Trzymając się tych zasad powstał tort dla Kubusia, małego wielkiego mężczyzny. Biszkopty są tradycyjne z dodatkiem barwnika. Do tortu użyłam galaretek kolorowych, mrożonych malin, świeżych truskawek i borówek. Do ozdoby użyłam masy cukrowej w trzech kolorach- zielony, czarny i biały. Z isomaltu zrobiłam jezioro i cyferkę dwa( isolmat jest odpowiednikiem cukru w cukiernictwie, jest bardziej stabilny(...)mascarpone 300 ml śmietany kremówki 1/4 małej puszki słodkiego mleka skondensowanego (można dodać mniej lub więcej w zależności jak lubicie) 300 gram borówek amerykańskich 300 gram truskawek pokrojonych jeśli są duże. Śmietanę z mascarpone ubić, dolewając słodkiego skondensowanego mleka na stabilny krem. Krem maślano-waniliowy do posmarowania tortu z wierzchu. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmini makaronem, który całkowicie odmienia pospolity omlet zarówno w efektownym wyglądzie jak i smaku- oczywiście nieskromnie dodam, że na plus, wieeelki plus! 😊 Do podania: dowolne owoce- ja użyłam sezonowych: truskawek, moreli oraz borówek, dodatkowo kapka miodu (bo słodyczy nigdy za wiele! 😜) oraz świeża, fantastycznie aromatyzująca mięta... Koniecznie spróbujcie! Omlet, 2 porcje: * jajka- 4 szt. * makaron Lubella Mini świderki z czekoladą(...)waga przed ugotowaniem) * mąka pszenna- 2 łyżki * cukier trzcinowy- 2 łyżki * masło klarowane- 1 łyżeczka Do podania: * owoce- około 400 g (truskawki, morele, borówki) * świeża mięta- po kilka listków * miód- do polania Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie (koniecznie al dente!) i ostudzić. Jajka roztrzepać z cukrem trzcinowym oraz mąką, dodać ostudzony makaron i wylać mieszankę na rozgrzaną, dużą patelnię
Kraina Miodem PłynącaDla jednych zupy owocowe to ucieleśnienie beztroskich wakacji, dla innych - koszmar dzieciństwa. ZUPA TRUSKAWKOWA Z MAKARONEM to staroświeckie, sentymentalne danie, któremu warto dać szansę! Artykuł ZUPA
COOKMAGAZINEsię na wieczorne spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie to na prawdę kilka minut. Urozmaicajcie Wasze spotkania i zaimponujcie innym. Składniki: 500 g arbuza bez pestek 300 g truskawek listki mięty (ok 10) szklanka lodu łyżka miodu 100 ml wódki (wersja dla dorosłych) Przygotowanie: arbuz, truskawki, miętę, miód, lód i ewentualnie alkohol umieszczamy w kielichy blendera. Włączamy robot
Niezły Młynekdesery. W końcu prostocie tkwi siła i… smak Warto siąść z talerzykiem w ręku (w szczególności w śród zieleni) i zjeść coś tak pysznego. Spróbujcie. Składniki: około 7 truskawek 1 nektarynka 1/2 wafla gryczanego BioJeje garstka płatków migdałowych oryginalny syrop klonowy listki świeżej mięty Przygotowanie: Nektarynkę kroimy w kosteczkę. Truskawki kroimy na pół. Owoce mieszamy na talerzu (używam
Słodkie okruszkiSkoro są truskawki, to można je wykorzystać do rolady. Pyszna, umiarkowanie słodka i z lekkim kwaskiem truskawki. I nie trzeba się obawiać, że jest to trudne ciasto. Powiedziałabym, że takie samo jak inne. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniejuż najwyższa pora na załatwienie porannej toalety, ruszyliśmy do ogrodu, wciągając swetry przez rozespane głowy. A tam, moi drodzy - prawdziwe cuda! Niepozorne jeszcze dwa tygodnie temu krzaczki truskawek przypominają las deszczowy; mięta imbirowa rozrosła się tak, że truskawkową ledwo znaleźliśmy; rabarbar, tymianek i szałwia (zwykła i ananasowa) wyglądają, jakby spadł na nie cały duński deszcz, a na krzewie czerwonej porzeczki(...)galaretki cytrynowej (proszek) 150 ml wrzątku 165 ml mleka skondensowanego słodzonego 500 g creme fraiche (18%) wierzch: 25 g czarnej porzeczki 20 g malin 35 g jeżyn 130 g truskawek 400 ml wrzątku 75 g galaretki malinowej (proszek) Ciastka pokruszyć, wymieszać z nutellą. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze ugnieść. Schłodzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzas pieczenia: 20 min.+ 50 min Składniki: 3 szkl. mąki kostka masła 3/4 szkl. cukru pudru 2 jajka i 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia 150 g jogurtu naturalnego truskawki 1/2 szkl. cukru Sposób przygotowania : 1/2 kostki masła ucieramy z cukrem pudrem, jajkami i żółtkiem. Dosypujemy 2 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy jogurt. Miksujemy i wykładamy ciasto(...)natłuszczoną blachę. Umyte truskawki , przekrojone na pół układamy na cieście. Pieczemy w temp. 180 C ok. 20 minut. Szklankę mąki mieszamy z 1/2 kostki masła i 1/2 szkl. cukru. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i posypujemy je kruszonką. Pieczemy dalej ok. 50 minut. Smacznego
Różne smaki w kuchniPiękne słońce przyjemnie grzeje. W takie dni, jak te w mojej kuchni królują przede wszystkich owoce, warzywa i świeże zioła. Dziś zapraszam Was na pyszny letni mus z pigwą, truskawkami i melisą . Coś cudownego! Pigwa dodała całości niepowtarzalnego smaku. Polecam spróbować. Składniki: 1 mały banan 5 truskawek 2 łyżki pigwy w syropie Eterno melisa – u mnie 2 mniejsze gałąski
Słodkie okruszkijeść ją non stop...robiłam ją już trzy dni pod rząd 😁 Kompozycja składników jest doskonała. Według mnie ta sałatka to HIT! Składniki: 200 g szpinaku baby ok. 250 g truskawek 1/2 op. sera feta 50 g orzechów włoskich Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: Szpinak myjemy na sitku(...)osuszamy i wrzucamy do miski. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w ćwiartki. Fetę kroimy w kostkę, Orzechy włoskie grubo siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski ze szpinakiem. Mieszamy. Sos: W kubku mieszamy oliwę z sokiem z pomarańczy. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i polewamy nim składniki w misce. Sałatkę mieszamy z sosem
Kuchnia MagdaLenySkładniki: ok 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa 400 g serka homogenizowanego 1 jogurt naturalny 1 puszka papai w syropie 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Truskawki posypać cukrem i gotować aż … Czytaj dalej Deserki truskawkowe z papają
czarrna od kuchniśmietanki Polskiej 36% MLEKOVITA cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny do nasączenia: poncz cytrynowy( woda, sok z cytryny, cukier do smaku) 50 dag truskawek 30 dag borówki amerykańskiej czekoladowe ołówki do obłożenia boków tortu CUKIETERIA Wykonanie: *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier, miksujemy(...)tortu) * Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę, nasączamy. Na dolny blat kładziemy 2/3 kremu, wykładamy górny blat. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. *Boki tortu obkładamy czekoladowymi ołówkami. Ściskami kokardką. *Truskawki kroimy na kawałki, układamy na wierzchu tortu, na środku dajemy pozostawione borówki
Z Majeczką w kuchniłyżeczka wody różanej 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) mus rabarbarowy 2 duże łodygi rabarbaru 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki ksylitolu (w zależności od kwaśności rabarbaru) świeże truskawki do podania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Łączymy ze sobą jogurt, wodę różaną, miód i nasiona chia. Odstawiamy na 15 min, ponownie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 2-3 h. Rabarbary obieramy(...)się rozpadną i utworzą mus, dodajemy ksylitol oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Pudding chia rozkładamy do szklanek, na wierzch wykładamy schłodzony mus. Całość podajemy ze świeżymi truskawkami. Smacznego
DefinicjaSmakubrzeg formy. Wstawiamy do lodówki na czas robienia kremu. Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 50 g masła truskawki do dekoracji Przygotowanie: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej razem z masłem. Śmietanę ubijamy i łączymy z czekoladą. Krem wykładamy na zastygnięty spód i wstawiamy do lodówki(...)Chłodzimy przez ok. 2 godziny, przed podaniem układamy na tarcie truskawki. Smacznego
bistro mamaPiątnicy) 1 kubeczek śmietanki 36% skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka cytrynowa truskawki do dekoracji paczka okrągłych biszkoptów Wykonanie Twaróg przekładamy do misy miksera. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Miksujemy. Ściaramy skórkę cytrynową i wyciskamy sok z cytryny. Ponownie krótko miksujemy. Do masy(...)Galaretkę wlewamy do miseczki i umieszczamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Stężałą, zimną galaretkę kroimy nożem na duże kawałki. Przekładamy je na wierzch sernika. Sernik dekorujemy owocami, np. połówkami truskawek lub innymi ulubionymi owocami. Smacznego! Artykuł Sernik cytrynowy na zimno z galaretką – lekki jak ptasie mleczko pochodzi z serwisu
Raj dla Podniebienia