanek. Druga warstwa - zmiksować banana z połówką pomarańczy oraz 1/3 wody kokosowej. Wylać(...)pierwszą warstwę. Trzecia warstwa - truskawki zmiksować z wodą kokosową. Wylać na drugą warstwę
Moja Galeria Smakuniyftorych 6 trzi nojważniyjsze to: citrōłnowoł 7 , szokoladowoł i edberowoł, choć je na Ślōnsku kans 8 ludzi, kerzi 9 na nia by pedzieli 10 pozimkowoł abo i ze truskawkami. Mōj jedyn kolega ze szkoły mi padoł 11 , że kole 12 Świbia gołdali 13 na nia edberowoł i jakosik tak mie sie te miano 14 spodobało, że sam sie ôna(...)jōm wyłōnczcie, wciepcie tam żelantyna i fajnie rozmiyszejcie. Żeby niy bōło to take gorke, to wmiyszejcie do tyj żelantyny trocha zmiksowanych pozimek i całojść pomiyszejcie ze śmiytōnkōm. Dejcie reszta truskawek, wymiyszejcie, przełōżcie do azjetkōw 25 , niech stynżeje. Na wiyrch mogecie dać połra edberōw abo ôblołć 26 to zōłzōm 27 ze zmiksowanych. Smacznego 1 różnych 2 uroczystościach 3 pełno 4 było
Chop w kuchniPyszna i zdrowa propozycja na letnie popołudnie. Chłodny koktajl pełen witamin, smaku i aromatu. Składniki: (na dwie porcje) banan 200g truskawek 200g malin imbir świeży kawałek wielkości orzecha włoskiego 4 duże kostki lodu ewentualnie stewia/cukier trzcinowy do smaku Sposób przygotowania: Owoce myjemy. Banana obieramy ze skórki. Wszystkie owoce umieszczamy w dzbanku miksera razem z imbirem. Miksujemy na gładko. Lód zawijamy(...)czysta ściereczkę kuchenną i kruszymy na mniejsze kawałki. Lód dodajemy do owoców i miksujemy aż lód się rozkruszy. Ewentualnie dosładzamy do smaku. Rozlewamy do wysokich szklanek, dekorujemy truskawką, kawałkiem cytryny i listkami stewii
Pyry na GazSKŁADNIKI 300 g ry ż u do risotto np. carnaroli 300 g truskawek 100 g sera koziego (miękkiego) 40 g masła 500 ml bulionu warzywnego 200 ml białego wina 1 cebula tymianek oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 300 g di riso carnaroli 300 g di fragole 100 g di caprino 40 g di burro(...)dopóki wino nie odparuje. Stopniowo dolewamy gorący bulion, chochla po chochli, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut. Risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy truskawki pokrojone w drobne kawałki , ser kozi i resztę masła. P rzyprawiamy solą i pieprzem. Risotto delikatnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 min. Przed podaniem risotto oprószamy
La grande e la piccola cuocaśrednicy 20 cm Spód z mąki kokosowej: 5 czubatych łyżek mąki kokosowej 3 duże jajka 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu 2 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: ciemne i jasne winogrona truskawki Kokosowa panna cotta: 300 ml mleka kokosowego 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 1 laska wanilii 3 łyżeczki żelatyny * PRZYGOTOWANIE Bezglutenowy spód z mąki kokosowej W jednej misce wymieszaj mąkę kokosową(...)Rozprowadzoną żelatynę połącz z mlekiem kokosowym. Panna cottę wylej następnie na kokosowy spód i wstaw do lodówki do stężenia. Wierzch gotowego ciasta ozdób połówkami winogron i truskawkami. Na wierzch ciasta możesz wylać również cienką warstwę galaretki, przegotowaną na przykład z soku z cytryny i żelatyny. Dzięki temu owoce będą się trzymały podczas krojenia
Food Squarełyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 30 g) 3 łyżki mleka 2% (ok. 30 g) 2 łyżki ksylitolu (ok. 20 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sos: 150 g truskawek mrożonych (ok. 1 szklanka) 1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g) olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia 1. Wszystkie składniki oprócz płatków zblendowałam. Następnie dodałam płatki i smażyłam małe placuszki(...)małym ogniu na patelni posmarowanej odrobiną oleju kokosowego lub masła klarowanego. 2. Truskawki rozmroziłam w garnuszku (ewentualnie można podlać odrobiną wody, ale to na prawdę tak tylko ze 2 łyżki). Jak puściły już sok i się rozmroziły dodałam 1 łyżkę siemienia lnianego, poczekałam aż się zagotowały i zblendowałam 😊 3. Placuszki podzieliłam na dwie porcje i polałam sosem truskawkowym. SMACZNEGO ! Wartość
Vroblewska-fitlife