soczysta pierś kaczki z chrupiącą skórką to zdecydowanie mój ulubiony sposób na jesienny obiad. Niby klasycznie, ale z drobnym sezonowym twistem. W ogóle pomysł na zasmażaną kapustę z truskawkami zaczerpnąłem z jednej z wrocławskich restauracji i od tego czasu na stałe zagościła ona w domowym menu. Kapusta kapitalnie karmelizuje się w konfiturze, która nadaje jej fajnego aromatu i słodyczy(...)cebulę. Kolejno dodaj ugotowaną kapustę, listki laurowe i ziele angielskie. Smaż wszystko przez kilka minut i wlej białe wino. Odczekaj, aż znaczna część płynu odparuje. Następnie dodaj konfiturę z truskawek oraz ocet. Kontynuuj smażenie, aż kapusta stanie się szklista. Pod sam koniec na osobnej patelni wytop tłuszcz ze słoniny pokrojonej w kostkę. Skwarki dodaj do kapusty, a na tłuszczu przygotuj
Food Squareporcje) 1 zielona galaretka agrestowa+450 ml gorącej wody 1 galaretka malinowa+ 450 ml gorącej wody 1 niebieska galaretka+450 ml gorącej wody 1 pomarańcza 1 banan garść truskawek bita śmietana do dekoracji (polecam z odrobiną serka mascarpone- będzie sztywniejsza) Przygotowanie: Wszystkie galaretki rozpuścić w 3 osobnych miseczkach w 450 ml gorącej wodzie. Pozostawić na kuchennym blacie do wystudzenia. Zieloną(...)galaretkę malinową, a gdy lekko zacznie tężeć wrzucić do niej plasterki bananów. Schłodzić. Ostatnia warstwa to warstwa z galaretki niebieskiej. Wylać ja na malinową, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Deserki schłodzić do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować kapką bitej śmietany (u mnie z mascarpone). Smacznego
Nastoletnie WypiekanieCiasto drożdżowe z truskawkami jest wyborne. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy wymieszanie łyżką. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym – pycha! Ciasto Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy olej. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru i dodajemy pół szklanki mleka o maksymalnej temperaturze(...)Odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 20 minut do wyrośnięcia. Przeczytaj cały przepis - Drożdżówka z truskawkami i kruszonką at AleTorcik
AleTorcikponieważ to połączenie daje niesamowity efekt. Składniki: 150g masła 200 g cukru pudru 4 jajka 200g mąki 100g mąki ziemniaczanej 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 50g zmielonych migdałów 500g truskawek Mąkę, mąkę ziemniaczaną i zmielone migdały mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Przeczytaj cały przepis - Ciasto z zatopionymi truskawkami at AleTorcik
AleTorcikSkładniki : - 2 dojrzałe banany - 12 łyżek płatków owsianych - 2 szklanki truskawek - 1 łyżka kakao - 1,łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie Warstwa truskawkowa : Blendujemy truskawki, 10 łyżek płatków owsianych i olej kokosowy. Warstwa czekoladowa: Blendujemy banany z kakao. Pozostałe 2 łyżki płatków wsypujemy na dno silikonowych foremek. Nakładamy najpierw warstwę truskawkowa
Szkrab Je Sambędzie gotowa, lub na podwieczorek. Polecam i zapraszam :) Składniki: Owsianka: półtorej szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka mleka 10 dag ulubionej chałwy 2 łyżki rodzynek Mus: 1 szklanka świeżych truskawek cukier do smaku Dodatkowo: odrobina masła do posmarowania kokilek Wykonanie: 1. Mleko zagotowujemy, zalewamy nim płatki, przykrywamy talerzykiem lub pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut. Następnie(...)owsiankę, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Na wierzchu zrobi nam się taka zrumienienia skorupka. 3. W tym czasie gdy owsianka się piecze przygotowujemy mus: truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i miksujemy blenederem na gładki mus dodając cukier do smaku. 4. Upieczoną owsiankę podajemy polewając ją musem według uznania. 5. Życzę smacznego. Rady: Szklanka
Izabelawkuchnitortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka jogurtowa: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 1 galaretka zielona np. agrestowa 250 ml gorącej wody Mus truskawkowy: około 30 dag świeżych truskawek 1 cytrynowa galaretka cukier do smaku Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru(...)dokładnie z jogurtem naturalnym, jak ktoś chce można dodać cukru pudru do smaku. Następnie wykładamy ją równomiernie na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia. 3. Mus truskawkowy: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus, odmierzamy tak około 400 ml musu i przekładamy do garnka. Następnie zagotowujemy i wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy
Izabelawkuchniwyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok godziny w 180 st. C - do tzw suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na 3 blaty. Krem truskawkowy: 500 g. truskawek (mogą być mrożone) 3 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej rozmieszane z 1 łyżką wody 500 g serka mascarpone Truskawki podgrzewamy z cukrem, a gdy cukier się rozpuści
Cynamonowe szczęścieDziś kolejny pyszny chleb na dzikich drożdżach, uwielbiam sprawdzać z czego one się urodzą a z czego nie. Z truskawek zrodziły się pięknie i stąd powstał chleb z czipsami. Jak zrobić czipsy znajdziecie na blogu. Chleb jest pyszny i aromatyczny, idealny na śniadanie czy kolację a także na kanapki do pracy czy szkoły. Dzieciaki będą zachwycone. Chleb na dzikich drożdżach(...)truskawek z czipsami truskawkowymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedół i 1/3 góra. Mniejszą, górną część pokruszyć do miseczki, większą ułożyć na paterze. Wyłożyć krem (przygotowanie poniżej), wyrównać. Posypać okruszkami ciasta i udekorować owocami (u mnie maliny, borówki, truskawki). Krem 200 ml śmietany 36% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią po 1/3 szklanki borówek amerykańskich, malin i pokrojonych w kawałki truskawek
Słodkie inspiracjeobrotach, jednocześnie stopniowo wlewając mleko z żelatyną. Tężejącą masę serową wylać na przygotowany biszkoptowy spód, przykryć folią i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Mus truskawkowy 600 g truskawek (waga po obraniu) 3 łyżki żelatyny 1/4-1/3 szklanki zimnej wody 1/3 szklanki wrzątku Truskawki zblendować. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10-15 min. do napęcznienia. Po tym czasie
Słodkie inspiracjeSuper dodatek do naleśników, placków, gofrów, ciast, lodów, owsianki ... Składniki: 600 g truskawek, 3/4 szklanki cukru, sok z połowy cytryny, 1/4 szklanki zimnej wody, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Kroimy na pół lub większe na 3 części. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie podgrzewamy i dodajemy sok z cytryny. Gdy zacznie lekko bulgotać
Lena Gotujełyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Biszkopt jasny: 3 jajka 1/2 szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy 500g truskawek (mogą być mrożone) 2 galaretki truskawkowe lub inne czerwone szklanka wody Krem 500ml mleka 1/2 szklanki mleka budyń śmietankowy lub waniliowy 125g masła WYKONANIE Blaszkę o wymiarach 22x35cm najlepiej wyłożyć(...)mieszamy w 1/2 szklance mleka i gotujemy jak normalny budyń.Dokładnie studzimy.Masło miksujemy mikserem na puch dodajemy po trochu wystudzonego budyniu i mamy krem :). Przyszedł czas na mus :).Truskawki lub np.maliny blendujemy na mus,wlewamy do garnka dodajemy wodę i zagotowujemy,następnie wsypujemy galaretki mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Teraz najważniejsza rzecz składanie ciasta :). Ciemny biszkopt przekrawamy
Mała w garnku mieszadałam z 12 ) 250 g mascarpone sok z jednej cytryny łyżeczka cukru waniliowego 300 ml śmietany kremówki 50 ml rumu 400 g rabarbaru 200 g cukru 10 słodkich truskawek ( dałam więcej ) kilka listków mięty opakowanie żelfiksu Rabarbar drobno pokrojony zasypujemy cukrem i najlepiej na całą noc odstawiamy pod przykryciem. Następnie przekładamy do rondelka, dodajemy truskawki, cukier żelujący i dusimy
Pieguskowa Kuchniawódki Krem 2 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżeczki holenderskiego kakao (niesłodzonego) 10 g cukru wanilinowego 1/2 kostki masła 1/2 kostki margaryny 25 ml wódki Dekoracja Holenderskie kakao (niesłodzone) Truskawki Biała czekolada Przygotowanie Wyciągnij wszystkie składniki na biszkopt i krem wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. Umyj miski, które będziesz wykorzystywać i dokładnie wytrzyj żeby były suche. Biszkopt(...)część smarujemy kremem, przykrywamy górną częścią. Cały tort (boki i górę) pokrywamy warstwą kremu. Teraz zaczyna się najfajniejszy etap robienia tortu, czyli dekorowanie. Posyp górę tortu holenderskim kakao, ułóż truskawki i dodaj potartą białą czekoladą. Oczywiście warto wykazać się kreatywnością i przygotować swój indywidualny wygląd tortu. Możecie także sięgnąć po inne owoce i dodatki, które dopasują się do czekoladowego tortu
Programista w kuchni