Składniki: 600 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 2 duże jabłka (np. ligole) 150 g cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Świeże truskawki szypułkujemy, mrożone odmrażamy. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce wrzucamy do blendera, miksujemy. Masę przekładamy do garnka, dodajemy cukier oraz cynamon i gotujemy na małym ogniu 40 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików (około 3 sztuk), mocno zakręcamy i układamy... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...Niezdrowe jedzenie pozostawia w naszym organizmie szkodliwe substancje. Wtedy warto sięgnąć po jabłka!
Czytaj dalej...